BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Η αντίσταση στην πτώση των αγορών στο βαμβάκι, χρησμός Τέξας για τιμή

Αξιόλογες αντιστάσεις στην πτώση παρουσιάζει η διεθνής τιμή βάμβακος σε μια συγκυρία κατά την οποία οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν απώλειες.

vamvaki_pinakas

Πέτρος Γκόγκος

4353
0

Η αντίσταση στη πτώση των  αγορών για το βαμβάκι και ο  χρησμός του Τέξας για τιμή

Έπειτα από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στη Wall Street για τον βιομηχανικό δείκτη (Dow Jones) και τον S&P 500, το χρηματηστήριο βάμβακος δείχνει να αντιστέκεται στο υφεσιακό κλίμα, χωρίς ωστόσο οι αναλυτές να είναι σε θέση να εκτιμήσουν κατά πόσο η αγορά στο βαμβάκι μπορεί να διαφοροποιηθεί από την τάση που εμφανίζουν οι υπόλοιποι δείκτες. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι ως «soft» χρηματιστηριακό εμπόρευμα, το βαμβάκι είναι από τα πρώτα αγροτικά commodities που συγχρονίζονται με το κλίμα στην οικονομία, σε αντίθεση με τα πιο αναγκαία σιτηρά.

Σε αυτό το κλίμα, τα συμβόλαια Ιουλίου του 2022, ενισχύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, στο απόηχο και μιας ανοδικής για το βαμβάκι έκθεσης προσφοράς και ζήτησης του USDA, πριν κλείσουν με απώλεια 1,5% την Τρίτη 14 Ιουνίου, στα 143 σεντς η λίμπρα (από τα 137 σεντς που διαπραγματεύονταν την περασμένη εβδομάδα).

Για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου του 2022, που λειτουργούν και ως δείκτης για τις τιμές που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά σύσπορου βάμβακος, η πτώση της Τρίτης 14 Ιουνίου ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη (1,76%) στα 120,65 σεντς η λίμπρα, με την τιμή να είχε δοκιμάσει λίγες ημέρες νωρίτερα την αντίσταση των 125 σεντς. Στο μεταξύ το δολάριο αποδυναμώθηκε έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να γράφει τα 1,045 έναντι των 1,07 την περασμένη εβδομάδα, σε μια εξέλιξη που έρχεται να ευνοήσει τις ελληνικές τιμές που για το σύσπορο διαμορφώνονται γύρω από τη ζώνη των 88 με 89 λεπτών του ευρώ, ανάλογα με το εκκοκκιστήριο.

Ο πρώτος λόγος αντίστασης στη πτώση, στον οποίο ανατρέχουν οι επενδυτές έγκειται στις εκτιμήσεις παραγωγής και κατανάλωσης του USDA για τη νέα σοδειά, που ισορροπούν στα 121 εκατ. δέματα και για τα δύο πεδία. Ρόλο καταλύτη θα παίξουν τα τελικά αποθέματα της τρέχουσας εμπορικής περιόδου, τα οποία το USDA εκτιμά αυτήν την στιγμή μειωμένα κατά 47.000 δέματα έναντι των εκτιμήσεων του περασμένου μήνα. Αυτό μένει να επικυρωθεί από την πραγματικότητα, αφού σε ένα σενάριο ύφεσης, δεν αποκλείεται η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης να ανατραπεί απροειδοποίητα. Προς το παρόν πάντως, η ζήτηση από τα κλωστήρια δείχνει ικανοποιητική, με τα κλεισίματα να ενισχύονται για όσο οι τιμές της νέας σοδειάς παραμένουν κάτω από τη ζώνη των 130 σεντς η λίμπρα.

Έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, για την τιμή βάμβακος (Συμβόλαια Δεκεμβρίου) η διατήρηση των 120 σεντς η λίμπρα θα ενθαρρύνει την αγορά να δοκιμάσει ξανά τα 122 και τα 125 σεντς. Σε περίπτωση πτώσης, σημαντική αντίσταση αναμένεται στα 115 σεντς και εν συνεχεία στα 110 σεντς η λίμπρα.

Σημειώνεται ότι στο Τέξας, παρά τις πρόσφατες βροχές, εξακολουθεί να υφίσταται πρόβλημα ξηρασίας, ειδικά ενόψει ενός θερμού καλοκαιριού. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως η αγορά έχει προεξοφλήσει τυχόν ζητήματα παραγωγής εξαιτίας της έλλειψης βροχών. Οι πιο αισιόδοξοι από την άλλη, θεωρούν ότι σε περίπτωση που επιμείνει η κατάσταση, θα μπορούσε ο δείκτης να δοκιμάσει τα 130 και τα 135 σεντς η λίμπρα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία