Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Η άμυνα παραγωγών και οι λίγες ελιές Καλαμών βάζουν δύσκολα στον κλάδο

Σε επικίνδυνα μονοπάτια δείχνει να κινείται εκ νέου φέτος ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς και ειδικά της ελιάς Καλαμών, όπου η παραγωγή εμφανίζεται σημαντικά μειωμένη, ίσως πάνω από 50% και την ίδια στιγμή, καλλιεργητές και μεσάζοντες δεν δείχνουν διάθεση να τροφοδοτήσουν την μεταποιητική βιομηχανία με τις αναγκαίες ποσότητες.

three-fresh-olives-leaves-white-background-64115218__1_

Γιάννης Πανάγος

3708
6

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σήμερα στη μεταποιητική βιομηχανία δεν έχουν φθάσει ούτε 5.000 τόνοι, όταν η εγχώρια παραγωγή υπολογίζεται να κινηθεί λίγο πάνω από τους 50.000 τόνους. Σημειωτέον ότι το πρώτο δίμηνο κάθε χρονιάς κλείνονται τα συμβόλαια της εξαγωγικής βιομηχανίας με τους πελάτες του εξωτερικού κι αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει τι ποσότητες θα παραλάβει, ποια θα είναι η κατηγοριοποίησή τους και τι δεσμεύσεις θα πρέπει να αναλάβει έναντι των αγοραστών του προϊόντος. 

Σε κοινή τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ τόσο από τον πρωτογενή τομέα που παράγουν ελιές της ποικιλίας Καλαμών, όσο και από τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω της πανδημίας Covid-19 και της πρόσφατης παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και έγινε ανασκόπηση των συνθηκών της αγοράς των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών.

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του κόστους σε όλους τους τομείς των επιτραπέζιων ελιών (αύξηση αγροτικών εφοδίων, καυσίμων, ηλεκτρικής ενέργειας, υλικών συσκευασίας, μεταφορικών, κ.α.).

Συζητήθηκαν τα εμπορικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιτραπέζια ελιά της ποικιλίας Καλαμών με την φετινή μειωμένη παραγωγή που δεν καλύπτει τις ανάγκες της χώρας (εξαγωγές/κατανάλωση) αλλά και το γεγονός ότι, μεγάλο ποσοστό της παραγωγής βρίσκεται ακόμη στα χέρια των ελαιοπαραγωγών με την σχέση προσφοράς-ζήτησης να παρουσιάζει ανισορροπία με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται συμφωνίες των εξαγωγικών επιχειρήσεων με τους πελάτες του εξωτερικού. Είναι γνωστό ότι, τα συμβόλαια με τους πελάτες του εξωτερικού κλείνονται το πρώτο δίμηνο κάθε έτους.

Είναι πρόσφατο το γεγονός του κλεισίματος των αγορών του εξωτερικού λόγω της γνωστής διαταραχής της αγοράς την περίοδο 2018/19. Οι τιμές παραγωγού κατέρρευσαν το καλοκαίρι του 2019 λόγω μη έγκαιρης προσφοράς του προϊόντος στις αρχές του 2019, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών συμβολαίων του εξωτερικού και στην συνέχεια, η καλή ανθοφορία των ελαιόδεντρων (Άνοιξη 2019), η έκρηξη της «φούσκας» στην αγορά και η επιδημία Covid-19 που εμφανίσθηκε το 2020, συνετέλεσαν στην συνέχιση της καθήλωσης των τιμών.

Πρωταρχικό στόχο αποτελεί η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και ισορροπίας μεταξύ των τομέων του κλάδου οι οποίοι λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και οι οποίοι εγγυώνται την θέση και το κύρος του προϊόντος στις διεθνείς αγορές.

Με στόχο όλων των εμπλεκομένων την ομαλοποίηση της σχέσης προσφοράς-ζήτησης έγινε ανασκόπηση της αγοράς, ενώ συζητήθηκε και η ανάγκη εφαρμογής συμβολαιακής γεωργίας ανάμεσα στους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις του δευτερογενούς/τριτογενούς τομέα και της συμβολής της στην ανάδειξη και βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος,  στην μέγιστη εξομάλυνση των τιμών και στην αποφυγή μεγάλων στρεβλώσεων ζημιογόνων για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η επιβλαβής συχνή παρουσία στην εμπορική αλυσίδα εμπορομεσιτών (μεταπρατών) που παρεμβαίνουν αρνητικά αγοράζοντας από παραγωγούς και πουλώντας στην συνέχεια στις μεταποιητικές-εξαγωγικές μονάδες, συμβάλλει στην ανισορροπία της αγοράς και μειώνει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

18-02-2022 22:45Μπαρμπαντρεας

Δεν έχει νόημα ο σχολιασμός ενός άρθρου που η λογική του είναι : για όλα φταίει ο παραγωγος ο οποίος δέν συν αισθάνεται την δεινή θέση των επιχειρήσεων, για αυτό και η προτροπή( πουλα τώρα) για να κλεισουμε συμβόλαια. Αμ δε που θα πουλησω δε σφάξανε θα πληρωσεις τώρα για να βγάλω και εγώ μερικά σπασμένα και να παρω και λίγο το αίμα μου πισω όταν περυσι μου κλωτσαγες το τελαρο με τα πρασινα και αγόραζες με 25 λεπτά το κιλό. Το ξέρω θα με περιμενεις στη γωνία αλλά τώρα είναι η σειρά του παραγωγου. Άντε γεια

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

18-02-2022 10:32Γιώργος Μπουραμας

Κύριε Πανάγο για τίς παράνομες ελληνοποιήσεις ελιάς Καλαμών από τρίτες χώρες με φυτοφάρμακα κ υπολοιματικοτητες επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό που είχαν σαν αποτέλεσμα τον εξευτελισμό του δικού μας προϊόντος όχι μόνο ως προς την τιμή αλλά κ ως προς τον εξευτελισμό τουσαν εθνικό προϊόν θέλετε να μιλήσουμε;;

Απάντηση

18-02-2022 08:49Ιωάννης Πιτερος

Κύριε Πανάγο, είναι απορίας άξιο, η χρονικές στιγμές που επιλέγετε πάντα για να "σχολιάσετε" τις "στρεβλώσεις" , που εσείς διαπιστώνετε στις τιμές πώλησης του υπόψη αγροτικού προϊόντος. Είμαι τακτικός αναγνώστης της εφημερίδας σας, και δεν διαπίστωσα την ίδια θέρμη στην πένα σας, όταν επί τρία συναπτά έτη ο παραγωγός της ελιάς Καλαμών βρισκόταν σε απόγνωση και η "αγαπημένη σας" ΔΟΕΠΕΛ" σφύριζε αδιάφορα καρπωμενη τις υπεραξίες από τις εξευτελιστικές τιμές των 70-80 λεπτών στο βασικό τεμαχισμό. Και μόνο το γεγονός ότι χαρακτηρίζετε στο κείμενο σας την ΔΟΕΠΕΛ ως "εθνική" ,ενώ γνωρίζετε ότι της χαρίστηκε αυτός ο τίτλος με μόλις το 25-28% των παραγωγών να αποτελούν μέλη της, αρκεί για να αντιληφθεί ο αναγνώστης από που απορρέει το ενδιαφέρον που επιδεικνύετε. Αν θεωρείτε ότι, η τιμή που έχει διαμορφωθεί στην παρούσα χρονική περίοδο στα 2€/200τμχ είναι υπερβολική, μέσα σε ένα τόσο πρωτόγνωρο συνδιασμό ακριβείας σε ενέργεια και προϊόντα καλλιεργητικής φροντίδας, τότε δύο τινά μπορεί κάποιος να υποθέσει: Ή ότι έχετε απολέσει το ένστικτο του δημοσιογράφου που έχει χάσει την επαφή με την αγορά ή ότι το παραπάνω άρθρο αποτελεί το δελτίο Τύπου που σας έστειλε η ΔΟΕΠΕΛ για να δημοσιεύσετε. Με σεβασμό (που συνεχώς φθίνει), Ιωάννης Πιτερος Αγρότης

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

17-02-2022 16:27ΝΤΙΝΟΣ

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία