BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Υπόθεση λίγων η στρατηγική για το ελαιόλαδο

 Ούτε οι νόμοι λείπουν, ούτε οι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να δώσουν μια προοπτική ανάπτυξης στο ελληνικό ελαιόλαδο, το οποίο δείχνει εξαρτημένο από τα στραβοπατήματα της ισπανικής και ιταλικής παραγωγής αλλά και επιρρεπές για ακόμα μια χρονιά στις επιθετικές εμπορικές πολιτικές της βιομηχανίας, τόσο της εγχώριας όσο και αυτής του εξωτερικού.

edoesiskepsi

Πέτρος Γκόγκος

11
0

Η ανάγκη ανασυγκρότησης της εγχώριας αγοράς ελαιολάδου βρέθηκε στο επίκεντρο μιας ακόμη σύσκεψης στα γραφεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, που δείχνει ακόμα πως βρίσκεται μακριά από την εκπόνηση ενός ρεαλιστικού και πρακτικού σχεδιασμού. Πάντως αυτό που έγινε σαφές από αυτήν την μίνι-σύσκεψη του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου, κάτι στο οποίο φαίνεται πως συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης να εφαρμοστούν τα γνωστά και αποφασισμένα, όπως είναι για παράδειγμα η χρήση τυποποιημένων συσκευασιών σε χώρους μαζικής εστίασης. Υπενθυμίζεται πως η νομοθεσία αυτή προέβλεπε την απαγόρευση από 1/1/2018 του χύμα λαδόξυδου στα τραπέζια των εστιατορίων, και την αντικατάστασή του με σφραγισμένες και μη επαναγεμιζόμενες φιάλες ελαιόλαδου.

Σε μια εποχή που ακούγεται πως η Ισπανία κλείνει από τώρα συμβόλαια για ελαιόλαδο που θα πουληθεί τον Δεκέμβριο του 2019, στην τιμή των 2,50 ευρώ ανά κιλό, η ανασυγκρότηση της εγχώριας αγοράς επείγει. Ειδικά τώρα, δεδομένου ότι βρισκόμαστε μερικούς μήνες πριν από το ξεκίνημα μιας ελαιοκομικής χρονιάς παραγωγικής τόσο από άποψη ποιότητας όσο και ποσότητας. Πάντως, για να μην ακούγονται και όλα μαύρα, όλοι παραδέχτηκαν στην σύσκεψη της ΕΔΟΕ πως τα ποιοτικά ελαιόλαδα θα εξακολουθήσουν να πληρώνονται με τιμές άνω των 4 ευρώ ανά κιλό.

Είναι γεγονός πως η ατζέντα της ΕΔΟΕ δεν προχώρησε καθόλου κατά την τελευταία συνάντηση και έπειτα από την μεγάλη ημερίδα που διοργανώθηκε στις αρχές του καλοκαιριού. Αφορμή της τελευταίας σύσκεψης, η επικείμενη συνάντηση της Διεπαγγελματικής με τον υπουργό Μάκη Βορίδη, στον οποίο σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΕ, Μανώλη Γιαννούλη, θα μεταφερθούν τα ίδια αιτήματα που είχαν φτάσει στα γραφεία και της προηγούμενης ηγεσίας, Αραχωβίτη και νωρίτερα Αποστόλου.

Για τον λόγο αυτό, κάτι που ίσως θα έπρεπε να κρατήσει κανείς από την σύσκεψη της ΕΔΟΕ, είναι η ανάγκη μιας περισσότερο ενεργής συμμετοχής των παραγωγών σε τέτοιες διαδικασίες αφού παρά την αιτιολογημένη καχυποψία τους, συντρέχει ο κίνδυνος να καπελωθούν και οι όποιες αποφάσεις της ΕΔΟΕ από μεμονωμένες συντεχνίες. Ενδεικτικό της κατάστασης, το γεγονός ότι κανένας φορέας που να εκπροσωπεί παραγωγούς δεν βρέθηκε στην σύσκεψη, αν και το κάλεσμα ήταν προς όλους. Εκφράστηκαν λοιπόν απόψεις που θέλουν την επόμενη ημέρα του ελαιολάδου να μένει στην αγορά, ήτοι αγορά όσοι αναλαμβάνουν την υπόθεση του προϊόντος αφ’ ότου αυτό φύγει από το ελαιοτριβείο.

Το να γίνει λοιπόν η στρατηγική του ελαιολάδου υπόθεση που αποκλείει τους δυο πρώτους κρίκους της αλυσίδας παραγωγής, ελαιοπαραγωγούς και ελαιοτριβείς, ακούγεται ως ένα σενάριο όχι ιδιαίτερα ιδανικό. Από την άλλη, οι υπόλοιποι φορείς έχουν και τα μέσα και την διάθεση να τρέξουν  ένα δικό τους σχέδιο, ωστόσο το να υιοθετηθεί αυτό και από την Διεπαγγελματική, δίνει αν μη τι άλλο, έναν χαρακτήρα περισσότερο θεσμικό στις επερχόμενες αποφάσεις.  Βέβαια να τονιστεί πως σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη, κάτι τέτοιο δεν θα επιτρέψει ο ίδιος να συμβεί, όσο κάθεται στην καρέκλα του προέδρου.   

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία