Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Ελαίας Καρπός

damaskinoelia_07

Υπεραπλουστευτικό και άδικο για τα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα που απαρτίζουν και τον πυρήνα της μεσογειακής διατροφής είναι το σύστημα επισήμανσης Nutriscore, λένε οι μεταποιητές επιτραπέζιας ελιάς της Ελλάδας (ΠΕΜΕΤΕ) που αντιτίθενται στην πρόθεση της Κομισιόν για μια οριζόντια υιοθέτησή του από την ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων.

2575large

Πράξεις στα 3,75 ευρώ το κιλό για την πρώτη ποιότητα ισπανικού ελαιολάδου από παραδοσιακό ελαιώνα έγιναν την προηγούµενη εβδοµάδα στην Ισπανία, εξέλιξη που δίνει τον ρυθμό και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, χωρίς ωστόσο η Ελλάδα όπου ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής προκύπτει από ηλικιωμένα δέντρα αραιά τοποθετημένα στον χώρο, να έχει ακόμα διεκδικήσει τέτοια επίπεδα τιμών.

11_10

Όταν η αγορά δεν χωράει το συμφέρον του παραγωγού και η δαπάνη της ετικέτας γίνεται δυσβάστακτη, η πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει πως ο τενεκές του παραγωγού που διατείθεται σε γνωστούς και φίλους δεν είναι χωρίς ταυτότητα.

22-35_24

Η αυξητική τάση στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου εκδηλώνεται πλέον και στα παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας, µε την κινητικότητα να αφορά τόσο τις τιµές όσο και τις ποσότητες που αποχωρούν από τα συνεταιριστικά και ιδιωτικά ελαιοτριβεία.

LW

Μπροστά σε νέες αβεβαιότητες που κάνουν ορατό τον οικονομικό κίνδυνο για έναν ολόκληρο κλάδο (παραγωγοί, μεταποιητές, εξαγωγείς κ.α.) που έχει επενδύσει στην επιτραπέζια ελιά και ειδικότερα στην ποικιλία Καλαμών, βάζει η προσφυγή που έχει κατατεθεί από τοπικούς φορείς της Καλαμάτας και η οποία εκδικάζεται στις 13 Απριλίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

22-35_14_2

Η σταδιακή χαλάρωση των µέτρων περιορισµού και το πολυαναµενόµενο ξεκλείδωµα της εστίασης, ειδικά στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, έρχεται να ανακινήσει την εγχώρια αγορά ελαιολάδου, ανεβάζοντας παράλληλα και τις τιµές παραγωγού που πλέον προσανατολίζονται προς τα 3,10 ευρώ το κιλό.

ypaat-italida_presveftis

Την ανάγκη ανάληψης κοινής δράσης για την ενίσχυση της στρατηγικής προώθησης και ανάδειξης των σημαντικών πλεονεκτημάτων των μεσογειακών διατροφικών αγαθών για την ανθρώπινη υγεία συζήτησαν σήμερα σε συνάντησή τους  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός και η πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα Patrizia Falcinelli.

toscano

Ανεκπλήρωτες δυνατότητες ενίσχυσης του εισοδήματός τους και μια δομικά αδύναμη θέση στην αλυσίδα αξίας του ελαιολάδου, αποτελούν κοινό τόπο για τους μικρομεσαίους παραγωγούς σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Γεμιστηρας-μπουκαλιου-ελαιολαδου

Η αγορά δείχνει να «ακούει» τη βούληση να υπερβούν οι τιµές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου το επίπεδο των 3 ευρώ το κιλό, µε ορισµένες από τις τελευταίες πράξεις να γράφουν στα τιµολόγια 3,05 και 3,12 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό.

δφγ

Σε κίνηση αγοράς των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί στα προϊόντα της κατευθείαν από τους παραγωγούς προχωράει η Gaea, ενέργεια που προς το παρόν εφαρμόζεται πιλοτικά, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Thomas Brinkmann.

knososelaiolado

Περιορισμένης κλίμακας αστοχίες που οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος, επικαλείται ο ιδιώτης επιχειρηματίας που διαχειρίζεται τις βιομηχανικές υποδομές και τα εμπορικά σήματα της ΕΑΣ Ηρακλείου, με αφορμή σχετική ανάρτηση του Agronews περί νοθευμένου ελαιολάδου και αναφορά της ιστοσελίδας στο ενδεχόμενο να «σπάσει» η σύμβαση του εν λόγω επιχειρηματία με την συνεταιριστική οργάνωση.

PAMAKO_THIRSTY

Μπορεί η ιδιαίτερη συνθήκη της πανδηµίας να έχει φρενάρει την εξέλιξη, όμως ήδη από το 2019 φαίνεται πως ο εγχώριος καταναλωτής άρχισε να στρέφεται σε λιγότερο κυρίαρχες και πιο ακριβές ετικέτες, που διαπρέπουν διεθνώς

KAR_7428_2

Οκόσμος της ελιάς είναι συναρπαστικός. Προϊόν φυσικής ζύμωσης, όπως το κρασί, η ελιά είναι ένα ζωντανό τρόφιμο που πρέπει να μείνει στην άλμη οκτώ με δέκα μήνες για να αποκτήσει τη γεύση, το άρωμα και την τραγανότητα που επιτρέπει στον καταναλωτή να την απολαμβάνει με όλες σχεδόν τις αισθήσεις.

1_122

Η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ευρώπη και τον κόσμο έχει καταγράψει αύξηση 5,8% από την προηγούμενη ελαιοκομική χρονιά, με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) σε ένα μετριοπαθές σενάριο να διατηρούν μέρος των κεκτημένων και στην τρέχουσα περίοδο, ωστόσο η Ελλάδα φαίνεται πως δεν μπορεί να συγχρονίσει τον βηματισμό της με τις ανοδικές διεθνείς αγορές.  

35_pin_12

Οι περιορισµένες ποσότητες ποιοτικών ελαιολάδων σε ολόκληρη την Ευρώπη κατοχυρώνουν τις προϋποθέσεις για µια ανοδική πορεία των τιµών παραγωγού το επόµενο διάστηµα. Ωστόσο η αγορά στην Ελλάδα κινείται σε υποτονικούς ρυθµούς τελευταία, κάτι που οφείλεται στη διστακτικότητα εµπόρων και βιοµηχανιών να αγοράσουν µε βάση τις µεσοπρόθεσµες ανάγκες τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία