Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Ελαίας Καρπός

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

Περισσότεροι από 300 επισκέπτες, από όλα τα µήκη και πλάτη της Γης, έχουν περάσει έως σήµερα από το πρόγραµµα συγκοµιδής ελιάς που έχει αναπτύξει το Κτήµα Ευµέλεια στη Λακωνία

table_olives

Με την ευκαιρία της εποχής συγκομιδής της ελιάς, ενός εξαγώγιμου προϊόντος με μεγάλη απήχηση στις διεθνείς αγορές, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους καταναλωτές για την επιτραπέζια ελιά, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Ελληνικής διατροφής, ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας, όπως αυτή που διανύουμε, εξαιτίας της θρεπτικής της αξίας αλλά και των γευστικών και αρωματικών συστατικών της.

36_pin_14

Κρατάει το ψυχολογικό φράγµα των 3 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο στη Νότια Λακωνία, παρά τις πιέσεις της αγοράς για περαιτέρω υποχώρηση της τιµής, η οποία στην αρχή της σεζόν ξεκίνησε από τα 3,80 ευρώ.

kritixwrisladibdcxwristonmani

 Μειωμένη κατά 30% αναμένεται πως θα είναι η τελική παραγωγή στην Κρήτη έπειτα από την όψιμη επέλαση του δάκου στο νησί, με τις ζημιές να αποτιμώνται στα 110 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ).

kalamata2-GettyImages-479095728-5af4b6e4c064710036d38cad

Με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ελιάς Καλαμών στον κάμπο του Νεοχωρίου στην Αιτωλοακαρνανία να είναι ακόμη ασυγκόμιστο πάνω στα λιόδεντρα, οι παραγωγοί της περιοχής δηλώνουν αμήχανοι για το τι μέλλει γενέσθαι στην πορεία της σεζόν.

ladi_2_2

Πρωτοβουλία εκκίνησης προγράμματος ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου ξεκίνησε ο αγροτικός συνεταιρισμός Θερμασία Δήμητρα, πληρώνοντας στους συνεταιρισμένους παραγωγούς 50 λεπτά ανά κιλό για το προϊόν τους, το οποίο θα παραμείνει στις δεξαμενές του συνεταιρισμού έως ότου σημειωθεί κάποια διόρθωση στην αγορά.

ALX_0799

Στα αζήτητα έχουν περιπέσει φέτος οι ελιές ποικιλίας Καλαμών που καλλιεργούνται στη Χαλκιδική, καθώς η ζημιά που προκλήθηκε από τη χαλαζόπτωση της 10ης Ιουλίου τις έχει καταστήσει μη εμπορεύσιμες ως προϊόν βρώσης, με συνέπεια να οδηγούνται στην έσχατη λύση της ελαιοποίησης.

elaiolado_usa

Πρόσφατη τετραετής μελέτη έδειξε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες το 50% των ελαιολάδων που τοποθετούνται στα ράφια παντοπωλείων ως έξτρα παρθένα, αποδεικνύονται τουλάχιστον παρθένα, ενισχύοντας και πάλι την καχυποψία των καταναλωτών απέναντι σε ένα προϊόν που εδραιώνεται πλέον για τα καλά στην αγορά αυτή.

_B1027ECE-9086-BB42-BAF0-ADD1EF0E5A38_

Τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελαιοκαλλιεργητές της Ελλάδας και κυρίως της Κρήτης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, ανέδειξε με παρέμβασή του στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

krhtielies

 Το μεγαλύτερο μέρος της ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη φαίνεται ότι έπληξαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στο νησί τις προηγούμενες μέρες, ενώ οι σφοδρές βροχοπτώσεις, η χαλαζόπτωση και οι αντεμοστρόβιλοι κατέστρεψαν πολλές θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες.

elaiodendra

Την έντονη αγανάκτηση του για τις χαμηλές τιμές ελαιολάδου εκφράζει ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία που το δυναμικό αυτό παραγωγικό κομμάτι σε λίγο θα έχει την...τύχη της σταφίδας.

2_Elaiolado

Kλίµα ζήτησης στην αγορά ενδέχεται να διαµορφώσουν οι πρόσφατες ζηµιές στους ελαιώνες σηµαντικών παραγωγικών κέντρων της χώρας. Με λάσπη καλύφθηκαν ελιές και άλλες καλλιέργειες στην Κρήτη κατά την διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων που ξέσπασαν σε όλο το νησί.

KAR_5537-Workshop_Elaiolado_Hub-events_Oct_19

Η αρχή της πορείας προς τη μείωση του κόστους παραγωγής στο ελαιόλαδο, πρέπει να γίνει από την μείωση του κόστους συγκομιδής, καθώς είναι κάτι άμεσο και επιτεύξιμο με τα υπάρχοντα μηχανήματα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τις διαλέξεις του σεμιναρίου «Σύγχρονες τεχνικές για την μηχανική συλλογή της ελιάς».

40354260_10156626682927733_4104239291717124096_o

Σε κινητοποίηση για το θέμα της προσβολής των ελαιοκαλλιεργειών από τον δάκο στην Κρήτη, βρίσκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με βάση τα όσα υποστηρίζει ο υπουργός Μάκης Βορίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Γκεγκέρογλου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία