Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι Top 50 ιστορίες επιτυχίας στον ελληνικό ελαιώνα το 2022

Oι μελέτες που δείχνουν ότι κάθε χρόνο εισέρχονται στο πεδίο της ελαιοκομίας περισσότερα από 3.000 άτομα, με ευρεία μόρφωση και σε αρκετές περιπτώσεις με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, αποτελεί το πιο αισιόδοξο μήνυμα που εκπέμπει αυτό τον καιρό ο τομέας του ελαιόλαδου.

Μπορεί τα στοιχεία αγοράς, ειδικά όσον αφορά στο τυποποιημένο και υψηλής υπεραξίας ελαιόλαδο να μην ανταποκρίνονται στις δυνατότητες που έχει ο ελληνικός ελαιώνας, ωστόσο η δουλειά βάσης που γίνεται αυτό τον καιρό και θέτει ως στόχο τον επαναπροσανατολισμό της εγχώριας παραγωγής ελαιόλαδου, είναι σημαντική και αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα.

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, δείχνει να παίρνει σχήμα και μορφή μια συστηματική προσπάθεια, νέων κυρίως παραγωγών, να δώσουν πραγματικά νέα ταυτότητα στο προϊόν, εστιάζοντας τόσο στις γευστικές προσεγγίσεις και την κουζίνα που αυτές μπορούν να υποστηρίξουν, όσο και στα εργαστηριακά ευρήματα τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν με σαφή τρόπο για τις αντιοξειδωτικές – αντιμικροβιακές ιδιότητες του ελαιολάδου, την πολυφαινολική σύνθεσή του και τους ισχυρισμούς υγείας που δύναται να τεκμηριωθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια νέα γενιά παραγωγών, ανακαλύπτει κάθε τόσο, ποικιλίες, παραγωγικές μεθόδους και χαρακτηριστικά του ελληνικού ελαιώνα (ηλικία των δένδρων κ.α.), βάσει των οποίων συντίθεται χρόνο με το χρόνο μια καινούργια γκάμα ελαιολάδων, με ανεκτίμητες θρεπτικές, ιδιότητες και υψηλή προστιθέμενη αξία. Αυτές οι ετικέτες, συσχετιζόμενες πολλές φορές με τη μακραίωνη ιστορία αυτού του τόπου και το συμβολισμό της ελιάς, συνιστούν σ’ αυτή τη φάση τους καλύτερους πρεσβευτές του ελληνικού ελαιόλαδου σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και δη στις μεγάλες και απαιτητικές αγορές.

Αυτούς τους πρεσβευτές, δηλαδή τις ετικέτες, τα σήματα και τους πρωταγωνιστές που συνθέτουν κάθε τέτοια προσπάθεια, έρχεται να αναδείξει και η φετινή 4η κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 – Ελαίας Καρπός, βάζοντας το δικό της λιθαράκι στη νέα ταυτότητα που καλείται να φιλοτεχνήσει ο κλάδος του ελαιόλαδου στη χώρα μας.

«Φ» by Gaia Kallisti – Ένα ελαιόλαδο ελιξίριο υγείας

(Χαλκιδικής, Χαλκιδική)

Έντονο και φρουτώδες άρωµα µε την σπιρτάδα της άγουρης ελιάς χαρακτηρίζει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Φ» που παράγεται αποκλειστικά από πράσινες Ελιές Χαλκιδικής.  Πρόκειται για ένα υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο µε πολύ χαµηλή οξύτητα και ισχυρισµό υγείας σύµφωνα µε τον Κανονισµό 432/2012, το οποίο έχει ισχυρή αντιφλεγµονώδη, αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική δράση ενώ διαθέτει υψηλά ποσοστά βιταµινών Α, D, Ε και Κ. Το «Φ» αποτελεί δηµιούργηµα της εταιρείας Gaia Kallisti µε έδρα τη Χαλκιδική, οι άνθρωποι της οποίας έχουν εµπειρία 30 ετών στην καλλιέργεια ελιάς. Το «Φ» είναι ένα ελαιόλαδο περιορισµένης παραγωγής, το οποίο παράγεται µε ψυχρή έκθλιψη από άγουρες πράσινες Ελιές Χαλκιδικής που έχουν συλλεχθεί µε το χέρι χωρίς τη χρήση µηχανικών µέσων ενώ η ελαιοποίηση γίνεται την ίδια µέρα της συγκοµιδής. Στις φετινές βραβεύσεις του ανήκουν τα Χάλκινα Βραβεία στην κατηγορία των «High Polyphenols EVOO» στον Berlin GOOA και στην κατηγορία των ελαιολάδων µε ισχυρισµό υγείας του London IOOC.

Σταγόνα Ζωής Limited – Από τις πλαγιές της κοιλάδας του Αλφειού

(Ολυμπία, Αρκαδία)

Ένα ισορροπηµένο Αγουρέλαιο µε µέτρια φρουτώδη ένταση, πικρή πικάντικη επίγευση και ισχυρισµό υγείας, είναι η Σταγόνα Ζωής της οικογένειας Μαθιόπουλου, το πρώτο ελαιόλαδο που τιµήθηκε µε Χρυσό Βραβείο στην παρθενική διοργάνωση των Olympia Awards το 2016 ως η ετικέτα µε την υψηλότερη συνολική περιεκτικότητα σε υγειοπροστατευτικές φαινόλες. Από τότε βέβαια οι βραβεύσεις ήταν πολλές για το ελαιόλαδο που παράγεται από την πανάρχαια ποικιλία Λαδολιά ή Χωραΐτικη. Η οποία, εν έτει 2016 και στο πλαίσιο του Συνεδρίου της ∆ιεθνούς Επιστηµονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης, που πραγµατοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυµπία, µετονοµάστηκε σε «Ολυµπία». Ο ελαιώνας βρίσκεται στις πλαγιές της κοιλάδας του Αλφειού στην ορεινή Γορτυνία και καλλιεργείται από την The Greek Olive Estate, µια εταιρεία που δηµιούργησε το 2010 ο Κώστας Μαθιόπουλος και σήµερα έχουν αναλάβει οι γιοι του. Σηµειώνεται ότι το Σταγόνα Ζωής Limited Edition συνοδεύεται µε πιστοποιητικό γνησιότητας για τις αριθµηµένες φιάλες του.

Lord Byron’s Premium – Αφιλτράριστο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

(Blend, Αιτωλ/νία)

Από ελιές Κορωνέικης ποικιλίας και Κουτσουρελιάς, που συλλέγονται προσεκτικά µε το χέρι, παράγεται το βραβευµένο EVOO Lord Byron’s. Οι καρποί της ελιάς µεταφέρονται στο ελαιοτριβείο σχεδόν αµέσως µετά τη συγκοµιδή τους και το λάδι φυλάσσεται σε αεροστεγείς δεξαµενές υποδοχής µέχρι την εµφιάλωση. όπου υπόκειται σε ελάχιστο φιλτράρισµα, µε αποτέλεσµα ένα ελαιόλαδο ανώτερης κατηγορίας και εξαιρετικά χαµηλής οξύτητας. ∆ηµιουργός του η εταιρεία Messolongi Fields, µε εµπειρία τεσσάρων γενεών στην ελαιοκαλλιέργεια και πρώτη ύλη από τους οικογενειακούς ελαιώνες αλλά και ελαιώνες επιλεγµένων τοπικών παραγωγών σε µικρή απόσταση από το Ιόνιο Πέλαγος, στις πλαγιές του Όρους Αράκυνθου. Ακολουθούνται παραδοσιακές και φυσικές µέθοδοι καλλιέργειας, χρησιµοποιώντας τα φύλλα της ελιάς ως οργανικό λίπασµα. Σε ό,τι αφορά το όνοµα του ελαιολάδου, έµπνευση αποτελεί η ιστορία του παγκοσµίου φήµης ποιητή Λόρδου Βύρωνα που είναι στενά συνδεδεµένη
µε το Μεσολόγγι.

Konos Premium Edition – Στις πλαγιές του λόφου Κώνος

(Μάκρης, Έβρος)

Πολύπλοκο αρωµατικό προφίλ µε πράσινες αλλά και πιο ώριµες νότες και στη γεύση ντελικάτο πικρό και µια φρέσκια αίσθηση πικάντικου χαρακτηρίζουν το EVOO Konos Premium Edition. ∆ηµιουργός του το Κτήµα Μιχελή µε έδρα την Αλεξανδρούπολη ενώ παράγεται από ελαιόδεντρα ποικιλίας Μάκρης, τα οποία η οικογένεια καλλιεργεί για περισσότερο από επτά δεκαετίες. Η εξαγωγή γίνεται εν ψυχρώ την ίδια µέρα της συγκοµιδής στο υπερσύγχρονο ιδιόκτητο διφασικό ελαιοτριβείο που βρίσκεται εντός του ελαιώνα στο λόφο Κώνο. Στις φετινές διακρίσεις της ετικέτας περιλαµβάνεται το Πλατινένιο Βραβείο στον Berlin GOOA, το Χρυσό Βραβείο στον Athena IOOC και η δεύτερη θέση στα ελαιόλαδα µε Ισχυρό Φρουτώδες στον IOOC Kotinos.

Toplou Monastery ΠΟΠ Σητεία – Από ελαιόδεντρα ηλικίας ως 100 ετών

(Κορωνέικη, Λασήθι)

Σµαραγδένια απόχρωση,  φρουτώδες άρωµα µε πινελιές που παραπέµπουν σε φρεσκοκοµµένα χόρτα και άγρια αγκινάρα αλλά και εξαίσια ισορροπία ανάµεσα στο πικρό και το πικάντικο χαρακτηρίζουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητεία  «Toplou Monastery». ∆ηµιουργός, η εταιρεία Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ, η οποία ιδρύθηκε το 1999 από την ανάγκη ικανοποίησης της ζήτησης για καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου µε πρωτεργάτη την ιστορική Μονή της Παναγίας Ακρωτηριανής και του Αγ. Ιωάννη του θεολόγου Τοπλού Σητείας και τη συµµετοχή 23 ελαιοπαραγωγών. Σήµερα εµφιαλώνει τη µεγαλύτερη ποσότητα του ελαιολάδου ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης.

Σκουτάρι Βιολογικό EVOO – Πολυβραβευµένο από τα πρώτα βήµατά του

(Κορωνέικη, Λασήθι)

Ιδιαίτερα αρώµατα, χαµηλή οξύτητα και υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες, µε ισχυρισµό υγείας σύµφωνα µε τον Κανονισµό 432/2012, χαρακτηρίζουν το βιολογικό ελαιόλαδο Σκουτάρι. Πρώιµη συγκοµιδή, αυστηρή φροντίδα συλλογής και άµεση ελαιοποίηση µε τη µέθοδο της ψυχρής άλεσης και σε θερµοκρασίες κάτω των 27°C αποτελούν τα βασικά βήµατα της διαδικασίας που ακολουθεί η οικογένεια Βάρδα στους ελαιώνες της, που καλύπτουν µια έκταση 60 στρµ. στο νοµό Λασιθίου, από την Κριτσά µέχρι το Καββούσι. Η καλλιέργεια γίνεται µε αυστηρά βιολογικές πρακτικές, ενώ αναζητούνται διαρκώς νέες και πρωτοποριακές µέθοδοι, µε στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου, το οποίο καθίσταται πλέον ένα προϊόν που προστατεύει την ανθρώπινη υγεία. Άλλωστε «σκουτάρι» στον Ερωτόκριτο είναι η ασπίδα που προστατεύει τον ερωτευµένο νέο όταν πολεµάει για τα µάτια της αγαπηµένης του Αρετούσας. Ας σηµειωθεί ότι η ιστορία των δηµιουργών του ελαιολάδου, Ανάργυρου Βάρδα και Μαρίας Σγούρου, ξεκινάει το 2000, όταν αποφασίζουµε να καλλιεργήσουν τους οικογενειακούς ελαιώνες. Ένας δρόµος που οδήγησε το 2020 στην ετικέτα Σκουτάρι, η οποία από τα πρώτα της βήµατα σάρωσε τα βραβεία στους µεγαλύτερους διαγωνισµούς ελαιολάδου.

Καλαµάτα ΠΟΠ – Από την εταιρεία Κωνσταντόπουλος ΑΕ

(Κορωνέικη, Μεσσηνία)

Πλούσια, φρουτώδης και ελαφρά πικάντικη γεύση µε έντονα φρουτώδες άρωµα χαρακτηρίζει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαµάτα της ιστορικής εταιρείας Κωνσταντόπουλος Olymp, η οποία έχει έδρα την Κατερίνη. Την 1η Οκτωβρίου 2014, η εταιρεία εγκαινίασε παράρτηµα στην Καλαµάτα, στις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΑΣ Μεσσηνίας, που της παρέχει τη δυνατότητα να παράγει και να συσκευάζει ελιές ΠΟΠ Καλαµάτα, καθώς και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ, το οποίο το 2021 απέσπασε Ασηµένιο Βραβείο στον Berlin GOOA.

Άναξ ΕVOO – Ένας µικρός οικογενειακός ελαιώνας

(Arbequina, Ξάνθη)

Έντονα φρουτώδες µε πλούσια γεύση είναι το βραβευµένο Αγουρέλαιο Άναξ του Αντώνη Χελιδώνη µε την εξαιρετικά χαµηλή οξύτητα και τα πολύ υψηλά επίπεδα πολυφαινολών και ιδιαίτερα ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης. Παράγεται από έναν µικρό οικογενειακό ελαιώνα στην περιοχή της Ξάνθης που καλλιεργείται µε φροντίδα για το περιβάλλον από την ποικιλία Arbequina ενώ ελαιοποιείται µέσα σε λίγες ώρες µε τη µέθοδο της ψυχρής έκθλιψης.

Terra Creta Grand Cru – Με Χρυσό Βραβείο Mario Solinas 2021

(Κορωνέικη, Χανιά)

Eξαιρετική γεύση, πολύ χαµηλή οξύτητα και παραγωγή φιλική προς το περιβάλλον έχει να προτείνει η µονοποικιλιακή ετικέτα Grand Cru της Terra Creta. Ένα EVOO που παράγεται από Κορωνέικη ποικιλία επιλεγµένων παραγωγών και υπό τη συνεχή καθοδήγηση των γεωπόνων της Κρητικής εταιρείας, ώστε, όπως αναφέρεται, να αποκαλύψει «τον κρυφό χαρακτήρα της Κορωνέικης». Σε ό,τι αφορά τις πολλαπλές φετινές διακρίσεις του στις πιο σηµαντικές ανήκει το Χρυσό Βραβείο Ποιότητας Mario Solinas 2021, τον σηµαντικότερο παγκόσµιο διαγωνισµό, όπου η Ελλάδα για τελευταία φορά είχε διακριθεί το 2008, αλλά και στον Leone d’ Oro 2021 όπου επικράτησε στην κατηγορία «Monovarietal International».

Kanakis Family – Eλαιόλαδο από το βασίλειο του Νέστορα

(Κορωνέικη, Μεσσηνία)

Aπό υψηλής ποιότητας Κορωνέικη που καλλιεργείται στις ιδιαίτερες εδαφικές και κλιµατολογικές συνθήκες της περιοχής Παπούλια Πυλίας και ελαιοποιείται σε θερµοκρασίες έκθλιψης από 23-25°C παράγεται το ΠΟΠ Καλαµάτα ελαιόλαδο Kanakis Family, το οποίο το 2021 βραβεύτηκε µε Χρυσό Βραβείο στον EVO IOOC. Η ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε το 1999 όταν ο Ηλίας Κανάκης ίδρυσε µια σύγχρονη αλλά και παραδοσιακή, κάθετα ολοκληρωµένη, οικογενειακή επιχείρηση,  που ασχολείται µε την καλλιέργεια, παραγωγή, τυποποίηση και εξαγωγή του ελαιολάδου «ΠΟΠ Καλαµάτας» και συναφών αγροτικών προϊόντων, βάζοντας  το δικό του λιθαράκι στην µακραίωνη ιστορία του τόπου.

Calypso Organic – Παράγεται µε απόλυτο σεβασµό στο περιβάλλον

(Μάκρης, Έβρος)

Σµαραγδένιο πράσινο χρώµα, φρουτώδη και πιπεράτα αρώµατα και µια βελούδινη υφή στη γεύση χαρακτηρίζουν το Calypso EVOO. Ένα µεσαίας έντασης βιολογικό ελαιόλαδο, το οποίο στην πρώτη του συµµετοχή σε διαγωνισµό ποιότητας απέσπασε Χρυσό Βραβείο στον IOOC Kotinos 2021. Παράγεται στον αρχαίο ελαιώνα της Μάκρης Αλεξανδρούπολης από την οµώνυµη ποικιλία σε µια εκµετάλλευση 1.000 δέντρων πιστοποιηµένη βιολογική από το 2013 και δίχως εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι ελιές συλλέγονται µε το χέρι άγουρες για καλύτερα οργανοληπτικά αποτελέσµατα και η έκθλιψη γίνεται σε χαµηλές θερµοκρασίες µε αποτέλεσµα ένα ελαιόλαδο οξύτητας από 0,2 έως 0,4%.

Synaxis EVOO – Χρυσό Βραβείο στον Athena IOOC 2021

(Μαρώνειας, Ροδόπη)

Εξαιρετικά φρουτώδες, αρωµατικό αλλά και ισορροπηµένο γευστικά µε βελούδινη υφή και επίγευση είναι το ελαιόλαδο Synaxis που παράγεται από ποικιλία ελιάς Μαρώνειας. Μια ποικιλία µε µεγάλη περιεκτικότητα φαινολών που συµβάλλουν στη διαµόρφωση του εξαιρετικού αρώµατος και στη διατηρησιµότητα του ελαιολάδου. ∆ηµιουργός ο Παναγιώτης Μαντενίδης, απόφοιτος του Τµήµατος Φυσικής του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων και υπεύθυνος για την οικογενειακή προσπάθεια που έχει το όνοµα «Synaxis» και η οποία στηρίζεται στην καλλιέργεια και τη φροντίδα 5.000 ελαιοδέντρων στην περιοχή της Μαρώνειας. Πρόκειται για µια προσπάθεια που ξεκίνησε από τον παππού Παναγιώτη, πριν πολλά χρόνια, µε 50 δένδρα και συνεχίζεται µέχρι σήµερα µε πείσµα και µεράκι. Παράλληλα µε την ίδια πρώτη ύλη η οικογένεια κατασκευάζει σαπούνια και καλλυντικά. Aξίζει να σηµειωθεί ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Synaxis από τα πρώτα του βήµατα στην αγορά κατέκτησε διεθνή βραβεία, όπως το Χάλκινο Βραβείο Ποιότητας στον London IOOC 2019 αλλά και την προτίµηση του κοινού στην 3η Gourmet Exhibition. Για τη φετινή χρονιά το Θρακιώτικο ελαιόλαδο της οικογένειας Μαντενίδη κατέκτησε εκ νέου Χρυσό Βραβείο στον Athena IOOC 2021. Μια ακόµη προτεραιότητα για τον νεαρό ελαιοπαραγωγό, ο οποίος δεν σταµατά να εµπλουτίζει τις γνώσεις του γύρω από το ελαιόλαδο, είναι να καταστήσει τους ελαιώνες της οικογένειας επισκέψιµους και να προβάλλει την τοπική ποικιλία ελιάς στην Ελλάδα αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Thallon EVOO – Ένα Αγουρέλαιο πλούσιο σε πολυφαινόλες

(Χονδροελιά, Χαλκιδική)

Έντονα φρουτώδη και συγχρόνως απαλή γεύση, λόγω της ιδιαίτερα χαµηλής οξύτητάς του, που αφήνει µια ελαφρώς πικρή επίγευση λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, χαρακτηρίζει το πολυβραβευµένο Αγουρέλαιο Thallon EVOO,  το οποίο διαθέτει ισχυρισµό υγείας σύµφωνα µε τον Ευρωπαϊκό Κανονισµό 432/2012. ∆ηµιουργοί, τα αδέλφια Τσικούρη, γνωστοί µουσικοί της Θεσσαλονίκης, που κατάγονται από τη Χαλκιδική όπου και βρίσκονται οι ελαιώνες τους, οι οποίοι καλλιεργούνται µε πιστοποιηµένα βιολογικά πρότυπα. Ας σηµειωθεί ότι η ποικιλία ελιάς από την οποία παράγεται το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Thallon είναι η «ΠΟΠ Χονδροελιά Χαλκιδικής», γνωστή παγκοσµίως για την ποιότητα και το µέγεθός της.

Pamako Monovarietal – Ένας παραγωγός που δεν φοβάται να πειραµατιστεί

(Τσουνάτη, Χανιά)

Σε υψόµετρο 650 µ. πάνω από τη Σούγια και την Παλιόχωρα, σε µικρή απόσταση από τα Χανιά, βρίσκεται ο ελαιώνας, όπου παράγεται το µονοποικιλιακό Pamako. Περίπου 2.200 δέντρα Τσουνάτης ελιάς µε µέση ηλικία 200 ετών δίνουν ένα ιδιαίτερο σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ελαιόλαδο πλούσιο σε πολυφαινόλες και πιστοποίηση ισχυρισµού υγείας σύµφωνα µε τον ΕΚ 432/2012.  ∆ηµιουργός του ένας παθιασµένος Κρητικός, ο Ευτύχης Ανδρουλάκης, που αποφάσισε να επενδύσει σε µία παράδοση πολλών γενεών προκειµένου να δηµιουργήσει ένα premium προϊόν, το οποίο και φέτος σάρωσε τα βραβεία στους διεθνείς διαγωνισµούς. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία έξι χρόνια η Pamako έχει αποσπάσει 104 εθνικά και διεθνή βραβεία τόσο για τη µονοποικιλιακή ετικέτα της, όσο και τη Blend από 60% Τσουνάτη και 40% Κορωνέικη.

Iliada EVOO µε τρούφα – Γεµάτη gourmet γεύση µε πικάντικη επίγευση

(Κορωνέικη, Μεσσηνία)

Mε το άρωµα και τη γεύση της τρούφας να κερδίζει τις εντυπώσεις αλλά και διεθνή βραβεία, όπως το Χρυσό Βραβείο στον TerraOlivo 2021, η συγκεκριµένη ετικέτα που προέρχεται από τη σειρά αρωµατικών ελαιολάδων Iliada, αποτελεί ένα από τα πιο εκλεκτά προϊόντα της Agrovim. Ένα gourmet ελαιόλαδο που παράγεται από ελαιώνες Κορωνέικης ποικιλίας στις περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας. ∆ηµιουργός, η Agrovim, µία από τις µεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα, της οποίας τα πολυβραβευµένα προϊόντα ταξιδεύουν στα µήκη και τα πλάτη της Γης.

Ranis EVOO – Mια αρχαία ποικιλία σε µονοποικιλιακή ετικέτα

(Κουτσουρελιά, Αχαϊα)

Ένα Αγουρέλαιο πολύ πρώιµης συγκοµιδής, πλούσιο σε πολυφαινόλες που του προσδίδουν ισχυρισµό υγείας, µε υψηλά φρουτώδη αρώµατα και ισορροπηµένη γεύση πικρού και πικάντικου, που στο τέλος αφήνει µια γλυκιά επίνευση, είναι το Ranis. Παράγεται από την ποικιλία Κουτσουρελιά, η οποία είναι γνωστή και ως Πατρινιά και φύεται στην Αχαΐα από τον 12ο αιώνα. ∆ηµιουργός του ο Σπύρος Αναγνωστόπουλος, γεωπόνος και ιδρυτής της Αγροφυτική Γεωργικά Εφόδια, ο οποίος προσπάθησε να καλύψει το κενό που υφίσταται στην κατηγορία της συγκεκριµένης τοπικής ποικιλίας, µε αρωγούς τους Παναγιώτη Παπανικολόπουλο και Κωνσταντίνο Τσορώνη της εταιρείας Oliverse. Η συγκοµιδή της πρώτης ύλης γίνεται στην περιοχή της Χαλανδρίτσας, όπου η ποικιλία της Κουτσουρελιάς καλύπτει συνολική έκταση 26.500 τ.χλµ. και βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ερυµάνθου, αποτελώντας περιοχή Natura 2000. Η συγκεκριµένη καλλιέργεια πραγµατοποιείται σε 30 στρέµµατα και η συνολική παραγωγή ελαιόλαδου, η οποία για τη φετινή χρονιά θα είναι πιστοποιηµένη βιολογική, δεν υπερβαίνει τα 800 έως 900 κιλά σε ετήσια βάση µε στόχο την αύξηση καθώς ήδη έχει γίνει η φύτευση 500 νέων δέντρων. Η εταιρεία συσκευάζει το προϊόν δίνοντάς του την ονοµασία Ranis, που προέρχεται εκ του «ρανίς», που σηµαίνει σταλαγµατιά. Ας σηµειωθεί ότι ήδη το Ranis EVOO έχει αποσπάσει σηµαντικά βραβεία, µεταξύ των οποίων Αργυρό Βραβείο στα Olympia Health Awards 2021, Χάλκινο στον London IOOC 2021 Χρυσό στον Dubai IOOC.

Stalia EVOO – Έντονα αρώµατα φρούτων και ισορροπηµένη γεύση

(Κορωνέικη, Μεσσηνία)

Eλληνική λέξη που σηµαίνει πολύ µικρή ποσότητα ή µικρή σταγόνα. Προέρχεται από το ρήµα ενσταλάζω, που σηµαίνει επίσης εµπνέω, καλλιεργώ βαθµιαία ένα συναίσθηµα. «Έτσι κι εµείς δηµιουργώντας την… σταλιά µας, καλλιεργούµε µε φροντίδα τη γη µας για να σας προσφέρουµε µικρές σταγόνες από το άρωµα και τη γεύση της Ελλάδας» αναφέρουν οι δηµιουργοί του πολυβραβευµένου Stalia, οι αδελφές Κατερίνα και Φιλάνθη Μπουγάτσου µε τη βοήθεια του πατέρα τους. Μια οικογένεια που εδώ και πέντε γενιές ασχολείται µε την παραγωγή του προϊόντος στους Γαργαλιάνους. Ο καρπός συλλέγεται µε τα χέρια, ελαιοποιείται σε 12 ώρες από τη συγκοµιδή µε ψυχρή έκθλιψη απολύτως ελεγχόµενα ενώ εµφιαλώνεται σε µια ιδιαίτερη σχεδιαστικά συσκευασία.

Sapfo Limited Edition – Από την οικογένεια Παπαδέλλη

(Blend, Λέσβος)

Με ποικιλιακή σύνθεση 60% Αδραµυτινή, 30% Κολοβή και 10% Αγριελιά, το Sapfo Limited Edition είναι ένα χρυσοκίτρινο ελαιόλαδο πολύ χαµηλής οξύτητας µε έντονο άρωµα και πικάντικη επίγευση. Παράγεται από ελαιώνες που βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές της Λέσβου και συγκεκριµένα από τους ελαιώνες της Πηγής και της Κώµης στις εγκαταστάσεις των αδελφών Παπαδέλλη, οι οποίες δηµιουργήθηκαν το 2014. Ένα όνοµα συνυφασµένο εδώ και τέσσερις δεκαετίες µε το καλό ελαιόλαδο.Σήµερα τα αδέλφια Μπάµπης και ∆ηµήτρης Παπαδέλλης «τρέχουν» την επιχείρηση που επιδεικνύει δυναµική παρουσία σε εγχώρια και διεθνή αγορά µε µια πλούσια γκάµα ελαιολάδων και σαπουνιών.

Συλλεκτικόν Flavored Gourmet – Ρremium φυσικό αρωµατικό ελαιόλαδο

(Κορωνέικη, Λακωνία)

Πράσινο σµαραγδένιο χρώµα, πλούσια γεύση, φρουτώδης χαρακτήρας και ιδιαίτερη πολυπλοκότητα στην επίγευση χαρακτηρίζουν το gourmet flavored ελαιόλαδο Συλλεκτικόν των Βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου. Αποτελεί συνδυασµό άγουρης Κορωνέικης ελιάς, πορτοκαλιών και λεµονιών µε γευστικές νότες αυτοφυούς θυµαριού, ένα ελαιόλαδο που έχει επανειληµµένα αποσπάσει κορυφαίες διακρίσεις στους διεθνείς διαγωνισµούς. Υπενθυµίζεται ότι στην Σπάρτη Λακωνίας και στους Βιολογικούς Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, από το 1992 έχει δηµιουργηθεί το πρώτο ελληνικό terroir πιστοποιηµένης βιολογικής καλλιέργειας , µε καθετοποιηµένη παραγωγή και εγκεκριµένη τυποποίηση.

Oilove® EVOO Limited – Βιολογικό ελαιόλαδο από την Τολοφώνα

(Blend, Φωκίδα)

Μέτρια φρουτώδης, πικάντικη και ελαφρώς πικρή γεύση και κεχριµπαρένιο χρώµα χαρακτηρίζουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Oilove® που παράγεται στην περιοχή του χωριού Τολοφώνας Φωκίδας. Προέρχεται από ελιές ποικιλίας Πατρινή και Κορωνέικης, που καλλιεργούνται σε χαµηλή πλαγιά συνδυάζοντας τις αρετές του βουνού και της θάλασσας. ∆ηµιουργός η εταιρεία Oilove® που αντιπροσωπεύει µια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2014. Στόχος της είναι να φέρει στο τραπέζι του διεθνούς καταναλωτικού κοινού τις καλύτερες ποιότητες ελληνικού βιολογικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και οι προσπάθειές της αναγνωρίζονται κάθε χρόνο στους διεθνείς διαγωνισµούς.

Ages ΠΟΠ Μάκρης – Πρώιµη συγκοµιδή σε αρχαίες ελιές

(Μάκρης, Έβρος)

Καταπράσινες ελιές από τα πιο αρχαία δέντρα των ελαιώνων της οικογένειας Κελίδη χρησιµοποιούνται για τη νέα ετικέτα Ages, η οποία έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά της στη διεθνή αγορά. Ένα µονοποικιλιακό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται σε περιορισµένη ποσότητα από υπεραιωνόβιο ελαιώνα µε πρώιµη συγκοµιδή, ψυχρή έκθλιψη και ελαιοποίηση σε 90 λεπτά από τη συγκοµιδή. Πρόκειται για το νέο επίτευγµα της πολυβραβευµένης Κύκλωπας ΑΕ, που δηµιουργήθηκε εν έτει 1982 από τον Αργύρη Κελίδη. Ας σηµειωθεί ότι το Ages έχει σαρώσει τα βραβεία στους µεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισµούς ποιότητας και γεύσης ελαιολάδου µέσα στο 2021, µόλις ένα έτος µετά την παραγωγή του, ενώ έδωσε στον δηµιουργό του µια θέση στον κατάλογο Flos Olei 2022.

Sacrun Donum – Από το Βιολογικό Αγρόκτηµα Ανοπαία στο Καλλίδροµο όρος

(Μανάκι, Φθιώτιδα)

Xρώµα χρυσοπράσινο για ένα ελαιόλαδο φρουτώδες και αρωµατικό, διακριτικά πικάντικο αλλά όχι πικρό,  που δεν δυναστεύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πιάτου στο οποίο προστίθεται. Ο λόγος για το Sacrum Donum του Βιολογικού Αγροκτήµατος Ανοπαία. Το Sacrum Donum, το οποίο µέσα στο 2021 απέσπασε Χάλκινο Βραβείο στον διεθνή διαγωνισµό London IOOC, είναι ένα ελαιόλαδο πολύ µικρής παραγωγής, από άγουρες ελιές ποικιλίας Μανάκι, που συλλέγονται µε το χέρι, από τον ηµιορεινό, ξερικό οικογενειακό ελαιώνα στις πλαγιές του όρους Καλλίδροµου, του οποίου το αρχαίο όνοµα είναι Ανοπαίο, λίγο ψηλότερα από τις Θερµοπύλες, σε υψόµετρο 450 µ. Εξάγεται «εν ψυχρώ» αποκλειστικά µε µηχανικές µεθόδους. ∆εν φιλτράρεται και τυποποιείται µε φυσική ροή, σε αριθµηµένες φιάλες. Σε ό,τι αφορά το Αγρόκτηµα Ανοπαία, το οποίο εκτός από το ελαιόλαδο προσφέρει και άλλα βιολογικά προϊόντα, πρόκειται για µια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε µε την αγορά του αγροκτήµατος το 2008 από τον Χρήστο Καβαλιεράτο, ο οποίος σηµειωτέον από το 2017 είναι εκπαιδευµένος δοκιµαστής ελαιολάδου. Από την πρώτη στιγµή το Κτήµα συνεργάστηκε µε τον Οργανισµό Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ∆ΗΩ και εφάρµοσε άµεσα τις αρχές της Βιολογικής Γεωργίας.

Agriston Premium – Φιναλίστ στο διαγωνισµό Mario Solinas 2021

(Χαλκιδικής, Καβάλα)

‘Ενα gourmet ελαιόλαδο µε βοτανώδη γεύση και αρώµατα αγκινάρας, φύλλων ντοµάτας, φρεσκοκοµµένου χορταριού είναι το Agriston Premium. Αν και αποτελεί µια νέα άφιξη στην εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου, η ετικέτα από 100% ελιά Χαλκιδικής κατάφερε να πλασαριστεί ως πρώτος φιναλίστ στην κατηγορία Mεσαίας Έντασης Φρουτώδους των βραβείων Mario Solinas, του σηµαντικότερου και πιο αυστηρού παγκόσµιου διαγωνισµού ελαιολάδου, όπου η Ελλάδα διακρίθηκε για τελευταία φορά το 2008. Υπεύθυνος για την ανάπτυξη του ελαιολάδου της νέας εταιρείας, που ιδρύθηκε στην Καβάλα το 2019, είναι ο γευσιγνώστης Οδυσσέας Βλαχάβας. Μαζί µε το ελαιόλαδο Premium, η Agriston διαθέτει στην γκάµα της τις ετικέτες Classic και Argilos από ποικιλίες ελιάς Χαλκιδικής και Μεγαρίτικη. Ας σηµειωθεί ότι η εταιρεία Agriston πραγµατοποιεί στο υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο της πειραµατικές ελαιοποιήσεις σε συνεργασία µε την Αµερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Cultura Organic EVOO – Όταν η ανάπτυξη του ελαιώνα γίνεται µε φυσικό τρόπο

(Χωραϊτικη, Αρκαδία)

Ένα ελαιόλαδο πρώιµης συγκοµιδής από άνυδρα ελαιόδεντρα Χωραΐτικης ποικιλίας που καλλιεργούνται µε βιολογικές µεθόδους και συγκοµίζονται προσεκτικά µε το χέρι ενώ ο καρπός τους ελαιοποιείται µε σύγχρονες τεχνικές και υπερσύγχρονο εξοπλισµό είναι το Cultura Organic EVOO. ∆ηµιουργοί του οι Λαµπρινή Τσίτσου και Jonnek Jonnekson, οι οποίοι καλλιεργούν 50 στρέµµατα ελαιώνα στην ορεινή ∆όξα Αρκαδίας, όπου υπάρχουν περίπου 400 παραγωγικά δέντρα αυτής της ιδιαίτερης ποικιλίας, την οποία στα διπλανά χωριά ονοµάζουν Ολύµπια. Mάλιστα, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, αναζητούν τη βοήθεια ειδικών σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Σύµφωνα µάλιστα µε την κυρία Τσίτσου, υπάρχουν και άλλα τόσα νεαρά δέντρα, όλα αυτοφυή και ανάµεσα σε κυπαρίσσια, άγριες αχλαδιές και πεύκα. Πρόκειται για µία σύγχρονη προσπάθεια για το πώς µπορεί το ελληνικό ελαιόλαδο να βγει µε αξιώσεις στην απαιτητική αγορά των premium προϊόντων, η οποία διεκδίκησε από νωρίς διακρίσεις και τα κατάφερε, καθώς το 2021 βραβεύεται για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά µε Χρυσό Βραβείο στον NY IOOC. Το ελαιόλαδο Cutlura Olive Oil εξάγεται στη Γερµανία και την Ολλανδία, ενώ επιχειρείται άνοιγµα προς την Ιταλία.

Prevezana Monovarieta – Ένα υψηλά φαινολικό βιολογικό αγουρέλαιο

(Λιανολιά, Πρέβεζα)

∆υνατή, πικρή και πικάντικη γεύση χαρακτηρίζει τη µονοποικιλιακή ετικέτα ελαιολάδου Prevezana από 100% Λιανολιά. ‘Ενα υψηλά φαινολικό βιολογικό Αγουρέλαιο που παράγεται µε τη µέθοδο της ψυχρής έκθλιψης και εµφιαλώνεται αφιλτράριστο. Πρόκειται για την πιο καινούργια ετικέτα της εταιρείας Bio Green Olive Οil, η οποία µάλιστα διακρίθηκε στα Aristoleo High Phenolic Awards 2021 µε το Aργυρό Bραβείο. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η Prevezana είναι το πρώτο πιστοποιηµένο ελαιόλαδο µε το πρωτόκολλο Aristoleo Data-Locked Protocol. Αυτό σηµαίνει ότι σκανάροντας τον QR κωδικό στη φιάλη πραγµατοποιείται µετάβαση σε τρεις ξεχωριστές βάσεις δεδοµένων όπου υπάρχουν πληροφορίες για το προϊόν. ∆ηµιουργός, όπως προαναφέρθηκε, είναι η εταιρεία Bio Green Olive Οil των Ελένη Ανδρονικίδου και Παναγιώτη Παπανίκου, στους οποίους οφείλεται η διάσωση ενός τµήµατος του αναγεννησιακού ελαιώνα της Πρέβεζας µε Λιανολιά, που έφεραν στην περιοχή οι Ενετοί, επιδοτώντας τους ντόπιους µε µια λίρα για τη φύτευση όταν εδραίωσαν το Regno di Morea το 1688. «Βαριά να γλίτωσαν το µπόλιασµα µε Κορωνέικη ή το πριόνι καµιά 200αριά στρέµµατα από αυτό τον παλιό ενετικό ελαιώνα» θα πει ο ίδιος, που ξεκίνησε έχοντας στη διάθεσή του µόλις 15 στρέµµατα και τώρα διαχειρίζεται περίπου 100. Όλο το ελαιόλαδο που παράγεται πηγαίνει για εµφιάλωση στις τρεις ετικέτες που έχει αναπτύξει η επιχείρηση και συγκεκριµένα την Prevezana Mononarietal και Blend 50-50% µε Κορωνέικη, την Έλαιον 100% Λιανολιά και τη ναυαρχίδα Ενετικόν, αποκλειστικά από ελιές του αρχαίου ελαιώνα, οι οποίες έχουν γίνει περιζήτητες σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Λατινική Αµερική και πλέον στην Κορέα.

E-LA-WON Green Fresh – Υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες

(Αθηνολιά, Αργολίδα)

Έντονη φρεσκάδα και ισχυρά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ξεχωρίζουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Green Fresh που παράγεται από ελιές ποικιλίας Αθηνολιάς, που συγκοµίζονται όταν είναι ακόµα πράσινες και άγουρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα το προϊόν να έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Ένα ελαιόλαδο µε πολλαπλές βραβεύσεις, όπως και όλα τα προϊόντα της οικογένειας E-LA-WON, µεταξύ των οποίων και στα Great Taste Awards 2021. Σε ό,τι αφορά τον τόπο καταγωγής του Green Fresh, προέρχεται από ιδιόκτητους ελαιώνες στην περιοχή των Μυκηνών, οι οποίοι καλλιεργούνται µε πρακτικές που εφάρµοζαν οι παλαιότεροι χωρίς ωστόσο να αγνοούνται οι σύγχρονες τεχνικές.

Οleosophia First Harvest – Ελαιώνες στους πρόποδες του όρους Φωκάς

(Μανάκι, Κορινθία)

Ένα καλά ισορροπηµένο ελαιόλαδο, µε µέτριο πικρό και πικάντικο και ένα πλούσιο, καθαρό και ευχάριστο φρουτώδες είναι το εξαιρετικά παρθένο µονοποικιλιακό Μανάκι που παράγει η Oleosophia. Η γεύση του διακρίνεται για τις γλυκές του νότες, ήπιο πικρό και ευχάριστο πικάντικο τελείωµα ροζ πιπεριού.  ∆ηµιουργοί η Μαριάννα ∆εβετζόγλου και ο Γιώργος Μαγγίνας οι οποίοι µε έδρα το Καλέτζι Κορινθίας και όχηµα τη νεότευκτη Oleosophia πραγµατοποιούν µια συστηµατική προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής ποικιλίας Μανάκι, η οποία σε αυτή την περίπτωση βρίσκει µία από τις πιο χαρακτηριστικές της εκφράσεις. Μάλιστα το ελαιόλαδο έχει ήδη διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισµούς για τη γεύση και την ποιότητά του.

Levantes Flavour EVOO – Παραγωγή ελαιολάδου µε τις αρχές της βιολογικής γεωργίας

(Blend, Εύβοια)

Φρουτώδης έκφραση, οσµή φρεσκοκοµµένου γρασιδιού, νότες λεµονιού και ενσωµατωµένη πίκρα στην επίγευση χαρακτηρίζουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Flavour EVOO της Levantes Family Farm από τις ποικιλίες Κορωνέικη, Χαλκιδικής και Μεγαρίτικη. Η πρώτη ύλη γι’ αυτή την ετικέτα συλλέγεται προσεκτικά µε το χέρι όταν οι ελιές είναι πράσινες προς κίτρινο-ιώδεις και σχεδόν ώριµες. Στη συνέχεια χωρίζονται ανά ποικιλία και αλέθονται εντός πέντε ωρών στο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο, σε θερµοκρασίες κάτω των 28°C χωρίς προσθήκη νερού. Αποτέλεσµα είναι ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, σύµφωνο µε τις προδιαγραφές που θέτει η οικογένεια Εδιπίδη που εργάζεται αδιάκοπα για την παραγωγή των προϊόντων της, σεβόµενη την πανίδα και τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Πρόκειται για την οικογενειακή δύναµη που κρύβεται πίσω από την επιχείρηση Levantes Family Farm,  η οποία ιδρύθηκε το 2018 στα Περιβόλια Ν. Εύβοιας και σήµερα αποτελεί µια καθετοποιηµένη µονάδα παραγωγής και τυποποίησης βιολογικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Μάλιστα για τη Levantes Family Farm το 2021 ξεκίνησε µε πλούσια συγκοµιδή διακρίσεων σε διεθνείς διαγωνισµούς ελαιολάδου, µεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το Ασηµένιο Βραβείο Ποιότητας που απέσπασε στον Canada IOOC για το Levantes Flavour. Επίσης βραβεύτηκε στον διεθνή διαγωνισµό ελαιολάδου London IOOC µε Ασηµένιο Βραβείο Ποιότητας και Ασηµένιο Βραβείο Συσκευασίας για το EVOO Levantes Charm, ένα blend από Κορωνέικη και Λευκολιά, και στον Canada IOOC απέσπασε Χρυσό και Ασηµένιο Βραβείο αντίστοιχα για το Levantes Charm στις κατηγορίες Packaging Total Image και Packaging Label. Τέλος στον Berlin Global Olive Oil Awards 2021 ξεχώρισε στην Ποιότητα και το Design  & Packaging το Levantes Grace, ένα ελαιόλαδο blend από Κορωνέικη, Αγριελιά και Μεγαρίτικη.

Laurel & Flame Fresh – Καλύτερο Eλληνικό Eλαιόλαδο για το 2021 στον Athena IOOC

(Τσαμπιδοελιά, Ολυμπία)

Από την σπάνια τοπική ποικιλία Τσαµπιδοελιά ή Μποτσικοελιά, η οποία προσφέρει ισχυρό άρωµα και πλούσιες πολυφαινόλες, παράγεται το Laurel & Flame Fresh της εταιρείας The Olive Temple. Πρώιµη συγκοµιδή από δέντρα ηλικίας µεγαλύτερης των 150 ετών στην κοιλάδα της Ολυµπίας και ελαιοποίηση στο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο της οικογένειας Καράµπελα λίγες ώρες µετά τη συγκοµιδή δίνουν ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο µε ισχυρισµό υγείας σύµφωνα µε τον Καν. 432/2012, το οποίο µάλιστα απέσπασε ∆ιπλό Χρυσό Βραβείο στον φετινό Athena IOOC και  Έπαινο στον IOOC Kotinos 2021.

Brigada EVOO – Ένα ελαιόλαδο αφιερωµένο στους chef

(Κορωνέικη, Ηλεία)

Απόλυτη ισορροπία ανάµεσα στο πικρό και το πικάντικο µε έντονο και χαρακτηριστικό φρουτώδες άρωµα χαρακτηρίζει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Brigada που παράγεται από την οικογένεια Ψαρρού στους Ταξιάρχες (Brigadiers) Ηλείας. Το όνοµα του ελαιολάδου είναι εµπνευσµένο τόσο από τον τόπο παραγωγής του, όσο και από τον ισπανικό όρο «brigada» που αναφέρεται στο σύστηµα ιεραρχίας των chefs στην κουζίνα. Σύµφωνα µε τους δηµιουργούς του, το βραβευµένο στον London IOOC 2021 ελαιόλαδο είναι ιδανικό για εραστιτέχνες και επαγγελµατίες chefs.

Οlea Secret EVOO – Ένα ΠΟΠ Σητεία ελαιόλαδο

(Κορωνέικη, Λασήθι)

Πλούσιο φρουτώδες άρωµα χαρακτηρίζει το βραβευµένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητεία Olea Secret. ∆ηµιουργός του η οικογένεια Κανδεµίλη, η οποία µε εµπειρία στην ελαιοκαλλιέργεια και µε σεβασµό στην Κρητική διατροφή καλλιεργεί τους ελαιώνες της στο Καλό Χωριό Μονοφατσίου στην κεντρική ορεινή Κρήτη σύµφωνα µε τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Με την πρώιµη συγκοµιδή του ελαιοκάρπου, η οποία γίνεται µε το χέρι για την αποφυγή τραυµατισµών, αλλά και τη θερµοκρασία ελαιοποίησης να βρίσκεται κάτω από 18οC παράγεται ένα προϊόν µε πολύ χαµηλή οξύτητα, που διατηρεί όλα τα ωφέλιµα για την υγεία χαρακτηριστικά του και το οποίο το 2021 απέσπασε Χρυσό Βραβείο στον Athena IOOC.

Wild Athos EVOO – ΠΟΠ Αγουρέλαιο µε υγειοπροστατευτική δράση

(Χονδροελιά, Χαλκιδική)

Φρουτώδες άρωµα φρεσκοκοµµένου γρασιδιού και άγουρης πράσινης µπανάνας, λεπτή και ευχάριστα πικρή γεύση και πικάντικη επίγευση χαρακτηρίζουν το ΠΟΠ Αγουρέλαιο Χαλκιδικής Wild Athos. Παράγεται από ορεινούς ελαιώνες στις Κάλυβες Χαλκιδικής ηλικίας τουλάχιστον 300 ετών, που καλλιεργούνται βιολογικά καθώς βρίσκονται σε περιοχή Natura. ∆ηµιουργός του η Ελένη Ζώτου, επικεφαλής της εταιρείας Golden Tree, που συλλέγει τον καρπό της Χονδροελιάς Χαλκιδικής για τη δηµιουργία ενός ελαιολάδου µε εξαιρετικές υγειοπροστατευτικές ιδιότητες, για τις οποίες έχει αποσπάσει πολλαπλά διεθνή βραβεία. Επίσης η εταιρεία Golden Tree συµµετέχει σε πανεπιστηµιακές µελέτες που αφορούν τις φαρµακευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου.

Eλαιώνες Κολοκοτρώνη – Μια οικογένεια µε ιστορία από το 1470

(Κορωνέικη, Μεσσηνία)

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από τους Ελαιώνες Κολοκοτρώνη που βρίσκονται στους λόφους που περιβάλλουν την πόλη της Κυπαρισσίας. Μια οικογένεια, της οποίας η ιστορία ξεκινά από το 1470 και τα µέλη της, για εκατοντάδες χρόνια, εκτός από τα κύρια επαγγέλµατα που εξασκούσαν, ασχολήθηκαν και µε την καλλιέργεια της ελιάς για την παραγωγή ελαιολάδου για οικογενειακή χρήση. Η νέα εποχή ήρθε εν έτει 2015 όταν ο ιατρός Ηλίας Κολοκοτρώνης, λόγω του επαγγέλµατός του από τη µια και της οικολογικής ευαισθησίας του από την άλλη, µπήκε σε ένα δρόµο αναζήτησης παραγωγής ελαιολάδου, όπως αυτό που γεύονταν οι πρόγονοί του.

Mia Elia EVOO – Τέσσερις γενιές στην ελαιοκοµία

(Κολοβή, Λέσβος)

Μια έντονη, φρουτώδη και γεµάτη γεύση, χαρακτηριστική των ελαιολάδων που παράγονται από ελιά ποικιλίας Κολοβή, προσφέρει η ετικέτα Mia Elia της οικογένειας Χατζηδηµητρίου. Τα ελαιόδεντρα βρίσκονται στο Πλωµάρι της Λέσβου, µε ηλικίες που χρονολογούνται από το 1850 όταν και αναφυτεύθηκαν µετά από ισχυρό παγετό που έπληξε το µεγαλύτερο µέρος των ελαιόδεντρων στη Λέσβο. Όλα ξεκίνησαν το 2019 όταν η Ειρήνη Χατζηδηµητρίου ήρθε να µετουσιώσει την παραγωγική ενασχόληση της οικογένειάς της στο ελαιόλαδο σε επώνυµο προϊόν. Κατ’ αυτό τον τρόπο δηµιουργήθηκε η Mia Elia µε έδρα τον Τρύγονα της Λέσβου. Εκπροσωπώντας την τέταρτη γενιά της οικογένειας µε δραστηριότητα στο ελαιόλαδο η Ειρήνη Χατζηδηµητρίου και ο σύζυγός της Σίµος Ταγιάς εκτός από την τυποποίηση του εξαιρετικού παρθένου, συνέδεσαν την πρωτογενή παραγωγή µε τη δυνατότητα να µπορεί ο οποιασδήποτε να υιοθετεί ένα ελαιόδεντρο και να γίνεται γνώστης και κοινωνός της διαδροµής που ακολουθεί ο καρπός της ελιάς από το χωράφι έως και την έκθλιψη και τυποποίησή του. Παράλληλα έχει τη δυνατότητα να ονοµάσει το ελαιόδεντρό του και να το επισκεφτεί καθώς ενηµερώνεται για το πού ακριβώς βρίσκεται ενώ λαµβάνει και φωτογραφία του. Το ελαιολάδο Mia Elia, το οποίο βραβεύθηκε µε Χρυσό Βραβείο στον Berlin GOOA 2021, ταξιδεύει στην Αµερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, το Ντουµπάι αλλά και στις χώρες της Ευρώπης.

Silver Bird Αγουρέλαιο – Yψηλό επίπεδο πολυφαινολών

(Κορωνέικη, Λάρισα)

Παράγεται από ποικιλία ελιάς Κορωνέικη, ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο χαµηλής οξύτητας, υψηλό σε πολυφαινόλες µε έντονο φρουτώδες άρωµα. ∆ηµιουργός, η εταιρεία Silver Bird µε έδρα το Αργυροπούλι Λάρισας. Σηµειώνεται ότι το θεσσαλικό χωριό στις νότιες πλαγιές του Ολύµπου πήρε το σύγχρονο όνοµά του από ένα πολύ σπάνιο είδος ασηµένιας πάπιας, που βρήκε καταφύγιο στην κοντινή λίµνη, εξ ου και το έµβληµα σύµβολο του χωριού. Πρόκειται για µια εταιρεία των οικογενειών «Καράτζιος & Τσουκαλίδης» που βρίσκονται στη βιοµηχανία ελαιολάδου από το 1950, όταν και δηµιούργησαν τον πρώτο τους ελαιώνα. Οι ποικιλίες που καλλιεργούν στην περιοχή είναι η Αµφίσσης και η Κορωνέικη, οι οποίες θεωρούνται οι πιο ανθεκτικές για να αντέξουν το σκληρό τοπικό κλίµα.

Messinian Story EVOO – Ένας ελαιώνας µε δέντρα έως 500 ετών

(Μαυροελιά, Μεσσηνία)

Xαµηλή οξύτητα, χρυσό χρώµα, γεµάτη αλλά διακριτική γεύση και ευχάριστο άρωµα χαρακτηρίζουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Messinian Story από 100% Μαυροελιά. ∆ηµιουργός η οικογένεια Μπουσδούκου, η οποία συνδύασε την παράδοσή της στην ελαιοκαλλιέργεια και την ελαιοσυγκοµιδή µε την τοποθεσία και τις ιδανικές κλιµατολογικές συνθήκες για την παραγωγή ενός ξεχωριστού προϊόντος. Ας σηµειωθεί ότι στο χωριό Κορυφάσιο Μεσσηνίας η Messinian Story αναπτύσσει σταθερά ελαιοτουριστικές δραστηριότητες.

Κτήµα Θεµιστοκλή EVOO – Μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινόλες 

(Μαρώνειας, Ροδόπη)

Έντονο φρουτώδες άρωµα και γεύση µε πικρό και πικάντικο φορτίο σε αρµονική συνύπαρξη χαρακτηρίζουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας Μαρώνειας που εµφιαλώνει το Κτήµα Θεµιστοκλή. Ένα ελαιόλαδο που απέσπασε πολλαπλά βραβεία µέσα στο 2021 µεταξύ των οποίων Χρυσά Βραβεία στον Αthena 2021 και στον IOOC Kotinos. Οι ελαιώνες της οικογένειας Ρούσσου, στα περίχωρα της Μαρώνειας, αποτελούνται από περίπου 2.000 δέντρα τα οποία βρίσκονται σε 12 ελαιώνες και έχουν µια µέση ηλικία πάνω από 350 ετών.

Olive Poem Organic – Κορωνέικη και Μυρτολιά σε single estate προϊόν

(Blend, Λακωνία)

Μια επιχείρηση µε πλήρως καθετοποιηµένη παραγωγή, που αντιµετωπίζει την ελαιοπαραγωγή ως µία «ποιητική πράξη» προσφέρει όλα τα εχέγγυα για ένα µοναδικό προϊόν. Το βιολογικό ΕVOO Olive Poem a drop of art παράγεται από ενιαίο ελαιώνα που καλλιεργείται µεν παραδοσιακά µε βάση τη µακραίωνη παράδοση της Λακωνίας αλλά και στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της ίδιας της επιχείρησης. Ανάµεσα στις διακρίσεις που απέσπασε φέτος το ελαιόλαδο του θεόδωρου Κουτσοθεοδωρή ανήκουν το ∆ιπλό Χρυσό στον Athena IOOC και το Χρυσό στον Berlin GOOA.

Ariston EVOO µε Λεµόνι – Μια περιοχή µε µακρά παράδοση στην ελιά

(Κορωνέικη, Μεσσηνία)

Χαµηλής οξύτητας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο µε έντονη γεύση λεµονιού είναι το Ariston EVOO Λεµόνι, που ανήκει στην αντίστοιχη σειρά αρωµατικών ελαιολάδων της εταιρείας. Παράγεται στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας από τους οικογενειακούς ελαιώνες Κορωνέικης ποικιλίας της οικογένειας ∆ούκα και τοπικούς συνεταιρισµούς και σε ιδιόκτητες σύγχρονες εγκαταστάσεις. Η ιστορία της Ariston Hellas ξεκινά το 1977 όταν τα αδέλφια Αναστάσιος και Άγγελος ∆ούκας «τόλµησαν» να εξάγουν ελαιόλαδο στην Αµερική.

ΚΑLON EVOO – Ένας ελαιώνας µε 4.000 αιωνόβιες ελιές

(Λιανολιά, Κέρκυρα)

Έντονο φρουτώδες άρωµα που  ισορροπεί γευστικά ανάµεσα σε µια ελαφριά πικράδα και µία ήπια πιπεράτη γεύση χαρακτηρίζει το βραβευµένο µονοποικιλιακό KALON της εταιρείας Enotis. Ένα ελαιόλαδο µε χαµηλή οξύτητα, πλούσιο σε φαινόλες, το οποίο παράγεται στους αιωνόβιους ελαιώνες της οικογένειας Κωνστάντη από Λιανολιά σε πρώιµη συγκοµιδή και µε τον καρπό να µαζεύεται µε το χέρι. Mε ιστορία πέντε γενεών στην ελαιοκαλλιέργεια οι άνθρωποι της Enotis απέκτησαν το πρώτο τους ελαιοτριβείο πριν από 80 χρόνια ενώ σήµερα λειτουργούν πέντε µονάδες παραγωγής ελαιολάδου µε µια συνολική ετήσια παραγωγή της τάξης των 20 τόνων.

Φιλαίος EVOO ΠΓΕ Λακωνία – Αθηνολιά µαζί µε Κορωνέικη

(Blend,Λακωνία)

Το βραβευµένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Φίλαιος» παράγεται κατ’ αποκλειστικότητα στον ελαιόκαµπο Μολάων, Ασωπού και Μονεµβασίας από τις ποικιλίες της Αθηνολιάς και της Κορωνέικης σε ελεγχόµενα και πιστοποιηµένα χωράφια ως προς τις µεθόδους λίπανσης και καλλιέργειας, ώστε να αποτελεί προϊόν ΠΓΕ Λακωνία. ∆ηµιουργός του η ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ, πρώην Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισµών Επιδαύρου Λιµηράς Λακωνίας, που δραστηριοποιείται από το 2002 στους Μολάους. Με 3.500 ελαιοπαραγωγούς-µέλη, οκτώ υπερσύγχρονα ελαιοτριβεία και µια µονάδα τυποποίησης και συσκευασίας, η ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ παράγει κάθε χρόνο 5.000 τόνους ελαιολάδου.

Mediterre Οmphacium Organic – Αναβίωση µιας αρχαίας υπό εξαφάνιση ποικιλίας

(Ολύμπια, Ηλεία)

Αρώµατα που θυµίζουν πικρό ραδίκι, φύλλα ώριµης ντοµάτας, φρέσκο γρασίδι, φρέσκο µήλο, αγκινάρα και βότανα και µια έντονα τολµηρή και τέλεια ισορροπηµένη πικρή και πικάντικη γεύση µε πιπεράτη επίγευση «διαβάζουν» στο ελαιόλαδό τους οι δηµιουργοί του βιολογικού Omphacium. Ένα εξαιρετικό παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο πρώιµης συγκοµιδής, πολύ πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, που καλλιεργείται αποκλειστικά µε πιστοποιηµένες βιολογικές µεθόδους στους ελαιώνες της  Μediterre Eurofood και κάθε χρόνο αποσπά κορυφαίες διακρίσεις σε όλους τους διεθνείς διαγωνισµούς όπου συµµετέχει. Παράγεται δε σε περιορισµένη ποσότητα µε αριθµηµένες φιάλες. Στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου κυρίαρχη θέση καταλαµβάνει η ποικιλία Ολυµπία, µια αρχαία ποικιλία της περιοχής της Αρχαίας Ολυµπίας, η οποία ήταν σχεδόν υπό εξαφάνιση.

Vergina EVOO – Με τη φροντίδα της οικογένειας Λυχναρά

(Κορωνέικη, Μαγνησία)

Με την επίδραση του οικοσυστήµατος της περιοχής του Πηλίου και της εξειδικευµένης φροντίδας της εταιρείας Λυχναράς Βεργίνα ΑΕ δηµιουργείται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από ελιές ποικιλίας Κορωνέικης Vergina EVOO. Πρόκειται για µια εταιρεία µε έδρα το Μαλάκι Πηλίου και ιστορία από το 1950 στην επεξεργασία και τυποποίηση ελιάς, η οποία την τελευταία πενταετία ασχολείται µε επιτυχία και µε την τυποποίηση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ενώ συµµετέχει από το 1997 σε διεθνείς εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

LASITIA Sitia 03 – Με δύο διεθνή βραβεία στα πρώτα του βήµατα

(Κορωνέικη, Λασήθι)

Έντονη γεύση µε πικάντικες νότες ιδανική για ωµή κατανάλωση χαρακτηρίζει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο LASITHIA SITEIA 03, το οποίο απέσπασε Αργυρά Βραβεία στους διεθνείς διαγωνισµούς Olive Japan 2021 και NYIOOC 2021. ∆ηµιουργός  η εταιρεία Έλαια Σητείας ΑΕ – LΑSΙΤΙΑ που άρχισε τη δραστηριότητά της τον Αύγουστο του 2020, ως συνεργασία έµπειρων στην αγροτική παραγωγή εταιρειών µεταξύ των οποίων η ΡΑΙ∆ΕΣΤΟΣ ΑΕ του οµίλου Κ+Ν ΕΥΘΥΜΙΑ∆ΗΣ αλλά και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Σητείας που παρήγαγε στο παρελθόν το σήµα Sitia 03.

ALOADES Εarly Harvest – Μια εταιρεία µε έδρα τη Λάρισα

(Χονδροελιά, Χαλκιδική)

Ένα Αγουρέλαιο µε υψηλό φρουτώδες και πικάντικο και µεσαίας έντασης πικρή γεύση, είναι το ALOADES Early Harvest. Πρώιµης συγκοµιδής, ποικιλίας Χονδροελιάς Χαλκιδικής που είναι µπολιασµένη σε άγρια ελιά Χαλκιδικής. Το ALOADES Early Harvest, που απέσπασε Ασηµένιο Βραβείο στον Canada IOOC και Ένα Αστέρι στα Great Taste Awards 2021, εµφανίζει εξαιρετική περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες. ∆ηµιουργός η εταιρεία Aloades που ιδρύθηκε το 2017 και πήρε το όνοµά της από τους γίγαντες Αλωάδες ενώ συνεργάζεται µε ελαιώνες στη Χαλκιδική.

Τhe Governor Premium – Το πρώτο µε ισχυρισµό υγείας στην ετικέτα

(Λιανολιά, Κέρκυρα)

Tη µετεξέλιξη µιας παράδοσης έξι γενεών στην παραγωγή ελαιολάδου στην Κέρκυρα αποτελεί η Olive Fabrica της οικογένειας ∆αφνή. Παντρεύοντας την παράδοση µε την τεχνολογική καινοτοµία και την επιστηµονική έρευνα, το 2014 η εταιρεία παρουσίασε  στην αγορά το ελαιόλαδο «The Governor», την πρώτη µονοποικιλιακή ετικέτα από την τοπική Λιανολιά των αιωνόβιων ελαιώνων της οικογένειας. Πρόκειται επίσης για µία από τις πιο βραβευµένες ελληνικές ετικέτες ενώ το 2014 έγινε το πρώτο ελαιόλαδο που τοποθέτησε στην ετικέτα του ισχυρισµό υγείας σύµφωνα µε τον ΕΚ 432/2012.

ACAIA Lemon & Oregan – Πολλαπλές διεθνείς διακρίσεις και το 2021

(Κολοβή, Λέσβος)

Όταν το άρωµα και η γεύση του λεµονιού και της ρίγανης συνδυάζονται µε τη φρουτώδη αίσθηση και την απαλή γεύση που προσφέρει η ποικιλία Κολοβή της Λέσβου, το Flavored ACAIA γίνεται ένα γλυκόπιοτο και πολύ αρωµατικό ελαιόλαδο. Πρόκειται για µία ετικέτα της Hellenic Agricultural Enterprises, η οποία, όπως και οι υπόλοιπες της εταιρείας, διακρίθηκε σε πολλούς διεθνείς διαγωνισµούς µέσα στο 2021, µεταξύ των οποίων µε Prestige Gold στον Olivinus 2021 και Gran Prestige Gold στον TerraOlivo 2021, Χρυσά Βραβεία στον London IOOC και EVO IOOC και Ασηµένιο στον Olive Japan.

Μέση Γαία EVOO – Κορωνέικη από τρεις περιοχές µε Κλωνάρα

(Blend, Αττική)

Έντονα φρουτώδης αλλά και ισορροπηµένη γεύση, µε απαλή πικάντικη επίγευση, χαρακτηρίζει το EVOO Μέση Γαία. Αποτελεί ένα συνδυασµό της Κορωνέικης ποικιλίας από τρεις περιοχές, Αττική, Μεσσηνία και Λακωνία, εµπλουτισµένης κατά 20% µε ποικιλία Κλωνάρα της Αττικής. Παράγεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Μεσογειακοί Ελαιώνες» Υιοί Νικ. Πρίφτη Ο.Ε. στην Παιανία η οποία αποτελεί τη συνέχεια µιας παραδοσιακής, οικογενειακής, µεταποιητικής επιχείρησης που δραστηριοποιείτο ήδη στον ελαιουργικό τοµέα από το 1876, στην περιοχή των Μεσογείων Αττικής.

Mer des Oliviers de Delphes – Θάλασσα ελαιόδεντρων στους πρόποδες του Παρνασσού

(Αμφίσσης, Δελφοί)

Έντονο φρουτώδες άρωµα από αµύγδαλο και φρούτα του δάσους, µε ήπιους και ισορροπηµένους τόνους πικρής και πικάντικης γεύσης, χαρακτηρίζουν το πολυβραβευµένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την ποικιλία Αµφίσσης, η οποία διακρίνεται για τις εξαιρετικά ευεργετικές της ιδιότητες στην υγεία του ανθρώπου. Η οικογενειακή εταιρεία Mer des Oliviers de Delphes, της οποίας σήµερα επικεφαλής είναι δύο ξαδέλφια µε το ίδιο όνοµα, Βασίλης Κανατάς, δραστηριοποιείται εδώ και πέντε γενιές στην καλλιέργεια και την παραγωγή ανωτέρας ποιότητας ελαιολάδου. Ο ελαιώνας της τοποθετείται στην αρχέγονη και ιερή τοποθεσία της κοιλάδας των ∆ελφών όπου καλλιεργούνται ακόµη ελαιόδεντρα που ξεπερνούν τα 3.000 έτη, µε σεβασµό στην παράδοση αλλά και µε γνώση των νέων µεθόδων καλλιέργειας και ελαιοποίησης. Ας σηµειωθεί ότι ο ελαιώνας της Άµφισσας καταλαµβάνει µια συνολική έκταση 55.000 στρεµµάτων µε περίπου 1.200.000 δέντρα. Μέσα από τον ελαιώνα περνάει το αρχαίο µονοπάτι που οδηγεί στο Μαντείο ενώ ένα σηµαντικό µέρος αποτελεί αναπόσπαστο τµήµα του ∆ελφικού τοπίου. που είναι τόπος παγκόσµιας κληρονοµιάς της Unesco.

Enkardia Ultra Premium – Ισχυρά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και τρεις ισχυρισµοί υγείας

(Κορωνέικη, Φωκίδα)

Ένα ελαιόλαδο µε γεµάτη, έντονη φρουτώδη γεύση και µε ισορροπηµένες νότες πικρού και πικάντικου, που συνοδεύει άριστα όλα τα πιάτα, είναι το Ultra Ρremium EVOO enKardia. Μια µονοποικιλιακή ετικέτα χαµηλής οξύτητας της τάξεως του 0,12% που παράγεται από διαλεχτές ελιές Κορωνέικης ποικιλίας στον Εθνικό Ελαιώνα Τσιλίων Λακωνίας, µέρος του οποίου αποτελεί ο ελαιώνας της enKardia. Ο καρπός συλλέγεται µε το χέρι και η επεξεργασία γίνεται την ίδια µέρα µε τη συγκοµιδή σε θερµοκρασία 27°C και µόνο µε µηχανικές µεθόδους ενώ αποθηκεύεται σε δεξαµενές µε παροχή αζώτου. Το ελαιόλαδο της enKardia κατέκτησε και µέσα στο 2021πολλαπλά βραβεία, µεταξύ των οποίων Χρυσά Βραβεία στον Athena IOOC, στα Mediterranean Taste Awards και στον Olivinus, όπου διακρίθηκε και για το Design του. Και Ασηµένια Βραβεία στον Joop 2021 και στα Olympia Health Awards. Ας σηµειωθεί ότι η εταιρεία, η οποία επίσης διαθέτει ττς ετικέτες enKardia Premium και Traditional, στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας της εξάγει σε Ευρώπη και Ασία, τροφοδοτεί κρουαζιερόπλοια και συνεργάζεται µε κορυφαίους σεφ για τη δηµιουργία εξειδικευµένων µενού.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

REPORTS

Σε πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στη Σκάλα Αταλάντης με κεντρικό ζήτημα τα υψηλά κόστη και την ακαρπία, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών...

REPORTS

Λύσεις ενσωμάτωσης σύγχρονων καλλιεργητικών πρακτικών και εργαλείων ακριβείας στην ελαιοκαλλιέργεια προσφέρει η συνεργασία των παραγωγών με τη μορφή συλλογικών σχημάτων, σε μια περίοδο μάλιστα...

REPORTS

Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα οργανώνει η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ, στο πλαίσιο του εορτασμού της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ που λαμβάνει χώρα ετησίως...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...