Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Ελαίας Καρπός

18_17

Ο χώρος που συνδέει τον παραγωγό με την αγορά, είναι το ελαιοτριβείο και στην ελληνική περίπτωση «παίζεται» η τύχη του προϊόντος σε μια «συστάδα» χωριών, λόγω της παλαιάς κοπής προσέγγισης από πλευράς ελαιοτριβέων που αναφέρουν παραγωγοί στο Ελαίας Καρπός.

Tuscan-farmhouse

Χώρο για μια στροφή στις τουριστικές προτιμήσεις προς τα επισκέψιμα αγροκτήματα και ειδικά εκείνα που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ελαιολάδου και του κρασιού φαίνεται ότι αφήνει πίσω της η πανδημία, με τις τάσεις που ξεδιπλώνονται το τελευταίο διάστημα ενόψει της πολυαναμενόμενης κλιμάκωσης της τουριστικής σεζόν, να αποτυπώνουν μια απομάκρυνση των τουριστικών ροών από τα αστικά κέντρα.

22-35_pin_14

Κρατάνε απ’ ό,τι φαίνεται οι παραγωγοί ελαιολάδου το προϊόν τους από την αγορά, όσο βλέπουν πως τα επίπεδα τιµών διαµορφώνουν σταθερά όλο και πιο υψηλές κορυφές, προσδοκώντας σε περαιτέρω βελτίωση του εµπορικού τοπίου. Ήδη έχουν σηµειωθεί πράξεις πέριξ των 3,60 ευρώ το κιλό στη Λακωνία, ενώ και στην Κρήτη η τιµή των έξτρα παρθένων ελαιολάδων εδραιώνεται σε βασικά παραγωγικά κέντρα, άνω των 3,40 ευρώ το κιλό.

ELIA4_2

Στη σημασία που έχει να έρθουν πιο κοντά οι μεταποιητές ελιάς και ελαιόλαδου με την παραγωγική βάση αναφέρεται ο πρόεδρος της Krinos Foods Canada, Αλέξανδρος Γεωργιάδης. «Αυτό επηρεάζει τη σχέση παραγωγών – μεταποιητών είναι οι μεσάζοντες, οι οποίοι σε πολλές των περιπτώσεων καθορίζουν με διάφορους τρόπους τις τιμές.

damaskinoelia_07

Υπεραπλουστευτικό και άδικο για τα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα που απαρτίζουν και τον πυρήνα της μεσογειακής διατροφής είναι το σύστημα επισήμανσης Nutriscore, λένε οι μεταποιητές επιτραπέζιας ελιάς της Ελλάδας (ΠΕΜΕΤΕ) που αντιτίθενται στην πρόθεση της Κομισιόν για μια οριζόντια υιοθέτησή του από την ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων.

22-35_pin_12

Σταθεροποίηση στα πρόσφατα υψηλά για την αγορά ελαιολάδου, η οποία όπως όλα δείχνουν, ετοιµάζεται για νέα ανοδική πορεία τις επόµενες εβδοµάδες, µε δεδοµένη την περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης από τους τελικούς καταναλωτές αλλά και την µάλλον µετριοπαθή χρονιά από άποψη όγκων που προµηνύεται για την επόµενη καλλιεργητική περίοδο.

47_15

Βλέποντας τα δέντρα τους να βρίσκονται πλέον στο στάδιο της άνθισης, οι ελαιοπαραγωγοί «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα» και αναμένουν να αξιολογήσουν τις συνέπειες του φετινού χειμώνα, με τις υψηλές θερμοκρασίες και τα διαλείμματα παγετού καθώς και αυτές του ανοιξιάτικου «καύσωνα» που σημειώνεται την παρούσα περίοδο σε όλη την χώρα, στην παραγωγικότητα των δέντρων τους.

cb_athens_pantopoleion_ms_final

Στην υλοποίηση του προγράμματος πιλοτικής εφαρμογής της διαδικασίας απονομής της σφραγίδας ποιότητας «Authentic Olive Net» προχωρά ο έταιρος «Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος» του Έργου «Πιστοποίηση της αυθεντικότητας και ανάπτυξη δικτύου προώθησης των ελαιοκομικών προϊόντων της κοινής διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας-Ιταλίας».

Screen_Shot_2021-04-16_at_16_02_16

Έτοιµη για νέα άνοδο της τιµής παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δείχνει η εγχώρια αγορά, µε την κινητικότητα την προηγούµενη εβδοµάδα να έχει ενισχυθεί, όσο οι τιµές παραγωγού τείνουν να εδραιωθούν σε επίπεδα άνω των 3,10 ευρώ το κιλό στα βασικά παραγωγικά κέντρα της επικράτειας.

2575large

Πράξεις στα 3,75 ευρώ το κιλό για την πρώτη ποιότητα ισπανικού ελαιολάδου από παραδοσιακό ελαιώνα έγιναν την προηγούµενη εβδοµάδα στην Ισπανία, εξέλιξη που δίνει τον ρυθμό και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, χωρίς ωστόσο η Ελλάδα όπου ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής προκύπτει από ηλικιωμένα δέντρα αραιά τοποθετημένα στον χώρο, να έχει ακόμα διεκδικήσει τέτοια επίπεδα τιμών.

11_10

Όταν η αγορά δεν χωράει το συμφέρον του παραγωγού και η δαπάνη της ετικέτας γίνεται δυσβάστακτη, η πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει πως ο τενεκές του παραγωγού που διατείθεται σε γνωστούς και φίλους δεν είναι χωρίς ταυτότητα.

22-35_24

Η αυξητική τάση στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου εκδηλώνεται πλέον και στα παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας, µε την κινητικότητα να αφορά τόσο τις τιµές όσο και τις ποσότητες που αποχωρούν από τα συνεταιριστικά και ιδιωτικά ελαιοτριβεία.

LW

Μπροστά σε νέες αβεβαιότητες που κάνουν ορατό τον οικονομικό κίνδυνο για έναν ολόκληρο κλάδο (παραγωγοί, μεταποιητές, εξαγωγείς κ.α.) που έχει επενδύσει στην επιτραπέζια ελιά και ειδικότερα στην ποικιλία Καλαμών, βάζει η προσφυγή που έχει κατατεθεί από τοπικούς φορείς της Καλαμάτας και η οποία εκδικάζεται στις 13 Απριλίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

22-35_14_2

Η σταδιακή χαλάρωση των µέτρων περιορισµού και το πολυαναµενόµενο ξεκλείδωµα της εστίασης, ειδικά στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, έρχεται να ανακινήσει την εγχώρια αγορά ελαιολάδου, ανεβάζοντας παράλληλα και τις τιµές παραγωγού που πλέον προσανατολίζονται προς τα 3,10 ευρώ το κιλό.

ypaat-italida_presveftis

Την ανάγκη ανάληψης κοινής δράσης για την ενίσχυση της στρατηγικής προώθησης και ανάδειξης των σημαντικών πλεονεκτημάτων των μεσογειακών διατροφικών αγαθών για την ανθρώπινη υγεία συζήτησαν σήμερα σε συνάντησή τους  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός και η πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα Patrizia Falcinelli.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία