Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το πολύ στους 750.000 τόνους η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία

Ο ισπανικός τομέας του ελαιολάδου αντιμετωπίζει αυξημένες ανησυχίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα του τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για την επερχόμενη ισπανική συγκομιδή, που πρόκειται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ενδιαφερόμενους του κλάδου, η παραγωγή μπορεί να φτάσει τους 700 έως 750.000 τόνους λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων και των προβλέψεων για περισσότερες βροχοπτώσεις τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση κατά 100.000 τόνους σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις που αναφέρθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες.

Επιπλέον, πηγές της αγοράς υποδεικνύουν ότι η παραγωγή στην Ανδαλουσία μπορεί να σημειώσει μείωση στους περίπου 550.000 έως 560.000 τόνους, παρουσιάζοντας μια μείωση κατά 6 έως 7% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν. Αυτή η πτώση στην παραγωγή της Ανδαλουσίας φαίνεται να αντισταθμίζεται από τη βελτιωμένη παραγωγή σε άλλες περιοχές της Ισπανίας, όπως αναφέρουν οι γνώστες της αγοράς.

Παρά τον σχετικά αργό ρυθμό εξάντλησης στην Ισπανία κατά τη στιγμή της συγγραφής, κυρίως λόγω της κακής σοδειάς της προηγούμενης σεζόν, που οι ενδιαφερόμενοι της αγοράς εκτιμούν ότι ανήλθε στους 610.000 τόνους, ενημερώνουν ότι τα αποθέματα ελαιόλαδου μπορεί να εξαντληθούν πριν από την άφιξη των φρέσκων σοδειών, που συνήθως ξεκινούν στην Ισπανία γύρω στον Οκτώβριο. Υπάρχει μια ελπίδα ότι χώρες που έχουν πρώιμη συγκομιδή όπως η Πορτογαλία μπορεί παρέμβουν για να παράσχουν στους ισπανικούς παίκτες πρόσθετη ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Αυτά τα αποθέματα προσφέρονται σε τιμές που κυμαίνονται από 8,00 €/κιλό έως 8,10 €/κιλό, αντιπροσωπεύοντας σημαντική μείωση σε σύγκριση με τις τιμές της προηγούμενης συγκομιδής, που κυμάνθηκαν από 8,40 €/κιλό έως 8,50 €/κιλό μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

Στην πολυπλοκότητα της κατάστασης, προστίθενται οι ανησυχίες για τη μειωμένη παραγωγή σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής ελαιόλαδου, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, όπου επικρατούν ξηρασίες. Οι παίκτες της αγοράς προβλέπουν ότι η επερχόμενη ελληνική σοδειά θα παράγει περίπου 160.000 έως 170.000 τόνους, μια σημαντική μείωση από τους εκτιμώμενους 340.000 τόνους της προηγούμενης σεζόν. Παρόμοιες πτώσεις αναμένονται και στην Ιταλία. Οι γνώστες του κλάδου κάνουν εκτιμήσεις που κυμαίνονται από 1,3 έως 1,45 εκατομμύρια τόνους παραγωγής ελαιόλαδου στην ΕΕ, μια αισθητή πτώση από τον πενταετή μέσο όρο της Επιτροπής της ΕΕ, που ανέρχεται στους 2,1 εκατομμύρια τόνους.

Την κατάσταση περαιτέρω περιπλέκει η απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τις εξαγωγές ελαιόλαδου μέχρι την 1η Νοεμβρίου, μια κίνηση που αποδίδεται στην παγκόσμια άνοδο των τιμών του ελαιόλαδου. Υπάρχουν ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις των πωλήσεων της τουρκικής ποσότητας ελαιόλαδου σε τρίτες χώρες από Ισπανία και Ιταλία. Εάν δεν αντιμετωπιστεί προσεκτικά, αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τις προκλήσεις της εγχώριας κατανάλωσης λόγω έλλειψης εφοδιασμού. Η αναστολή έχει επιδεινώσει τις ήδη περιορισμένες ποσότητες στην Ισπανία, αφήνοντας τους αγοραστές με λιγότερες επιλογές προμήθειας και ενδεχομένως να οδηγήσει σε δυσκολίες απόκτησης του προϊόντος.

Πηγή: mintecglobal.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...