Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δυναμική καθοδικών τιμών στην αγορά του ελαιολάδου της Μεσογείου

Μετά τις άφθονες βροχές που έπεσαν τις προηγούμενες εβδομάδες και που θα έρθουν τις επόμενες ημέρες σε όλη την Ισπανία, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες ότι οι δεξαμενές ανακάμπτουν, επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργικότητα της αγοράς ελαιολάδου και κυρίως την εξέλιξη των τιμών στην πηγή.

Αναμφίβολα ένα σημαντικό γεγονός αυτές τις ημέρες, είναι η μεγαλύτερη ευελιξία που δείχνουν τα ελαιοτριβεία στην Ισπανία να κλείνουν τα συμβόλαια για τα νέα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα γύρω στα 8,00 €/kg, όταν στις αρχές Οκτωβρίου η τιμή δεν έπεφτε κάτω από τα 8,50 €/kg.

Η πίεση που ασκείται από την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου από υπερ-εντατικές καλλιέργειες είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους βασικούς παράγοντες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μηχανοποιημένο κόστος συγκομιδής αυτού του μοντέλου καλλιέργειας κυμαίνεται μεταξύ 1,70 €/kg και 2,00 €/kg, γεγονός που αναμφίβολα επιτρέπει στις εταιρείες αυτές να προσφέρουν το ελαιόλαδό τους σε χαμηλότερες τιμές από άλλους πιο συμβατικούς παραγωγούς.

Για τις μεγάλες ελαιοκαλλιέργειες, αυτή είναι η καλύτερη εποχή της σεζόν, όταν οι τιμές βρίσκονται ακόμη σε καλό επίπεδο και τα κέρδη είναι σημαντικά, εξ ου και η επείγουσα ανάγκη για κλείσιμο των συμβολαίων.

Είναι όμως εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόμη και οι Ιταλοί παραγωγοί εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, οι οποίοι κατάφερναν πάντα να βρίσκονται μπροστά από τις άλλες χώρες όταν επρόκειτο να καθορίσουν τις προσφορές τους σε υψηλότερες τιμές, βγαίνουν τώρα στην αγορά του εξωτερικού με προσφορές στα 8,00 €/kg. Ακόμη και οι ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον να ανταγωνιστούν την Ισπανία και την Ιταλία προσφέροντας το καλύτερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδό τους στα 7,85 €/kg.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η αγορά ελαιολάδου της Μεσογείου στο σύνολό της έχει εισέλθει σε μια δυναμική καθοδικών τιμών στην προέλευση, γνωρίζοντας ότι η σημερινή τιμή θα είναι η καλύτερη τιμή της σεζόν. Απόδειξη αυτού είναι ότι ορισμένοι επιχειρηματίες στη χώρα μας ήδη ρίχνουν προσφορές για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο στα 7,80€/kg.

Από την πλευρά της, η βιομηχανία συσκευασίας κρατάει γερά και είναι βέβαιη ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω προσαρμογές των τιμών στην πηγή. Τέλος, το λιανικό εμπόριο μεγάλης κλίμακας τηρεί επίσης επιφυλακτική στάση όσον αφορά την επισημοποίηση των συμβάσεων, καθώς η γενική αίσθηση είναι ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις των τιμών στην πηγή.

Πηγή: olimerca.com

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...