BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Λεπτές οι ισορροπίες στην επιτραπέζια ελιά, μετά την κακοκαιρία

Στα αζήτητα έχουν περιπέσει φέτος οι ελιές ποικιλίας Καλαμών που καλλιεργούνται στη Χαλκιδική, καθώς η ζημιά που προκλήθηκε από τη χαλαζόπτωση της 10ης Ιουλίου τις έχει καταστήσει μη εμπορεύσιμες ως προϊόν βρώσης, με συνέπεια να οδηγούνται στην έσχατη λύση της ελαιοποίησης.

ALX_0799

Λεωνίδας Λιάμης

18
0

Τα «πόστα» των μεσιτών, όπου συγκεντρώνονται οι τοπικές παραγωγές, άνοιξαν μόλις για μια εβδομάδα και μάλιστα με τιμές στα… τάρταρα σε σχέση με ό,τι ίσχυε πέρυσι, αλλά, πλέον, έχουν «ανάψει κόκκινο» στις επιπλέον παραλαβές, βυθίζοντας τους παραγωγούς σε απόγνωση.

«Είναι μια πολύ κακή χρονιά για την ελιά Καλαμών της Χαλκιδικής. Οι παραλαβές ξεκίνησαν με την τιμή στα μόλις 1,10 ευρώ το κιλό για την κατηγορία των 200 τεμαχίων και μόνο για τις καθαρές από σημάδια ελιές, όταν πέρυσι για τον ίδιο τύπο ελιάς η τιμή ήταν στα 1,60 ευρώ το κιλό, αλλά εδώ και κάποιες ημέρες έχουν σταματήσει. Οι μεταποιητές μας έβαλαν φρένο γιατί δεν μπορούν να τη διαχειριστούν. Είναι μεγάλη η ζημιά που έχουν πάθει οι καρποί και δεν μπορεί να γίνει εξαγωγή», ανέφερε στην Agrenda ο μεσίτης, Γιώργος Τράκας, ο οποίος διατηρεί «πόστο» στον τον Άγιο Παντελεήμονα Χαλκιδικής, για λογαριασμό της εταιρείας «Viglia» από τις Μαριαννές της Ολύνθου.

Όντας (εκτός από μεσίτης) και παραγωγός με 3.000 δέντρα, ο κ. Τράκας μας εξήγησε ότι μέχρι στιγμής έχει μαζευτεί το πρώτο χέρι της ελιάς και φαίνεται ότι η «καθαρή» Καλαμών, από τους περίπου 1.200 τόνους της συνολικής παραγωγής, δεν αντιπροσωπεύει ούτε το 10%, ενώ το άλλο 90% φέρει πολλά σημάδια, που σημαίνει ότι η τιμή, για όσες ποσότητες παραλήφθηκαν ήδη, θα είναι ακόμη πιο χαμηλή.

Μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών ζήτησε ο Βορίδης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Στο μεταξύ, στην παρέμβαση του κατά την σύνοδο των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες στις 18 Νοεμβρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει τον ελαιοκομικό κλάδο και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του.

Ο υπουργός ανέδειξε, τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελαιοκαλλιεργητές της Ελλάδας και κυρίως της Κρήτης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, απόρροια της Κλιματικής Αλλαγής, υπογραμμίζοντας  ότι «οι ελαιοπαραγωγοί βλέπουν το εισόδημά τους να αφανίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά», και κάλεσε την Επιτροπή να συνεκτιμήσει τα δεδομένα και να εξετάσει εναλλακτικές ενίσχυσης του τομέα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 23 Νοεμβρίου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία