BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Κονδύλι 2 εκατ. ευρώ για θωράκιση κρητικού ελαιώνα

Τρόπους ώστε να διασφαλιστεί μια καλύτερη οργάνωση που θα επέτρεπε να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες που οδήγησαν στη φετινή καταστροφή της ελαιοπαραγωγής αναζητούν οι συντελεστές του κλάδου του ελαιολάδου στην Κρήτη σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκτιμάται μάλιστα πως μια επανάληψη των ίδιων φαινομένων και στην επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο δεν είναι απίθανη.

kritizimiesstratakos

23
0

Σε αυτό το πνεύμα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σύσκεψη μεταξύ αγροτικών στελεχών από το νησί και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στρατάκου.

Στη συνάντηση έγινε γνωστό πως έχει δεσμευθεί ένα επιπλέον κονδύλι της τάξεως των 2 εκατομμυρίων ευρώ για την Κρήτη, με την επισήμανση πως εφόσον κριθεί αναγκαίο, το συγκεκριμένο ποσό ενδέχεται ακόμα και να αυξηθεί.

 Στο μεταξύ, εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του δάκου θα πρέπει να αναζητήσουν οι ελαιοκαλλιεργητές καθώς οι λύσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα δεν είναι ξεκάθαρες, όπως προτείνει ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής Εντομολογίας του ΙΤΕ, καθηγητής Γιάννης Βόντας.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του προς την Περιφέρεια Κρήτης θα πρέπει να υπάρχουν ευέλικτες επιτροπές τοπικών φορέων, στις οποίες θα συμμετέχουν τόσο επιστήμονες όσο και τοπικοί φορείς που γνωρίζουν από κοντά την κατάσταση, ώστε τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πρέπει τουλάχιστον για μια διετία να περιοριστεί κατά πολύ ή ακόμα και να σταματήσει η χρήση πυρεθροειδών σκευασμάτων εναντίον του δάκου στην Κρήτη, και οι καλλιεργητές να προτιμήσουν εναλλακτικά σκευάσματα, ώστε να μειωθεί η ανθεκτικότητα του εντόμου σε αυτά.

 

Τι θα περιλαμβάνει ο φάκελος προς την Ε.Ε.

Να αξιοποιήσουν τα δεδομένα του φακέλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επιτύχουν την αύξηση του ποιοτικού κρητικού ελαιολάδου, επιδιώκουν οι παραγωγοί.

 

Η υποβολή του φακέλου από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένεται αν γίνει έως τον Μάρτιο, αφού υπάρχουν μια σειρά από στοιχεία που χρειάζεται να συλλεχθούν προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η απαίτηση αποζημιώσεων.

Κατ’ αρχάς η αρμόδια ερευνητική ομάδα που έχει συσταθεί από το Υπουργείο, έχει προχωρήσει στην εξαγωγή κάποιων πρώτων αποτελεσμάτων, με βάση και τα στοιχεία που έχει λάβει από την Περιφέρεια.

Πέρα όμως από την ερευνητική διαδικασία, στο πρακτικό σκέλος, αναμένεται να καταγραφεί και επίσημα μια τεράστια μείωση ποσοτήτων, αλλά και ποιότητας με βάση τα στοιχεία που θα σταλούν από τα ελαιουργεία στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Εκτός όμως από τα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία και μπορούν να αξιοποιηθούν για την καταβολή αποζημιώσεων, εκτιμάται ότι ο συγκεκριμένος φάκελος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να έχει και άλλες χρήσεις.

Όπως άλλωστε αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο φάκελος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποτελέσει τη φάση για να δημιουργηθούν συνθήκες με βάση επίσημα στοιχεία, για να επιτευχθεί μια πολύ καλή και ποιοτική παραγωγή κρητικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Μία από αυτές, σχετίζεται με την συλλογή των κατάλληλων στοιχείων, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης για την κατάθεση προτάσεων αναφορικά με τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Τα στοιχεία επίσης, μπορούν να δώσουν πολύτιμα στοιχεία σε αγρότες και επιστήμονες, προκειμένου να υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία για επόμενες χρονιές, με στόχο κατ’ αρχάς την αντιμετώπιση του δάκου, που… συμπαρασύρει μαζί του και άλλες καταστροφικές, για την ελιά παθογένειες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία