Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Ελαίας Καρπός

elaiwnas_4

Προβληματίζουν έντονα τον κλάδο της ελαιοκαλλιέργειας οι νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στο πεδίο των κοινοτικών ενισχύσεων, αφού μέχρι στιγμής στο ελληνικό στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ δεν υπάρχει κάποια στοχευμένη παρέμβαση για τον τομέα, σε αντίθεση με τον προγραμματισμό που έχουν κάνει ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

8478478φξ

Σε επίκινδυνα μονοπάτια φαίνεται ότι εισέρχεται η ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, αφού ήταν αρκετή μια χρονιά υψηλού κόστους εισροών για να εκτροχιάσει μια και καλή τα οικονομικά δεδομένα χιλιάδων εκμεταλλεύσεων, όσο το κυρίαρχο ρεύμα της αγοράς αρνείται να διαμορφώσει επίπεδα τιμών ικανά να ισορροπήσουν την κατάσταση.

Α_-_Precious-Gift-_-EFKRATO

Οι πρόσφατες φετινές διακρίσεις, όπως χρυσό μετάλλιο στο διεθνή διαγωνισμό της Νέας Υόρκης, το διαγωνισμό Olivonomy στο Παρίσι και αυτόν του Ντουμπάι, αλλά και τα ασημένια μετάλλια στο Βερολίνο και το Τόκιο, αποτελούν μια επιβεβαίωση των προσπαθειών να παραχθεί ένα ελαιόλαδο το οποίο είναι ένας άξιος εκπρόσωπος του γαστρονομικού και πολιτισμικού πλούτου της Κρήτης.

kalamata_olives

Τη βούλησή του να αντιμετωπίσει το θέμα που έχει ανακύψει με την ελιά Καλαμών μόλις επισημοποιηθεί η τελευταία  απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προβαίνοντας στις κατάλληλες προσαρμογές, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με συντελεστές του κλάδου και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης από περιοχές με παρουσία στην καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας.

2097321b8ce7f10e74fdac489966b66e_L__1_

To 2021, η ομάδα της Anthesis, πραγματοποίησε πιλοτικές εφαρμογές των δυο έξυπνων βιοδιεγερτών Smartfoil & Pushy+ σε αρδευόμενες Ελαιοποιήσιμες Eλιές σε σημαντικές περιοχές της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία με την αύξηση της απόδοσης λαδιού ανά στρέμμα να αγγίζει το 30% σε σχέση με τις κοινές πρακτικές που ακολουθούν οι ελαιοπαραγωγοί.

Screenshot_2022-06-01_at_15_53_10

Την άμεση αναζήτηση πολιτικής λύσης υπαγορεύει η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία είναι σαν να ρίχνει «λάδι στη φωτιά» της χρόνιας  διαμάχης γύρω από τη χρήση της εμπορικής ονομασίας «Kalamata Olives».

KAR_1837

Σε υψηλότερες θέσεις κατάταξης βρίσκονται τα ελληνικά ελαιόλαδα κατά την τελευταία τριετία, κατακτώντας διπλά χρυσά βραβεία αλλά και περισσότερα ασημένια βραβεία, έναντι των χάλκινών σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως ο πρόσφατος AthenaIOOC 2022, ο οποίος ολοκληρώθηκε με την απονομή των διακρίσεων την Κυριακή 29 Μαΐου μετά τη συμμετοχή 563 ελαιολάδων και τη βράβευση των 366 από αυτά.

44_pin_4

Για τον πιο εκτεθειµένο κλάδο της αγροτικής παραγωγής στην υφιστάµενη πολεµική συγκυρία και την ενεργειακή κρίση µιλούν αναλυτές όταν προσεγγίζουν την αγορά ελαιολάδου, αφού όπως δείχνουν οι εµπορικές επιδόσεις του προϊόντος, είναι το µόνο εµπόρευµα του οποίου η τιµή δεν έχει αφοµοιώσει ούτε ένα µέρος των ανατιµήσεων που καλούνται να πληρώσουν οι παραγωγοί.

19_5

Μετά από τρία σχεδόν χρόνια πειραματισμού στους βιολογικούς ελαιώνες και στο ελαιουργείο ο Ευτύχης Ανδρουλάκης παρουσιάζει την «Experimental Edition» της εταιρείας PAMAKO, που σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί στην ουσία μια «κάθετη γευσιγνωσία» της ποικιλίας Τσουνάτης.

diafor_elies

Στις περισσότερες περιοχές της Θράκης, η ελιά βρίσκεται ήδη στο στάδιο της διαφοροποίησης της στεφάνης του άνθους («κρόκιασμα») ενώ σε κάποιες πρώιμες περιοχές βρίσκεται ήδη στην έναρξη της άνθησης.

Kotinos-500x330

H Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «Φίλαιος» προσκαλεί στην τελετή απονομής των βραβείων του 7ου διαγωνισμού «ΚΟΤΙΝΟΣ 2022», που θα λάβει μέρος στον Φιλοσοφικό Σύλλογο Παρνασσός την Τετάρτη 15 Ιουνίου στις 4 το απόγευμα.

δγ__1_

Η μελέτη της συσκευασίας του ελαιόλαδου Entelechia® Extra Virgin Olive Oil απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Ελαιόλαδου, στα Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας 2022, η τελετή απονομής των οποίων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Μαΐου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

ΑΣΜΝ

Ο Αγροτικός συνεταιρισμός με την επωνυμία «Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου-Ναυπακτίας» και τον διακριτικό τίτλο «H Ένωση», που εδρεύει στο Μεσολόγγι, οδός Ναυπάκτου αρ. 35, με Α.Φ.Μ. 096000289, απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση εργοστασίου τυποποίησης – συσκευασίας βρώσιμων ελαιών στη θέση «Παραλία Σταμνάς Μεσολογγίου», που βρίσκεται στο Δημοτικό διαμέρισμα Σταμνάς της Δημοτικής Ενότητας Αιτωλικού, του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, σύμφωνα με τους επισυναπτόμενους στην παρούσα Βασικούς Όρους.

provasiko-yliko-elia1

Στην παραγωγή πιστοποιημένων φυτών ελιάς για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προκειμένου να προστατευτεί η χώρα μας από πιθανή καταστροφή σε περίπτωση εξάπλωσης του φυτοπαθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa, στοχεύει η προγραμματική σύμβαση, η οποία υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Optimized-NTS_2477ββ_2

Μια εξαιρετικά μεγάλη διάκριση για Έλληνα ελαιοπαραγωγό, με το απόλυτο ρεκόρ του 100% και 15 βραβεύσεις σε ισάριθμες συμμετοχές σημειώθηκε στην Τουρκία για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδων Anatolian International Olive Oil Competition 2022.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία