BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Αυτοφυής ελαιώνας που πληρώνει 50 ευρώ το λίτρο

Το «Maron» του Γιώργου Βολουδάκη σε blend µε λάδι αγριελιάς που φύτρωσε µόνη της σε 15 στρέµµατα όταν ξερίζωσε τον αµυγδαλεώνα

34_4

44
0

Μέχρι τον προσεχή Ιούνιο αναµένεται να είναι διαθέσιµο το νέο προϊόν που προετοιµάζει ο παραγωγός και τυποποιητής, Γιώργος Βολουδάκης και εµπορικά θα έχει κατεύθυνση, κυρίως, στη γερµανική αγορά, όπου ήδη το έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο «Maron», που παράγει από τον υπεραιωνόβιο ελαιώνα του, πωλείται στη λιανική 50 ευρώ το λίτρο.

«Πρόκειται για ένα blend ελαιόλαδο που θα προκύψει από το υπάρχον έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας Μαρώνειας, µε λάδι αγριελιάς της ίδιας ποικιλίας, που παρήχθη για πρώτη φορά φέτος. Η αναλογία του θα είναι 60%-40% ή 70% - 30%. Είναι κάτι που το δοκιµάζουµε αυτή τη στιγµή µε έναν ειδικό και στόχος είναι να δώσουµε στο έξτρα παρθένο, τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά συστατικά που έχει το αγριέλαιο», εξηγεί στην Agrenda ο παραγωγός από τη Μαρώνεια της Ροδόπης.

Το προϊόν θα κυκλοφορήσει σε δύο συσκευασίες, των 250 ml και των 500 ml και πάλι µε το brand name «Maron», αλλά σε κόκκινη ετικέτα. Μάλιστα θα είναι περιορισµένη έκδοση, της τάξης των µόλις 1.500 φιαλών, καθώς η φετινή πρώτη παραγωγή αγριέλαιου ήταν µικρή.

Η συγκοµιδή της πρώτης ύλης για το αγριέλαιο, γίνεται από έναν ελαιώνα περίπου 15 στρεµµάτων, ο οποίος δηµιουργήθηκε µόνος του όταν ο κ. Βολουδάκης ξερίζωσε τον αµυγδαλεώνα που βρισκόταν στο συγκεκριµένο χωράφι, γιατί έκλεισε τον κύκλο του. «Εκεί φύτρωσαν άγριες ελιές της ποικιλίας Μαρώνειας, τις οποίες αρχίσαµε σταδιακά να τις φροντίζουµε µε απολύτως βιολογικές µεθόδους και το 2018 πήραµε την πρώτη παραγωγή», τονίζει ο παραγωγός.

O παραγωγός και τυποποιητής toy «Maron», Γιώργος Βολουδάκης

Ανάλογες καλλιεργητικές φροντίδες βιολογικής προσέγγισης εφαρµόζει ο παραγωγός και στον ιδιόκτητο ελαιώνα του, ποικιλίας Μαρώνειας, ο οποίος αριθµεί περίπου 1.000 ελαιόδεντρα ηλικίας 300 έως 500 ετών.

«Είναι ένας οικογενειακός ελαιώνας ο οποίος πηγαίνει αρκετές γενιές πίσω στο χρόνο», αναφέρει ο κ. Βολουδάκης και διευκρινίζει ότι η µόνη παρέµβαση που κάνει σε επίπεδο καλλιεργητικής φροντίδας, είναι µια βιολογική λίπανση. Κατά τα άλλα ούτε ψεκάζει, ούτε ποτίζει τα δέντρα.

Το ελαιόλαδο που παράγεται είναι µονοποικιλιακό έξτρα παρθένο, από την τοπική ποικιλία «Μαρώνεια», µε εξαιρετική γεύση κι αρώµατα, ενώ η πρώτη τυποποίησή του έγινε πριν από 5 χρόνια, σε µια αλουµινένια συσκευασία των 500 ml, που αγοράστηκε από την Αµερική και διαθέτει πιστοποίηση για τρόφιµο, καθώς και πάρα πολύ καλές προδιαγραφές για τη διατήρηση του προϊόντος.

«Στην παραγωγή του 2018, λόγω της πρωιµότητας στην ωρίµανση της ελιάς και του δάκου, είχαµε ένα θέµα µε τις οξύτητες στο ελαιόλαδο, οι οποίες κινήθηκαν στο 0,3 – 0,4 αντί του 0,2 που έχουµε συνήθως» µας εξήγησε ο κ. Βολουδάκης, προσθέτοντας πως εµπορικά διαθέσιµες στην αγορά από την περσινή παραγωγή αναµένεται να είναι περίπου 4.000 – 5.000 φιάλες των 500 ml.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία