BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Η υπεραξία στο βαμβάκι θέλει και μηχανικούς τριτοβάθμιας

Την ολική επαναφορά της ειδικότητας του κλωστοϋφαντουργού, µε ολοκληρωµένο και όχι κουτσουρεµένο Πρόγραµµα Σπουδών διεκδικούν µεθοδικά και συντονισµένα οι φοιτητές του Τµήµατος Μηχανικών Βιοµηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής (ΠΑ.∆.Α.).

46_37

Γιάννης Ρούπας

4214
3

Με τα όσα ισχύουν από τον Φεβρουάριο του 2021, όταν και τέθηκε σε ισχύ το αναθεωρηµένο Πρόγραµµα Σπουδών στο εν λόγω Τµήµα, η Ελλάδα, µία από δέκα σπουδαιότερες χώρες παραγωγής βάµβακος και η χώρα µε πάνω από το 80% της συνολικής βαµβακοπαραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κινδυνεύει να ξεµείνει από πραγµατικά καταρτισµένους επιστήµονες στο τοµέα της Κλωστοϋφαντουργίας. Σύµφωνα µε τα όσα έχουν γίνει γνωστά από την «Πρωτοβουλία Φοιτητών για την επανίδρυση Τµήµατος Πανεπιστηµιακών Σπουδών Κλωστοϋφαντουργίας», στις 19 Φεβρουαρίου 2021 καταργήθηκε ολόκληρος ο κλάδος (κατεύθυνση) των Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών, µε την αφαίρεση 30 και πλέον απαραίτητων πανεπιστηµιακών µαθηµάτων κλωστοϋφαντουργικού περιεχοµένου από το Πρόγραµµα Σπουδών.

Από το αναθεωρηµένο Πρόγραµµα αφαιρέθηκαν πλήρως µαθήµατα όπως ο Έλεγχος Ποιότητας, η Επιστήµη Ινών, οι Βαφικές διεργασίες, ο Εξευγενισµός, η Τυποβαφική και η Παραγωγή Ινοδοµικών προϊόντων, δίχως τη γνώση των οποίων δε νοείται Μηχανικός Κλωστοϋφαντουργός. Από το 2018, όταν ιδρύθηκε το ΠΑ.∆.Α. και τέθηκε σε εφαρµογή το νοµοσχέδιο Γαβρόγλου, έχει συγχωνευθεί το Τµήµα Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών Τ.Ε. µε το Τµήµα Μηχανικών Αυτοµατισµού Τ.Ε., ώστε να δηµιουργηθεί το νέο Τµήµα Μηχανικών Βιοµηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής. Από το παλαιό Τµήµα Κλωστοϋφαντουργών, κάθε χρόνο αποφοιτούν δεκάδες εξειδικευµένοι διπλωµατούχοι Μηχανικοί, που εργάζονται στο σχεδιασµό, την ανάπτυξη και την παραγωγή προϊόντων βάµβακος, τον έλεγχο ποιότητας, την επιχειρηµατική συµβουλευτική και τη διάθεση ειδών κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης.

∆ίχως να υπάρχει άλλο Πανεπιστηµιακό Τµήµα που να «βγάζει» στην αγορά Κλωστοϋφαντουργούς Μηχανικούς, οι ριζικές αυτές αλλαγές κινδυνεύουν να αφήσουν τη χώρα δίχως Έλληνες επιστήµονες, ικανούς να στελεχώσουν τη βιοµηχανία µεταποίησης βάµβακος.

Όπως επίσης σηµειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές της πρωτοβουλίας #SAVETEXTILEGR, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κάµψη των εξαγωγών βάµβακος µε προορισµό τη γειτονική Τουρκία, η οποία απορροφά το µεγαλύτερο µέρος της εγχώριας παραγωγής. Αν η τάση αυτή επιβεβαιωθεί και η Τουρκία περιορίσει ή και διακόψει τις εισαγωγές της, µε ότι αυτό συνεπάγεται για τους Έλληνες βαµβακοπαραγωγούς, τότε οι φοιτητές διερωτώνται «τι µέλλει γενέσθαι για την καλλιέργεια βάµβακος στην Ελλάδα;»

Η φοιτητική πρωτοβουλία, προτείνει την σταδιακή αλλαγή των ελληνικών στρατηγικών προτεραιοτήτων και τη στροφή προς την αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής, η οποία θα ενισχύσει την ανάκαµψη της κλωστοϋφαντουργικής βιοµηχανίας, που µε την σειρά της θα είναι σε θέση να απορροφήσει την εγχώρια παραγωγή βαµβακιού (µε ζητούµενο την αυτάρκεια πόρων και πρώτων υλών).Όµως για να αναπτυχθεί ξανά η ελληνική κλωστοϋφαντουργική βιοµηχανία, χρειάζεται η ουσιαστική επανίδρυση ενός πανεπιστηµιακού Τµήµατος Μηχανικών, που θα καταρτίζει στελέχη παραγωγικά και πολύ υψηλής στάθµης.

Το Πανεπιστήµιο ∆υτικής Αττικής έχει ήδη εγκρίνει, µε απόφαση της Συγκλήτου του, τη δηµιουργία Τµήµατος Μηχανικών Κλωστοϋφαντουργίας και Υλικών για να καλυφθεί το κενό εκπαίδευσης Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών στην ελληνική τριτοβάθµια εκπαίδευση και τις επόµενες µέρες αναµένεται η θετική ανταπόκριση της Πολιτείας.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

13-11-2022 15:14Νίκος

Ένας από τους βασικούς τομείς ανάπτυξης για τις χώρες μέλη της κατά την ευρωπαϊκή επιτροπή είναι η κλωστουφαντουργία και οι τρόποι τους οποίους χρήζει ζωτικής σημασίας για την επίτευξη ανάπτυξη του τομέα είναι η εκπαίδευση, εξειδίκευση των υπαλλήλων της εκάστοτης επιχείρησης. Ενώ οι μεγαλύτεροι σύνδεσμοι/φορείς του κρατους μας το γνωρίζουν ρίχνουν το βάρος σε νεοσύστατα ΙΕΚ (δεν ξέρω καν με τι καθηγητές) και αφήνουν τους τελευταίους ανθρώπους που μπορούν να εδραιώσουν τον κλάδο απροστάτευτους.

Απάντηση

13-11-2022 14:43Ανδρέας

Όπως δείχνουν τα πράγματα αυτή η κατάσταση είναι η ταφόπλακα στον κλάδο στην χώρα μας,εκτός του τεράστιου όγκου της ειδικότητας και της ιστορίας της κλωστοϋφαντουργίας στην χώρα μια τέτοια κίνηση θα αποβεί μοιραία για όλες τις μελλοντικές γενιές που θέλουν να ασχοληθούν με ένα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος.(από την στιγμή που χωρίς κλωστοϋφαντουργους έχουμε λίγες δυνατότητες σε κλάδους όπως πυροσβεστική, στρατός , διάστημα, γεωργία και πολλά πολλά ακόμα.

Απάντηση

12-11-2022 18:33Γιώργος

Και ποιος θα εκκοκίση το βαμβάκι; Δεν υπάρχουν ούτε μηχανικοί ούτε εργάτες εκκόκκισης βάμβακος, αφού και οι τελευταίοι εξειδικευμένοι βγαίνουν στη σύνταξη. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει προσωπικό να επανδρώσει τα εκκοκκιστήρια κατά τα άλλα το βαμβάκι εξάγεται μέχρι και το τελευταίο γραμμάριο.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία