BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Ελαφρά κινητικότητα στην αγορά ελαιολάδου

Ζήτηση από τυποποιητές στην Κρήτη και την Ιταλία για τιµές γύρω στα 2,30 ευρώ το κιλό. Αύξηση κατανάλωσης κατά 4,6% συγκριτικά µε την περίοδο 2018-2019, αναµένει το IOC

22-35_9

Πέτρος Γκόγκος

10
0

Το τελευταίο διάστηµα η αγορά δείχνει να εκτιµά τις ασύµφορες για τους παραγωγούς τιµές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου γύρω στα 2,30 ευρώ το κιλό, µε τα βυτία να κάνουν όλο και πιο συχνά δροµολόγια στα χωριά της Λακωνίας. Σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, οι τιµές στην περιοχή κυµαίνονται από τα 2,20 ευρώ µέχρι τα 2,60 ευρώ το κιλό µε τις περισσότερες ποσότητες να φεύγουν µε τιµές στο ενδιάµεσο. ∆εν ισχύει ωστόσο το ίδιο και για τις νότιες περιοχές του νοµού, όπου η τελευταία πράξη έγινε στις 13 Ιανουαρίου µε τιµή στα 2,50 ευρώ.

Σηµειώνεται ότι η συγκοµιδή στη Λακωνία δεν έχει ακόµα ολοκληρωθεί, µε τους παραγωγούς να υπολογίζουν ότι θα συνεχιστεί καθ’ όλη την διάρκεια του Φεβρουαρίου. Πάντως, στα θετικά της χρονιάς είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, αφού υποστηρίζεται πως πρόκειται για την καλύτερη χρονιά των τελευταίων πέντε ετών από την άποψη αυτή, µε την υπολειµµατικότητα να είναι από πολύ χαµηλή έως µηδενική. Εξίσου µεγάλη ήταν βέβαια και η παραγωγή.

«∆υστυχώς έχουµε µεγάλη προσφορά και περιορισµένη ζήτηση. Τον κόσµο έχει πιάσει µια ταραχή και όσο πιέζεται από άποψη ρευστότητας για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες, τόσο µεγαλώνει η προσφορά» εκτιµά ο Παναγιώτης Ντανάκας, διαχειριστής του Α.Σ Μολάων Πακίων. Ο ίδιος εξηγεί πως τα αποθέµατα θα είναι αρκετά υψηλά κατά τους ανοιξιάτικους µήνες.

Μπορεί το εµπόριο να δείχνει µια προτίµηση στις τιµές γύρω στα 2,30 ευρώ, ωστόσο ακόµα και έτσι, η κινητικότητα δεν είναι αρκετά υψηλή, αφού εφόσον κάποιος ενδιαφερόταν να δώσει το προϊόν ακόµα και σε χαµηλότερα επίπεδα, θα χρειαζόταν πρώτα να µπει σε σειρά προτεραιότητας, όπως µας λένε.

Η τελευταία έκθεση του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιοκοµίας (IOC) αποτυπώνει το χαµηλό εµπορικό ενδιαφέρον της φετινής καταγράφοντας µείωση των µέσων τιµών κατά 23% στην Ισπανία, στα 2,15 ευρώ το κιλό, κατά 46% στην Ιταλία µε µέση τιµή στα 3,20 ευρώ το κιλό και κατά 15% στην Ελλάδα µε µέση τιµή στα 2,35 ευρώ το κιλό. Από την άλλη  επικαλούµενο επίσηµα στοιχεία των κρατών µελών του, εκτιµά πως η παγκόσµια κατανάλωση µπορεί να φθάσει τους 3.094.000 τόνους για το 2019/20, δηλαδή αύξηση 6,4% σε σύγκριση µε την περασµένη εµπορική περίοδο.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία