Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πτωτική τάση των τιμών ελαιόλαδου και στην Ιταλία

Μεγάλα ιταλικά ελαιοτριβεία και εμφιαλωτές, με την υποστήριξη των μεγάλων λιανοπωλητών, προσπαθούν να μειώσουν απότομα την τιμή του ιταλικού ελαιολάδου, με στοχευμένες συμφωνίες σε τιμές 8,1 έως 8,5 ευρώ/kg, ενώ οι συνεταιρισμοί, ο συνεταιριστικός κόσμος και τα μικρά και μεσαία ελαιοτριβεία προσπαθούν να αντισταθούν σε αυτή την κερδοσκοπία, με συμβόλαια στα 8,8 έως 9,1 ευρώ/kg.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τιμές του ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου που αναφέρει το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπάρι κυμαίνονται από 8,3 έως 9,1 ευρώ/kg.

Και όχι μόνο στο Μπάρι, στην πραγματικότητα ακόμη και στη Φότζια, όπως καταγράφεται από την Ismea Mercati, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έπεσε στα 8,6 ευρώ/kg στις 26 Οκτωβρίου 2023, 10 λεπτά λιγότερο από την προηγούμενη εβδομάδα.

Για το ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η πτωτική τάση είχε διαμορφωθεί από τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, με την κορύφωση να επιτυγχάνεται τον Σεπτέμβριο στα 9,2-9,3 ευρώ/κιλό, για να υποχωρήσει στις αρχές Οκτωβρίου κάτω από τα 9 ευρώ/κιλό.

Στις άλλες εθνικές αγορές, η κατάσταση της αγοράς εμφανίζεται σαφώς πιο σταθερή, με τιμοκαταλόγους που, ιδίως για τα έλαια ΠΟΠ/ΠΓΕ, είναι σχεδόν πάντα πάνω από 10 ευρώ/kg. Το ΠΟΠ Monti Iblei παραμένει σταθερό εδώ και εβδομάδες στα 11,50 ευρώ/kg, το ΠΟΠ Umbria στα 10,5 ευρώ/kg στα ίδια επίπεδα με το ΠΓΕ Toscano, 13,5 ευρώ/kg για το ΠΟΠ Ligurian Riviera dei Fiori, 11 ευρώ/kg για το ΠΟΠ Aprutino pescarese στα ίδια επίπεδα με το Colline Teatine. Οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν για το ΠΟΠ Chianti Classico στα 13,63, πολύ κοντά στα 14 ευρώ/kg του ΠΟΠ Garda (αναφέρεται ότι ήταν ελαφρώς μειωμένο), σε αντίθεση με το ΠΟΠ Brisighella στα 24 ευρώ/kg (αύξηση σχεδόν 5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). ΠΟΠ κάτω των 10 ευρώ/kg είναι η Val di Mazara στα 9,4 ευρώ/kg, τα ΠΟΠ Bruzio και Lametia μεταξύ 8,8 και 9 ευρώ/kg, στα 8,85 ευρώ/kg της Valli Trapanesi, 8,9 ευρώ/kg του ΠΟΠ Dauno, με μαύρη φανέλα για το ΠΟΠ Terra di Bari στα 8,7 ευρώ/kg.

Εάν επιβεβαιωθεί η πτωτική τάση του ιταλικού ελαιολάδου, αναμένεται ότι οι τιμές στις άλλες εθνικές αγορές θα μειωθούν επίσης λόγω της φυσιολογικής αναπροσαρμογής των τιμών.

Ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με 9,9 ευρώ/λίτρο στο ράφι

Ας δούμε λοιπόν τις αιτίες αυτής της απροσδόκητης τάσης. Τα σχεδόν μηδενικά αποθέματα και η αναμενόμενη παραγωγή των 250-290 χιλιάδων τόνων υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα που διατίθενται στην αγορά επαρκούν μόλις και μετά βίας για να εξασφαλίσουν την κατανάλωση. Σε μια τέτοια κατάσταση, ήταν θεμιτό να περιμένουμε ότι οι τιμές θα σταθεροποιούνταν στα μέγιστα επίπεδά τους.

Από την άλλη πλευρά, η επιθυμία ορισμένων μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης να προσφέρουν νέο ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 9,9 ευρώ/λίτρο, με προσφορές ακόμη και στα 8,5-8,9 ευρώ/λίτρο ήδη από τα Χριστούγεννα ή τον Ιανουάριο. Προφανώς, οι προσφορές των εμφιαλωτών, οι οποίοι πλέον λειτουργούν περισσότερο ως συσκευαστές ιδιωτικής ετικέτας, για την εξασφάλιση των προμηθειών έχουν απελευθερωθεί, με καθοδική κερδοσκοπία στις τιμές προέλευσης.

Η πρόθεση θα ήταν η τιμή του ιταλικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου να φτάσει περίπου τα 8 ευρώ/kg, τιμή συμβατή με τις εμπορικές ανάγκες του λιανικού εμπορίου μεγάλης κλίμακας.

Πτώση των τιμών του ισπανικού παρθένου ελαιολάδου και του λαμπάντε

Από την άλλη πλευρά, η επιθυμία για ψύξη των τιμών δεν είναι μόνο ιταλική, αλλά διεθνής, αν και με διαφορετικές αποχρώσεις που οδηγούν επίσης σε παράδοξα.

Σήμερα, στην πραγματικότητα, η τιμή του ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι 8,25 ευρώ/kg, πρακτικά ίση με τη χαμηλότερη τιμή που καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Μπάρι, στα 8,3 ευρώ/kg για το ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Εν ολίγοις, το ισπανικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αξίζει όσο ή και περισσότερο από το ιταλικό, ένα σενάριο που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στην αγορά.

Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι στην ισπανική αγορά ελαιολάδου κυριαρχούν περισσότερο το λαμπάντε και το παρθένο ελαιόλαδο παρά το έξτρα παρθένο. Ακόμη και σήμερα, η κατανάλωση ελαιολάδου, απαλού και έντονου, στην Ισπανία υπερβαίνει εκείνη του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Οι ίδιοι όγκοι παραγωγής παρθένου και λαδιού λεμπάντε αντιστοιχούν στο 40% της εθνικής παραγωγής, σύμφωνα με τον μέσο όρο πενταετίας που παρέχει το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, ποσοστό που θα μπορούσε να αυξηθεί κατά τη φετινή ελαιοκομική χρονιά.

Και οι τιμές για το λαμπάντε και το παρθένο ελαιόλαδο βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν ήταν πάνω από 8 ευρώ/kg για το παρθένο και περίπου 7,5 ευρώ/kg για το λαμπάντε, για να φτάσουν σήμερα, σύμφωνα με την πύλη PoolRed στα 7 ευρώ/kg για το παρθένο και 6,6 ευρώ/kg για το λαμπάντε.

Είναι σαφές ότι υπάρχει επιθυμία μείωσης του πληθωρισμού ακόμη και στο ελαιόλαδο από την πλευρά της διεθνούς διανομής, με συγκράτηση των τιμών χονδρικής σχεδόν παντού.

Πηγή: teatronaturale.it

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...