Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αυξημένες προβλέπονται οι τιμές στο ελαιόλαδο ως το 2025 στην Ισπανία

Το ελαιόλαδο έκλεισε τον Αύγουστο με μια μέση αξία που ήταν 52,2% υψηλότερη από τις τιμές που καταγράφηκαν τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, πράγμα που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση για αυτό το προϊόν σε 21 χρόνια.

Οι μεγάλες αυξήσεις των ποσοστών εξακολουθούν να μη λύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες όταν πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ. Η τιμή του αλευριού, της ζάχαρης, του λαδιού… συνεχίζει να είναι ένας πραγματικός πονοκέφαλος. Παρά τις βροχές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και τις αύθονες βροχοπτώσεις που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για το φθινόπωρο, πιστεύεται ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στις τιμές του επόμενου έτους στον τομέα της ελιάς.

Σύμφωνα με τον Rafael Pico, διευθυντή της Asoliva, της Ένωσης Εξαγωγέων Ελαιόλαδου, «ακόμη και αν επιτευχθούν οι πιο θετικές προβλέψεις, η παραγωγή θα αυξηθεί, ωστόσο το πρόβλημα των τιμών είναι δύσκολο να λυθεί την επόμενη περίοδο.» Η περίοδος 2022-2023 θα κλείσει με συνολικό όγκο παραγωγής 1,3 εκατομμυρίων τόνων στην αγορά. Από αυτόν τον όγκο, 664,000 τόνοι αντιστοιχούν στην εθνική παραγωγή της χρονιάς, 450,000 στο απόθεμα της προηγούμενης περιόδου 2021-2022 και 200,000 στις εισαγωγές. Ο Rafael Pico δηλώνει στη La Información ότι εάν οι εκτιμήσεις σχετικά με τις βροχοπτώσεις πραγματοποιηθούν, θα επιτευχθεί το ίδιο τελικό αποτέλεσμα. Οι βροχές θα βελτιώσουν την παραγωγή σε σχεδόν 900,000 τόνους και οι εισαγωγές θα διατηρηθούν, αλλά το απόθεμα από την προηγούμενη περίοδο θα μειωθεί στο μισό.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε για την επίτευξη μιας ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Παρά την αισιοδοξία που εξέφρασε η Nadia Calviño την περασμένη Δευτέρα λέγοντας ότι οι βροχές του φθινοπώρου θα βελτιώσουν την κατάσταση, ο κλάδος είναι πολύ πιο επιφυλακτικός. Ένα νέο έτος με την ίδια παραγωγή, προς όπου κατευθύνονται στην καλύτερη περίπτωση, και με την ίδια ζήτηση, αφού αυτήν την περίοδο οι καταναλωτές του παρθένου ελαιόλαδου γίνονται όλο και λιγότερο ευαίσθητοι στις αλλαγές, καθιστά δύσκολη τη μείωση των τιμών.

Ο Primitivo Fernández, διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Συσκευαστών και Διυλιστηρίων, είναι επίσης προσεκτικός. Δηλώνει ότι με αυτές τις βροχές δεν θα υπάρξει μεγάλη σοδειά, καθώς τα ελαιόδεντρα σχεδόν δεν έχουν ελιές. Επιπλέον, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο συμβαίνουν οι βροχοπτώσεις, διότι αυτό που βιώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι καταιγίδες που καταστρέφουν πολλές καλλιέργειες. «Χρειάζονται καταιγίδες και πρέπει να διαρκέσουν για ένα κανονικό χρονικό διάστημα στην Ισπανία», λέει.

Σύμφωνα με μια ανάλυση του οργανισμού καταναλωτών OCU, οι καταναλωτές πλήρωσαν 15,4% περισσότερο για το παρθένο ελαιόλαδο κατά τον μήνα Αύγουστο. Η μέση τιμή ανά λίτρο αυξήθηκε από 8,16 ευρώ σε 9,42 ευρώ και, σε ορισμένες μάρκες, ακόμη υπερβαίνει τα 12 ευρώ. Ωστόσο, ο Luis Planas έχει παραδεχτεί ότι έχει ανοίξει η πόρτα για μια πιο θετική εξέλιξη των τιμών αυτού του σημαντικού προϊόντος για τη μεσογειακή δίαιτα και δηλώνει ότι αν υπάρξουν βελτιώσεις στην παραγωγή των ελιών και του ελαιόλαδου τους, οι τιμές θα μειωθούν.»

Σε δηλώσεις προς τη La Sexta την προηγούμενη Δευτέρα, η πρώτη αντιπρόεδρος της εν ενεργεία κυβέρνησης υπερασπίστηκε ότι η τιμή του ελαιόλαδου ανησυχεί περισσότερο τις οικογένειες από αυτήν των καυσίμων. Ωστόσο, πηγές εξηγούν ότι η σύγκριση που έκανε η Calviño δεν είναι πραγματική, διότι, σύμφωνα με τα δεδομένα του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, στην Ισπανία η κατανάλωση του ελαιόλαδου το 2022 αντιπροσώπευε έξοδα 14,07 ευρώ ανά άτομο, ενώ εκείνη των καυσίμων 868,46 ευρώ.

Πηγή: lainformacion.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...