Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σπάει το φράγμα των 5 ευρώ για τα φρέσκα ελαιόλαδα, μεγάλο ενδιαφέρον Ιταλών

Κινήσεις Ιταλών µεσιτών που διαπραγµατεύονται τα 5,10 ευρώ το κιλό για φρέσκα ελαιόλαδα από την Λακωνία ακούγονται τα τελευταία 24ωρα στην αγορά.

του Πέτρου Γκόγκου

Πρόκειται για µια εξέλιξη που έρχεται να κλείσει την ψαλίδα ανάµεσα στις τιµές που έχει διαµορφώσει µέχρι σήµερα η ελληνική παραγωγή (4,90 ευρώ) κι αυτές που πληρώνονται τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα της νέας σοδειάς σε Ιταλία και Ισπανία τις τελευταίες εβδοµάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ορισµένες περιπτώσεις αρκετά πάνω από τα 5 ευρώ. Εδώ και ένα µήνα, οι τιµές ελαιολάδου στην Ελλάδα έχουν παγώσει στα 4,90 ευρώ που έκλεισαν πριν ένα µήνα στους Αγίους Αποστόλους.

Η εξέλιξη των τιµών στις ανταγωνίστριες χώρες, που ως γνωστόν αντιµετωπίζουν φέτος σηµαντικά θέµατα µε την παραγωγή τους, έχουν αφήσει προς το παρόν πίσω στο ράλι την εγχώρια παραγωγή, κάτι το οποίο φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί οι έµπειροι Ιταλοί µεσίτες. Σύµφωνα µε διαρροές στον ιταλικό ειδικό Τύπο, η αγορά ελαιολάδου µετατοπίζεται σιγά σιγά στην Ελλάδα, σε αντίθεση µε αυτό που γινόταν τις άλλες χρονιές, όταν οι Ισπανοί ανέµεναν µεγάλες ή έστω φυσιολογικές σε όγκο παραγωγές. Τη δεδοµένη περίοδο, η µόνη χώρα εντός Ευρώπης που µπορεί να διαθέσει ποσότητες προς εξαγωγή, είναι η Ελλάδα και φαίνεται πως είναι θέµα χρόνου να ακουστούν οι πρώτες πράξεις στην περιοχή των 5,10 ευρώ το κιλό.

Προς το παρόν πάντως, το εγχώριο εµπόριο προσπαθεί να κρατήσει χαµηλό προφίλ αναφορικά µε τις προθέσεις του, τουλάχιστον έως ότου ξεκινήσει και η «βασική λαδιά» µέσα στο επόµενο 20ήµερο.

Στην ελληνική αγορά προς το παρόν, µέρα από τα 4,90 ευρώ των Αγίων Αποστόλων, µε 4,50 ευρώ πληρώνονται τα πρώτα ελαιόλαδα µαυρολιάς στη Μεσσηνία και πρόκειται για τη δεύτερη τιµή που έχει κυκλοφορήσει µε απήχηση «στην πιάτσα».

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Στα 5,60 ευρώ τέσσερις γραμμές στο Μπάρι

Σε ένα ανοδικό κανάλι που δύσκολα µπορούν να χειραγωγίσουν οι εταιρείες εµφιάλωσης, βρίσκεται η αγορά ελαιολάδου στην Ιταλία. Στο εµπορικό κέντρο του Μπάρι, ήδη οι τιµές για τα ελαιόλαδα της νέας περιόδου έχουν διαµορφώσει υψηλά εύρους στα 5,60 ευρώ. Πρόκειται για συµβατικά ελαιόλαδα µέχρι τέσσερις γραµµές, αφού για τα βιολογικά η αγορά κινείται στα 6 µε 6,20 ευρώ. Πρόκειται για ελαιόλαδα χωρίς γεωγραφική ένδειξη, αφού στη συγκεκριµένη κατηγορία, οι τιµές ξεφεύγουν κατά πολύ. Οι πληροφορίες θέλουν τη µεταποίηση στην Ιταλία, να επιχειρεί συγκράτηση των τιµών για τα συµβατικά ελαιόλαδα κάτω από τα 6 ευρώ, προκειµένου να διευκολύνει τις εισαγωγές από Ελλάδα µε τον άγραφο νόµο της αγοράς να θέλει τις τιµές εδώ να βρίσκονται έως 1 ευρώ κάτω από αυτές µε τις οποίες αγοράζονται τα ιταλικά.

Υπό αυτήν την έννοια, ο στόχος των 5 ευρώ για τα εγχώρια extrissima παραµένει κυρίαρχος, αφού κάθε άλλη τιµή, βάσει της σηµερινής εικόνας στην αγορά, θα αδικούσε το εγχώριο προϊόν, ειδικά καθώς η µέση τιµή της Ισπανίας που λίγο έως πολύ ορίζει τα δεδοµένα σε όλη την Ευρώπη είναι στα 4,59 ευρώ.

Μετατοπίζεται η ζήτηση σε Ελλάδα, Τουρκία

Πέρα από τις προσπάθειες συγκράτησης των τιµών στην Ιταλία που αποδίδονται στην ισχυρή βιοµηχανία εµφιάλωσης της χώρας, ένας άλλος παράγοντας που θα µπορούσε να περιορίσει τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου των τιµών παραγωγού, είναι η σοδειά της Τουρκίας και λίγο λιγότερο, της Τυνησίας. Οι δύο χώρες και η Ελλάδα, είναι οι µόνες που εµφανίζουν αυξηµένες παραγωγές στη Μεσόγειο, ενώ µε δεδοµένη την υποβάθµιση της τουρκικής λίρας η Τουρκία θα προσπαθήσει να βγει πολύ ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή αγορά. Αναµένει άλλωστε παραγωγή αυξηµένη κατά 60%, που θα φτάσει τους 300.000 τόνους σύµφωνα µε τις τελευταίες εκτιµήσεις, έναντι των 320.000 τόνων στην Ελλάδα (αύξηση 50%) και των 260.000 τόνων στην Τυνησία (αύξηση 10%).

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα της ελληνικής παραγωγής, πέρα από την ποιότητα, έγκειται και στη δυνατότητα που προσφέρει στη βιοµηχανία της Ευρώπης να εξασφαλίσει ελαιόλαδα στην ευρωπαϊκή αγορά µε την ένδειξη «Ελαιόλαδο ΕΕ» αντί «Τρίτων Χωρών». Είναι κάτι το οποίο αποκτά σηµαντική βαρύτητα, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ανδαλουσία φέτος η παραγωγή είναι σχεδόν η µισή.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...