BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Η Ένωση Αγροτών της Καβάλας που δίνει υπεραξία στην επιτραπέζια ελιά

Η Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων (Ε.Α.Σ.) Καβάλας ιδρύθηκε το 1927, ως δευτεροβάθμια Συνεταιριστική Οργάνωση και λειτουργεί πλέον στα πλαίσια του νέου Νόμου περί Συνεταιρισμών ως πρωτοβάθμιος Αγροτικός Συνεταιρισμός, έχοντας ως μέλη της παραγωγούς των επαρχιών Καβάλας, Νέστου και Θάσου.

P1190124__1_

289
1

Στα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια, με την ολοένα αυξανόμενη απελευθέρωση των διεθνών αλλά και τοπικών αγορών, η διοίκηση της Ένωσης σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, αποφάσισαν να επαναπροσδιορίσουν αρκετούς από τους στόχους και την οικονομική και εμπορική πολιτική της οργάνωσης. Σε πολλές από τις δραστηριότητες της Ένωσης, δόθηκε ένα ιδιαίτερο βάρος με συνέπεια την αλματώδη ανάπτυξή τους και την ικανότητά τους να γίνουν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα ανταγωνιστικές σε τοπικά αλλά και ευρύτερα γεωγραφικά όρια. Έθεσε νέους οικονομικούς και εμπορικούς στόχους για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της σύγχρονης Αγροτικής Οικονομίας.

Εγκαταστάσεις

Εργοστάσιο Τυποποίησης Ελαιολάδου και Ελιάς στη ΒΙ.ΠΕ Καβάλας

Στις πιστοποιημένες εγκαταστάσεις σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001 και ISO 22000, τηρούνται αυστηρά σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, οι προβλεπόμενες εργασίες επεξεργασίας και τυποποίησης σε ελαιόλαδο και ελιά. Εκεί, σε ετήσια βάση τυποποιούνται 300 τόνοι ελαιόλαδου (ΕΞΤΡΑ Παρθένου & Παρθένου) με την επωνυμία “ΘΑΣΟΣ”, προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και την επωνυμία “ΚΑVALA CCOP. Παράλληλα, γίνεται επεξεργασία και τυποποίηση, περίπου, 4.500 τόνων ετησίως πράσινης ελιάς Χαλκιδικής.


Εργοστάσιο Τυποποίησης Ελιάς Θάσου, Πρίνος Θάσου

Σε ετήσια βάση τυποποιούνται ετησίως 300 τόνοι, περίπου, Ελιάς “Θρούμπα” Θάσου, εκ των οποίων τα 2/3 εξάγονται στο Ισραήλ και το υπόλοιπο στην Ελληνική αγορά, μέσω μεγάλης αλυσίδας διακίνησης τροφίμων.

Εργοστάσιο Επεξεργασίας Ακτινιδίων & Σπαραγγιού, Χαϊδευτό του δήμου Νέστου Καβάλας

Η μονάδα διαθέτει σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει 52 ψυκτικούς θαλάμους, 3 συστήματα ψύξης, έναν ταξινομητή ακτινιδίων με τράπεζα διαλογής και 2 ταξινομητές σπαραγγιών.

Ξηραντήρια και Χώροι Αποθήκευσης Δημητριακών

Από τις βασικότερες δραστηριότητες της Ε.Α.Σ. Καβάλας είναι η συγκέντρωση και εμπορία Σιτηρών, Αραβοσίτου και Ρυζιού, από παραγωγούς των περιοχών των Δήμων Νέστου και Καβάλας. Για το σκοπό αυτό η Ε.Α.Σ. Καβάλας διαθέτει τα ακόλουθα τέσσερα ξηραντήρια (σιλό) - αποθηκευτικούς χώρους:

Στο Ερατεινό Νέστου με χωρητικότητα 25.000 τόνους

Στη Ζαρκαδιά Νέστου με χωρητικότητα 4.000 τόνους

Στη Ν.Καρυα Νέστου με χωρητικότητα 8.000 τόνους
Στο Δάτο Καβάλας με χωρητικότητα 15.000 τόνους

Εργοστάσιο Παραγωγής Μιγμάτων Ζωοτροφών

Για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κτηνοτρόφων του Νομού Καβάλας η Ε.Α.Σ. Καβάλας έχει δημιουργήσει εργοστάσιο παραγωγής μιγμάτων ζωοτροφών στην Χρυσούπολη Καβάλας. Η μονάδα έχει δυναμικότητα παραγωγής 20 τόνους ημερησίως και παράγει όλων των ειδών τα βασικά μίγματα ζωοτροφών για την τοπική κτηνοτροφία (αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, χοιροτροφία, πτηνοτροφία), τα οποία διατίθενται στην τοπική αγορά. Η ετήσια ποσότητα ζωοτροφών που παράγει το εργοστάσιο κυμαίνεται μεταξύ 6 και 7 χιλιάδων τόνων.

Κατάστημα “Δώρα Ελληνικής Γης”

Με αγάπη για τα προϊόντα της ελληνικής γης, η Οργάνωση εγκαινίασε πριν από ένα χρόνο το κατάστημα τοπικών προϊόντων “Δώρα Ελληνικής Γης”, στο κέντρο της πόλης. Με σκοπό τη στήριξη των τοπικών προϊόντων, οι γυναίκες της ΕΑΣ Καβάλας που συμμετέχουν στο συνεταιρισμό, προσφέρουν τα καλύτερα προϊόντα της περιοχής σε ανταγωνιστικής τιμές της αγοράς, αναδεικνύοντας την τοπική παραγωγή. Το λάδι ΠΓΕ Θάσου, οι ελιές ΠΟΠ θρούμπα, οι πράσινες ελιές Χαλκιδικής αλλά και το “Εξαιρετικό” ελαιόλαδο από την περιοχή της Καβάλας είναι μόνο λίγα από τα προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς στο κατάστημα.

Εργοστάσιο Τυποποίησης Οσπρίων


Στη βιομηχανική μονάδα τυποποίησης οσπρίων της Οργάνωσης, γίνεται η παραλαβή των οσπρίων από τους παραγωγούς, και αφού ακολουθήσει ποιοτικός έλεγχος των προϊόντων λαμβάνει χώρα απεντόμωση και ταξινόμηση σε κατηγορίες.
Έπειτα γίνεται χειροδιαλογή των οσπρίων και ακολουθεί δεύτερος ποιοτικός έλεγχος, ώστε να καταλήξει το προϊόν σε συσκευασίες και να είναι έτοιμο προς πώληση. Η μονάδα διαθέτει έναν ταξινομητή οσπρίων, μία μηχανή συσκευασίας σε πλαστικό φίλμ για συσκευασίες από 500 γρ. έως 2 κιλά, μία μηχανή συσκευασίας σε χάρτινους σάκους από 3 κιλά έως 20 κιλά και μία τράπεζα διαλογής.

Προϊόντα της Οργάνωσης Παραγωγών

Ελιά Χαλκιδικής
Η συγκεκριμένη ποικιλία χαρακτηρίζεται από μεγάλο μέγεθος καρπού με μεγάλη αναλογία σάρκας προς πυρήνα, λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα, λεπτό φρουτώδες άρωμα και γεύση ελαφρώς πικρή, πικάντικη και απουσία αίσθησης λιπαρότητας, λόγω της από αιώνων προσαρμογής των ελαιοδέντρων στις ιδιαίτερες εδαφο-κλιματικές συνθήκες της περιοχής, αλλά και των καλλιεργητικών τεχνικών που εφαρμόζουν οι ελαιοπαραγωγοί.

Ελιά Θρούμπα Θάσου
Με σκοπό την ανταπόκριση στα ζητούμενα της για ποιοτικά τρόφιμα, δημιουργήθηκε ένα προϊόν «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» με ήπια μεταποίηση χωρίς θερμική επεξεργασία (παστερίωση) και ελάχιστο αλάτι σε σχέση με όμοια προϊόντα της αγοράς, η «Ελιά Θρούμπα Θάσου ΠΟΠ Βιολογικής Γεωργίας με ελάχιστο αλάτι». Παράλληλα, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην συσκευασία του καρπού ώστε να είναι ανθεκτική, χωρίς να το εκθέτει στο οξυγόνο, σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα ώστε η ελιά να μην οξειδώνεται και να διατηρεί αναλλοίωτα τα μοναδικά χαρακτηριστικά της γεύσης και του αρώματος. Οι Θρούμπες Θάσου υφίστανται φυσική εκπίκρανση πάνω στο δέντρο πριν τη συγκομιδή τους γι’ αυτό και παρουσιάζουν μεγαλύτερη συγκέντρωση λιπιδίων, υδατανθράκων και διαιτητικών ινών σε σχέση με άλλους τύπους ελιάς.

Η Ο.Π. Επιτραπέζιας Ελίας αριθμεί πλέον 99 μέλη ελαιοπαραγωγούς. Ένας από τους βασικούς στόχους της Ο.Π. είναι ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός των διαδικασιών ελαιοκαλλιέργειας και η ενδυνάμωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελαιοκομικών προϊόντων, μέσω της εφαρμογής προγραμμάτων εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.).

Η Ο.Π. Επιτραπέζιας Ελίας της E.Α.Σ. Καβάλας τον Φεβρουάριο του 2015 υπέβαλε πρόγραμμα εργασίας Ο.Ε.Φ., σύμφωνα με τους Καν. (ΕΕ) 611/2014 & 615/2014, με στόχο να αποκομίσει σημαντικά οφέλη από την βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων ελαιοκομικών προϊόντων. Οφέλη για τους παραγωγούς – μέλη της Ο.Ε.Φ., για το περιβάλλον, καθώς και την ευρύτερη εικόνα και θέση της Ε.Α.Σ. ΚΑΒΑΛΑΣ τόσο στην εγχώρια όσο και στην διεθνή αγορά τροφίμων. Το εν λόγω Πρόγραμμα Εργασίας, η εφαρμογή του οποίου αφορά στην περίοδο Απρίλιος 2015 – Μάρτιος 2018, εγκρίθηκε και ολοκληρώθηκε επιτυχώς, με την προμήθεια πάγιου εξοπλισμού και την εφαρμογή υπηρεσιών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

Σήμερα, η Ο.Π. Επιτραπέζιας Ελιάς υλοποιεί πρόγραμμα εργασίας σύμφωνα με τους Καν. (ΕΕ) 611/2014 και 615/2014 όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν το οποίο εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 583/25109/30.03.2018 Υ.Α. Αξιοποιώντας τους πόρους που διαθέτει, αποσκοπεί τόσο στην ενίσχυση της ποιότητας της επιτραπέζιας ελιάς, στην ετήσια αύξηση των πωλήσεων και των εξαγωγών, όσο και στη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και την πληροφόρηση των μελών της.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

22-11-2023 09:12ΤΟΥΠΛΙΚΙΩΤΗΣ

ΑΦΟΙ Ν . ΤΟΥΠΛΙΚΙΩΤΗ ΟΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΧΑΡΤΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ Ν.ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΤΗΛ:2310680869 ,6932541512 , 6976402149 e-mail:info@touplikiotis.gr ΠΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΜΕΓΕΘΗ ΣΑΚΟΥΛΕΣ VACUUM 90Mic. ΤΙΜΗ 3.95eu/kg 16X20CM 20X25CM 20X30CM 20X50CM 25X35CM 28X40CM 35X40CM 35X50CM 40X40CM 40X45CM 40X55CM 40X65CM 50X60CM TOYPLIKIOTI bros Tel. 00302310680869 Ariadnis 1 tk:56429 Nea Efkarpia Thessaloniki Greece www.TOUPLIKIOTIS.GR

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία