BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Έχασε 9 λεπτά το κιλό η τιμή για το σύσπορο μέσα σε μια εβδομάδα

Απώλειες 9 λεπτά το κιλό έγραψε η τιμή παραγωγού για τις προπωλήσεις σύσπορου βάμβακος στην ελληνική αγορά, όπου από το υψηλό των 99,47 λεπτά το κιλό πριν από 15 ημέρες, έπεσε στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας στα 90,34 λεπτά.

vamvaki_site_01

Πέτρος Γκόγκος

4999
0

Την ίδια στιγμή, η διεθνής τιμή του εκκοκκισμένου έπεσε από τα 133 σεντς η λίμπρα στα 123,19 σεντς για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου του 2022, που ακολούθησαν στην πτώση την αγορά μετοχών. Ωστόσο, το ρεπορτάζ των ημερών θέλει να ενισχύεται το πριμ επί των χρηματιστηριακών τιμών που λαμβάνουν τα ελληνικά εκκοκκιστήρια από τις αγορές, το οποίο διαμορφώνεται πλέον στα 14 λεπτά, ήτοι, το εγχώριο βαμβάκι προπωλείται με 137 σεντς η λίμπρα. Μάλιστα, έπειτα από τη διόρθωση αυτή, αρκετά κλωστήρια, ιδίως εξ Τουρκίας, προχώρησαν σε νέα κλεισίματα, θέλοντας να αδράξουν την συγκυρία της διόρθωσης των τιμών.

Έτσι, θέμα των ημερών στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή σκηνή της αγοράς βάμβακος, είναι το κατά πόσο οι τιμές έπιασαν τα υψηλά τους και πλέον οι δείκτες εισέρχονται σε φάση σταθεροποίησης ή ακόμα, αποκτούν τροχιά με πτωτική κατεύθυνση. Φυσικά κανένας δεν μπορεί να απαντήσει μετά βεβαιότητας, αφού το στοιχείο του ευμετάβλητου είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να ζυγιστεί. Υπό αυτήν την έννοια, μεγάλη βαρύτητα αποκτά η λήψη αποφάσεων από πλευράς παραγωγών στη λογική της διαχείρισης του ρίσκου.

Θέμα στις εξαγωγές και τη ζήτηση

Σε αυτό το πνεύμα, έχει αξία να γίνει μια ορθολογική αποτίμηση στα θεμελιώδη, αφού κοινή διαπίστωση πολλών αναλυτών είναι πως κινητήριος δύναμη του πρόσφατου ράλι τιμών ήταν η ζήτηση για ίνα από βαμβάκι τους προηγούμενους μήνες. Είναι γεγονός ότι τελευταία στις αγορές εκφράζονται ανησυχίες στο πεδίο αυτό, αν και οι πωλήσεις και εξαγωγές αμερικάνικου βάμβακος (που ορίζει τις τιμές σε όλα τα παραγωγικά κέντρα του κόσμου) διατηρούνται σε υποστηρικτικά για τις τιμές επίπεδα. Αυτό σε συνδυασμό με την χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας στην Κίνα, κάτι που επιτρέπει την αποσυμφόρηση στα εμπορικά λιμάνια της χώρας, έρχεται να προσφέρει μια αισιόδοξη ανάγνωση για την πορεία των τιμών. Οι εκτιμήσεις του USDA (αμερικανικό υπουργείο γεωργίας) για τις εξαγωγές της τρέχουσας εμπορικής περιόδου, τοποθετούν στα 14,75 εκατ. δέματα τις αποστολές των ΗΠΑ. Μένουν 11 εβδομάδες έως ότου κλείσει και επίσημα η περίοδος και προκειμένου να βγουν τα νούμερα της εκτίμησης, οι εβδομαδιαίες εξαγωγές των ΗΠΑ θα χρειαστεί να ανεβάσουν στροφές από τα 403.000 δέματα στα 465.000 δέματα.

Κατάσταση καλλιέργειας νέας εσοδείας

Ορισμένοι αποδίδουν την πτωτική πίεση των διεθνών τιμών στις βροχές που έλουσαν την βαμβακοπολιτεία του Τέξας την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, πολλοί επισημαίνουν πως αυτές δεν ήταν αρκετές ώστε να ζωηρέψουν τα φυτά, η κατάσταση των οποίων εξακολουθεί να υποβαθμίζεται εξαιτίας μιας επίμονης συνθήκης ξηρασίας. Τα δελτία καιρού πάντως, εξακολουθούν να δίνουν βροχές για τις επόμενες ημέρες στις ζώνες ενδιαφέροντος, κάτι που οι αγορές θα αποτιμήσουν σύντομα. Στην εγχώρια παραγωγή, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε βαμβακοκαλλιέργειες στα Φάρσαλα, εξαιτίας έντονης χαλαζόπτωσης και βροχοπτώσεων το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε μια κατάσταση που έρχεται να πιέσει σημαντικά την οικονομικότητα της καλλιέργειας για τους παραγωγούς που επλήγησαν αλλά και τα δεδομένα της προσφοράς στην ελληνική αγορά.

Ο συνδιασμός των παραπάνω, δίνει μια εξίσωση και το αποτέλεσμα της οποίας είτε θα ωθήσει τις τιμές σε μια ανοδική πορεία είτε θα γίνει αφορμή για περαιτέρω διόρθωση. Το «αισιόδοξο» σενάριο λοιπόν περιλαμβάνει την πλήρωση των εξαγωγικών στόχων που έχει θέσει το USDA και παράλληλα υποχώρηση των αποδόσεων στο Τέξας. Το άσχημο σενάριο, περιλαμβάνει μια βελτίωση τις εικόνας στους κάμπους μαζί με αποτυχία του πλάνου εξαγωγών που με τη σειρά του επικυρώνει μια υποχώρηση της ζήτησης.

Τα κρίσιμα χρηματιστηριακά επίπεδα

Οι στόχοι για τις χρηματιστηριακές τιμές νέας εσοδείας και κυρίως του Δεκεμβρίου 2022, μπαίνουν σε συνάρτηση με το πώς κινήθηκε ο δείκτης στα ενεργά συμβόλαια Ιουλίου (παλιά σοδειά). Συνεπώς, για τον Δεκέμβριο, σε περίπτωση που οι προϋποθέσεις ανόδου πραγματοποιηθούν, με δεδομένο ότι η αγορά είχε πρόσφατα πατήσει τα 133 σεντς, σημείο αντίστασης είναι τα 140 σεντς και μετά τα 150 σεντς η λίμπρα (υψηλά συμβολαίων Ιουλίου 2022). Αν η ζήτηση και η προσφορά κινηθούν προς «τα νερά» του πτωτικού σεναρίου, τότε η στήριξη στην αγορά θα είναι τα 120 σεντς, μετά τα 115 σεντς, με χαμηλότερο μέχρι σήμερα σημείο στήριξης, τα 110 σεντς ανά λίμπρα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία