
Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι τιμές το ελαιόλαδο όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nutria, Ηλίας Ζαβάκος.
Η εταιρεία ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ Α.Ε.
Το κλίµα µιας συγκρατηµένης αγοράς µε διαθέσεις ανοδικής κινητικότητας αποτυπώνουν οι τελευταίες εξελίξεις στα παραγωγικά κέντρα ελαιολάδου της χώρας.
Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΔΟΕ πραγματοποιεί μελέτες αγοράς και άλλες οικονομικές αναλύσεις και στατιστικές εργασίες στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών που ζητούνται από τα μέλη της ΔΟΕ.
Ένα νέο ευρωπαϊκό έργο, το ARTOLIO, μέρος του προγράμματος ENI CBC Med για τη διασυνοριακή συνεργασία στη Μεσόγειο, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 με στόχο την εφαρμογή καινοτόμων, αναπτυξιακών μέτρων που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της ποιότητας παραγωγής του ελαιολάδου.
Αντιδράσεις που φτάνουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις Βρυξέλλες, πυροδότησαν τα όσα έγιναν με την απορρόφηση της επιτραπέζιας ελιάς ΠΟΠ Χαλκιδικής .
Τον ρόλο του Ιταλού εμπόρου στην ελληνική αγορά ελαιολάδου έρχονται να διεκδικήσουν γερμανικών συμφερόντων τυποποιητικές εταιρείες, οι οποίες μέχρι τώρα κάλυπταν τις ανάγκες τους στην Ιβηρική και την Ιταλία.
Oµαλή και παρατεταμένη θρέψη εξασφαλίζουν τα λιπάσματα τεχνολογίας Αgrotain, δηλώνει η Ιωάννα Κακουνού, υπεύθυνη marketing της Gavriel.
Πληθαίνουν τα επιχειρήματα υπέρ της διαμόρφωσης μιας νέας «υπό-αγοράς» στην αγορά ελαιολάδου, στην οποία θα διαπραγματεύονται έξτρα παρθένα ελαιόλαδα προερχόμενα από παραδοσιακούς ελαιώνες, με υψηλότερες τιμές από αυτές που διαμορφώνει η υπερ-προσφορά από εκμεταλλεύσεις με βιομηχανικού τύπου προδιαγραφές.
Με ένα street art έργο, πυκνό και έντονο, που μιλά τη γλώσσα της αγιογραφίας, ο ζωγράφος Στέλιος Φαϊτάκης ρίχνει μια διεισδυτική ματιά στην εγχώρια ελαιοκαλλιέργεια μεταφέροντας εικόνες μιας παλαιότερης εποχής και τους ανθρώπους στο αυθεντικό περιβάλλον για το οποίο δημιουργήθηκαν.
Ένα βελτιωμένο περιβάλλον στην αγορά ελαιολάδου αποτυπώνει έκθεση της Κομισιόν που το συνδέει με την αναχαίτιση της πανδημίας, την ίδια στιγμή που συντελεστές της εγχώριας αγοράς, εκτιμούν ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας και των τιμών παραγωγού από το νέο έτος.
Η εταιρεία E-LA-WON για να τιμήσει τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση 1821-2021 λανσάρει επετειακή, συλλεκτική, αριθμημένη limited edition φιάλη με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Όσο το βασικό κανάλι απορρόφησης του ελαιολάδου είναι οι πωλήσεις της λιανικής, τα όρια της αγοράς δεν µπορούν να υπερβούν το φράγµα των 3 ευρώ το κιλό, µε το εµπόριο να ακούει τη δεδοµένη περίοδο µε µεγαλύτερη προθυµία τιµές πέριξ των 2,90 ευρώ.
Ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα θρέψης είναι απαραίτητο, για να επαναφέρει σε επάρκεια τα επίπεδα των θρεπτικών στοιχείων που αφαιρέθηκαν κατά τη συγκοµιδή ελαιοκάρπου για να υποστηρίξουν τα δέντρα µία καλή παραγωγή και την επόµενη χρόνια.
Το συλλογικό θυμητικό του ελαιολάδου χτίστηκε γύρω από τις αυλές των ελαιοτριβείων και μαζί του ένα οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης της υπαίθρου άνθισε.
Τη στιγµή που Ισπανία και Ιταλία καταγράφουν άνοδο τιµών, το εµπορικό µοντέλο διάθεσης του ελαιολάδου στην Ελλάδα, δείχνει να ακολουθεί µε δυσκολία τον ανοδικό κύκλο στην ευρωπαϊκή αγορά.
«Δεν έχει νόημα να μάθουμε στους Γερμανούς, τους Ινδούς ή πολίτες άλλων χωρών, που έχουν μικρή κατανάλωση, να τρώνε ελαιόλαδο σε ελληνικά ή ιταλικά γεύματα. Ζητούμενο είναι να το προσαρμόσουν στις συνταγές τους. Δηλαδή να αφαιρέσουν βούτυρο, τη μαγιονέζα από τις σαλάτες ή άλλο salad dressing και να βάλουν ελαιόλαδο» τονίζει η δρ. Κική Ζηνοβιάδου, καθηγήτρια στο Κολλέγιο Περρωτής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Με σπουδές στη Γεωπονία, μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην επιστήμη της Τεχνολογίας Τροφίμων, η δρ. Ζηνοβιάδου, η οποία μετέχει και στο παγκόσμιο δίκτυο Women in Olive Oil, πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη του ελληνικού ελαιολάδου και μαγεύεται από την ιστορικότητα του δέντρου της ελιάς.
Σημαντική έλλειψη ρευστότητας και ισχνές θεσμικές παρεμβάσεις επιβραδύνουν την ελληνική αγορά ελαιολάδου την στιγμή που με την ίδια κοινωνικοοικονομική συνθήκη που επιβάλλει η πανδημία, οι ανταγωνιστές της Ιβηρικής και της γειτονικής Ιταλίας, έχουν να επιδείξουν πρόοδο σε ό,τι αφορά στις τιμές του προϊόντος, την παρουσία του στο ράφι και την εξέλιξη της καλλιέργειας σε σχέση με το 2019.
Την 25μελή διεθνή κριτική επιτροπή του Athena συνθέτουν γευσιγνώστες-δοκιμαστές διεθνούς εμβέλειας από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Κροατία, το Μαρόκο, τη Μεγάλη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Τυνησία και, φυσικά, την Ελλάδα.
Μέσα σε διάστημα μόλις 10 ημερών καλούνται οι παραγωγοί ελαιολάδου να συμπληρώσουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα για τα 30 ευρώ στο ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα, από τις 17 μέχρι τις 27 Νοεμβρίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα που θα υποδεχτεί τις αιτήσεις των κατ' επάγγελμα ελαιοπαραγωγών ελαιοποιήσιμων ελιών ώστε να επιδοτηθούν με 30 ευρώ το στρέμμα υπό το νέο μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.