BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Βρήκαµε το ελιξίριο της υγείας στο ελαιόλαδο

Αν και δεν είναι µεγάλη η πορεία της οµάδας του Eliama Daily Value, οι συγκινήσεις που έχει προσφέρει είναι σπάνιες. Μία διάκριση στάθηκε η αφορµή για ένα µεγάλο ταξίδι στον κόσµο του ποιοτικού ελαιολάδου

22a

252
0

Όταν βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι στην Αγία Βαρβάρα κοντά στο Ηράκλειο Κρήτης, πριν τέσσερα χρόνια το ζευγάρι, Έλλη Τιτάκη και Μύρωνας Καµνάκης, και η κουµπάρα τους Γκρέτα Βόζνιακ, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήµιο Κύπρου, δεν είχαν σκεφτεί να ασχοληθούν επαγγελµατικά µε το ελαιόλαδο, άλλωστε όπως για πολλούς το λιοστάσι ήταν µια συµπληρωµατική δραστηριότητα. Τα πράγµατα πήραν µια αναπάντεχη τροπή µέσα από τη συζήτηση και η ιδέα που αρχικά µπορεί να ξεπερνούσε τα όρια του ρεαλισµού στην πορεία έδωσε βάση για µια µατιά πιο τολµηρή. Το να στείλουν το ελαιόλαδο που έβαζαν πάνω στο τραπέζι να κριθεί στο διαγωνισµό του Λονδίνου ήταν και µια κίνηση συµβολική. Σήµερα η κυρία Βόζνιακ, που φέρει την ευθύνη της ιδέας, είναι πραγµατίστρια, καθώς παραδέχεται ότι η διάκριση του Λονδίνου οφειλόταν εν πολλοίς και στην ευνοϊκή συγκυρία. Έτυχε η χρονιά να δώσει καλό αποτέλεσµα. Ωστόσο, η διάκριση στάθηκε η αφορµή για ένα µεγάλο ταξίδι στον χώρο του ποιοτικού ελαιόλαδου. Από εκείνο το σηµείο, η τύχη έδωσε τη θέση της στην προσοχή στη λεπτοµέρεια, την πειθαρχία και την πλαισίωση του αποτελέσµατος µε την αντίληψη της σύγχρονης ιατρικής, στην παραγωγή των ετικετών Eliama Daily Value.

Βέβαια, πριν την αφορµή υπήρχε η βάση, η συνάντηση των µελών της οµάδας µε το ελαιόλαδο. «Λόγω της ειδικότητας µου στην κλινική νευροφυσιολογία και θεραπευτική φαρµακολογία, έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια µε τις ευεργετικές ιδιότητες της Μεσογειακής διατροφής και του ελαιολάδου στο πεδίο των νευροεκφυλλιστικών παθήσεων», αναφέρει η κυρία Βόζνιακ. ∆ιαφορετική ήταν η συνάντηση της κυρίας Τιτάκη: «Ήµουν επιχειρηµατίας στο χώρο των ειδών υγιεινής αλλά στην κρίση χρεοκόπησα. Τότε, στράφηκα στον τουρισµό και ασχολήθηκα µε τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου µου. Τα σχόλια που έλαβα για το ελαιόλαδο ήταν εξαιρετικά και µε παρακίνησαν να σκεφτώ πώς θα αξιοποιούσα την παραγωγή που είχαµε».

Η οµάδα του Eliama Daily Value εµφιαλώνει δύο κωδικούς. Ένα ελαιόλαδο πλούσιο σε πολυφαινόλες µε έντονα πικρά στοιχεία και µία ακόµα ετικέτα µε πιο ήπιες αναλογίες φρουτώδους, πικρού και πικάντικου χαρακτήρα, που ξεχωρίζει για την αρµονία του.

Για το πρόσφατα βραβευµένο πολυφαινολικό ελαιόλαδο «Eliama Gold Health Claim» η κυρία Βόζνιακ υποστηρίζει ότι «προκειται για ένα ελιξίριο υγείας και οµορφιάς, πλούσιο σε ελαιοκανθάλη».

Σηµασία στη λεπτοµέρεια

Στο τελικό αποτέλεσµα σπουδαίο ρόλο διαδραµατίζει η οµάδα των τρίτων συνεργατών. Για να επιτευχθούν τα επιθυµητά επίπεδα ποιότητας στο λιοστάσι, χρειάζεται προσοχή σε πολλά στάδια µε κύριο αυτό της συγκοµιδής. «Στην Κρήτη  τον Νοέµβριο όταν µαζεύουµε τις ελιές έχουµε καλοκαίρι. Για να τις προστατεύσουµε από τη ζέστη και για να διατηρηθούν όλες εκείνες οι ευεργετικές ουσίες παλεύουµε. Αποθηκεύουµε τις ελιές σε βανάκι µε ψυγείο ή σε θάλαµο ελεγχόµενης θερµοκρασίας, στους 12 µε 14 βαθµούς Κελσίου. Τις µεταφέρουµε στο ελαιοτριβείο το µέγιστο µέσα σε 6 ώρες από τη στιγµή της συγκοµιδής του», τονίζει ο κ. Καµνάκης.

Τον καρπό της ελιάς που παράγει η οµάδα του Eliama Daily Value τον εµπιστεύεται στα έµπειρα χέρια των ανθρώπων του ελαιοτριβείου «Αλµπαντάκη» στο Ηράκλειο, το οποίο αποτελεί κρίσιµο κρίκο στην αλυσίδα ποιότητας του ελαιόλαδου. «Στο ελαιοτριβείο γίνεται το 70% της δουλειάς», τονίζει η κυρία Τιτάκη και συνεχίζει: «Είµαστε πολύ τυχεροί που βρήκαµε έναν τόσο καλό και συνεργάσιµο επαγγελµατία. Μας απολυµαίνει από βραδύς τα µηχανήµατα, στοιχείο πολύ σηµαντικό για την ποιότητα του ελαιόλαδου µας».

 
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία