Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα 50 κορυφαία ελαιόλαδα του ελληνικού ελαιώνα στη νέα λίστα του Ελαίας Καρπός

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων κάποιου παράξενου γευσιγνώστη, η δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με το προϊόν στη χώρα μας είναι αδιαμφισβήτητη.

Μ’ αυτή την έννοια, η φετινή 5η κατά σειρά έκδοση του The Top 50 by Ελαίας Καρπός, έρχεται να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια και να τις αναδείξει ως τροχιοδείκτες των εξελίξεων στον κλάδο.

Όσο κι αν το αντικείμενο που αντιπροσωπεύουν αυτά τα «μικρά σπίτια», ως ποσοστό επί της συνολικής παραγωγής ελαιόλαδου στη χώρα μας, παραμένει σε μονοψήφιο αριθμό, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των προσπαθειών είναι δυσθεώρητα και, φυσικά, ο χρόνος είναι με το μέρος τους.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το ελαιόλαδο στην Ελλάδα, έστω και με διαφορά φάσης, ακολουθεί πιστά το καλό παράδειγμα που έχει να δώσει τα τελευταία στη χώρα μας το κρασί και ο αμπελοoινικός τομέας.

Μεγάλο βάρος στις ξεχασμένες γηγενείς ποικιλίες, συνεπής τήρηση των τεχνικών αειφορίας στον ελαιώνα, σταθερή βελτίωση των όρων διαχείρισης του προϊόντος μέχρι την έκθλιψη, μεγάλη σημασία στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, υψηλά στάνταρ στη συσκευασία και το branding, επισκέψιμοι ελαιώνες που θα τους ζήλευαν και οι πρωτοπόροι εμπνευστές αυτής της ιδέας στους λόφους της Τοσκάνης.

Ένα πάντρεμα, τόπου, ποικιλιών, παράδοσης, επιστήμης και τεχνολογίας, αρχίζει να φιλοτεχνεί μια νέα ταυτότητα για το ελληνικό ελαιόλαδο, που όχι μόνο αφήνει πίσω τον τενεκέ και το χύμα λάδι αλλά θεμελιώνει μια νέα εποχή ευημερίας για τους συνειδητοποιημένους καλλιεργητές – παραγωγούς και τους κρίσιμους συντελεστές του κλάδου.

 

OLITHEA Corfu Premium – Με ισχυρισµό υγείας και βιολογικές πρακτικές

(Λιανολιά – Κέρκυρα)

Πολύπλοκο φρουτώδες και µεσαίας έντασης πικρό και πικάντικο χαρακτηρίζουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο OLITHEA Premium µε ισχυρισµό υγείας σύµφωνα µε τον Ευρωπαϊκό Κανονισµό 432/2012. Η πρώτη ύλη προέρχεται από οικογενειακούς αιωνόβιους ελαιώνες ποικιλίας Λιανολιάς στον Αγ. Ματθαίο της Κέρκυρας που καλλιεργούνται ακολουθώντας αυστηρά τις νόρµες της βιολογικής γεωργίας και συνδυάζοντας αρµονικά την παράδοση αιώνων στην ελαιοκαλλιέργεια µε την τεχνολογία και τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές και διαδικασίες ελέγχου. Στις διεθνείς περγαµηνές του premium ελαιολάδου ανήκει το Χρυσό Μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισµό της Νέας Υόρκης το 2021, ενώ στις πιο πρόσφατες το Ασηµένιο Μετάλλιο στον Olive Japan 2022.

Eight Thousand – Στην περιοχή της Μονεµβασιάς

(Αθηνόλια – Λακωνία)

Πολύπλοκο αλλά και ισορροπηµένο οργανοληπτικό προφίλ µε µέτριας έντασης φρουτώδη αρώµατα και διακριτική παρουσία πιπεριού, µέτριας έντασης πικρή αίσθηση και τονισµένο πικάντικο στοιχείο χαρακτηρίζουν το διεθνώς βραβευµένο ελαιόλαδο 8k. Αποτελεί δηµιουργία της οικογενειακής εταιρείας 8k, δηλαδή «οκτώ χιλιάδες», που αντλεί το όνοµα της από την ιστορία 8.000 χρόνων ύπαρξης του δέντρου της ελιάς στη Μεσόγειο, η οποία διατηρεί ελαιώνες στην περιοχή της Μονεµβασιάς Λακωνίας, σε υψόµετρο 300 µ. Η καλλιέργεια του ελαιώνα µε ελιές Αθηνολιάς ακολουθεί τις πιο αυστηρές νόρµες της βιολογικής γεωργίας και η ελαιοποίηση πραγµατοποιείται την ηµέρα της συγκοµιδής µε ψυχρή έκθλιψηSoligea Premium-

Mανάκι και Κορωνέικη σε φυσική καλλιέργεια

( Κορινθία)

Έντονο φρουτώδες άρωµα και µέτριας έντασης πικρό και πικάντικο µαζί µε τη χαρακτηριστική γλυκύτητα της ποικιλίας Μανάκι χαρακτηρίζουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Soligea Premium. Χαµηλό σε οξύτητα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες, παράγεται από τις ποικιλίες Μανάκι και Κορωνέικη, που καλλιεργούνται µε φυσικές µεθόδους στην Σολυγεία Κορινθίας, απ’ όπου παίρνει το όνοµά του και το brand. Εκεί βρίσκονται οι οικογενειακοί ελαιώνες, καθώς και οι ελαιώνες των συνεργαζόµενων παραγωγών, της εταιρείας Markellos Olive, η οποία δραστηριοποιείται στο ελαιόλαδο από το 1932, ενώ το ελαιοτριβείο και το εµφιαλωτήριο βρίσκονται στο Γαλατάκι Κορινθίας.  Το 2014 τη διοίκηση της επιχείρησης ανέλαβε η τέταρτη γενιά και ανέπτυξε τη σειρά προϊόντων Soligea, η οποία αποσπάσει πολλαπλές βραβεύσεις γεύσης και ποιότητας σε διεθνείς διαγωνισµούς. Στις πιο πρόσφατες ανήκουν τα Χρυσά Μετάλλια στον London IOOC και τον DubaiOOC και τα Ασηµένια στον NYIOOC και τον Berlin GOOA για το Premium. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η Markellos Olive έχει αναπτύξει πλούσια ελαιοτουριστική δράση, στο πλαίσιο της οποίας ανήκει η δηµιουργία βίντεο εικονικής πραγµατικότητας µέσω του οποίου οι επισκέπτες ξεναγούνται στις διαδικασίες της παραγωγής ελαιολάδου.

Pathos EVOO-Φύλλα ελιάς που πέφτουν θυµίζει η συσκευασία

(Κορωνέικη – Ηράκλειο)

Έντονο άρωµα και γεύση που συνδυάζει αρµονικά το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο χαρακτηρίζουν το Αγουρέλαιο Pathos. Παράγεται σε έναν παραδοσιακό ελαιώνα στην περιοχή της Καβαλαριάς των Κορφών Μαλεβιζίου από ελιές ποικιλίας Κορωνέικης µε βιολογικό τρόπο. Η ελαιοποίηση γίνεται µε ψυχρή έκθλιψη και το αποτέλεσµα είναι ένα ελαιόλαδο µε υψηλές πολυφαινόλες και ισχυρισµό υγείας σύµφωνα µε τον Καν. 432/2012. Την προσοχή στην παραγωγή του πολυβραβευµένου ελαιολάδου συµπληρώνει η επίσης πολυβραβευµένη συσκευασία, η οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι δηµιουργοί, είναι εµπνευσµένη από το ίδιο το περιεχόµενο, καθώς αν παρατηρήσει κανείς το µπουκάλι από το πλάι, θα έρθουν στο µυαλό του εικόνες από λιοµάζωµα και από τα φύλλα του δέντρου που πέφτουν στη γη.

Entelechia EVOO  Paschalas -Έµπνευση η αριστοτελική φιλοσοφία της Εντελέχειας

(Χαλκιδικής -Χαλκιδική)

Ένα µεσαίας έντασης ελαιόλαδο, µε µακρά επίγευση που προέρχεται από πράσινη ελιά Χαλκιδικής και παράγεται αποκλειστικά µε ψυχρή έκθλιψη διατηρώντας την πλούσια γεύση, το άρωµα και το χρώµα του,  αλλά και τις υγειοπροστατευτικές του ιδιότητες, είναι το Entelechia. ∆ηµιουργός του η Paschalas Olive Oil µε καταγωγή από το Γοµάτι στην ανατολική πλευρά της Χαλκιδικής ανάµεσα στην πατρίδα του Αριστοτέλη και το Αγ. Όρος. Το µεσογειακό µικροκλίµα, που ευνοεί την ελαιοκαλλιέργεια, και η ενέργεια που αναδίδει η αριστοτελική φιλοσοφία, η οποία και ενέπνευσε το όνοµα του ελαιολάδου και τη δηµιουργία του, συνθέτουν µια πολυβραβευµένη ετικέτα τόσο για την ποιότητά της, όσο και για τη συσκευασία της από σκούρο γυαλί που προστατεύει το ελαιόλαδο από το φως και διατηρεί την εξαιρετική του ποιότητα. Σηµειώνεται ότι έµπνευση για το σύµβολο του λογοτύπου της εταιρείας αποτέλεσε το χτένι που χρησιµοποιείται για τη συγκοµιδή των καρπών της ελιάς και υποδηλώνει την προσωπική φροντίδα που υπάρχει από την πρώτη στιγµή της παραγωγής του.

Levantes Brace Βιολογικό-Μια οικογένεια εργάζεται µε µεράκι στον ελαιώνα

(Εύβοια)

Έντονη φρεσκάδα χαρακτηρίζει το έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο Levantes Brace από Κορωνέικη και Μανάκι, το οποίο παράγει η οικογενειακή επιχείρηση Levantes Family Farm από την Εύβοια. Ο καρπός συλλέγεται µε το χέρι όταν είναι πράσινος προς πορτοκαλί και σχεδόν ώριµος, χωρίζεται ανά ποικιλία και αλέθεται εντός 5 έως 7 ωρών στο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο, σε θερµοκρασίες κάτω των 28 °C, χωρίς προσθήκη νερού. Το αποτέλεσµα είναι ένα ελαιόλαδο µε, µεταξύ άλλων, ισχυρές προστατευτικές ιδιότητες έναντι των οξειδωτικών βλαβών, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι κάλυψε τις απαιτήσεις που απαιτούν τα πρωτόκολλα του πιστοποιητικού AFQ της Foodoxys.

«Το Λιοστάσι µου» EVOO-Απόλυτη προσοχή στη διαχείριση του καρπού

(Κoρωνέικη – Ηλεία)

Ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο µε πλούσια γεύση και φρουτώδες άρωµα που ισορροπεί  ανάµεσα στο πικρό και το πικάντικο είναι «Το Λιοστάσι µου». Η πρώτη ύλη προέρχεται από τους ιδιόκτητους ελαιώνες της οικογένειας Θανόπουλου στην Κορυφή Ηλείας και αποτελεί προϊόν πρώιµης συγκοµιδής και ψυχρής έκθλιψης στο ελαιοτριβείο µε τη συνολική διαχείριση του καρπού να εξασφαλίζει υψηλό φαινολικό περιεχόµενο στο παραγόµενο ελαιόλαδο, το οποίο έχει βραβευθεί για τη γεύση, την ποιότητα και τη συσκευασία του.

Τhe Governor Premium-Το πρώτο µε ισχυρισµό υγείας στην ετικέτα

(Λιανολιά -Κέρκυρα)

Tη µετεξέλιξη µιας παράδοσης έξι γενεών στην παραγωγή ελαιολάδου στην Κέρκυρα αποτελεί η Olive Fabrica της οικογένειας ∆αφνή. Παντρεύοντας την παράδοση µε την τεχνολογική καινοτοµία και την επιστηµονική έρευνα, το 2014 η εταιρεία παρουσίασε  στην αγορά το ελαιόλαδο «The Governor», την πρώτη µονοποικιλιακή ετικέτα από την τοπική Λιανολιά των αιωνόβιων ελαιώνων της οικογένειας. Πρόκειται επίσης για µία από τις πιο βραβευµένες ελληνικές ετικέτες ενώ το 2014 έγινε το πρώτο ελαιόλαδο που τοποθέτησε στην ετικέτα του ισχυρισµό υγείας σύµφωνα µε τον ΕΚ 432/2012, έχοντας συµµετάσχει µε θεαµατικά αποτελέσµατα σε πολλές διεθνείς κλινικές µελέτες.

Maleas Estate Αγουρέλαιο-Από ποικιλίες Χαλκιδικής και Μεγαρείτικη

(Δράμα)

Πλούσια αρώµατα όπως της αγκινάρας και του κοµµένου χόρτου και γευστική ισορροπία φρουτώδους, πικρού και πικάντικου, µε πλούσιο φαινολικό και αντιοξειδωτικό περιεχόµενο, χαρακτηρίζουν το Αγουρέλαιο της Maleas Estate, που προέρχεται από πράσινους καρπούς ελιάς, οι οποίοι συλλέγονται νωρίς τον Οκτώβριο. Η ελαιοποίηση και η τυποποίηση γίνονται στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, οικολογικής σχεδίασης και βιολογικής παραγωγής, που η οικογενειακή επιχείρηση Μαλέα, σήµερα στην τρίτη γενιά της, δηµιούργησε το 1997 στο ∆οξάτο ∆ράµας. Στην εν λόγω µονάδα µε έµφαση στην προστασία του περιβάλλοντος εφαρµόζονται ποικίλες τεχνικές ανακύκλωσης ενώ ακόµη και η τυποποίηση γίνεται σε ειδικές, πλήρως ανακυκλώσιµες συσκευασίες που συµβάλλουν στη βιωσιµότητα. Οι ελαιώνες της Maleas Estate βρίσκονται στο ∆οξάτο, στα Κύργια και στην Αγορά της ∆ράµας και περιλαµβάνουν ελαιόδεντρα ποικιλίας Χαλκιδικής και Μεγάρων, από τις οποίες παράγονται όλες οι ετικέτες. Ας σηµειωθεί ότι εκτός από το Αγουρέλαιο Premium Blend, το οποίο µάλιστα πρόσφατα απέσπασε Χρυσό Μετάλλιο ποιότητας στο διεθνή διαγωνισµό Berlin GOOA, η Maleas Estate διαθέτει στην αγορά και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ενώ πρόσφατα στην γκάµα της προστέθηκε και µονοποικιλιακή ετικέτα από Μεγαρείτικη.

Chrisopigi EVOO ΠΟΠ Σητεία-Για υψηλή γαστρονοµία και το καθηµερινό γεύµα

(Κoρωνέικη -Σητεία)

Με πολλή προσωπική δουλειά στον ελαιώνα και όραµα στη διαχείριση του ελαιοκάρπου οι Βιντσέτζος Κορνάρος και Χρυσοβαλάντης Λασηθιωτάκης είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή του EVOO Χρυσοπηγή, το οποίο από το 2012 έχει αποσπάσει πολλαπλές και υψηλές διακρίσεις σε όλους τους εγχώριους και διεθνείς διαγωνισµούς όπου συµµετείχε ενώ σήµερα αποτελεί πρώτη επιλογή κορυφαίων σεφ.

Panagnon Premium Organic-Με αγροβιοδυναµική διαχείριση του ελαιώνα

(Piqual – Φθιώτιδα)

Έντονα φρουτώδη χαρακτήρα, πολυπλοκότητα και ισχυρές υγειοπροστατευτικές ιδιότητες προσφέρει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Panagnon µε την υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και ιδιαίτερα στις φαινολικές ουσίες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, που εξασφαλίζουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγµονώδη δράση. ∆ηµιουργός του είναι η Παναγιώτα Ανέστη, µέλος του δικτύου Women in Olive Oil Greece. Παράγεται από ελιές ποικιλίας Piqual βιολογικής καλλιέργειας σε µια έκταση 50 στρεµµάτων στην Κυρτώνη Φθιώτιδας σε υψόµετρο 500 µ. και σε µικρή απόσταση από τους ∆ελφούς. Η συγκοµιδή γίνεται πρώιµα και η παραγωγή του ελαιολάδου µε ψυχρή έκθλιψη. Σηµειώνεται ότι η καλλιέργεια πραγµατοποιείται υπό την εποπτεία της ερευνητικής οµάδας του Πανεπιστηµίου Πατρών µέσω της καινοτόµου αγροβιοδυναµικής διαχείρισης µε επιστηµονική υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγητρια Τµήµατος Βιολογίας Μαρία Πανίτσα και την ερευνήτρια Αθηνά Θεοδωρακοπούλου. Το Panagnon, ήδη από την πρώτη χρονιά της κυκλοφορίας του, κέρδισε διεθνή βραβεία για την ποιότητά του στον London IOOC και τον Canada IOOC αλλά και για τα συστατικά του που προστατεύουν την υγεία στα Olympia Health & Nutrition Awards, διακρίσεις που επαναλήφθηκαν και το 2022.

One Root EVOO-Από την Cretan Heritage του Μιχάλη Χαιρετάκη

(Κορωνέικη – Χανιά)

Ισχυρό φρουτώδες, πλούσια γεύση και υψηλή διατροφική αξία χαρακτηρίζουν το ελαιόλαδο One Root της Cretan Heritage µε έδρα τον Κίσσαµο Χανίων. ∆ηµιουργός του η οικογένεια Χαιρετάκη, κατ’ εξοχήν αγροτική από πάππου προς πάππου, που δραστηριοποιείται στο χώρο της ελαιοποίησης µε ιδιόκτητο ελαιουργείο και συστηµατική εργασία από το 1985. Αξίζει να σηµειωθεί ότι το One Root συµµετείχε για πρώτη φορά το 2021 στον Berlin GOOA όπου διακρίθηκε ενώ φέτος κατέκτησε τρία Χρυσά Μετάλλια σε ισάριθµες συµµετοχές.

Themistocles Estate-Πρώτη ύλη από ιστορικούς ελαιώνες

(Μαρώνειας -Ροδόπη)

Ισχυρό φρουτώδες άρωµα και ισορροπία στη γεύση µεταξύ πικρού και πικάντικου χαρακτηρίζουν το Themistocles Estate EVOO. Η πρώτη ύλη προέρχεται από τους δώδεκα ιστορικούς ελαιώνες µε τα περίπου 2.000 δέντρα που φροντίζει η οικογένεια του Κωνσταντίνου Ρούσσου στη Μαρώνεια ακολουθώντας πιστά την παράδοση των προηγούµενων γενεών. Ως επιβράβευση η ετικέτα Themistocles Estate έχει ήδη αποσπάσει 18 συνολικά διεθνείς βραβεύσεις για τη γεύση, την ποιότητα και τον ισχυρισµό υγείας.

Verus Klonara-Mε πολλαπλές διεθνείς διακρίσεις ποιότητας

(Κλωναρα- Αττική)

Mονοποικιλιακό ελαιόλαδο, πολύ χαµηλής οξύτητας, µε ισορροπηµένη γεύση είναι το Verus Klonara,  η πιο πρόσφατη διάκριση του οποίου είναι το Χρυσό Μετάλλιο στον διαγωνισµό Berlin GOOA 2022. Παράγεται στις εγκαταστάσεις της «Μεσογειακοί Ελαιώνες» Υιοί Νικ. Πρίφτη Ο.Ε. στην Παιανία, που αποτελεί τη συνέχεια µιας οικογενειακής επιχείρησης που δραστηριοποιούνταν στον ελαιουργικό τοµέα από το 1870 στα Μεσόγεια. Η εταιρεία εφαρµόζει Σύστηµα ∆ιαχείρισης Ασφάλειας Τροφίµων σύµφωνα µε το πρότυπο ΕΝ ISO 22000:2018.

Castello del Barone-Μια ιστορική και σπάνια ποικιλία ελιάς

(Κουτσουρελια- Αχαΐα)

Ένα γκουρµέ πολυφαινολικό ελαιόλαδο σε συλλεκτική φιάλη που αποτελεί φόρο τιµής στον πρώτο Βαρώνο της Χαλανδρίτσας Αχαΐας, Gui de la Trémoille (1209 µ.Χ.), αποτελεί το Castello del Barone. Παράγεται από λιόδεντρα ποικιλίας Κουτσουρελιάς, η οποία είναι γνωστή και ως Πατρινή, ηλικίας εκατοντάδων ετών που βρίσκονται στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας, µια έκταση που καλύπτει περίπου 26.500 τ.χλµ στους πρόποδες του Όρους Ερυµάνθου και αποτελεί περιοχή NATURA 2000. ∆ηµιουργός του ο Σπύρος Αναγνωστόπουλος, γεωπόνος και ιδρυτής της Αγροφυτική Γεωργικά Εφόδια, ο οποίος µε αρωγούς τους Παναγιώτη Παπανικολόπουλο και Κωνσταντίνο Τσορώνη της εταιρείας Oliverse υπηρετούν το κοινό τους όραµα για την ανάδειξη τόσο του ελαιώνα της Αχαΐας, όσο και της πλούσιας ιστορίας της ευρύτερης περιοχής της Πάτρας. Σηµειώνεται ότι τα επίπεδα ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης που ανιχνεύθηκαν στο Castello del Barone είναι πολύ ανώτερα του µέσου όρου των δειγµάτων της διεθνούς δειγµατοληψίας ελαιολάδων, που συµπεριελήφθησαν στην µελέτη που πραγµατοποιήθηκε στο Πανεπιστήµιο Davis στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Αποτελεί  την  πρώτη  µελέτη σχετικά µε την ευεργετική επίδραση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου µε υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη σε ασθενείς µε  χρόνια  λεµφοκυτταρική λευχαιµία (CLL). Παράλληλα απέσπασε Χρυσό Μετάλλιο ποιότητας και συσκευασίας στον DubaiOOC 2022.

Τσουνατόλαδο Ένωση Σελίνου-Από την αρχαιότερη ποικιλία της Κρήτης

(Tσουνάτη-Χανιά)

Μέτριο φρουτώδες και αρµονία στην αίσθηση πικρού και πικάντικου σε ένα πλούσιο γευστικά σύνολο προσφέρει το Τσουνατόλαδο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ελαιοπαραγωγών ∆ήµου Καντάνου Σελίνου. Ένας συνεταιρισµός που ιδρύθηκε το 1930 και σήµερα αριθµεί 240 µέλη, εκ των οποίων τα 70 µετέχουν στην αναγνωρισµένη Οµάδα Ελαιοπαραγωγών, η προσήλωση της οποίας στην ελαιοκαλλιέργεια επιβραβεύθηκε και το 2022 κατακτώντας ένα Χρυσό και ένα Ασηµένιο Μετάλλιο στους διεθνείς διαγωνισµούς ποιότητας ελαιολάδου London IOOC και Berlin GOOA. Σηµειώνεται ότι η καλλιέργεια της ποικιλίας Τσουνάτη καταγράφεται στην Κρήτη από τη Μινωική Εποχή.

Majestic µε λεµονόχορτο & εστραγκόν-Ένα gourmet flavored ελαιόλαδο – «κόσµηµα»

(Blend-Λακωνία)

Στα «Olive Oil Jewels» των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου ανήκει το Majestic Blend Flavored, το οποίο το 2021 κατέκτησε, για δεύτερη χρονιά, την κορυφαία θέση στην παγκόσµια κατάταξη  EVOO World Ranking στην κατηγορία του. Πρόκειται για ένα gourmet 100% φυσικό αρωµατικό ελαιόλαδο, µια κατηγορία στην οποία έχουν ειδικευτεί οι Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου ήδη από το 1992. Για τη δηµιουργία του συνδυάζονται τρεις ποικιλίες ελιάς, Κορωνέικη, Καλαµών και Κουτσουρελιά, που προσδίδουν στην ετικέτα την προσωπικότητά τους, µε τα πιο άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους δηµιουργώντας µε τη φυσική προσθήκη του λεµονόχορτου και του εστραγκόν µια premium γευστική εµπειρία.

Iatridis September Harvest-Προσεκτική επιλογή των κατάλληλων καρπών

(Μανάκι-Αρκαδία)

Έντονη φρουτώδης γεύση, ελαφρώς πικρή και µέτρια πικάντικη επίγευση χαρακτηρίζουν τη µονοποικιλιακή ετικέτα της εταιρείας Iatridis Estate µε έδρα στα Προσήλια Αρκαδίας στην Κοινότητα ∆ολιανών, η οποία έχει αναπτύξει µια ευρεία γκάµα µε µονοποικιλιακά EVOO από Μανάκι και Κορωνέικη. Η εταιρεία διαθέτει ελαιοτριβείο και τυποποιητήριο και πιστοποίηση για παραγωγή ελαιολάδου βιολογικής καλλιέργειας.

Mani Bläuel Βιολογικό-Επίκεντρο ο άνθρωπος και το περιβάλλον

(Κορωνέικη- Μάνη)

Φρουτώδης γεύση µε µία ελαφρά πικάντικη αίσθηση χαρακτηρίζει το βραβευµένο βιολογικό ελαιόλαδο της οικογένειας Bläuel. Μια οικογενειακή εταιρεία, η οποία µε παρουσία πάνω από 40 ετών στην επιχειρηµατική ζωή της Μεσσηνίας και έδρα τον Πύργο Λεύκτρου στη Μεσσηνιακή Μάνη, παράγει µία σειρά βιολογικών προϊόντων µε βάση την ελιά και το ελαιόλαδο, τα οποία εξάγονται σε όλο τον κόσµο.

Holomon Early Harvest-Κάθε φιάλη µε τον δικό της µοναδικό αριθµό

(Χαλκιδικής -Χαλκιδική)

Με την ελάχιστη χρήση µηχανικών µέσων, που διαφυλάσσει αναλλοίωτες όλες τις ευεργετικές ιδιότητες της πράσινης ελιάς ποικιλίας Χαλκιδικής, φθάνει στις αριθµηµένες φιάλες του το µονοποικιλιακό Αγουρέλαιο χαµηλής οξύτητας της Holomon µε έδρα τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Η διαδικασία της συγκοµιδής γίνεται εξ ολοκλήρου µε το χέρι και η ελαιοποίηση πραγµατοποιείται  σε λιγότερο από δύο 24ωρα και µόνο µε ψυχρή έκθλιψη. Το αποτέλεσµα όλης αυτής της διαδικασίας είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πλούσιο σε πολυφαινόλες που διαθέτει χαρακτηρισµό ισχυρισµού υγείας σύµφωνα µε τον Ευρωπαϊκό Κανονισµό 432/2012 του EFSΑ. Σηµειώνεται ότι η ιστορία της Holomon της οικογένειας Παπακωνσταντίνου, η οποία ειδικεύεται στην καλλιέργεια, επεξεργασία και διάθεση βοτάνων, ξεκινά το 1993 στον Ταξιάρχη, ένα από τα λίγα χωριά του Χολοµώντα. Σήµερα διατηρεί ένα σύγχρονο εργαστήριο και τυποποιητήριο αλλά και συστηµατικές βιολογικές καλλιέργειες ενώ αναπτύσσει το ερευνητικό της έργο κατακτώντας βραβεία για τα καινοτόµα της προϊόντα, παράλληλα µε µια συνεχή φροντίδα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Hermes Dimarakis Βio Λεµόνι – Πιστοποιηµένη από 1998 βιολογική καλλιέργεια

(Κορωνέικη -Κρανιδι)

Mε την έκθλιψη του καρπού της ελιάς να γίνεται µαζί µε λεµόνι βιολογικής καλλιέργειας, το οποίο αλέθεται µε τη φλούδα, το infusion εξαιρετικό παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο του Κτήµατος ∆ηµαράκη προσφέρει ένα ιδιαίτερο αρωµατικό και γευστικό αποτέλεσµα, το οποίο µάλιστα επιβραβεύθηκε στον Athena IOOC 2022 αποσπώντας Αργυρό Μετάλλιο. Αυτή ήταν µία από τις τέσσερις βραβεύσεις της εταιρείας του γεωπόνου Βαγγέλη ∆ηµαράκη, ο οποίος ως δεύτερης γενιάς παραγωγός σήµερα καλλιεργεί στο Κρανίδι Αργολίδας 6.500 δέντρα -πιστοποιηµένης από το 1998 βιολογικής καλλιέργειας- παράγοντας περίπου 30 τόνους βιολογικό ελαιόλαδο, ενώ διατηρεί και συνεργασίες µε επιλεγµένους παραγωγούς για το συµβατικό προϊόν που εµπορεύεται η Hermes Dimarakis Estate. Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, το 75% των προέρχονται από τις εξαγωγές και το υπόλοιπο 25% από την εσωτερική αγορά. Αξίζει να σηµειωθεί ότι στις πρόσφατες δραστηριότητες του Κτήµατος ∆ηµαράκη αποτελούν οι πειραµατικές φυτεύσεις ποικιλίας Αθηνολιάς σε µία περιοχή όπου παραδοσιακά δεν ευδοκιµεί µε στόχο την παραγωγή µονοποικιλιακού ελαιολάδου.

Mediterre Omphacium Organic –  Το εκλεκτό «οµφάκινον» του Ιπποκράτη

(Ολυµπία -Ηλεία)

Έντονα τολµηρή και τέλεια ισορροπηµένη πικρή και πικάντικη γεύση µε πιπεράτη επίγευση χαρακτηρίζει το βιολογικό Omphacium. Ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρώιµης συγκοµιδής, πολύ πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, που καλλιεργείται αποκλειστικά µε πιστοποιηµένες βιολογικές µεθόδους στους ελαιώνες της Μediterre Eurofood και κάθε χρόνο αποσπά κορυφαίες διακρίσεις σε όλους τους διεθνείς διαγωνισµούς όπου συµµετέχει, παράλληλα µε τις υπόλοιπες ετικέτες της εταιρείας. Στη φετινή συγκοµιδή του αξίζει να σηµειωθεί το Extra Gold µετάλλιο στον διαγωνισµό BIOL, το οποίο µαζί µε τις υπόλοιπες βραβεύσεις έφερε τη Mediterre Eurofood σε κορυφαία θέση ανάµεσα και στους παραγωγούς βιολογικού ελαιολάδου. Η εν λόγω ετικέτα παράγεται σε περιορισµένη ποσότητα µε αριθµηµένες φιάλες ανάλογα µε την παραγωγή κάθε χρονιάς, ενώ στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της ανήκει η ιστορική ποικιλία Ολυµπία της περιοχής της Αρχαίας Ολυµπίας, η οποία ήταν σχεδόν υπό εξαφάνιση.  Aς σηµειωθεί ότι η Mediterre Eurofood, στην καρδιά της οποίας βρίσκεται η οικογενειακή εταιρεία Papadopoulos µε την υπερσύγχρονη παραγωγική µονάδα της στη Βαρβάσαινα Ηλείας, εν έτει 2021 κατατάσσεται στην τέταρτη θέση, πρώτη µεταξύ των ελληνικών εταιρειών ελαιολάδου, του παγκόσµιου Top 100 EVOO World Ranking.

E-LA-WON Green Fresh EVOO-Υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες

(Αθηνολιά – Αργολίδα)

Έντονη φρεσκάδα και ισχυρά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ξεχωρίζουν το  ΕVOO Green Fresh που παράγεται από ελιές ποικιλίας Αθηνολιάς, που συγκοµίζονται όταν είναι ακόµα άγουρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα το προϊόν να έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Ένα ελαιόλαδο µε πολλαπλές βραβεύσεις, όπως και όλα τα προϊόντα της οικογένειας E-LA-WON.

Kouros of Zeus Kalamon-Μια πρωτοποριακή ελαιοποίηση  καλαµών

(Λακωνία)

Χυµό ελιάς ποικιλίας Καλαµών πλούσιο σε φαινόλες που συγκοµίστηκε µε το χέρι την κατάλληλη στιγµή προσφέρει η ετικέτα Kouros of Zeus Kalamon. Πρόκειται για µια πρωτοποριακή ελαιοποίηση από την οικογένεια Χρηστάκου, η οποία µετράει πέντε γενιές στην ελαιοκαλλλιέργεια στις Κροκεές Λακωνίας. Στις πιο πρόσφατες από τις πολλαπλές διακρίσεις του ελαιολάδου ξεχωρίζουν τα Χρυσά Μετάλλια στον NYIOOC και τον TerraOlivo.

Elaikos Selection-Ελαιοποίηση κατά κτήµα πολλών ποικιλιών

(Ν.Πέραµος- blend)

Πλούσιο άρωµα και γεύση κοµψή και πολύπλοκη χαρακτηρίζουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Elaikos Selection Blend, το οποίο αποτελεί προϊόν πρώιµης συγκοµιδής και εµφανίζει πολύ χαµηλή οξύτητα. Σηµειώνεται ότι η εν λόγω βραβευµένη σε διεθνείς διαγωνισµούς ετικέτα παράγεται από ελιές που συλλέγονται από κτήµατα της οικογένειας τα οποία αποτελούνται από ελαιόδεντρα διαφορετικών ποικιλιών, όπως φυτεύτηκαν από τον παππού της οικογένειας Ρουµελιώτη, µε την ελαιοποίηση να γίνεται κατά κτήµα.

Olive Oil of Pilion Voliotis- Με ισχυρισµό υγείας και διεθνείς διακρίσεις

(Αµφίσσης- Πήλιο)

Απαλή φρουτώδης γεύση για το χρυσοκίτρινο ελαιόλαδο της οικογένειας Βολιώτη, η οποία ξεκίνησε το 1969 τη λειτουργία του πρώτου της ελαιοτριβείου στον Άγ. Βλάσιο Πηλίου. Σήµερα από τις νέες της εγκαταστάσεις στα Άνω Λεχώνια παράγει προϊόν που ταξιδεύει το ελαιόλαδο του Πηλίου στη διεθνή αγορά. Στις φετινές βραβεύσεις του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ανήκουν και τα Χρυσά Μετάλλια στον London IOOC στις κατηγορίες ποιότητας και ισχυρισµού υγείας.

AGERAS EVOO-Ποτίζουν τον ελαιώνα οι άνεµοι της Μεσογείου

(Κορωνέικη- Ηράκλειο)

Ένα ισορροπηµένο κι έντονο γευστικό αποτέλεσµα µε φυτικά και φρουτώδη στοιχεία σε αρµονία προσφέρει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο AGERAS. Η πρώτη ύλη προέρχεται από 800 ελαιόδεντρα Κορωνέικης στο χωριό Μάρθα του Ηρακλείου και σε υψόµετρο 400 µέτρων, ενώ παράγεται µε επιµονή στη λεπτοµέρεια σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, από το χωράφι ως την εµφιάλωση. Για το µπουκάλι του διεθνώς βραβευµένου και για τη συσκευασία του ελαιολάδου  έχουν επιλεγεί απλές γραµµες, ώστε, σύµφωνα µε τους δηµιουργούς του, να θυµίζει τη λέκυθο, το αρχαίο ελληνικό αγγείο που χρησιµοποιούνταν για φύλαξη του ελαιολάδου, ενώ η λευκή συµπαγής επιφάνεια δίνει το µήνυµα της αγνότητας του περιεχοµένου. Το brand AGERAS ανήκει στον όµιλο επιχειρήσεων Costas Papaellinas.

Φιλαίος EVOO ΠΓΕ Λακωνία-Αθηνολιά µαζί µε Κορωνέικη

(Blend, Λακωνία)

Το βραβευµένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Φίλαιος» παράγεται κατ’ αποκλειστικότητα στον ελαιόκαµπο Μολάων, Ασωπού και Μονεµβασίας από τις ποικιλίες της Αθηνολιάς και της Κορωνέικης σε ελεγχόµενα και πιστοποιηµένα χωράφια ως προς τις µεθόδους λίπανσης και καλλιέργειας, ώστε να αποτελεί προϊόν ΠΓΕ Λακωνία. ∆ηµιουργός του η ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ, πρώην Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισµών Επιδαύρου Λιµηράς Λακωνίας, που δραστηριοποιείται από το 2002 στους Μολάους. Με 3.500 ελαιοπαραγωγούς-µέλη, οκτώ υπερσύγχρονα ελαιοτριβεία και µια µονάδα τυποποίησης και συσκευασίας.

Κτήµα Όλον EVOO-Επιµελής διαχείριση καρπού και ελαιολάδου

(Κoρωνέικη -Λήµνος)

Βιολογικό, µονοποικιλιακό ελαιόλαδο από Κορωνέικη µε  χαµηλή οξύτητα και πολυφαινόλες, χάρη στην προσεκτική καλλιέργεια και ελαιοποίηση αποτελεί το Κτήµα Όλον. ∆ηµιουργοί του ο Τάσης και η Ρένα Λασκαρίδου που έθεσαν ως στόχο να δηµιουργήσουν έναν µοναδικό τόπο στον Κοντιά της Λήµνου.

NIOÉLIA Premium Edition-Άρωµα πορτοκαλιού και ισχυρισµός υγείας

(Κορωνέικη -Ζάκυνθος)

Γεύση φρουτώδη και έντονα πικρή µε άρωµα πορτοκαλιού, που χαρακτηρίζει πολλά ελαιόλαδα της Ζακύνθου λόγω της ταυτόχρονης ανθοφορίας των πορτοκαλιών, προσφέρει η µονοποικιλιακή -από Κορωνέικη- ετικέτα NIOÉLIA. Η πρώτη ύλη συλλέγεται στις ανατολικές πλαγιές του όρους  Βραχίωνας σε υψόµετρο 220 µ. στην περιοχή της Αγ. Μαρίνας. Ένα EVOO πρώιµης και χειρωνακτικής συγκοµιδής µε τον καρπό να ελαιοποιείται αυθηµερόν µε ψυχρή έκθλιψη δίνοντας ένα πολυφαινολικό, ιδιαιτέρως χαµηλό σε οξύτητα ελαιόλαδο, το οποίο κατοχυρώνει ισχυρισµό υγείας σύµφωνα µε τον Ε.Ε. 432/2012 και αποσπά πολλαπλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισµούς. Σε ό,τι αφορά το όνοµά του, το πρώτο συνθετικό ΝΙΟ στην τοπική διάλεκτο σηµαίνει το νέο ελαιόλαδο κάθε χρονιάς,

My Olive Tree EVOO-Παραδοσιακές πρακτικές και σύγχρονη τεχνολογία

(Κορωνέικη -Μεσσηνία)

Μέτριας έντασης ελαιόλαδο µε πλούσια ισορροπηµένη γεύση που παράγεται από Κορωνέικη ποικιλία. ∆ηµιουργός της πολυβραβευµένης ετικέτας η οικογένεια Καρελά, τα ονόµατα πολλών µελών της οποίας αναγράφονται στα κλαδιά του δέντρου που ως εταιρικό λογότυπο κοσµεί το µπουκάλι.

Protoleo Early Harvest Protoulis- Κολοβή και Αγριελιά για το βραβευµένο Αγουρέλαιο

(Blend -Λέσβος)

Πράσινα φύλλα ντοµάτας, φρεσκοκοµµένα χόρτα και άγρια βότανα συνθέτουν τον έντονο αρωµατικό χαρακτήρα της φρεσκοκοµµένης άγουρης ελιάς που χρησιµοποιείται για την παραγωγή του βραβευµένου για την ποιότητα και το σχεδιασµό του Protοleo της Protoulis Master Olive Oil Makers. Μία οικογένεια της Λέσβου που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ελαιόλαδου από τα τέλη του 19ου αιώνα, σήµερα, µε την τέταρτη πια γενιά της σε δράση, διαθέτει 500 στρέµµατα ιδιόκτητων ελαιώνων, δύο ελαιοτριβεία και ένα σύγχρονο τυποιητήριο, που της επιτρέπουν να πραγµατοποιεί σηµαντικές εξαγωγές σε πάνω από 15 χώρες του κόσµου ενώ φέρει πάντα στις αποσκευές της την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον Mario Solinas 2007.

Konos Premium Edition- Τέσσερις γενιές στο λόφο Κώνο

(Μάκρης-Έβρος)

Πολύπλοκο αρωµατικό προφίλ µε πράσινες και πιο ώριµες νότες και στη γεύση ντελικάτο πικρό µε µια φρέσκια αίσθηση πικάντικου χαρακτηρίζουν το EVOO Konos Premium Edition. ∆ηµιουργός του το Κτήµα Μιχελή µε έδρα την Αλεξανδρούπολη µε την πρώτη ύλη από ελαιόδεντρα Μάκρης, τα οποία η οικογένεια καλλιεργεί για περισσότερο από 70 χρόνια. Η ελαιοποίηση γίνεται στο ιδιόκτητο υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο.

Pellas Nature Oregano-Χρυσά Μετάλλια σε Ιταλία και Λος Άντζελες

(Κoρωνέικη -Έδεσσα)

Πλούσια γεύση και υψηλή διατροφική αξία χαρακτηρίζει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από 100% Κορωνέικη εµπλουτισµένο µε ρίγανη της Pellas Nature µε έδρα την Εδεσσα. Μάλιστα αξίζει να σηµειωθεί ότι ο εµπλουτισµός γίνεται απευθείας από το νωπό φυτό, µε µια καινοτόµο φυσική διαδικασία εκχύλισης και αποτέλεσµα ένα καλύτερα οµογενοποιηµένο προϊόν. Aποτέλεσµα, οι πολλαπλές βραβεύσεις της εταιρείας σε διεθνείς διαγωνισµούς γεύσης και ποιότητας.

Pamako Organic Monovarietal- Σαρώνει τα βραβεία στους διεθνείς διαγωνισµούς

(Τσουνάτη- Χανιά)

Σε υψόµετρο 650 µ. πάνω από τη Σούγια και την Παλιόχωρα, σε µικρή απόσταση από τα Χανιά, βρίσκεται ο ελαιώνας, όπου παράγεται το µονοποικιλιακό Pamako. Περίπου 2.200 δέντρα Τσουνάτης ελιάς µε µέση ηλικία 200 ετών, πολλά από τα οποία έχουν ύψος 12 µ. ενώ η κόµη τους µπορεί να έχει και διάµετρο 15-20 µ., δίνουν ένα ιδιαίτερο σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ελαιόλαδο πλούσιο σε πολυφαινόλες και πιστοποίηση ισχυρισµού υγείας σύµφωνα µε τον ΕΚ 432/2012.  ∆ηµιουργός του ένας παθιασµένος Κρητικός, ο Ευτύχης Ανδρουλάκης, που αποφάσισε να επενδύσει σε µία παράδοση πολλών γενεών. Μάλιστα, όπως ο ίδιος αναφέρει, «από το 2012 που ξεκίνησα να πειραµατίζοµαι µε την Τσουνάτη στόχος µου ήταν να πετύχω αποτέλεσµα που θα δίνει υψηλές φαινόλες αλλά και οργανοληπτικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά». Το µονοποικιλιακό Pamako σαρώνει τα βραβεία στους διεθνείς διαγωνισµούς όπου συµµετέχει. Μια παράδοση που συνεχίστηκε και τη φετινή χρονιά. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η εταιρεία Pamako παρουσίασε την άνοιξη του 2022 την «Experimental Edition», τρεις φιάλες που αντιστοιχούν σε διαφορετικές περιόδους συγκοµιδής από τρία διαφορετικά στάδια ωρίµανσης του καρπού τοποθετήθηκαν σε µια πολυτελή κασετίνα περιορισµένης διάθεσης.

Όλβια Βιολογικό Τζωρτζή- Ένας αιώνας παράδοσης στην ελαιοκαλλιέργεια

(blend -Λέσβος)

Ισορροπηµένη γεύση, λαµπερό χρώµα κι έντονο αρωµατικό χαρακτήρα προσφέρει το βιολογικό  Όλβια EVOO. Παράγεται από ελιές βιολογικής καλλιέργειας των ποικιλιών Αδραµυτινή και Κολοβή, που καλλιεργούνται στα ορεινά ελαιοκτήµατα της οικογένειας Τζωρτζή στην καρδιά της Λέσβου και συγκεκριµένα στα χωριά Πηγή και Κώµη ενώ η διαχείριση του προϊόντος γίνεται στο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο – τυποποιητήριο.

Prevezana Monovarietal -Υψηλά φαινολικό βιολογικό Αγουρέλαιο

(Λιανολιά -πρεβεζα)

∆υνατή, πικρή και πικάντικη γεύση χαρακτηρίζει τη µονοποικιλιακή ετικέτα ελαιολάδου Prevezana από 100% Λιανολιά. ‘Ενα υψηλά φαινολικό βιολογικό Αγουρέλαιο που παράγεται µε τη µέθοδο της ψυχρής έκθλιψης και εµφιαλώνεται αφιλτράριστο. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η Prevezana είναι το πρώτο πιστοποιηµένο ελαιόλαδο µε το πρωτόκολλο Aristoleo Data-Locked Protocol. Αυτό σηµαίνει ότι σκανάροντας τον QR κωδικό στη φιάλη πραγµατοποιείται µετάβαση σε τρεις ξεχωριστές βάσεις δεδοµένων όπου υπάρχουν πληροφορίες για το προϊόν. ∆ηµιουργός, όπως προαναφέρθηκε, είναι η εταιρεία Bio Green Olive Οil των Ελένη Ανδρονικίδου και Παναγιώτη Παπανίκου, στους οποίους οφείλεται η διάσωση ενός τµήµατος του αναγεννησιακού ελαιώνα της Πρέβεζας µε Λιανολιά, που έφεραν στην περιοχή οι Ενετοί. «Βαριά να γλίτωσαν το µπόλιασµα µε Κορωνέικη ή το πριόνι καµιά 200αριά στρέµµατα από αυτό τον παλιό ενετικό ελαιώνα» θα πει ο ίδιος, που ξεκίνησε έχοντας στη διάθεσή του µόλις 15 στρέµµατα και τώρα διαχειρίζεται περίπου 100. Όλο το ελαιόλαδο που παράγεται πηγαίνει για εµφιάλωση στις τρεις ετικέτες που έχει αναπτύξει η επιχείρηση και συγκεκριµένα την Prevezana Mononarietal και Blend 50-50% µε Κορωνέικη, την Έλαιον 100% Λιανολιά και τη ναυαρχίδα της εταιρείας Ενετικόν, αποκλειστικά από ελιές του αρχαίου ελαιώνα.

Laurel & Flame Fresh- Πρώιµη συγκοµιδή από δέντρα 150 ετών

(Τσαµπιδοελιά -Ηλεία)

Από την σπάνια τοπική ποικιλία Τσαµπιδοελιά ή Μποτσικοελιά, η οποία προσφέρει ισχυρό άρωµα και πλούσιες πολυφαινόλες, παράγεται το Laurel & Flame Fresh της εταιρείας The Olive Temple. Πρώιµη συγκοµιδή από δέντρα ηλικίας µεγαλύτερης των 150 ετών στην κοιλάδα της Ολυµπίας και ελαιοποίηση στο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο της οικογένειας Καράµπελα λίγες ώρες µετά τη συγκοµιδή δίνουν ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο µε ισχυρισµό υγείας σύµφωνα µε τον Καν. 432/2012, το οποίο, ως συνέχεια στην πολυβραβευµένη εµφάνιση του 2021, µέσα στο 2022 απέσπασε Χρυσά Μετάλλια στους µεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισµούς ποιότητας όπου συµµετείχε µεταξύ των οποίων ο NYIOOC, ο Berlin GOOA, ο Athena IOOC και ο London IOOC ενώ στο Βερολίνο διακρίθηκε και για το φαινολικό περιεχόµενό του.  Σηµειώνεται ότι τα προϊόντα µε την υπογραφή «The Olive Temple», είναι οργανωµένα σε δύο πλήρεις συλλογές: Την, περιορισµένης ποσότητας «Laurel & Flame», για τους λάτρεις των γευστικών εντασεων, και την πιο προσιτή «Olympian Myth», για καθηµερινή απόλαυση. ∆έσµευση των δηµιουργών τους, της οικογένειας Καράµπελα, που αποτελεί και έναν από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα σε δράσεις αγροτουρισµού, είναι να µην επιβαρύνεται το περιβάλλον σε όλη την παραγωγική διαδιακασία από το χωράφι µέχρι το τελικό προϊόν.

Julia EVOO-Απόλυτη ισορροπία και ισχυρισµός υγείας

(Κονσερβολιά -Άρτα)

Σπάνια αρµονία, ιδιαιτερότητα χαρακτήρα αλλά και εξαιρετικά απαλή υφή για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Julia του Θανάση Χρήστου από την Άρτα. Παράγεται σε µια περιοχή άγνωστη στους πολλούς σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της στην ελαιοκαλλιέργεια από 100% πράσινες ελιές, όπως συνηθίζουν να τις αποκαλούν στην περιοχή, Κονσερβολιές  Άρτας. Η συγκέντρωσή του ελαιολάδου σε πολυφαινόλες ξεπερνά τα 475 mg χαρίζοντάς του ισχυρισµό υγείας, καθώς και εξαιρετικά χαµηλή οξύτητα.

3 Peaks EVOO-Ιστορία, παράδοση και ποιότητα στο Τρίκορφο

(Κορωνέικη-Μεσσηνία)

Μέτριο φρουτώδες και πλούσια γεύση χαρακτηρίζουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 3Peaks που παράγεται στον ελαιώνα της Μεσσήνης. Το όνοµα µάλιστα της ετικέτας προέρχεται από το χωριό Τρίκορφο, το οποίο χτισµένο ανάµεσα σε τρεις βουνοκορφές, αγναντεύει τον Μεσσηνιακό κάµπο. Εκεί ο Μιχάλης Κατσίποδας, ο πρεσβύτερος, ξεκίνησε να φροντίζει τα ελαιόδεντρά του. Οι γνώσεις του πέρασαν στους απογόνους, οι οποίοι συνεχίζουν µε προσήλωση την παράδοση στην παραγωγή ελαιολάδου, φτάνοντας µέχρι τις µέρες µας, όπου οι εγγονοί Μιχάλης και Παναγιώτα Κατσίποδα προσφέρουν ένα εκλεκτό ελαιόλαδο, που διατίθεται σε υψηλής αισθητικής συσκευασία. Το αποτέλεσµα των προσπαθειών τους µάλιστα επιβραβεύθηκε πρόσφατα µε Ασηµένιο Μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισµό Berlin GOOA.

8:26 Histories EVOO-Όνοµα εµπνευσµένο από τις «Ηροδότου Ιστορίαι»

(Blend – Εύβοια)

Ένα σπάνιο blend από 50% Μανάκι και 50% Θρουµπολιά µε πολύ χαµηλή οξύτητα, που προσφέρει µια µεγάλη γκάµα γεύσεων και αρωµάτων αποτελεί το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 8:26 Histories. ∆ηµιουργός του ο Χάρης Γουναράς,  χηµικός µηχανικός που εργάζεται τα τελευταία δέκα χρόνια για µια µεγάλη φαρµακοβιοµηχανία στο Μόναχο της Γερµανίας όπου και κατοικεί µε την οικογένειά του, ενώ η πρώτη ύλη προέρχεται από ιδιόκτητους ελαιώνες στην εύφορη πεδιάδα των Ψαχνών Εύβοιας. Το 8:26 Histories, το οποίο εµφιαλώνεται σε ένα πολυτελούς σχεδιασµού µπουκάλι, ξεχωριστά αριθµηµένο καθώς είναι µια περιορισµένη έκδοση 1.000 φιαλών παγκοσµίως, είναι διαθέσιµο σε συγκεκριµένα καταστήµατα delicatessen και concept stores σε Ελλάδα και  εξωτερικό.

Poiema Organic- Από την εύφορη γη του Αµβρακικού Κόλπου

(Κορωνέικη-Πρέβεζα)

Ένα υψηλής διατροφικής αξίας και χαµηλής οξύτητας βιολογικό ελαιόλαδο που γεννήθηκε σε έναν ελαιώνα της γης του Αµβρακικού Κόλπου είναι το Ποίηµα, το οποίο διατίθεται σε αριθµηµένες συσκευασίες. Η ιστορία του πηγαίνει πίσω στο 2004 όταν ο Βασίλης Ρούσσας κληρονόµησε τη γη από τους γονείς του. Σηµερα το «Κτήµα Μοσχόπουλου» µε τον ελαιώνα Κορωνέικης ακολουθεί τα αυστηρά πλαίσια της βιοκαλλιέργειας µε απόλυτο σεβασµό στο οικοσύστηµα. Σηµειώνεται ότι µέσα από τους έξι στίχους που κοσµούν την ετικέτα του ελαιολάδου, οι δηµιουργοί του θέλουν να εκφράσουν την οµορφιά του τοπίου που τους εµπνέει να καλλιεργούν, δηλαδή, όπως αναφέρουν, να «ποιούν» καλό έργο στον ελαιώνα τους. Το αποτέλεσµα πιστοποιούν και οι πολλαπλές βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισµούς.

Askra The Valley of Muses EVOO- Πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά

(Μεγαρίτικη – Βοιωτία)

Mε έντονο το φρουτώδες, την πικάντικη επίγευση σε καλή ισορροπία και την αίσθηση του πικρού να µην επισκιάζει άλλες γεύσεις το Askra The Valley of Muses EVOO αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγµα ελαιοποίησης της Μεγαρίτικης ποικιλίας. ∆ηµιουργός του το Κτήµα Λυµπέρη µε τη νεότευκτη υπερσύγχρονη κάθετη µονάδα παραγωγής στην Άσκρη Βοιωτίας. Αξίζει να σηµειωθεί ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο από την κυκλοφορία της, η εν λόγω ετικέτα έχει κατακτήσει πέντε µετάλλια σε διεθνείς διαγωνισµούς και συγκεκριµένα Χρυσό Μετάλλιο στον Canada IOOC και Ασηµένια Μετάλλια στον Berlin GOOA για την ποιότητα και την καινοτοµία και στον London IOOC για την ποιότητα, όπως και στον DubaiOOC για τη γεύση.

Αulis EVOO-Με σήµα το ιερό ελάφι της θεάς  Άρτεµης

(Μεγαρίτικη – Εύβοια)

Βουτυράτη ήπια γεύση, πλούσιο άρωµα και χαµηλή οξύτητα αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου Aulis µε σήµα το ιερό ελάφι της θεάς Άρτεµης. Ένα προϊόν της νεοσύστατης εταιρείας των Κώστα Τασιά και Μαρίνας Κορλού µε έδρα το Βαθύ Αυλίδας, τη µικρή πόλη της Εύβοιας απ’ όπου ξεκίνησε ο Αγαµέµνονας για να ταξιδέψει στην Τροία. Με 10 στρέµµατα ελαιώνα, που δίνουν τέσσερις τόνους ελαιόλαδο, µαζί µε την παραγωγή των γειτονικών κτηµάτων, η οµάδα της Aulis, ξεκινώντας µε στοιχειώδεις γνώσεις στην ελαιοκαλλιέργεια, κατάφερε το 2019, λίγο πριν την έναρξη της πανδηµίας, να στήσει µια δραστήρια επιχείρηση µε εξαγωγική κατεύθυνση. Στόχος τους είναι το προϊοντικό χαρτοφυλάκιό της να αναπτυχθεί, εστιάζοντας στο ποιοτικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά όχι στις κοστοβόρες συσκευασίες εντυπωσιασµού, καθώς και η επέκταση σε άλλα προϊόντα ελιάς, όπως είναι οι επιτραπέζιες, µε ένα πιο δηµιουργικό άγγιγµα ως προς τη συσκευασία. Η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητο εµφιαλωτήριο και συσκευαστήριο που παράγει ένα ετήσιο τονάζ κοντά στις 17.000 φιάλες των 500ml, οι οποίες ταξιδεύουν προς το παρόν σε Γερµανία, Σουηδία και Γαλλία, ενώ σύµφωνα µε τον Κώστα Τασιά η ζήτηση αναµένεται να τους οδηγήσει στην ανάπτυξη των εκτάσεων που διαχειρίζεται η εταιρεία, καθώς βασική αρχή της λειτουργίας είναι το 50% της παραγωγής να προέρχεται από ιδιόκτητο ελαιώνα.

Agasto Extra Virgin Organic- Με σήµα το «∆έντρο του Πυθαγόρα»

(blend -Σάμος)

Ένα ισορροπηµένο γευστικά ελαιόλαδο µε ελαφρύ φρουτώδες, προϊόν βιολογικής καλλιέργειας, είναι το Agasto Extra Virgin Organic. Παράγεται και εµφιαλώνεται στη Σάµο από την επιχείρηση «Θ. Χαρµπής», η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2016 µε στόχο την αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής ελαιολάδου. Επικεφαλής ο γεωπόνος Θεόδωρος Χαρµπής ο οποίος το 2001 συµµετείχε στη σύσταση της Οµάδας Βιοκαλλιεργητών Σάµου και εργάστηκε για χρόνια ως σύµβουλος βιολογικής γεωργίας. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη νότια πλευρά, µέσα σε ελαιώνα. κι έχουν πιστοποιηθεί µε τις πιο αυστηρές προδιαγραφές περιβαλλοντικής διαχείρισης. To Agasto Organic παράγεται από ποικιλίες ελιάς Κορωνέικη και Θρουµπολιά ή Ντόπια, η οποία καλλιεργείται στη Σάµο καθώς και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου. Η καλλιέργεια τόσο στους ιδιόκτητους όσο και στους συνεργαζόµενους ελαιώνες είναι, όπως προαναφέρθηκε, πιστοποιηµένη βιολογική και βασίζεται σε µεθόδους αναζωογόνησης του εδάφους του ελαιώνα, στην ανακύκλωση των διαθέσιµων οργανικών υλικών και στην προστασία του περιβάλλοντος. Σηµειώνεται ότι στις φετινές βραβεύσεις του «Agasto Οrganic», το οποίο το 2017 έχει διακριθεί και για τη γεύση του στα Great Taste Awards, περιλαµβάνονται δύο Ασηµένια Μετάλλια, στους διεθνείς διαγωνισµούς Olivonomy Paris Awards και Amsterdam AIOOC.

Archetypon Premium EVOO-Ένα ΠΟΠ Καλαµάτα φαινολικό ελαιόλαδο

(Κoρωνέικη – Μεσσηνία)

Λαµπερό πράσινο χρώµα και γευστική ισορροπία φρουτώδους, πικρού και πικάντικου χαρακτηρίζουν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Archetypon Premium. ∆ηµιουργός του η νεότευκτη εταιρεία Olive Groves Archetypon, την οποία δηµιούργησε τον Αύγουστο του 2020 η Ελίνα Πούλου, αρχιτέκτονας µηχανικός και ελαιοπαραγωγός από τη Μεσσηνία. Ένα υψηλά φαινολικό µε ισχυρισµό υγείας ελαιόλαδο, πιστοποιηµένο ως Καλαµάτα ΠΟΠ, το οποίο και έχει ήδη αποσπάσει Χρυσά Μετάλλια σε τέσσερις από τους πιο καταξιωµένους παγκόσµιους διαγωνισµούς, και συγκεκριµένα τους Athena IOOC, Berlin GOOA, TerraOlivo IOOC και Olivinus. Παράλληλα έχει χτίσει ήδη το δικό του «σπίτι», µια µικρή boutique ελαιολάδου, στο κέντρο της Αθήνας.

Minos Bio ΠΓΕ Χανιά – Από την εταιρεία Ρενιέρης µε έδρα την Κίσσαµο

(Κορωνέικη – Χανια)

Ήπιο φρουτώδες, πλούσια γεύση και χαµηλή οξύτητα χαρακτηρίζουν το βιολογικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Minos Bio της εταιρείας Ρενιέρης. Μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 1982 όταν έχτισε ελαιοτριβείο στο Σφακοπηγάδι της Κισσάµου, µέρος όπου διατηρεί τους οικογενειακούς ελαιώνες της, και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε µια ιδιαίτερα εξωστρεφή εµπορική επιχείρηση παραγωγής και εµφιάλωσης µε δυνατότητα δεξαµενισµού 6.000 τόνων ελαιολάδου και µε εικοσαετή εµπειρία στην εξαγωγή εγχώριου προϊόντος σε περισσότερες από 40 χώρες. Την αποδοχή των προϊόντων της από τη διεθνή αγορά επιβεβαιώνουν µε τον καλύτερο τρόπο οι πολλαπλές βραβεύσεις σε παγκόσµιους διαγωνισµούς µε πιο πρόσφατες τα Χρυσά Μετάλλια ποιότητας για την ετικέτα Minos Bio στον Berlin GOOA, στον NYIOOC, στον DubaiOOC και το Ασηµένιο στον London IOOC.

Oilove® EVOO Limited-Βιολογικό ελαιόλαδο από την Τολοφώνα

(Blend-Φωκίδα)

Μέτρια φρουτώδης, πικάντικη και ελαφρώς πικρή γεύση χαρακτηρίζουν το EVOO Oilove®. Προέρχεται από ελιές ποικιλίας Πατρινής και Κορωνέικης και δηµιουργός του είναι η οικογενειακή επιχείρηση Oilove® που ιδρύθηκε το 2014.

Σκουτάρι Βιολογικό-Πολυβραβευµένο από τα πρώτα βήματά του

(Κορωνέικη- Λασίθι)

Ιδιαίτερα αρώµατα, χαµηλή οξύτητα και υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες, µε ισχυρισµό υγείας σύµφωνα µε τον Κανονισµό 432/2012, χαρακτηρίζουν το βιολογικό ελαιόλαδο Σκουτάρι. Πρώιµη συγκοµιδή, αυστηρή φροντίδα συλλογής και άµεση ελαιοποίηση µε τη µέθοδο της ψυχρής άλεσης και σε θερµοκρασίες κάτω των 27°C αποτελούν τα βασικά βήµατα της διαδικασίας που ακολουθεί η οικογένεια Βάρδα στους ελαιώνες της, που καλύπτουν µια έκταση 60 στρµ. στο νοµό Λασιθίου, από την Κριτσά µέχρι το Καββούσι.

LAI Organic-Χρυσά Μετάλλια σε Νέα Υόρκη και Βερολίνο

(Κορωνέικη -Αττική)

Με το συνδυασµό του οικοσυστήµατος της περιοχής του Λαυρίου και της οργανικής καλλιέργειας δηµιουργείται το βιολογικό EVOO από ελιές Κορωνέικης LAI Organic EVOO. Μια οικογενειακή επιχείρηση µε επικεφαλής τον Νικόλαο Λύκο φροντίζει έναν ελαιώνα 1.000 δέντρων µε πρακτικές πιστοποιηµένες από τη ∆ΗΩ. Το αποτέλεσµα ένα βραβευµένο ελαιόλαδο, το οποίο µεταξύ άλλων φέτος  απέσπασε Χρυσό Μετάλλιο και στον NYIOOC.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...

REPORTS

Κινήσεις Ιταλών µεσιτών που διαπραγµατεύονται τα 5,10 ευρώ το κιλό για φρέσκα ελαιόλαδα από την Λακωνία ακούγονται τα τελευταία 24ωρα στην αγορά.