Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

To χρηµατιστήριο του ελαιολάδου στον διεθνή Τύπο

Σε µια προσπάθεια αποτύπωσης των πρώτων εντυπώσεων της φετινής ελαιοκοµικής περιόδου συγκεντρώσαµε ορισµένα δηµοσιεύµατα από τον διεθνή Τύπο, τα οποία µπορούν να αναγνωστούν παράλληλα µε την κατάσταση των βασικών αγορών.

43595207180_15ab484c6d_o

Πέτρος Γκόγκος

907
0

Με τις χώρες της Μεσογείου να προσπαθούν, από τον πρώτο κιόλας μήνα της ελαιοκομικής περιόδου, να διαμορφώσουν και να εφαρμόσουν την στρατηγική τους, μια μάλλον «περίεργη χρονιά», όπως τη χαρακτηρίζουν τα διεθνή μέσα, αναμένεται να αποδειχθεί η φετινή στις αγορές ελαιολάδου. Αυτά που θα δώσουν φέτος τον ρυθμό είναι αφενός η μειωμένη παραγωγή σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία υπολογίζεται χαμηλότερη κατά 300.000 τόνους σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του IOOC, αφετέρου τα ζητήματα ποιότητας που εμφανίζονται σε Ιταλία και Ελλάδα. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η Ισπανία, η οποία περιμένει μια «ιστορική χρονιά», όπως τη χαρακτηρίζει ο δημοσιογράφος Miguel Angel Contreras από τη Χαέν. Πράγματι τα ελαιόδεντρα της Ισπανίας δείχνουν να είναι φορτωμένα, επιτρέποντας στη χώρα να είναι αυτή που θα έχει τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας αγοράς. «Το στοίχημα θα είναι να τοποθετηθεί στις αγορές με τρόπο τέτοιο που θα εξασφαλίσει μια δίκαιη τιμή για τον παραγωγό», αναφέρει ο ίδιος. Στην Ιταλία, οι ενώσεις παραγωγών έχουν ανησυχήσει από τη μειωμένη παραγωγή, γνωρίζοντας πως το κενό στην αγορά τους θα καλύψουν τα εισαγόμενα και φθηνότερα ελαιόλαδα, κάτι που θα πιέσει τις τιμές. Η Coldiretti, μάλιστα, ζητά από την ιταλική κυβέρνηση να γίνει προτεραιότητά της η δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου και στοχοποιεί τις εισαγωγές από την Τυνησία, υποστηρίζοντας πως είναι ελαιόλαδο κακής ποιότητας που πιέζει τους Ιταλούς να μειώσουν τις τιμές τους. Η τελευταία δείχνει να αναζητά ακόμα τη θέση της στην Ευρώπη, με τη μικρή ωστόσο παραγωγή της και την «επίθεση» από γαλλικά και ιταλικά μέσα.


Όλα δείχνουν πως η φετινή αγορά διψάει και θα αγωνιστεί να εξασφαλίσει ελαιόλαδα µε χαµηλές οξύτητες, αφού ο δάκος άφησε το στίγµα του φέτος το καλοκαίρι και είναι διατεθειµένη να πληρώσει το τίµηµα. Αυτό µαρτυρά και η επίµονη παρουσία Ιταλών αγοραστών στις επαρχίες της Ισπανίας και της Ελλάδας. Την ίδια στιγµή, όπως µεταδίδει η βρετανική Daily Mail, η τιµή του ελαιολάδου στα ράφια του ΗΒ, έχει ήδη διπλασιαστεί από τις αρχές Οκτωβρίου, γεγονός που µαρτυρά πως οι αγορές αντιδρούν κιόλας στις εξελίξεις, µε τους Ισπανούς να επαναδιαπραγµατεύονται την εµπορική τους φιλοσοφία, µε αιχµή του δόρατος αυτή τη φορά πιο δίκαιες για τους παραγωγούς τους τιµές.

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό Ελαίας Καρπός που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία