Η δραστικά µειωµένη παραγωγή φέτος, συνδυαστικά µε την εξαιρετική ποιότητα ελαιόλαδου, που έδωσε στην περιοχή η απουσία δάκου, αλλά και γλοιοσπορίου, ως αποτέλεσµα των καυσώνων του καλοκαιριού, έχει τονώσει τη ζήτηση από το εµπόριο και δηµιουργεί προϋποθέσεις για καλύτερες τιµές.
«Μέχρι στιγµής δεν έχει φύγει ούτε το 10% της φετινής παραγωγής. Ο κόσµος κρατάει το λάδι του, αναµένοντας πως η τιµή θα αυξηθεί. Οι καλές οι πράξεις, µε τα σοβαρά παζάρια, αναµένονται τον Ιανουάριο, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η ελαιοκοµική περίοδος και δώσει το σήµα η Λακωνία και η Κρήτη», ανέφερε στην Agrenda ο ελαιοπαραγωγός από το Αιγίνιο Πιερίας, Αντώνης Χατζηανδρώνης, ο οποίος διατηρεί τοπικά και ελαιοτριβείο και έχει εικόνα για το πως σκέφτονται οι παραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή. Στα θετικά της υπόθεσης, σύµφωνα µε τον συνοµιλητή µας, είναι ότι ήδη ο ίδιος, αλλά και µεγαλοπαραγωγοί της περιοχής, δέχονται συχνά επισκέψεις και τηλεφωνήµατα από Έλληνες και ξένους εµπόρους, που πιέζουν για να αγοράσουν ελαιόλαδο. «Η έλλειψη ελαιόλαδου είναι µεγάλη και οι εταιρείες πιέζονται να κάνουν αποθήκη, ενώ βλέπουµε να έρχονται και Ιταλοί και Ισπανοί, οι οποίοι θέλουν να βελτιώσουν το δικό τους λάδι µε ελληνικό», µας είπε ο κ. Χατζηανδρώνης. Συµπλήρωσε δε, πως ο ίδιος έχει γίνει µέχρι στιγµής δέκτης εµπορικού ενδιαφέροντος από 4-5 εµπόρους, οι οποίοι ζήτησαν να αγοράσουν ελαιόλαδο για να το εξάγουν στην Ιταλία και στη Γερµανία, ενώ υπήρξε και ένας Έλληνας. «∆εν αποκλείω, µε τη ζήτηση που υπάρχει φέτος, να πιάσουµε ακόµη και τα 4 ευρώ, που θα είναι κάτι χωρίς προηγούµενο», ανέφερε και υπενθύµισε πως πέρυσι η Πιερία πούλησε µε 2,50-2,60 ευρώ την πρώτη ποιότητα ελαιόλαδου.