BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Πιέζεται στα 89 λεπτά το σύσπορο, το 20% της παραγωγής προπωλημένο

Σήµα πωλήσεων έχει πέσει στο διεθνές χρηµατιστήριο βάµβακος, σε µια εξέλιξη που θα µπορούσε να πιέσει περαιτέρω την τιµή του προϊόντος, το οποίο βρίσκεται ήδη στα µείον 18 σεντς ανά λίµπρα από τα υψηλά τριµήνου και στα µείον 14 σεντς από την αµέσως επόµενη κορυφή που σχηµάτισαν τα συµβόλαια Ιουλίου πριν από τέσσερις εβδοµάδες.

36_pin_46

Πέτρος Γκόγκος

3984
3

Πιο ήπια ήταν η πτώση στην περίπτωση των συµβολαίων ∆εκεµβρίου 2022, τα οποία λειτουργούν ως αναφορά για τις τιµές που διαµορφώνει η ελληνική αγορά στις προπωλήσεις σύσπορου βάµβακος, όπου από τα 99,5 ευρώ το κιλό που ανακοίνωσαν τα εκκοκκιστήρια στα µέσα Μαΐου, την περασµένη εβδοµάδα οι προσφορές έπεσαν στα 88,40 λεπτά το κιλό.

Η ψαλίδα ανάµεσα στην παλιά σοδειά (Ιούλιος 2022) και τη νέα (∆εκέµβριος 2022) έχει κλείσει, µε τον µεν Ιούλιο να βρίσκεται στη ζώνη των 137,50 σεντς ανά λίµπρα και τον ∆εκέµβριο τα 120 σεντς. Οι αναλυτές της αγοράς, εκτιµούν ότι η τιµή της νέας σοδειάς δείχνει να εισέρχεται σε µια περίοδο συσσώρευσης, µε τη µεταβλητότητα να εκφράζεται για τεχνικούς λόγους στα συµβόλαια που λήγουν τον επόµενο µήνα. Για τον ∆εκέµβριο λοιπόν, που απασχολεί και περισσότερο, η τιµή βρίσκεται 10% κάτω από τα υψηλά της και φαίνεται ότι θα αργήσει να τα ξαναδοκιµάσει, αφού αφενός η αγορά έχει πλέον τιµολογήσει τις έως τώρα αναποδιές που παρουσιάστηκαν στη ζώνη καλλιέργειας βάµβακος των ΗΠΑ, αφετέρου, ήδη οι βροχοπτώσεις φαίνεται ότι έχουν βελτιώσει αισθητά τα δεδοµένα για τους παραγωγούς. Συνεπώς, ο επόµενος κύκλος κινητικότητας θα ανοίξει µετά το ξαναµοίρασµα της τράπουλας των θεµελιωδών.

Προπωλημένο το 20% της εγχώριας σοδειάς

Αρκετοί παραγωγοί πρόλαβαν να κλείσουν ποσότητες στα πρόσφατα υψηλά, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν πως έχουν προπωληθεί περίπου 60.000 τόνοι από µια εκτίµηση παραγωγής 300.000 τόνων. Ο αριθµός αυτός αναλογεί στο 20% της εγχώριας παραγωγής για το 2022. Βέβαια, µετά την πρόσφατη διόρθωση, η διάθεση των πωλητών να προχωρήσουν σε προπωλήσεις εκκοκκισµένου έχει περιοριστεί, παρά το ενδιαφέρον των αγοραστών, που προσδοκούν να αξιοποιήσουν το γύρισµα της αγοράς µε νέες πράξεις.

Η βασική ανησυχία στο πεδίο των θεµελιωδών, έχει να κάνει µε τη ζήτηση. Όλο και περισσότεροι τόνιζουν το εκρηκτικό µείγµα που προδιαγράφεται στην παγκόσµια οικονοµία σε περίπτωση που αυξηθούν τα επιτόκια όσο οι πληθωριστικές πιέσεις συντηρούνται. Κάτι τέτοιο θα είχε αρνητική επίδραση στην αγορά βάµβακος.

Υπό αυτήν την έννοια, παραµένει ως θέµα των ηµερών το κατά πόσο οι τιµές έπιασαν τα υψηλά τους και πλέον οι δείκτες εισέρχονται σε φάση σταθεροποίησης ή ακόµα χειρότερα, µπαίνουν σε πτωτική τροχιά. Φυσικά κανένας δεν µπορεί να απαντήσει µετά βεβαιότητας, αφού το στοιχείο του ευµετάβλητου είναι κάτι που δύσκολα µπορεί να ζυγιστεί.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

09-06-2022 23:45ΑΓΡΟΤΗΣ

Το ποσο ΠΙΕΖΕΤΑΙ η αγοραστικη δυναμη του αγροτη στα εφοδια για την καλιεργεια του ποτε θα το καταλαβουν στο υπουργειο και στην κυβερνηση ολοκληρη εχω την απορια? Και καλα ολα αυτα που γραφεις για τιμες μεγαλες που τωρα πεφτουν με πολυ λιγους να επραξαν το σωστο αφου τους δοθηκε ευκαιρια να κλισουν ποσοτητες με 1euro/kg. Η απολυτη καταστροφη εχει ειδη ερθει στον αγροτη ποτε θα το καταλαβουν αυτοι που κυβερνουν, γιατι για στηριξη ακουμε αλλα μονο στηριξη δεν βλεπουμε. Αλλα ποιος απ'όλους αυτους νοιαζεται! ΚΑ..ΝΕ..ΝΑΣ! Αχρηστοι και Κοπριτες που εχουν ολοκληρη την ευθυνη για ολο αυτο που βιωνει πλεον ολος ο ΚΟΣΜΟΣ οχι μονο ο ΑΓΡΟΤΗΣ! ΤΑ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΑ? ΤΑ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΡΕΙ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΑΡ...ΔΙΑ ΤΟΥ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΣ.

Απάντηση

09-06-2022 18:36Γιώργος Λαρισα

Εδώ κάθε μέρα ρίχνει χαλάζι κι αυτοί τραβάνε σκασιλα να κλείσουμε το βαμβάκι που ΘΑ συγκομισουμε (Αν μας αφήσει μέχρι το τέλος). Είναι φανερό πως νοιαζοντε για το καλό μας! Με λίγα λόγια κλείστε από τώρα όσο όσο για να τα οικονομησετε. Α και κάτι άλλο. Ξεχάσατε τον Ερντογάν. Ίσως κι αυτός διαμορφώσει στο τέλος τις εξελιξεις

Απάντηση

09-06-2022 15:08ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ

Δηλαδη για να καταλαβουμε; Θελετε να πειτε πως το 80% των βαμβακοπαραγωγων πεταξαν την ευκαιρια που τους δοθηκε! Το ποσο ευκολο ειναι για εναν βαμβακοπαραγωγο να κανει προπωληση ποσοτητας το ξερετε; Μαλον οχι! Δεν βλεπω να γινεται καθολου αναφορα στο κοστος καληεργειας που μας εχει γονατισει ολους. Για τι προπωλησεις μιλαμε την στιγμη που δεν στηριζεται η παραγωγικη διαδικασια. Το ποιον ευνοουν ολα αυτα που γραφονται το ξερουμε καλα; Γιατι απι αυτον που παραγει μεχρι αυτον που θα αγορασει υπαρχει μεγαλη διαφορα. ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπον στους ορους των συμβολαιων που υπογραφονται οι προπωλησεις γιατι στο τελος μπορει να αποδειχθουν επικινδυνες!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία