BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Ο φόρος βάρος στην ελιά οδηγεί στην παρανομία

Στο θέμα αναφέρθηκε ανοικτά την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και ο Χάρης Σιούρας, γενικός γραμματέας της ΠΕΜΕΤΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η υπερφορολόγηση αποτελεί τη βαθύτερη αιτία για την εκτόξευση της διακίνησης των προϊόντων στην γκρίζα οικονομία.

8-11_

Γιάννης Πανάγος

137
0

Διαστάσεις επιδημίας προσλαμβάνει το παρεμπόριο στα αγροτικά προϊόντα, επομένως και στις επιτραπέζιες ελιές και στο ελαιόλαδο, ως αποτέλεσμα της βαριάς φορολογίας των αγροτικών εισοδημάτων (υψηλοί συντελεστές φόρου, προκαταβολή στο 100% του προηγούμενου έτους και ασφαλιστικές εισφορές άμεσα συνδεδεμένες με το φορολογητέο εισόδημα) αλλά και των αδυναμιών της Πολιτείας να ελέγξει την αγορά και να επιβάλει με αυστηρότητα την τήρηση των κανόνων. Έτσι, την ώρα που οι παραγωγοί αναζητούν εναγωνίως λύσεις για το μετριασμό των επιπτώσεων από τη βαριά φορολογία, στελέχη από τον κλάδο της μεταποιητικής βιομηχανίας και το εμπόριο αγροτικών προϊόντων δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις διαστάσεις που παίρνει η «μαύρη αγορά», φαινόμενο το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις απειλεί τα θεμέλια της μεταποιητικής βιομηχανίας.

 

Απειλή για τη μεταποίηση

Καμιά επιχείρηση, όποια τιμολογιακή πολιτική κι αν επιλέξει, δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσει τα οφέλη που μπορεί να προκύπτουν για τους αγρότες από τη διάθεση της παραγωγής τους στη «μαύρη αγορά», τονίζει μετ’ επιτάσεως στο Ελαίας Καρπός, στέλεχος με μακρά διαδρομή στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στη νέα εμπορική περίοδο που ξεκινάει ο κλάδος, αυτό το ζήτημα, είναι ίσως από τα σημαντικότερα που καλείται να αντιμετωπίσει. Το ίδιο στέλεχος υποστηρίζει ότι κανείς δεν διαφωνεί με την φορολογία των αγροτών, πολύ περισσότερο δε με την τήρηση βιβλίων και την έκδοση παραστατικών από τις αγροτικές επιχειρήσεις. Αντίθετα, το σύνολο των συντελεστών του κλάδου καλωσόρισε αυτή την εξέλιξη, εκτιμώντας ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω εξυγίανση της αγοράς και στην βελτίωση των όρων ισονομίας και ανταγωνιστικότητας όλων των κρίκων της αλυσίδας.

Το πρόβλημα ξεκινάει από το επίπεδο των φορολογικών συντελεστών και ειδικά από την προκαταβολή 100% (στη βάση του φόρου της προηγούμενης χρονιάς), ρύθμιση η οποία είναι άδικη και υπονομεύει την ίδια τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Με ποια λογική, οι οικονομικές αρχές υποχρεώνουν φέτος τον καλλιεργητή ελιάς στη Χαλκιδική να καταβάλει 100% προκαταβολή φόρου, όταν όλοι γνωρίζουν ότι οι φετινές αποδόσεις των ελαιώνων υπολείπονται κατά πολύ των αντίστοιχων της περασμένης χρονιάς, έλλειμμα το οποίο δεν είναι σε θέση να το καλύψει καμιά τιμολογιακή πολιτική και καμιά μεταποιητική βιομηχανία. Με δεδομένη μάλιστα τη ζήτηση που υπάρχει για το προϊόν, είναι φυσικό, ο ελαιοκαλλιεργητής, προκειμένου να ανταπεξέλθει στην άδικη απαίτηση των φορολογικών αρχών, να αναζητήσει και να βρει λύσεις διεξόδου στο πεδίο της παραοικονομίας.       

 

Η υπερφορολόγηση
αποτελεί τη βαθύτερη αιτία

Στο θέμα αναφέρθηκε ανοικτά την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και ο Χάρης Σιούρας, γενικός γραμματέας της ΠΕΜΕΤΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η υπερφορολόγηση αποτελεί τη βαθύτερη αιτία για την εκτόξευση της διακίνησης των προϊόντων στην γκρίζα οικονομία. Ο ίδιος δε επανέλαβε το αίτημα της οργάνωσης για τη σύσταση Μητρώου Μεταποιητικών και Εξαγωγικών Επιχειρήσεων, προκειμένου να ξεκινούν όλοι, όπως είπε,  από την ίδια αφετηρία.  

Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης στο ότι ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς κατάφερε να συνεννοηθεί και να προετοιμάσει έναν εμπεριστατωμένο φάκελο για την ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελιάς, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να τον εγκρίνει άμεσα.

 

«Θα χαθούν πόροι επειδή δεν έχουμε Διεπαγγελματική Ελιάς»

«Θα χαθούν πολύτιμοι ευρωπαϊκοί πόροι επειδή δεν έχουμε αναγνωρίσει την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς» ανέφερε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας πως η Ισπανία τα έχει κάνει αυτά εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρέθεσε, τέλος, ο κ. Σιούρας η Ελλάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός επιτραπέζιας ελιάς στην Ευρώπη και τέταρτη στον κόσμο, στην καλλιέργεια ασχολούνται πάνω από 65.000 άτομα και πως η ΠΕΜΕΤΕ με τα μέλη της εξάγει σε πάνω από 100 χώρες του κόσμου, εισφέροντας στην εθνική οικονομία 450 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Οι προοπτικές της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς είναι ιδιαίτερα θετικές και κυρίως στις ΗΠΑ, όπου η ελιά είναι το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΠΕΜΕΤΕ και πρόσθεσε πως η ποικιλία Καλαμών στην Αμερική «τρέχει σαν Φεράρι», ενώ καλή επίδοση καταγράφουν τόσο η Κονσερβολιά, όσο και η Πράσινη Χαλκιδικής». Απέδωσε δε, τα εύσημα για την ένταξη της ονομασίας Καλαμάτας στον εθνικό κατάλογο, και εκτίμησε πως «αυτό θα δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία