BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Με φειδώ οι εμπορικές πράξεις στο ελαιόλαδο

Λίγο η ευρωπαϊκή αγορά που δεν μπόρεσε να απορροφήσει τις μεγάλες ποσότητες ισπανικού ελαιολάδου που βγήκαν μέσα στον Ιανουάριο, λίγο οι αρκετοί παραγωγοί που δεν πουλάνε σε τόσο χαμηλές τιμές, η κινητικότητα του ελαιολάδου παραμένει υποτονική, με λιγοστές πράξεις και τις τιμές στα ίδια επίπεδα.

pinakas36

Πέτρος Γκόγκος

35
0

Η εγχώρια βιομηχανία αποτελεί το διάστημα αυτό τον μοναδικό αγοραστή του ελληνικού ελαιολάδου, σε ποσότητες ωστόσο τόσες, όσες είναι οι περιορισμένες ανάγκες της, συγκριτικά με τον διαθέσιμο όγκο. Την ίδια στιγμή, οι Ιταλοί αγοραστές δεν είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν στις τιμές που προσφέρουν οι Έλληνες, πιέζοντας τες στα επίπεδα της Ισπανίας. Έτσι, το τελευταίο διάστημα η τιμή στα Χανιά παραμένει 3 ευρώ ανά κιλό, σύμφωνα με τον Νίκο Ρενιέρη, υπεύθυνο πωλήσεων σε εξαγωγική εταιρεία µε έδρα τα Χανιά, που όμως αναμένεται να παρουσιάσει μια διακύμανση των 10 λεπτών, το προσεχές διάστημα είτε ανοδική είτε καθοδική.

Ένα με δυο βυτία την εβδομάδα διακινούνται τελευταία στη Νότια Λακωνία, με τιμή κοντά στα 3,50 ευρώ το κιλό. Γενικά στην Λακωνία η τιμή κυμαίνεται ανάμεσα στα 3,50 – 2,40 ανάλογα με την ποιότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λακωνίας, Νίκο Προκοβάκη, ο οποίος αναφέρει πως «πράξεις γίνονται όχι όμως αφειδώς». Περισσότερο αισιόδοξος, ο Παναγιώτης Ντανάκας από τον Α.Σ Μολάων Πακίων, υποστηρίζει πως «από τη στιγμή που το λακωνικό ελαιόλαδο άντεξε την δύσκολη περίοδο του Ιανουαρίου στα 3,50 ευρώ, εκτιμώ εφικτό το ένα δεκάλεπτο παραπάνω από τον Μάρτιο».

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2018, σύμφωνα με τον IOC, η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 14% συγκριτικά με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο, με μια μέση τιμή στα 2,88 ευρώ ανά κιλό. Μειωμένη καταγράφεται και η τιμή παραγωγού στην Ισπανία, όπου με μια τιμή στα 2,79 ευρώ ανά κιλό, κατά το ίδιο διάστημα, εμφανίζεται να έχει υποχωρήσει κατά 22%. Αντίθετα στην Ιταλία, η μέση τιμή παραγωγού έφτασε τα 5,93 ευρώ ανά κιλό, αυξημένη κατά 49%.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου μαζί με το περιοδικό ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία