Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Παρθένα αντί για εξαιρετικά παρθένα 1 στα 4 ιταλικά ελαιόλαδα

Οι ιταλικές αρχές ολοκλήρωσαν μια από τις πιο εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις της χώρας κατά της πώλησης ελαιολάδου με ψευδή εμπορική ετικέτα.

Έχοντας την υποστήριξη ειδικών από το ιταλικό Υπουργείο Γεωργίας, το τεχνικό τμήμα της Οικονομικής Αστυνομίας διερεύνησε 183 εταιρείες που φέρονται να εμπλέκονται σε εισαγωγές και εμπορευματοποίηση ελαιολάδου.

Οι αστυνομικές αρχές κατέσχεσαν δείγματα ελαιολάδου σε πολλές τοποθεσίες για να επαληθεύσουν χημικά ότι το περιεχόμενο ταιριάζει με τις ετικέτες σε μπουκάλια και δοχεία.

Πάνω από το 27% των δειγμάτων απέτυχαν στο τεστ. Οι αξιωματικοί της ιταλικής αστυνομίας σε σχετικές δηλώσεις σε ιταλικό μέσο ανέφεραν ότι 2,3 εκατομμύρια λίτρα ελαιολάδου που ήταν έτοιμα να διοχετευτούν στην αγορά παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς και ιταλικούς νόμους που διέπουν την ποιότητα, την εμφιάλωση και την εμπορευματοποίηση του ελαιολάδου.

Σύμφωνα με την Κεντρική Επιθεώρηση Προστασίας Ποιότητας και Πρόληψης Απάτης Αγροδιατροφικών Προϊόντων (ICQRF) του αρμόδιου υπουργείου, 102 δείγματα ελαιολάδου εξετάστηκαν κατά την επιχείρηση με κωδική ονομασία «Verum et Oleum» (πραγματικό και ελαιώδες, στα λατινικά).

«Μεταξύ αυτών, 25 εμφάνισαν παρατυπίες λόγω της χαμηλότερης ποιότητας του ελαιολάδου, το οποίο χαρακτηριζόταν στην ετικέτα ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλλά αποδείχθηκε παρθένο (ή όπως έχει ονομαστεί στην Ελλάδα…κλασικό) ελαιόλαδο», ανέφεραν οι αξιωματικοί της ιταλικής αστυνομίας.

Η επιχείρηση Verum et Oleum έφτασε επίσης στην Απουλία, την περιοχή της νότιας Ιταλίας που είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ελαιολάδου της χώρας.

Το τοπικό τμήμα της Ιταλικής Γεωργικής Συνομοσπονδίας (CIA) προειδοποίησε πώς η απάτη με το ελαιόλαδο μπορεί να βλάψει χιλιάδες νόμιμους παραγωγούς ελαιολάδου υψηλής ποιότητας.

«Ο αγώνας [κατά της παραχάραξης] βλέπει τη CIA και τους παραγωγούς ελαιολάδου να συνεργάζονται δίπλα-δίπλα με το δικαστικό σώμα και τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα», δήλωσε ο Τζενάρο Σικόλο, περιφερειακός διευθυντής της CIA της Απουλίας.

Σχετική ανακοίνωση για τα φαινόμενα νοθείας στη γειτονική χώρα εξέδωσε και η ιταλική οργάνωση  Coldiretti, η οποία υπογραμμίζει πως στις φιάλες έξτρα παρθένου ελαιολάδου που πωλούνται σταράφια της λιανικής είναι σχεδόν αδύνατον να βρει ο καταναλωτής να αναγράφονται οι λέξεις ότι προέρχονται από «μείγματα κοινοτικών ελαιόλαδων», «μείγματα ελαιόλαδων εκτός ΕΕ» ή «μείγματα ελαιολάδου ΕΕ και εκτός ΕΕ». Με άλλα λόγια στη γειτονική χώρα δεν ακολουθείται η κοινοτική νομοθεσία στην προέλευση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Ο πρόεδρος της Coldiretti, Ettore Prandini, ζήτησε επίσης την αύξηση των ελέγχων, την εισαγωγή νέων συστημάτων έρευνας κατά της νοθείας και την επιβολή αυστηρότερων ποινών.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Κινήσεις Ιταλών µεσιτών που διαπραγµατεύονται τα 5,10 ευρώ το κιλό για φρέσκα ελαιόλαδα από την Λακωνία ακούγονται τα τελευταία 24ωρα στην αγορά.