BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Οι συνθήκες για επιστροφή της αγοράς ελαιολάδου πάνω από τα 3 ευρώ

Όσο το βασικό κανάλι απορρόφησης του ελαιολάδου είναι οι πωλήσεις της λιανικής, τα όρια της αγοράς δεν µπορούν να υπερβούν το φράγµα των 3 ευρώ το κιλό, µε το εµπόριο να ακούει τη δεδοµένη περίοδο µε µεγαλύτερη προθυµία τιµές πέριξ των 2,90 ευρώ.

elaiolado3evrw

32
0

Τις τελευταίες ηµέρες οι τιµές ελαιολάδου στην ελληνική αγορά υπόκεινται σε σηµαντικές πιέσεις που προέρχονται κυρίως από την εγχώρια βιοµηχανία τυποποίησης και τα µικρά «µαγαζιά» της Ιταλίας, µε τους παραδοσιακούς οίκους της γειτονικής χώρας να µην έχουν κάνει ακόµα την εµφάνισή τους στα παραγωγικά κέντρα της Πελοποννήσου.

Σε αυτό το πλαίσιο, µε τη ζήτηση να αφορά αποκλειστικά πλέον την κατανάλωση των ευρωπαϊκών νοικοκυριών, η ελληνική αγορά δύσκολα θα µπορέσει να ακολουθήσει τον ανοδικό κύκλο που εξελίσσεται στις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας. Όπως εκτιµούν άνθρωποι της αγοράς, «όταν µε το καλό απαλλαγούµε από την πανδηµία και βγούµε πάλι στην εστίαση και τον τουρισµό, µπορούµε να περιµένουµε τιµές πάνω από 3,20 ευρώ το κιλό».

 Εν αναµονή να ανοίξει η εστίαση

Όπως εξηγούν, η υφιστάµενη κατάσταση που επιβάλλει η συνθήκη της πανδηµίας, ευνοεί τις πωλήσεις των Ισπανών, οι οποίοι µε το προϊόν τους µπορούν να υποσχεθούν µια καλή ποιότητα και συνέπεια, όχι όµως κάτι το εξεζητηµένο. «Το καλό ελληνικό ελαιόλαδο θα πληρωθεί σε καλύτερες τιµές µε το άνοιγµα της εστίασης και την επιστροφή του τουρισµού, όταν ξεκινήσουν δηλαδή οι παραγγελίες απ’ αυτό το κανάλι» λένε οι ίδιοι.

Σε αυτήν την περίοδο, οι τιµές που διαµορφώνει η ελληνική αγορά κυµαίνονται περί τα  2,80-2,90 ευρώ το κιλό στη Λακωνία, µε τη Μεσσηνία να πουλά σε τιµές πέριξ των 2,50 ευρώ το κιλό, ενώ το ΠΟΠ Καλαµάτας φτάνει τα 2,90 ευρώ το κιλό. Στην Κρήτη, η ελληνική τυποποίηση αγοράζει σε επίπεδα τιµών που δεν υπερβαίνουν τα 2,60 ευρώ το κιλό, ενώ οι ιταλικές βιοµηχανίες πληρώνουν 10 λεπτά παραπάνω για παράδοση στην Ιταλία.

Σηµειώνεται πως οι συντελεστές του κλάδου, τοποθετούν σε ένα ιδανικό για την αγορά σενάριο, την ανάκαµψη των τιµών τους πρώτους µήνες του 2021, µε προϋπόθεση την αναχαίτιση της πανδηµίας και την επιστροφή της ζήτησης από το κανάλι της εστίασης.

 

ΣΥΝ 5,8% Ο ΕΤΉΣΙΟΣ ΡΥΘµΌΣ ΑΝΆΠΤΥΞΗΣ ΤΟ ΕΛΑΙΌΛΑΔΟ

Κατά 8 δισ. δολάρια αναµένεται να ενισχυθεί ο κύκλος εργασιών της παγκόσµιας αγοράς ελαιολάδου, σύµφωνα µε ανάλυση βρετανικού ερευνητικού ινστιτούτου που αναλαµβάνει εκπόνηση µελετών για βιοµηχανίες. Η αγορά ελαιολάδου αναµένεται να κλείσει το τρέχον έτος, διαµορφώνοντας έναν τζίρο πέριξ των 16,6 δισ. δολαρίων. Παρουσιάζοντας όµως έναν ετήσιο ρυθµό ανάπτυξης της τάξης του 5,8%, εκτιµάται ότι θα ανέλθει στα 24,73 δισ. δολάρια µέχρι το 2026. Η συγκεκριµένη έκθεση, που έγινε για λογαριασµό µεγάλων τυποποιητών ελαιολάδου, επικεντρώνεται κυρίως στη δυναµική των αγορών της Βόρειας Αµερικής, Ευρώπης,  Ασίας, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Οι προοπτικές που παραθέτει η έρευνα, φαίνεται πως βρίσκονται σε συµφωνία και µε τις έως τώρα εκτιµήσεις που έρχονται από το USDA.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία