BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Νέο πεδίο για «πράσινες» επενδύσεις στο βαμβάκι με στήριξη από νέα ΚΑΠ

Προϊόν με υψηλή εμπορευσιμότητα το βαμβάκι αλλά και “βαθιές ρίζες” στους κάμπους της Ελλάδας, εισέρχεται σε μια νέα εποχή προκλήσεων αλλά και ωριμότητας που θα μπορούσε να μεταφραστεί ακόμα και σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους παραγωγούς, καθώς προσαρμόζονται σε νέες εμπορικές συναλλαγές (προπωλήσεις) αλλά και συστήματα ποιότητας, πιστοποίησης και ολοκληρωμένης διαχείρισης της καλλιέργειας.

Συνεδριο4-photoaidcom-lighten_2

3808
1

Την περίοδο των προκλήσεων σηματοδοτεί η ενεργοποίηση της νέας ΚΑΠ από φέτος, με αγωνίες συντελεστών του κλάδου και κυρίως αγροτών, όπως διατυπώθηκαν στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου Βάμβακος που διοργάνωσε στην Κομοτηνή η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, να σχετίζονται με την εξάντληση των περιθωρίων κερδοφορίας για εκμεταλλεύσεις από 400 στρέμματα και κάτω.  

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο τοποθετήθηκαν υπέρ της διαφοροποίησης του ελληνικού βάμβακος έναντι των παραγωγών τρίτων χωρών που δύσκολα θα μπορούσε να ανταγωνιστεί με όρους ποσότητας η Ελλάδα. Επόμενος σταθμός λοιπόν για το ελληνικό βαμβάκι, φαίνεται πως είναι η εδραίωση εξειδικευμένων συστημάτων ποιότητας και η εξασφάλιση προστιθέμενης αξίας που ξεπερνά τα στενά πλαίσια των σημερινών πριμ ποιότητας που πληρώνονται οι παραγωγοί (3 με 4 λεπτά το κιλό).



Οι βασικοί θεματικοί άξονες του συνεδρίου είναι:

  •  Ανταγωνιστικότητα αγροτικών εκμεταλλεύσεων – χρηματοδοτικά εργαλεία
  • Γεωργία ακριβείας – Εκπαιδευτικό και ερευνητικό πρόγραμμα ΔΟΒ
  •  Πράσινη συμφωνία και νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική(ΚΑΠ)
  •  Καινοτομία, απασχόληση και επιχειρηματικότητα
  • Ανάλυση και προοπτικές της αγοράς εκκοκκισμένου βάμβακος.  Η ελληνική σοδειά στις διεθνείς αγορές
  •  Παρόν και μέλλον βαμβακοκαλλιέργειας
  •  Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στην βαμβακοκαλλιέργεια

 «Πάγιος στόχος του ΥΠΑΑΤ η διατήρηση και διασφάλιση των πόρων της ΚΑΠ για το βαμβάκι», λέει ο Γεωργαντάς

Στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Βαμβάκι (Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος σε συνεργασία με ΕΛΓΟ Δήμητρα) μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, το πιστοποιημένο ελληνικό βαμβάκι, μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της οικονομίας μας, ο επονομαζόμενος «λευκός χρυσός», καλύπτει το 80% του συνόλου της παραγωγής της Ε.Ε. Κατέχει εμβληματική θέση στο στρατηγικό σχέδιο για την Κοινή Γεωργική Πολιτική.

Όπως υπογράμμισε, πάγιος στόχος του ΥΠΑΑΤ αποτελεί η διατήρηση και διασφάλιση των πόρων της ΚΑΠ για το βαμβάκι,  το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί, αφού και με τη νέα ΚΑΠ το πλαίσιο διατηρείται ως έχει με μικρή μείωση της ειδικής ενίσχυσης ως συνέπεια σχετικής οριζόντιας μείωσης.

Πιο αναλυτικά, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο (καν. 2021/2115) το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (2023) για την καλλιέργεια βαμβακιού χορηγείται ειδική (συνδεδεμένη) ενίσχυση.

Το ποσό της εν λόγω ενίσχυσης έχει συνολικό προϋπολογισμό 184 εκ. €, ο οποίος ισχύει από το έτος 2021, σύμφωνα με τον καν. (ΕΕ) 2020/2220, ο οποίος θέσπιζε μεταβατικές διατάξεις για τα έτη 2021 και 2022.

Όπως υπενθύμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πάγιος στόχος είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας,  η στήριξη της ΔΟΒ καθώς και ολόκληρου του τομέα και για τον λόγο αυτό έχει συσταθεί από το έτος 2016, ομάδα εργασίας με εκπροσώπους από την παραγωγική αλυσίδα του βαμβακιού (βαμβακοπαραγωγοί, εκκοκκιστές, κλωστοϋφαντουργοί, σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις), καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες από διάφορες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κλπ.

Κλείνοντας ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι οι προοπτικές του βαμβακιού είναι μεγάλες και πως η πολιτεία θα συνεχίζει να στηρίζει, όπου πρέπει και όσο μπορεί, το εμβληματικό αυτό προϊόν, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο ευρωπαϊκό και εθνικό πόρο.  Μάλιστα σημείωσε ότι οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ευοίωνες καθώς η ανάγκη της αγοράς για πιο φιλοπεριβαλλοντικά προϊόντα ήδη περιορίζει την χρήση της πλαστικής ίνας οπότε έτσι δημιουργείται νέο πεδίο για το βαμβάκι.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

23-02-2023 17:26Marina Anastasiou

Πολύ ωραίο το άρθρο σας, τα αγροτικά δάνεια είναι πολύ σημαντικά για εμάς τους αγρότες. Εγώ με τον άντρα πήραμε το δάνειο για αγρότες της PCB https://www.procreditbank.gr/gr/daneia-se-agrotes επενδύοντας σε γη και εξοπλισμό!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία