BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Πλάνο δεκαετίας για μονοποικιλιακό με Νεμουτιάνα ξεκινά η GAEA

Αρχή στα σχέδια της GAEA για την ανάπτυξη ετικετών μονοποικιλιακού ελαιόλαδου που σχεδιάζει να τοποθετήσει στην αγορά τα επόμενα χρόνια ήταν ηχηρά μηνύματα της αγοράς ότι ο καταναλωτής επιθυμεί να έχει μεγαλύτερη επιλογή.

10-17d

Σοφία Σπύρου

129
0

«Από έρευνα που έγινε για λογαριασμό της εταιρείας στη Γερμανία προέκυψε ότι ο καταναλωτής δεν αντιλαμβάνεται σημαντική διαφορά στη γεύση ανάμεσα στα διαφορετικά ελαιόλαδα ΠΟΠ/ΠΓΕ και αυτό δικαιολογείται αν σκεφτεί κανείς ότι τα περισσότερα προέρχονται από μια ποικιλία, δηλαδή την Κορωνέικη. Αυτό μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αναπτύξουμε προϊόντα με μεγαλύτερη διαφοροποίηση στη γεύση και τα αρώματά τους ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει και επιθυμεί», θα πει ο Δημήτρης Σκόνδρας, Διευθυντής Εργοστασίου και Υπεύθυνος Ανάπτυξης Προϊόντων στην GAEA.

Βέβαια η ανάπτυξη μονοποικιλιακών κωδικών δεν αποτελεί πρόσφατο εγχείρημα και η GAEA που έχει ήδη εντοπίσει το δυναμικό των ντόπιων ποικιλιών είχε ήδη προσθέσει εδώ και μια δεκαετία στην γκάμα της την ετικέτα «Βρανάς ΠΓΕ Μυτιλήνης» που προέρχεται αποκλειστικά από την ποικιλία Κολοβή της Λέσβου. Εξάλλου το δυναμικό των μονοποικιλιακών ελαιολάδων έχουν αφουγκραστεί και αξιοποιήσει και μια σειρά από μικρούς παραγωγούς που με διορατικότητα επένδυσαν σε ελαιόλαδα αποκλειστικά από ποικιλίες όπως η Νεμουτιάνα, η Μάκρης ή η Μεγαρίτικη. «Άλλο όμως να βάλεις έναν κωδικό σε μικρό αριθμό μικρών καταστημάτων delicatessen κι άλλο να τον τοποθετήσεις σε ράφια μεγάλων αλυσίδων λιανικής» θα πει ο κ Σκόνδρας.

«Προτού βάλουμε έναν κωδικό στο ράφι προηγείται μια πολύ συστηματική εκτίμηση πολλών παραμέτρων που σχετίζονται με τις παραγόμενες ποσότητες, τις καλλιεργητικές συνθήκες, την ελαιοποίηση, διότι από τη στιγμή που θα μπει το προϊόν στην αγορά δεν μπορεί να ξεμείνει το λάδι», θα πει ο κ. Σκόνδρας. Για όλους αυτούς τους λόγους το timing της δημιουργίας ετικέτας μονοποικιλιακού άργησε να ωριμάσει κάτι που στην περίπτωση της GAEA σήμαινε ένα χρόνο αναμονής μιας δεκαετίας. Τώρα όμως τόσο τα ερεθίσματα που έρχονται από τις αγορές του εξωτερικού όσο και η ολοκλήρωση της απαραίτητης έρευνας του πεδίου έχουν οδηγήσει την εν λόγω εταιρεία να κάνει το κρίσιμο βήμα. Έτσι από πέρυσι η GAEA έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με την Papadopoulos - Mediterre στην Ηλεία να εργάζεται για τη δημιουργία μονοποικιλιακού ελαιόλαδου από την ποικιλία γνωστή ως Χωραΐτικη ή αλλιώς Νεμουτιάνα. Παράλληλα σχεδιάζει να εστιάσει σε μια σειρά από άλλες ποικιλίες για την δημιουργία μονοποικιλιακών ελαιόλαδων που θα έχουν ως βάση το Αγουρομάνακο, τη Μεγαρίτικη, την Κουτσουρελιά και την Ασπρολιά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία