Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Ελαίας Καρπός

DSC_0220-2

Για έναν τρίτο γύρο επενδύσεων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, στην βιομηχανία ελαιολάδου της Τυνησίας προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και ο Οργανισμός Τροφίμων (FAO), έπειτα από την έγκριση του τρίτου σταδίου ενός πολυετούς σχεδίου ανάπτυξης στη χώρα αυτή.

3

Στο ελαιόλαδο ο κανόνας λέει ότι οι ελιές μπαίνουν στη διαδικασία της έκθλιψης μαζί με τον πυρήνα τους. Τι γίνεται όμως όταν ο παραγωγός αποφασίζει να σπάσει αυτό τον κανόνα; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι προκύπτει μία «γαστρονομική αποκάλυψη»!

fwto_108_top_50

Στην Αρχαία Σκιλλουντία, ένα µικρό χωριό, δίπλα στην Αρχαία Ολυµπία, στον τόπο που γέννησε τους Ολυµπιακούς Αγώνες, αποφάσισαν δύο παιδικοί φίλοι, ο Νικόλας Φιλιππίδης και ο Γιώργος Μόφορης, να ενώσουν τις δυνάµεις τους σε µία επαγγελµατική πορεία, έχοντας έναν κοινό σκοπό: Την καλλιέργεια και ανάδειξη ενός µοναδικού, πλούσιου σε θρεπτική αξία θησαυρού γεύσης, του ελαιολάδου.

KAR_0580me_fyllaraki

Η διαδικασία πιστοποίησης για 14 ποικιλίες ελιάς βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ στα Χανιά, κάτι που οι Έλληνες φυτωριούχοι παρακολουθούν με προσοχή αλλά και επιφύλαξη, καθώς η πρόσφατη εξαγγελία του υπουργείου για παροχή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού θα μπορούσε να ικανοποιήσει το διαχρονικό αίτημά τους.

VASI_KON_0417με_φυλλαρκι

Το βιολογικό ελαιόλαδο και οι ελιές εντός της χώρας δεν αποτελούν μαζικό προϊόν αλλά θεωρούνται εκλεκτά τρόφιμα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο παραγωγός τοποθετεί την τιμή του προϊόντος ψηλότερα από το συμβατικό για να αντιμετωπίσει τα ψηλά κόστη παραγωγής στη βιολογική καλλιέργεια, που δεν μπορεί να είναι εντατική και έχει σχετικά συχνά μικρότερες αποδόσεις.

35_copy_42

Η γευσιγνωσία αποκαλύπτει αρετές και ελαττώµατα που έχουν τα ελαιόλαδα και αδυνατούν να καταγράψουν οι χηµικές αναλύσεις. Και στις δύο περιπτώσεις η οργανοληπτική αξιολόγηση έχει να δώσει κρίσιµες πληροφορίες για το ελαιόλαδο στον παραγωγό.

olives-olive-slider-1272x821_copy57

Ελαιόλαδο από χοντρολιές της ποικιλίας «Καλαμών», την πρώτη ύλη του ομώνυμου ΠΟΠ στις επιτραπέζιες ελιές, αποφάσισε να παράξει φέτος ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτα.

43595207180_15ab484c6d_o

Σε µια προσπάθεια αποτύπωσης των πρώτων εντυπώσεων της φετινής ελαιοκοµικής περιόδου συγκεντρώσαµε ορισµένα δηµοσιεύµατα από τον διεθνή Τύπο, τα οποία µπορούν να αναγνωστούν παράλληλα µε την κατάσταση των βασικών αγορών.

panagos_2

Η ιστορία της ελιάς και του ελαιολάδου είναι πολύ μεγάλη, για να διαταράσσεται από συγκυριακά ζητήματα, όπως είναι π.χ. η ελλιπής καταπολέμηση του δάκου, η ευκαιριακή προσέγγιση της αγοράς από μια μειοψηφία επιχειρήσεων ή ακόμα η λάθρα είσοδος στη Συμβουλευτική και οι λάθος συμβουλές από επιτηδείους, οι οποίοι συχνά υπονομεύουν αντί να προάγουν τη συλλογική δράση στον κλάδο.

olives-olive-slider-1272x821

Εμπορεύσιμα μεγέθη και ικανή ποσότητα σοδειάς, δείχνει η συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα η ζήτηση στην αγορά παραμένει ισχυρή, ειδικά στην ελιά Χαλκιδικής όπου φέτος η παραγωγή ήταν λιγότερη από τη μισή.

20_koroneiki

Ανεβάζει στροφές η ελαιοκομική επιχείρηση California Olive Ranch, η οποία ανακοίνωσε ότι θα εγκαταστήσει περίπου 9.000 στρέμματα ελαιόδεντρων μέχρι το τέλος του έτους, στο πλαίσιο των επενδύσεων που έχει δρομολογήσει ύψους 35 εκατ. δολαρίων

paragwgi_26-29

Στη δεύτερη θέση, αυτή της Ιταλίας, της λίστας με τους μεγαλύτερους παραγωγούς ελαιολάδου ανεβαίνει τη νέα σεζόν η Ελλάδα, η οποία ωστόσο αναμένεται να παρουσιάσει μια μείωση σοδειάς της τάξης του 33%.Το 50% της παραγωγής της χάνει η Ιταλία

8-11_

Στο θέμα αναφέρθηκε ανοικτά την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και ο Χάρης Σιούρας, γενικός γραμματέας της ΠΕΜΕΤΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η υπερφορολόγηση αποτελεί τη βαθύτερη αιτία για την εκτόξευση της διακίνησης των προϊόντων στην γκρίζα οικονομία.

amfissa_62-63

Η νέα επένδυση σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Άμφισσας εδώ κι ένα χρόνο, έχει αλλάξει και έχει δώσει νέες προοπτικές στην Κονσερβολιά για τα μέλη του Συνεταιρισμού.

Fratzolas_Vasilis

Απαραίτητο βήμα προκειμένου να αποκτήσει ανεξίτηλη σφραγίδα το ελληνικό ελαιόλαδο είναι, σύμφωνα με τον Βασίλη Φρατζολά, δοκιμαστή ελαιόλαδου και σύμβουλο ποιότητας, η οργανοληπτική αξιολόγηση που μας επιτρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα και να αξιολογήσουμε το ελαιόλαδο που παράγουμε.

Χτίζει τον special χαρακτήρα της και αυξάνει το μερίδιό της η ελληνική επιτραπέζια ελιά

Σε αχαρτογράφητα νερά οδηγούν η αλλαγή καταναλωτικής κουλτούρας και η σταδιακή μετατόπιση της ροής των αγορών από τα παραδοσιακά κανάλια διάθεσης, όπως είναι τα super markets, σε online πλατφόρμες πώλησης αγαθών και υπηρεσιών που καταγράφεται στις ΗΠΑ και γενικά στον δυτικό κόσμο, αναδεικνύοντας νέους πρωταγωνιστές με τρανταχτό παράδειγμα την Amazon.

Με ταχύτητα φωτός τρέχει η επιτραπέζια ελιά

Για πρώτη φορά βρέθηκαν κάτω από την «κοινή σκέπη» ενός συνεδρίου, του πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου του Κέντρου Ελιάς «Κρίνος» - Perrotis College, το οποίο πραγματοποιήθηκε 24 – 26 Μαΐου στο campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, περισσότεροι από 250 επιστήμονες, επιχειρηματίες και παραγωγοί απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, οι οποίοι αντιπροσώπευαν κάθε στάδιο της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις, αλλά και να μάθουν από τους ειδικούς, πώς θα γίνει το επόμενο βήμα για την ελληνική επιτραπέζια βρώσιμη ελιά.

Αλλάζουν τα σενάρια με τον παλιό και νέο ανταγωνισμό

Στις αγορές ελαιόλαδου συντελούνται αλλαγές με νέους παίκτες να αλλάζουν τα σενάρια του ανταγωνισμού που πλέον καμία σχέση δεν έχει με τον ανταγωνισμό της περασμένης δεκαετίας. Χώρες όπως η Πορτογαλία, η Τυνησία, η Χιλή διεκδικούν μερίδιο στις εξαγωγές ελαιόλαδου, δημιουργώντας υποδομές, αλλά και χτίζοντας με προσοχή μπράντες που αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα του εθνικού τους προϊόντος. Αξιοποιώντας το φυσικό ανάγλυφο, ειδικά στις πεδιάδες του νότου, η Πορτογαλία, για παράδειγμα, έχει πετύχει υπερδιπλασιασμό της παραγωγής ελαιόλαδου τα τελευταία 10 χρόνια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία