BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Πιστοποιημένο φυτωριακό υλικό με επιφυλάξεις

Η διαδικασία πιστοποίησης για 14 ποικιλίες ελιάς βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ στα Χανιά, κάτι που οι Έλληνες φυτωριούχοι παρακολουθούν με προσοχή αλλά και επιφύλαξη, καθώς η πρόσφατη εξαγγελία του υπουργείου για παροχή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού θα μπορούσε να ικανοποιήσει το διαχρονικό αίτημά τους.

KAR_0580me_fyllaraki

Πέτρος Γκόγκος

75
0

Επιφύλαξη βέβαια γιατί «είναι ίσως η μοναδική μας ευκαιρία ύπαρξης και ισότιμης επιβίωσης με τις άλλες ανταγωνίστριες χώρες» όπως δήλωσε στο περιοδικό Ελαίας Καρπός, ο πρόεδρος της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος (ΕΦΕ), Σωτήρης Σαλής, μη όντας σίγουρος για το κατά πόσο το πρόγραμμα αυτό θα καταφέρει να υλοποιηθεί. Ακόμα, προκαλεί ερωτήματα το πότε θα είναι έτοιμο τελικά το προβασικό υλικό στα Χανιά, αλλά και με ποιον τρόπο και σε τι ποσότητες θα μπορέσει να διατεθεί στα φυτώρια, προκειμένου αυτά να προχωρήσουν στην παραγωγή πιστοποιημένου υλικού. Πάνω σε αυτό, τον πρώτο λόγο έχει ο ΕΛΓΟ, ο οποίος εφόσον κρίνει πως αδυνατεί να ολοκληρώσει την παραγωγή σε ποσότητες που να ικανοποιούν τις ανάγκες της αγοράς, μπορεί να απευθυνθεί σε ιδιώτη.

 Ζητούμενο παραμένει και ο τρόπος συντήρησής του. Πάντως ο ΕΛΓΟ - Δήμητρα διαβεβαιώνει τους φυτωριούχους πως μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο, ωστόσο οι τελευταίοι εκτιμούν πως πιθανόν θα καθυστερήσει. Για όσο καιρό πάντως δεν έχουν στα χέρια τους πιστοποιημένο υλικό, και με βάση τη νομοθεσία που ισχύει τώρα σε κοινοτικό επίπεδο, η διακίνηση των φυτών είναι απαγορευμένη εκτός των συνόρων της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό Ελαίας Καρπός που κυκλοφορεί.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία