Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα κορυφαία ελληνικά ελαιόλαδα στη λίστα The Top 50 του Ελαίας Καρπός

Ολα τα φώτα είναι στραμμένα στον κλάδο του ελαιολάδου αυτή την περίοδο, σε μια συγκυρία που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στα πρόσφατα χρονικά. Αν και οι λόγοι δεν ταιριάζουν απαραίτητα στο προφίλ των προϊόντων που διακρίνονται στη λίστα των κορυφαίων επιλογών του Ελαίας Καρπός, αυτό το ανθολόγιο με τον «αφρό» του ελληνικού ελαιολάδου προσφέρει μια απόλυτη και διαχρονική απάντηση στο ερώτημα που εμμέσως τίθεται αυτό τον καιρό: Αξίζει τελικά το ελαιόλαδο και πόσο; Το ποιοτικό ελαιόλαδο είναι πέραν όλων των άλλων πολιτισμικό κεφάλαιο και ως τέτοιο το διαχειρίζονται οι μικροί παραγωγοί και οι συλλογικές προσπάθειες που ξεχωρίζουν σε αυτή την ετήσια έκδοση. Όταν η διαχείρισή του γίνεται σωστά, εισέρχεται στη σφαίρα του κλασικού, μακριά από τις διακυμάνσεις των αγορών.

Κάθε μία από τις προσπάθειες που διακρίνονται φέτος, αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία επικοινωνίας του ιστορικού βάθους της χώρας και εντυπωσιάζει η ποικιλομορφία της γευστικής έκφρασης, η οποία επιτυγχάνεται σε μια τόσο στενή χωρική γραμμή.

Πέρα από το σήμα κατατεθέν, την Κορωνέικη, του ελλαδικού χώρου, οι παραγωγοί πέτυχαν το ξεχωριστό με ποιοτικές ελαιοποιήσεις σε επιτραπέζιες ποικιλίες Αμφίσης, Καλαμών και Χονδροελιά Χαλκιδικής. Ζωτικό χώρο κερδίζουν τοπικές ποικιλίες που μέχρι πολύ πρόσφατα θεωρούνταν niche και ακόμη πιο σπάνιες όπως το Θιακό της Ιθάκης, η Γαλανή της Χαλκιδικής και η λακωνική Σμερτολιά.

Την ίδια στιγμή και για πολλούς παραγωγούς, η βιολογική καλλιέργεια έχει ταυτιστεί με την ελαιοκαλλιέργεια, ενώ η προσέγγιση στη συσκευασία δείχνει πιο ώριμους επιχειρηματίες που δεν θέλουν απλά να εντυπωσιάσουν, αλλά να δώσουν μια υψηλής αισθητικής τελευταία πινελιά, σε ένα έργο τέχνης που συμπυκνώνει πολυετείς προσπάθειες στον ελαιώνα.

 

Το Top 50 του Ελαίας Καρπός κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα το Σάββατο 25 Νοεμβρίου.

 

Julia EVOO – Οικογενειακός ελαιώνας άνω των 100 ετών

(Κονσερβολιά)

Υψηλή συγκέντρωση σε πολυφαινόλες, που υποστηρίζει ισχυρισµό υγείας, σε συνδυασµό µε σπάνια αρµονία στον οργανοληπτικό έλεγχο χαρακτηρίζουν το ελαιόλαδο Julia της Γιούλιας Αντωνίου και του συζύγου της Θανάση Χρήστου από την Άρτα. Παράγεται από την ποικιλία Κονσερβολιά  Άρτας από οικογενειακό ξηρικό ελαιώνα άνω των 100 ετών, που αναπτύσσεται σε λοφώδη περιοχή στα 330 µ. Η ελαιοποίηση γίνεται αυθηµερόν µε τη συγκοµιδή µε τη διαδικασία της ψυχρής έκθλιψης, ενώ η εµφιάλωση πραγµατοποιείται εφόσον «ηρεµήσει» το ελαιόλαδο και χωρίς φίλτρα. Σηµειώνεται ότι το Julia ήταν το ένα από τα δύο ελληνικά ελαιόλαδα που κατέκτησαν ∆ιπλό Χρυσό µετάλλιο στον φετινό Athena IOOC και του απονεµήθηκε η διάκριση του Καλύτερου Ελληνικού Ελαιολάδου.

245 Organic EVOOΤρία Αστέρια στα Great Taste Awards 2023

(Κλωνάρα)

Λεπτή φρουτώδη γεύση σε ισορροπία πικρού και πικάντικου και οξύτητα κάτω από 0,8% προσφέρει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 245, που παράγεται από ποικιλία ελιάς Κλωνάρα ή Κλωνάρι, η οποία είναι ενδηµική της Αττικής και θεωρείται κλώνος της Μεγαρείτικης ποικιλίας. ∆ηµιουργός η οικογένεια ∆άβαρη, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή της Παιανίας πάνω από έναν αιώνα µε τον παππού Κωνσταντίνο ∆άβαρη να ξεκινά από νεαρή ηλικία να ασχολείται µε την καλλιέργεια των ελαιόδεντρων. Το 1910 µάλιστα φύτεψε τα πρώτα δέντρα του ελαιώνα βάζοντας τον θεµέλιο λίθο ενώ µετέδωσε στον γιο του Όθωνα τις φροντίδες που έπρεπε να ξέρει για να κρατήσει αειφόρα τα δέντρα της σπάνιας ποικιλίας που κληρονόµησε. Φτάνοντας στο σήµερα και στον παραγωγό Γιώργο ∆άβαρη, οι ελαιώνες «245» διαχειρίζονται τον καρπό µε απόλυτη φροντίδα και πίστη στην οικογενειακή παράδοση, ενώ το παραγόµενο βιολογικό EVOO φέτος διακρίθηκε µε δύο Χρυσά Μετάλλια στους διαγωνισµούς του Ντουµπάι και του Λονδίνου και κατέκτησε την ανώτατη διάκριση στα Great Taste Awards 2023.

Holiston Ultra Premium – Όταν το ελαιόλαδο γίνεται functional food
(Κορωνέικη)

Πλούσιο άρωµα και κοµψή γεύση για το αφιλτράριστο πολυφαινολικό EVOO Holiston, το οποίο καλύπτει τρεις ισχυρισµούς υγείας για υψηλές πολυφαινόλες, βιταµίνη Ε και ακόρεστα λιπαρά, ενώ πρωτοµπήκε στο ράφι πέρυσι µε προορισµό κυρίως τη διεθνή αγορά. ∆ηµιουργός του ο βιολογικός ελαιοπαραγωγός και γεωπόνος Ανδρέας Γεωργίου µε έδρα την Ιαλυσό Ρόδου, που επένδυσε τόσο στην ορθή φροντίδα του ελαιώνα του δίνοντας έµφαση στην ενίσχυση της υγείας του εδάφους, όσο και στην προσωπική του κατάρτιση σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές. Το γεγονός που πυροδότησε το ενδιαφέρον του ελαιοπαραγωγού για τις πολυφαινόλες ήταν η ασθένεια συγγενικού του προσώπου, που τον έκανε να δει µε άλλη µατιά τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του έξτρα παρθένου. «∆ιάβασα έρευνες για τις πολυφαινόλες όπως αυτές του Προκόπη Μαγιάτη. Για µένα θα ήταν πολύ εύκολο να παράγω ένα συµβατικό ελαιόλαδο σε προσιτή τιµή και να το διαθέτω στους τουρίστες. Ωστόσο ήθελα να δηµιουργήσω ένα προϊόν που να ξεχωρίζει», θα πει  ο ίδιος. Μάλιστα όπως σηµειώνει µέσα σε τέσσερα χρόνια, αφού ανέλαβε τα οικογενειακά κτήµατα, το επίπεδο των πολυφαινολών στο παραγόµενο ελαιόλαδο αυξήθηκε κατά πολύ φτάνοντας σήµερα τα 850 mg ανά κιλό. Το βραβευµένο διεθνώς EVOO κυκλοφορεί σε ιδιαίτερη σχεδιαστικά συσκευασία, η οποία αποτελεί προϊόν µελέτης.

OLITHEA Premium –  Με ισχυρισµό υγείας και διεθνείς διακρίσεις

(Λιανολιά)

Πολύπλοκο φρουτώδες και µεσαίας έντασης πικρό και πικάντικο χαρακτηρίζουν το OLITHEA Premium EVOO µε ισχυρισµό υγείας σύµφωνα µε τον EK 432/2012. Η πρώτη ύλη προέρχεται από οικογενειακούς αιωνόβιους ελαιώνες Λιανολιάς στον Αγ. Ματθαίο της Κέρκυρας που καλλιεργούνται ακολουθώντας αυστηρά τις νόρµες της βιολογικής γεωργίας και συνδυάζοντας την παράδοση αιώνων στην ελαιοκαλλιέργεια µε την τεχνολογία και τις πιο σύγχρονες διαδικασίες ελέγχου.

Ηoly Mount Ultra Premium – Προϊόν βιολογικής και βιώσιµης γεωργίας

(Γαλανή)

Ρωµαλέο φρουτώδες, απαλή αίσθηση πικάντικου και φρέσκια επίγευση συνθέτουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου Holy Mount Ultra Premium. Ένα ελαιόλαδο που έχει επανειληµµένα βραβευθεί για την ποιότητά του στον διεθνή διαγωνισµό του Βερολίνου, παράγεται στην Ουρανούπολη από ελιές βιολογικής καλλιέργειας και αποτελεί δηµιουργία της οικογένειας Καϊµάκη, η οποία για τρεις γενιές ακολουθεί πιστά τους κανόνες της παραδοσιακής αειφόρας καλλιέργειας στον ελαιώνα, εφαρµόζοντας παράλληλα σύγχρονους τρόπους ελαιοποίησης µε το  Holy Mount Ultra Premium να  παράγεται µόνο µε µεθόδους ψυχρής έκθλιψης. Ο χρόνος συγκοµιδής, η ωριµότητα και το πάτηµα του καρπού, καθώς και οι τηρούµενοι χρόνοι σε κάθε στάδιο της προετοιµασίας, αποτελούν εξαιρετικά µελετηµένες διαδικασίες, οι οποίες συνθέτουν υψηλότατες προδιαγραφές ποιότητας, όπως και η εξαγωγή του ελαιόλαδου, το φιλτράρισµα και η συντήρησή του. Σηµειώνεται ότι το Holy Mount έχει αποκτήσει και το σήµα ποιότητας από την Αριστοτελική Σύµπραξη Επαγγελµατιών του ∆ήµου Αριστοτέλη.

Corinto EVOO -Χρυσό Μετάλλιο στον NYIOOC 2023

(Μανάκι)

∆ιακριτικά αρώµατα φρέσκων φρούτων, εσπεριδοειδή, άνθη και βότανα µε µια γλυκιά νότα ελιάς που συνδυάζονται µε  µια απαλή αίσθηση στο στόµα, µέτρια ισορροπηµένη, µε αρωµατικές νότες άνθεων και φρέσκων εσπεριδοειδών και µια ελαφρά πικάντικη επίγευση  χαρακτηρίζουν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Corinto, το οποίο φέτος κατέκτησε Χρυσό Μετάλλιο στον παγκόσµιο διαγωνισµό ποιότητας ελαιολάδου της Νέας Υόρκης. Το Corinto παράγεται από προσεκτικά επιλεγµένες ελιές ποικιλίας Μανάκι, οι οποίες ελαιοποιούνται µε τη µέθοδο της ψυχρής έκθλιψης, ώστε να διατηρηθούν οι πλούσιες υγειοπροστατευτικές ιδιότητές τους. Αποτελεί δηµιουργία της οµώνυµης εταιρείας µε έδρα την Κόρινθο, η οποία ελαιοποιεί αποκλειστικά ελιές Μανάκι, µια ποιΚιλία άρρηκτα συνδεδεµένη µε την περιοχή της Κορινθίας, µε όλη τη διαδικασία παραγωγής, από τη συγκοµιδή µέχρι την τυποποίηση, να έχει σχεδιαστεί µε στόχο την ανάδειξη των ιδιοτήτων της ποικιλίας. Σηµειώνεται ότι στη φετινή έκθεση Food Expo η εταιρεία Corinto παρουσίασε στο κοινό για πρώτη φορά την premium κεραµική συσκευασία  της «Aryballos», η οποία είναι χειροποίητη, έργο µιας οµάδας σύγχρονων και ιδιαίτερα εξειδικευµένων τεχνιτών. Πρόκειται, σύµφωνα µε τους ανθρώπους της εταιρείας, για ένα αρχαίο τεχνούργηµα που ανασταίνεται ως φόρος τιµής στη βαθιά ριζωµένη και µακροχρόνια σύνδεση µεταξύ της ελιάς και της Κορινθίας.

Κladeos OrganicΑπό τη Lapithas Elaiourgiki

(Κορωνέικη)

Ισορροπία µε διακριτική πικράδα, βουτυράτη επίγευση και αρώµατα πράσινης ντοµάτας και φρεσκοκοµµένου γρασιδιού προσφέρει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Kladeos που παράγεται από ελιές ποικιλίας Κορωνέικης από ελαιώνες της Ολυµπίας. ∆ηµιουργός η βραβευµένη διεθνώς εταιρεία Lapithas Elaiourgiki µε έδρα στα Κρέστενα Ηλείας, όπου διατηρεί σύγχρονες εγκαταστάσεις µε ελαιουργείο, δύο µονάδες τυποποίησης καθώς και αποθηκευτικούς χώρους ανοξείδωτων δεξαµενών.

Black Rock ΕVOOΑπό την Voliotis Family  – Olive Oil of Pilion

(Αμφίσσης)

Βραβευµένο βιολογικό Αγουρέλαιο από ελαιώνα της Οικογένειας Βολιώτη που επιβλέπει ο «Μαύρος Βράχος», το βουνό των Κενταύρων, δίνοντας και το όνοµα και στη νέα κυκλοφορία «Black Rock». Ένα περίπλοκο ελαιόλαδο, µε σήµα κατατεθέν τη γεύση του και τις εξαιρετικές φαρµακευτικές του ιδιότητες. Πρόκειται για ακόµη µια νέα παραγωγική προσπάθεια της οικογενειακής επιχείρησης, που αναδεικνύει την προσήλωσή της για δηµιουργία και καινοτοµία.

Medusa EVOO – Πηγή έµπνευσης η µυθική Γοργόνα

(Κλωνάρα)

Από ελιές της ποικιλίας Κλωνάρα (ή Ντόπια Κορωπίου), η οποία θεωρείται κλώνος της Μεγαρείτικης, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόδο Medusa EVOO της Ρενάτας Σταυροπούλου. Πηγή έµπνευσης του brand, η οµώνυµη Γοργόνα της Ελληνικής Μυθολογίας, απεικονισµένη αντί για φίδια στο κεφάλι, µε κλωνάρια από ελιές, λόγω της µονοποικιλιακής προέλευσης της ετικέτας. Κυκλοφορεί σε βαµµένες γυάλινες φιάλες των 500ml και 250ml και έχει τοποθετηθεί στα ράφια επιλεγµένων καταστηµάτων ανά την Ελλάδα, ενώ έχει καταφέρει και στοχευµένες εξαγωγές στις ΗΠΑ. Σηµειώνεται ότι η ιδιαίτερα διαδεδοµένη στην Αττική ποικιλία Κλωνάρα είναι διπλής χρήσης.

Alpha Plus EVOO – Από τον Ελαιουργικό Συνεταιρισµό Ακρασίου

(Κολοβή)

Πλούσια φρουτώδη αρώµατα, απαλή πικρή γεύση, µέτρια πικάντικη αίσθηση αλλά και το βελούδινο άγγιγµα που υπόσχεται το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από ποικιλία Κολοβή προσφέρει το βραβευµένο στον διεθνή διαγωνισµό Athena IOOC, Alpha Plus. Πρόκειται για ένα συνεταιριστικό ελαιόλαδο, δηµιουργία του Ελαιουργικού Συνεταιρισµού Ακρασίου, ένα ηµιορεινό χωριό στα βόρεια του Πλωµαρίου περιτριγυρισµένο µε ελαιόδεντρα, όπου δηµιουργούνται ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή ελαιολάδου. Πρόκειται για σύγχρονη και επισκέψιµη παραγωγική µονάδα, που εφαρµόζει σύστηµα διαχείρισης ιχνηλασιµότητας τροφίµων ISO 22005:2007 πιστοποιηµένο από την TÜV Austria.

Korona Organic  – Υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο

(Κορωνέικη)

Αρώµατα φρέσκων φρούτων και απαλή πικάντικη γεύση χαρακτηρίζουν το υψηλής διατροφικής αξίας ελαιόλαδο Korona Organic Farming, το οποίο παράγεται από ορεινούς ελαιώνες συστηµατικής βιολογικής καλλιέργειας. ∆ηµιουργός η εταιρεία Physis of Crete της οικογένειας Ασµαριωτάκη µε έδρα το Λασήθι, η οποία από το 2002 ασχολείται µε την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από Κορωνέικη ποικιλία, ενώ από το 2019 λειτουργεί ένα πρότυπο επισκέψιµο πάρκο ελαιoλάδου. Σηµειώνεται ότι για ακόµη µια χρονιά φέτος το Korona Organic Farming, εκτός από τις υπόλοιπες διακρίσεις, κατέκτησε Χρυσό Μετάλλιο για το φαινολικό περιεχόµενό του στα Olympia Health Awards.

Οοtopia Single Estate Iliokastro – Βιολογικό ελαιόλαδο από το «Κάστρο του Ήλιου»

(Κορωνέικη)

Nότες ντοµάτας και φρεσκοκοµµένο γρασίδι που συνδυάζονται απόλυτα µε τα άγρια βότανα της ελληνικής υπαίθρου αναδεικνύοντας έναν πικάντικο χαρακτήρα προσφέρει το εξαιρετικό παρθένο -µονοποικιλιακό από Κορωνέικη- ελαιόλαδο της Ootopia. Πολυβραβευµένο στους µεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισµούς ποιότητας ελαιολάδου, όπως και οι υπόλοιπες ετικέτες του brand, το Ootopia Organic Single Estate Iliokastro λαµβάνει την πρώτη ύλη για τη δηµιουργία του από το κτήµα Ηλιόκαστρο, στο οποίο πριν από πέντε χρόνια η Ootopia φύτευσε 700 ελαιόδεντρα ποικιλίας Κορωνέικης. Μια εταιρεία, που ιδρύθηκε επίσηµα πριν από τρία χρόνια µε έδρα την Ερµιόνη Αργολίδας, ως όραµα του Μάριου Φωτιάδη και της συζύγου του Barbara, στα πρότυπα των estate ελαιολάδου του εξωτερικού αποσκοπώντας στη δηµιουργία ενός προϊόντος µε υψηλό ποιοτικό αποτύπωµα, το οποίο µέσω της χρήσης του στην υψηλή γαστρονοµία θα κατακτήσει τις µεγάλες αγορές του εξωτερικού. Ένας στόχος που βρίσκεται στην πραγµάτωσή του µε τo brand να εξάγει ήδη στη Νότια Κορέα, την Τσεχία, την Αυστρία και τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα ενώ επόµενοι στόχοι είναι οι αγορές της Αµερικής και της Ασίας. Στις υπόλοιπες ετικέτες της Ootopia ανήκουν το µονοποικιλιακό Μανάκι και το blend από Μανάκι και Κορωνέικη, ενώ η εταιρεία στους ελαιώνες της, οι οποίοι βρίσκονται στους λόφους πάνω από την παραλαθαλάσσια πόλης της Ερµιόνης, περιλαµβάνει, εκτός από τις ελληνικές, και ιταλικές και ισπανικές ποικιλίες ελιάς.

Droselia Αγουρέλαιο – Με πιστοποιηµένο ισχυρισµό υγείας

(Αμφίσσης)

Πολυπλοκότητα, µια αλµυρή νότα από τη γειτνίαση µε τη θάλασσα, αλλά και πολύ χαµηλή οξύτητα και πλούσιο περιεχόµενο σε πολυφαινόλες και µέταλλα προσφέρει το Αγουρέλαιο από ποικιλία ελιάς Αµφίσσης της οικογένειας Μπάκου, το οποίο έχει βραβευτεί τόσο για τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητές του στα Olympia Health Awards 2023, όσο και την ποιότητά του στον Athena IOOC 2023 και προτείνεται για ωµή κατανάλωση. Η πρώτη ύλη προέρχεται από παραθαλάσσιους υπεραιωνόβιους ελαιώνες στις Νηές, έναν παραθαλάσσιο οικισµό της Σούρπης Μαγνησίας, από όπου φέρεται να απέπλευσε ο Αχιλλέας µε τους Μυρµιδόνες για την Τροία. Κυκλοφορεί υπό το brand Droselia, το οποίο ιδρύθηκε το 2022 µε σκοπό να δώσει υπόσταση και όνοµα σε ένα προϊόν που παράγεται εδώ και τρεις γενιές.

Mesimeri EVOO – Χρυσό το πρώτο µετάλλιο ποιότητας

(Κορωνέικη)

Κρατώντας την ισορροπία ανάµεσα σε φρουτώδες, πικρό και πικάντικο, µε άρωµα από φύλλα ντοµάτας, φρεσκοκοµµένο χορτάρι, φύλλα ελιάς, βότανα και ξηρούς καρπούς, το EVOO Mesimeri αποτελεί την προσπάθεια των δηµιουργών του να αναδειχθεί ο τόπος τους. Εµπνευστές του εγχειρήµατος ο Κώστας Σπυρόπουλος και η Αγγελική Μαρκοπούλου, που καλλιέργησαν τα

οικογενειακά κτήµατα µε απόλυτα φυσικό τρόπο χωρίς τη χρήση χηµικών λιπασµάτων ή φυτοπροστατευτικών. Ο καρπός συλλέγεται µε προσοχή, αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες δεξαµενές µε σύστηµα αζώτου και εµφιαλώνεται σε σκούρο µπουκάλι, ώστε τα θρεπτικά και οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά να µένουν αναλλοίωτα. Μάλιστα η πρώτη σοδειά του 2021 έφερε το πρώτο βραβείο, και µάλιστα Xρυσό,  στον ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό του Καναδά.

Olvia Βιολογικό EVOO – Ένας αιώνας παράδοσης στην ελαιοκαλλιέργεια

(Blend)

Ισορροπηµένη γεύση, λαµπερό χρώµα κι έντονο αρωµατικό χαρακτήρα προσφέρει το βιολογικό  Όλβια EVOO. Παράγεται από ελιές βιολογικής καλλιέργειας των ποικιλιών Αδραµυτινή και Κολοβή, που καλλιεργούνται στα ορεινά ελαιοκτήµατα της οικογένειας Τζωρτζή στην καρδιά της Λέσβου και συγκεκριµένα στα χωριά Πηγή και Κώµη ενώ η διαχείριση του προϊόντος γίνεται στο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο – τυποποιητήριο. Με οδηγό τα 100 χρόνια οικογενειακής παράδοσης και εµπειρίας στην ελαιοκαλλιέργεια, τα Ελαιοπερίβολα της Οικογένειας Τζωρτζή δραστηριοποιούνται από το 2006 στον τοµέα της τυποποίησης, παραγωγής και εµπορίας βιολογικού και συµβατικού ελαιολάδου κατέχοντας τα µυστικά της σωστής καλλιέργειας. Μια οικογενειακή επιχείρηση,  µε επικεφαλής σήµερα τον Μιχαήλ Τζωρτζή, που στήθηκε µέσα από µια σειρά επενδύσεων σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 1.000m2 για την τυποποίηση  της παραγωγής των οικογενειακών ελαιώνων και όχι µόνο, το στήσιµο του δικτύου εµπορίας της παραγωγής και τέλος την κατασκευή ενός σύγχρονου ελαιοτριβείου. Ορµητήριο, τα 350 στρέµµατα ελαιώνα στα χωριά Πηγή και Κώµη της Λέσβου από τις ποικιλίες ελιάς της Λέσβου, Αδραµυτινή και Κολοβή, που καλλιεργούνται µε σύγχρονες µεθόδους και εφαρµόζοντας πιστά τους κανονισµούς για τη βιολογική καλλιέργεια αλλά και µε σύµµαχο το µικροκλίµα της περιοχής και τις εδαφολογικές συνθήκες.

Σκουτάρι EVOO – Σκουτάρι ίσον ασπίδα, ως το ελαιόλαδο για την υγεία

(Κορωνέικη)

Bιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πρώιµης συγκοµιδής, πλούσιο σε πολυφαινόλες. ∆ηµιουργοί του ο Ανάργυρος Βάρδας και η Μαρία Σγουρού, που ανέλαβαν τους οικογενειακούς ελαιώνες στο νοµό Λασιθίου, οι οποίοι ξεκινούν από την Κριτσά, τον τόπο καταγωγής και διαµονής της οικογένειας, σε ένα υψόµετρο 350 µ., και φτάνουν ως το Καβούσι, όπου βρίσκεται το µεγαλύτερο µέρος των υπεραιωνόβιων δέντρων, και έβαλαν στόχο να παράξουν ένα ελαιόλαδο που θα ξεχώριζε. Το Σκουτάρι, που γεννήθηκε το 2020, διατίθεται σε περιορισµένη ποσότητα και επιλεγµένα καταστήµατα, εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Ελλάδα και την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερµανία, την Ελβετία και την Ολλανδία, ενώ στο διάστηµα αυτό έχει αγγίξει τις 50 διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισµούς.

EFKRATO Organic – Iσχυρισµός υγείας και υψηλή γαστρονοµία

(Τσουνάτη)

Συνδυάζοντας την πικράδα και την σπιρτάδα του ελαιολάδου που προέρχεται από πρώιµη συγκοµιδή, µε πολλά αρώµατα, από πράσινα φρούτα, αγκινάρα, πράσινο πιπέρι, το EFKRATO EVOO προσφέρει γαστρονοµική απόλαυση και υγειοπροστατευτικές ιδιότητες, όπως επιβεβαιώνεται από τον ισχυρισµό υγείας που απέκτησε. Παράγεται σε περιορισµένες ποσότητες από µικρής έκτασης ξερικούς οικογενειακούς ελαιώνες στη βόρεια Kρήτη και την αρχαία ποικιλία Τσουνάτη. Βασική παράµετρος της καλλιεργητικής προσέγγισης είναι ο σεβασµός των ρυθµών της φύσης αξιοποιώντας µεθόδους από τη Βιοδυναµική, αλλά και την Αναγεννητική γεωργία. Σηµειώνεται ότι το ελαιόλαδο ξεκίνησε την εµπορική πορεία του το 2018 και κάθε χρόνο αποσπά σηµαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισµούς.

Evolia EVOO – Πολυφαινολικό από το Κτήµα Ευαγγελία

(Καλαμών)

Έντονη φρουτώδης και πικάντικη γεύση και ήπιο πικρό χαρακτηρίζουν το βραβευµένο βιολογικό, πολυφαινολικό EVOO Evolia. Παράγεται από ελιές Καλαµών από τον ιδιόκτητο ελαιώνα του Κτήµατος της Ευαγγελίας Γκιώνη στους Βουτιάνους Λακωνίας σε υψόµετρο 400 και πλέον µέτρων, µε κλίµα ηµιορεινό. Η συγκοµιδή γίνεται τον Οκτώβριο, όταν οι ελιές είναι ακόµη άγουρες και πράσινες κι έχουν τη µέγιστη συγκέντρωση σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά ενώ εντός 24 ωρών πραγµατοποιείται ψυχρή έκθλιψη σε θερµοκρασίες κάτω από 27°C. Στις πολλαπλές διακρίσεις του ελαιολάδου ανήκει και το Πλατινένιο Μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισµό Berlin GOOA 2023 στην κατηγορία των πολυφαινολικών ελαιολάδων και το Χρυσό Μετάλλιο στα Olympia Health Awards 2023.

Vatsiko EVOO – Από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό «Ελαιώνας»

(Κορωνέικη)

Πολύπλοκα αρώµατα και µια πλούσια, φρουτώδης και γεµάτη γεύση όπου πικρό και πικάντικο ισορροπούν χαρακτηρίζουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Vatsiko, που παίρνει το όνοµά του από την τοπική στη Μεσσηνία ονοµασία «Βάτσικο» της Κορωνέικης ποικιλίας ελιάς. ∆ηµιουργός ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Ελαιώνας µε έδρα τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, τα 140 µέλη του οποίου καλλιεργούν µε την εφαρµογή συστηµάτων ορθής καλλιεργητικής πρακτικής και περιβαλλοντικής διαχείρισης 105.000 ελαιόδεντρα σε 5.000 στρέµµατα και ο οποίος φέτος κατέκτησε πέντε χρυσά µετάλλια στους µεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισµούς.  Σηµειώνεται ότι εκτός από το Vatsiko EVOO Ολοκληρωµένης ∆ιαχείρισης, κυκλοφορεί η ετικέτα σε έκδοση ΠΟΠ Καλαµάτα και Βιολογικό.

Κτήµα  Τσικρικώνη – Στα βήµατα του κρασιού, ελαιόλαδο µε terroir

(Blend)

Εξωτικό άρωµα και όξινα φρούτα αλλά και πράσινα στοιχεία συνδυάζει το ελαιόλαδο του Κτήµατος Τσικρικώνη µε έδρα το Μυρτόφυτο Καβάλας, γνωστού για την οινοποιητική του δραστηριότητα. Οι ποικιλίες που επιλέχθηκαν για την παραγωγή του ελαιολάδου είναι Χαλκιδικής (70%) και Μεγαρείτικη (30%) ενώ ο καρπός συγκοµίστηκε καταπράσινος ώστε το παραγόµενο ελαιόλαδο να είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες. Ο ιδιόκτητος ελαιώνας της οικογένειας Τσικρικώνη, η οποία ασχολείται µε την ελαιοποίηση εδώ και 40 χρόνια, βρίσκεται σε υψόµετρο 400 µέτρων και καλλιεργείται µε πλήρως βιολογικό τρόπο σε αµµώδες έδαφος. Σηµειώνεται ότι το ελαιόλαδο του Κτήµατος Τσικρικώνη κατέκτησε Αργυρό Μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισµό Athena IOOC 2023.

Καλαµάτα ΠΟΠ – Από την εταιρεία Κωνσταντόπουλος Olymp

(Κορωνέικη)

Πλούσια, φρουτώδης και ελαφρά πικάντικη γεύση µε έντονα φρουτώδες άρωµα χαρακτηρίζει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαµάτα της ιστορικής εταιρείας Κωνσταντόπουλος Olymp, η οποία έχει έδρα την Κατερίνη. Την 1η Οκτωβρίου 2014, η εταιρεία εγκαινίασε παράρτηµα στην Καλαµάτα, στις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΑΣ Μεσσηνίας, που της παρέχει τη δυνατότητα να παράγει και να συσκευάζει ελιές ΠΟΠ Καλαµάτα, καθώς και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαµάτα. Οι εγκαταστάσεις στην πόλη της Καλαµάτας, µεταξύ άλλων, έχουν δυνατότητα αποθήκευσης πλέον των 1.000 τόνων έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, µε εξελιγµένες τεχνολογίες διήθησης και µεθόδου συσκευασίας και ένα εργαστήριο ελέγχου ποιότητας τελευταίας τεχνολογίας. Σηµειώνεται ότι το ελαιόλαδο της Κωνσταντόπουλος Olymp έχει αποσπάσει διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισµούς.

Masterpiece Blend Gourmet – Από τους Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου

(Blend)

Στα «Olive Oil Jewels» των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου ανήκει το Masterpiece Blend Gourmet, το οποίο το 2022 κατέκτησε την κορυφαία θέση στην παγκόσµια κατάταξη EVOO World Ranking στην κατηγορία του. Πρόκειται για ένα spicy gourmet 100% φυσικό αρωµατικό ελαιόλαδο, µια κατηγορία στην οποία έχουν ειδικευτεί οι Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου. Για τη δηµιουργία του το 2021 συνδυάστηκαν τρεις ποικιλίες ελιάς, Κορωνέικη, Αθηνολιά και Κουτσουρελιά, µε διαφορετικό βαθµό ωρίµανσης που η κάθε µία προσδίδει τα πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Το τελικό αποτέλεσµα προκύπτει µε τη φυσική προσθήκη τεσσάρων συστατικών από την παγκόσµια παλέτα αρωµάτων και γεύσεων, και συγκεκριµένα του πιµέντο, του γαρίφαλου, του µοσχοκάρυδου και της κανέλας. Σηµειώνεται ότι το πιµέντο, που δίνει τη βασική ταυτότητα, είναι ένας σπάνιος αποξηραµένος τροπικός καρπός. Οι ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, που καλλιεργούνται βιολογικά από το 1992, βρίσκονται κοντά στην Σπάρτη Λακωνίας, σε µια περιοχή ελαιοκαλλιέργειας µε ιδανικές συνθήκες. Σηµειώνεται δε ότι τα ελαιόλαδα και οι ελιές της έχουν κατακτήσει περισσότερες από 790 διεθνείς διακρίσεις, ενώ λόγω των υψηλών υγειοπροστατευτικών συστατικών τους συµµετέχουν σε πανεπιστηµιακές µελέτες και κλινικές έρευνες τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό.

Kouros of Zeus Early Harvest – Μεγάλη συγκέντρωση πολυφαινολών

(Σμερτολιά)

Ισορροπία µεταξύ της διατροφικής αξίας, των αρωµάτων και της γεύσης χαρακτηρίζει το µονοποικιλιακό πρώιµης συγκοµιδής ελαιόλαδο Kouros of Zeus Premium από την σπάνια Σµερτολιά. Πρόκειται για µια αρχαία ποικιλία της περιοχής της Σπάρτης, η οποία στον αιωνόβιο ελαιώνα του Ευθύµη Χριστάκου και της οικογένειάς του αντλεί την προσωπικότητά της από τον τοπικό «Κροκεάτη λίθο» και προσφέρει στο ελαιόλαδο µεταξύ άλλων και µεγάλη συγκέντρωση πολυφαινολών και εποµένως κορυφαία διατροφική αξία. Οι καρποί συλλέγονται µε το χέρι, πράσινοι και σχεδόν άγουροι και η ελαιοποίηση γίνεται σε ψυχρή έκθλιψη, διατηρώντας χαµηλά την οξύτητα ενώ αποθηκεύεται µε προσοχή σε ανοξείδωτες δεξαµενές µε άζωτο, στο ιδιόκτητο τυποποιητήριο πιστοποιηµένο µε ISO 22000, διατηρώντας την άριστη ποιότητά του µέχρι την τυποποίηση του. Σηµειώνεται ότι η ετικέτα συσκευάζεται  σε χειροποίητα, αριθµηµένα µπουκάλια.  Σε ό,τι αφορά το όνοµα η έµπνευση αντλείται από τους µυθικούς ∆ιόσκουρους, προστάτες των Κροκεών.

Dr. Kavvadia Θιακό – Βραβευµένο σε Τόκιο και Ν. Υόρκη

(Θιακό)

Έµφαση στο φρουτώδες και ισορροπία στα πικρά και πικάντικα χαρακτηριστικά του προσφέρει το ελαιόλαδο από την σπάνια ποικιλία Θιακό, που διαθέτει στην ελληνική και διεθνή αγορά το brand Dr Kavvadia του Απόστολου Πορσανίδη. Ένας πρώην βιοµηχανικός σχεδιαστής µε έδρα το Παρίσι αποφάσισε το 2010 να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Κέρκυρα, συνεχίζοντας το έργο του παππού του. Του γιατρού Απόστολου Καββαδία, ο οποίος από την Κεφαλονιά µετοίκισε στην Κέρκυρα και µε πάθος για την ελαιοκαλλιέργεια και τη Λιανελιά δηµιούργησε τη δεκαετία του 1950 τον ελαιώνα, πρεσβεύοντας ότι το ελαιόλαδο που παράγεται σωστά αποκτά τις θεραπευτικές ιδιότητες του φαρµάκου.

Ελαιώνες Κενταύρων – Βιολογικό ελαιόλαδο από Ολυµπία και Κορωνέικη

(Blend)

Φρουτώδες άρωµα και πικάντικη γεύση χαρακτηρίζουν το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τους Ελαιώνες Κενταύρων που παράγεται από την αρχαία τοπική ποικιλία Ολυµπία και Κορωνέικη. Τα ελαιόδεντρα, που φύονται στο οροπέδιο της Φολόης, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυµπίας, καλλιεργούνται µε βάση τις αρχές της βιοδυναµικής θεωρίας, µε πιστοποίηση από τον οργανισµό TUV Hellas. Η συγκοµιδή των καρπών γίνεται όταν είναι ακόµα σχεδόν πράσινοι, απ’ όπου προέρχεται και το χαρακτηριστικό πράσινο χρώµα αλλά και η πλούσια περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά, φαινόλες και βιταµίνη Ε, όπως και σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, δύο πολυφαινόλες µε ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγµονώδη δράση. Βασικός στόχος του δηµιουργού του ελαιολάδου Άγγελου Σπυρόπουλου είναι η καθαρότητα του προϊόντος καθώς και η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, γεγονός που έχει επιβραβευθεί επανειληµµένα µε διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισµούς για την ποιότητα και τα υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά του.

Epirus Βios  – Ένα εξωστρεφές µε το ξεκίνηµά του brand

(Χονδροελιά)

Μονοποικιλιακό ελαιόλαδο οξύτητας έως 0,2 από την ιδιαίτερη Χονδροελιά Ηγουµενίτσας, τη µεσόκαρπη ιστορική ποικιλία ελιάς της Θεσπρωτίας, και από ελαιώνες εκατοντάδων ετών, η συγκοµιδή των οποίων, λόγω του ύψους των δέντρων και της µορφολογίας του εδάφους, γίνεται αποκλειστικά µε παραδοσιακό χειρωνακτικό ράβδισµα. Η ελαιοποίηση πραγµατοποιείται µόνο µε µηχανικές µεθόδους ενώ οι γεύσεις, τα αρώµατα και η υφή του ελαιολάδου παραµένουν αναλλοίωτα µέσω ψυχρής έκθλιψης αλλά και φύλαξης σε ανοξείδωτες δεξαµενές µε αυστηρώς ελεγχόµενη θερµοκρασία (18oC ) και όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Epirus Bios αποτελεί δηµιουργία του Σταύρου Παππά και της νέας εταιρείας Epirou Vios µε έδρα την Πλαταριά Θεσπρωτίας, η οποία θέτει ως στόχο της να συστήσει σε εγχώρια και διεθνή αγορά το ελαιόλαδο της Ηπείρου αλλά και τις ιδιότητες της σπάνιας ποικιλίας Χονδροελιάς µε την πλούσια γεύση και τα θρεπτικά συστατικά.  Όπως άλλωστε οι άνθρωποι της εταιρείας σηµειώνουν: «Το ελαιόλαδο της Ηπείρου είναι ένα άγνωστο σχετικά προϊόν αλλά τόσο ποιοτικό και ξεχωριστά γευστικό που αξίζει να το συστήσουµε σε όλο τον κόσµο».

Levantes Brace Bio – Ένα ελαιόλαδο µε πιστοποιητικό Foodoxys

(Blend)

Έντονη φρεσκάδα χαρακτηρίζει το έξτρα παρθένο βιολογικό αφιλτράριστο ελαιόλαδο Levantes Brace από Κορωνέικη, Αµφίσσης και Καλαµών, το οποίο παράγει η οικογενειακή επιχείρηση Levantes Family Farm από την Εύβοια, οι άνθρωποι της οποίας εργάζονται στον ελαιώνα σεβόµενοι τη βιοποικιλότητά του. Ο καρπός συλλέγεται µε το χέρι όταν είναι πράσινος προς πορτοκαλί και σχεδόν ώριµος, χωρίζεται ανά ποικιλία και αλέθεται εντός 5 έως 7 ωρών στο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο, σε θερµοκρασίες κάτω των 28°C, χωρίς προσθήκη νερού. Το αποτέλεσµα είναι ένα ελαιόλαδο µε ισχυρές προστατευτικές ιδιότητες έναντι των οξειδωτικών βλαβών, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι κάλυψε τις απαιτήσεις που απαιτούν τα πρωτόκολλα του πιστοποιητικού AFQ της Foodoxys. Στόχος της Levantes Farm είναι να εξασφαλίσει την ίδια πιστοποίηση και για τις υπόλοιπες ετικέτες της, οι οποίες στο µεταξύ συνεχίζουν να διακρίνονται σε διεθνείς διαγωνισµούς τόσο για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, όσο και για την εντυπωσιακή συσκευασία. Στη φετινή συγκοµιδή του Brace ανήκει µεταξύ άλλων το Χρυσό Μετάλλιο στον London Iooc 2023 για τη συσκευασία του.

Argilos I Early – Από το υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο της Agriston

(Χαλκιδικής)

Άγουρα αρώµατα φρούτων και βοτάνων που δηµιουργούν έναν κοµψό και δροσερό χαρακτήρα και ταυτόχρονα µία αίσθηση φρεσκάδας στον ουρανίσκο χαρακτηρίζουν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Argilos I Early της εταιρείας Agriston µε έδρα την Καβάλα, όπου λειτουργεί ένα υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο. Το ελαιόλαδο που έχει κατακτήσει διεθνείς διακρίσεις, µεταξύ των οποίων Χρυσό Μετάλλιο στον NYIOOC 2023, παράγεται από την ποικιλία Χαλκιδικής µε τη συγκοµιδή του καρπού να πραγµατοποιείται στις αρχές Οκτωβρίου προσδίδοντας υψηλή διατροφική αξία. Υπεύθυνος για την ανάπτυξη των ελαιολάδων της Agriston των αδελφών Ιωάννη και Ευάγγελου Χρυσαφούδη είναι ο Οδυσσέας Βλαχάβας.

Aegean Gold ΠΓΕ ΛέσβοςΑπό την Protoulis Master Olive Oil Makers

(Blend)

Ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται κατά κύριο λόγο από Κολοβή ποικιλία, η οποία του δίνει τον έντονο, φρουτώδη χαρακτήρα, σε συνδυασµό µε Αδραµυτινή και λίγη Λαδολιά, που προσθέτουν αντίστοιχα πλούσια υφή και µια ήπια, ελαφρώς ηµίγλυκη, εξισορροπητική γεύση. Πρόκειται για την παλαιότερη από τις τρεις ετικέτες της Protoulis Master Olive Oil Makers, που έχει να επιδείξει πλούσια συλλογή βραβείων και φέρει πάντα στις αποσκευές της την πρώτη θέση στον Mario Solinas 2007. Με την τέταρτη πια γενιά της σε δράση η Protoulis, που διατηρεί 700 ορεινά και ηµιορεινά στρέµµατα ελαιώνων εξάγει σε περισσότερες από 15 χώρες.

First Crush Food for the soul – Υψηλής έντασης πολυφαινολικό

(Χωραΐτικη)

Πλούσιο άρωµα, έντονη γεύση και ισχυρές υγειοπροστατευτικές ιδιότητες χαρακτηρίζουν το περιορισµένης παραγωγής, βραβευµένο διεθνώς, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «First Crush» Food for the soul από Χωραΐτικη ποικιλία. ∆ηµιουργός η εταιρεία Σελλάς Ελαιόλαδα, η οποία ιδρύθηκε το 1992 και ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στον κλάδο του χονδρικού εµπορίου ελαιολάδου συµβατικής και βιολογικής καλλιέργειας προσφέροντας πιστοποιηµένες υπηρεσίες επεξεργασίας, τυποποίησης και αποθήκευσης. Στις αρχές του 2012 η εταιρεία παρουσίασε µια σειρά τυποποιηµένων ελαιολάδων µε την ετικέτα «Σελλάς», για τη δηµιουργία των οποίων εφαρµόστηκε η εµπειρία και η γνώση πολλών ετών ενώ µε το πέρασµα του χρόνου αναπτύσσεται δυναµικά στη διεθνή και την εγχώρια αγορά.

Φιλαίος EVOO ΠΓΕ Λακωνία – ∆ηµιουργός η δραστήρια ΚΑΣΕΛΛ

(Blend)

Το βραβευµένο EVOO «Φίλαιος» παράγεται κατ’ αποκλειστικότητα στον ελαιόκαµπο Μολάων, Ασωπού και Μονεµβασίας σε ελεγχόµενα και πιστοποιηµένα χωράφια. ∆ηµιουργός του η ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ, πρώην Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισµών Επιδαύρου Λιµηράς Λακωνίας, που δραστηριοποιείται από το 2002 στους Μολάους. Με 3.500 ελαιοπαραγωγούς-µέλη, οκτώ υπερσύγχρονα ελαιοτριβεία και µια µονάδα τυποποίησης και συσκευασίας.

Violargo Premium – Κορωνέικη µαζί µε τοπική Σµυρτολιά

(Blend)

Καταπράσινο χρώµα, πλούσιο άρωµα, φρουτώδης γεύση αλλά και υψηλές πολυφαινόλες χαρακτηρίζουν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της οικογένειας Χριστάκου, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και τέσσερις γενιές στην ελαιοκοµία στις Κροκεές Λακωνίας. Το βραβεύµενο φέτος µε Χρυσό Μετάλλιο στον London IOOC Violagro Premium παράγεται από ιδιόκτητους ελαιώνες, µε πλήρη έλεγχο του καρπού από την καλλιέργεια µέχρι την τυποποίηση.

Styliana AmazonaTM EVOO – Από ιδιόκτητους ελαιώνες στην Ποτίδαια

(Μεγαρείτικη)

Iσορροπηµένη, αρµονική και γλυκιά γεύση, πληθωρικό στόµα και πλούσια µύτη χαρακτηρίζουν το εξαιρετικό παρθένο µονοποικιλιακό -από Μεγαρείτικη ποικιλία- ελαιόλαδο AmazonaTM, δηµιουργία του Γιώργου Κιοσσέ και της Μαρίας Μαρτινάκη. Πρόκειται για ένα προϊόν πιστοποιηµένης βιολογικής καλλιέργειας από ιδιόκτητους ελαιώνες στην Ποτίδαια Χαλκιδικής. Εκεί καλλιεργούνται 6.000 δέντρα από διάφορες ποικιλίες ελιάς, κυρίως Μεγαρείτικη και Arbequina, µε την ετικέτα AmazonaTM να διατίθεται και ως µονοποικιλιακή Arbequina καθώς και ως «Special Blend». Βασικός εξαγωγικός προορισµός είναι η Γερµανία, ενώ έχει καταφέρει να τοποθετηθεί στα ράφια επιλεγµένων καταστηµάτων λιανικής, σε πολυτελή ξενοδοχεία και βραβευµένα εστιατόρια της Χαλκιδικής.

Ladon Thelpousa EVOO – Χωραΐτικη ποικιλία µαζί µε Κορωνέικη

(Blend)

Ένα υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο που προτείνεται για ωµή κατανάλωση είναι το Thelpousa, η πρώτη ύλη για το οποίο προέρχεται από το Κτήµα Λάδων του Γιάννη Χρονόπουλου στο χωριό Χώρα της επαρχίας Γορτυνίας. Ένα όνοµα που προέρχεται από την οµώνυµη αρχαία πόλη της Αρκαδίας αλλά και τη νύµφη Θέλπουσα, κόρη του ποταµού Λάδωνα, επέλεξε ο κ. Χρονόπουλος για την ετικέτα που συµπληρώνει τη σειρά των «Ladon Liberator» και «Ladon in arcadia ego», µονοποικιλιακά ελαιόλαδα από Χωραΐτικη πολύ πλούσια σε πολυφαινόλες.

Philion Elaion EVOO – Ασηµένιο Μετάλλιο στην πρώτη διεθνή συµµετοχή

(Blend)

Ένα limited προϊόν µε διαυγές χρυσοπράσινο χρώµα, διακριτικά ισορροπηµένη φρουτώδη και πικρή γεύση, αρώµατα ξηρών καρπών αµυγδάλου, καρυδιού και άγριων βοτάνων που προσδίδουν δροσιά µε σταδιακά αυξανόµενη ένταση του πικάντικου, είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Philion Elaion. ∆ηµιουργός η Χριστίνα Ξανθά, η οποία ανέλαβε τα οικογενειακά κτήµατα βιολογικής καλλιέργειας στη Ν. Αγχιάλο. Οι ελαιώνες βρίσκονται σε µικρή απόσταση από τη θάλασσα αλλά και σε υψόµετρο 250 µέτρων. Εκεί καλλιεργούνται ελιές Καλαµών και Κορωνέικης ποικιλίας µε τη χρήση βιολογικών σκευασµάτων, λιπασµάτων και ζεόλιθου, συλλέγονται µε το χέρι τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεµβρίου και µεταφέρονται αυθηµερόν σε ελαιοτριβείο µε τελευταίου τύπου µηχανήµατα όπου γίνεται άµεσα η ελαιοποίηση µε µάλαξη που δεν ξεπερνά τα 40 λεπτά και τους 22- 27οC max. Σηµειώνεται ότι στην πρώτη του συµµετοχή σε διαγωνισµό ποιότητας και συγκεκριµένα τον London IOOC 2022 το Philion Elaion EVOO απέσπασε Ασηµένιο Μετάλλιο ποιότητας.

Soligea Premium -∆εκαπέντε διεθνή βραβεία από το 2019

(Blend)

Μέτριας έντασης πικρό και πικάντικο µαζί µε τη χαρακτηριστική γλυκύτητα και το έντονο φρουτώδες άρωµα της ποικιλίας Μανάκι χαρακτηρίζουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Soligea Premium. Χαµηλό σε οξύτητα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες, παράγεται από τις ποικιλίες Μανάκι και Κορωνέικη, που καλλιεργούνται µε φυσικές µεθόδους στη Σολυγεία Κορινθίας, απ’ όπου παίρνει το όνοµά του και το brand. Εκεί βρίσκονται οι οικογενειακοί ελαιώνες, καθώς και οι ελαιώνες των συνεργαζόµενων παραγωγών, της εταιρείας Markellos Olive, η οποία δραστηριοποιείται στο ελαιόλαδο από το 1932, ενώ το ελαιοτριβείο και το εµφιαλωτήριο βρίσκονται στο Γαλατάκι Κορινθίας.  Το 2014 τη διοίκηση της επιχείρησης ανέλαβε η τέταρτη γενιά και ανέπτυξε τη σειρά προϊόντων Soligea, η οποία αποσπάσει πολλαπλές βραβεύσεις γεύσης και ποιότητας σε διεθνείς διαγωνισµούς. Στις πιο πρόσφατες για το Premium ανήκουν τα Χρυσά Μετάλλια στον NYIOOC και τον Berlin GOOA και το Ασηµένιο στον Athena IOOC ενώ να σηµειωθεί ότι η σειρά περιλαµβάνει άλλες τρεις ετικέτες, µονοποικιλιακό Μανάκι και Κορωνέικη και βιολογικό. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η Markellos Olive έχει αναπτύξει από το 2020 πλούσια ελαιοτουριστική δράση, στο πλαίσιο της οποίας ανήκει η δηµιουργία βίντεο εικονικής πραγµατικότητας µέσω του οποίου οι επισκέπτες ξεναγούνται στις διαδικασίες της παραγωγής ελαιολάδου.

Castello del Barone -Γκουρµέ πολυφαινολικό αγουρέλαιο

(Κουτσουρελιά)

Πολυπλοκότητα τόσο γευστική όσο και αρωµατική χαρακτηρίζει το γκουρµέ πολυφαινολικό ελαιόλαδο Castello del Barone που αποτελεί φόρο τιµής στον πρώτο Βαρώνο της Χαλανδρίτσας Αχαΐας, Gui de la Trémoille (1209 µ.Χ.). Παράγεται από λιόδεντρα ποικιλίας Κουτσουρελιάς, η οποία είναι γνωστή και ως Πατρινή, ηλικίας εκατοντάδων ετών που βρίσκονται στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας, µια έκταση που καλύπτει περίπου 26.500 τ.χλµ στους πρόποδες του Όρους Ερυµάνθου και αποτελεί περιοχή NATURA 2000. Η παραγωγή του ελαιολάδου, που είναι προϊόν πρώιµης συγκοµιδής από µέσα Σεπτεµβρίου έως µέσα Οκτωβρίου, ακολουθεί το πρωτόκολλο πιστοποίησης βιολογικής καλλιέργειας σύµφωνα µε τα πρότυπα που ορίζει η TUV Hellas καθώς όλες οι καλλιεργητικές και τεχνικές παρεµβάσεις γίνονται µε τρόπο που δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον, κάτι το οποίο ισοδυναµεί µε µηδενικό αποτύπωµα άνθρακα. ∆ηµιουργός του ο Σπύρος Αναγνωστόπουλος, γεωπόνος και ιδρυτής της Αγροφυτική Γεωργικά Εφόδια, ο οποίος µε αρωγούς τους Παναγιώτη Παπανικολόπουλο και Κωνσταντίνο Τσορώνη της εταιρείας Oliverse υπηρετούν το κοινό τους όραµα για την ανάδειξη τόσο του ελαιώνα της Αχαΐας, όσο και της πλούσιας ιστορίας της ευρύτερης περιοχής της Πάτρας. Στις φετινές βραβεύσεις του το Castello del Barone έχει να επιδείξει τέσσερα Χρυσά Μετάλλια στους διεθνείς διαγωνισµούς Japan Olive Oil Prize, NYIOOC, Dubai IOOC και Athena IOOC ενώ για µια ακόµα µια χρονιά διακρίθηκε ως υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο µε ευεργετικές προστατευτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισµό από το Παγκόσµιο Κέντρο Ελιάς για την υγεία (World Οlive Center for Ηealth),  το οποίο σε συνεργασία µε το Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών (Τµήµα Φαρµακογνωσίας) πραγµατοποιεί τις αντίστοιχες αναλύσεις.

Τhe Governor Premium – Το πρώτο µε ισχυρισµό υγείας στην ετικέτα

(Λιανολιά)

Tη µετεξέλιξη µιας παράδοσης έξι γενεών στην παραγωγή ελαιολάδου στην Κέρκυρα αποτελεί η Olive Fabrica της οικογένειας ∆αφνή. Παντρεύοντας την παράδοση µε την τεχνολογική καινοτοµία και την επιστηµονική έρευνα, το 2014 η εταιρεία παρουσίασε  στην αγορά το ελαιόλαδο «The Governor», την πρώτη µονοποικιλιακή ετικέτα από την τοπική Λιανολιά των αιωνόβιων ελαιώνων της οικογένειας. Πρόκειται επίσης για µία από τις πιο βραβευµένες ελληνικές ετικέτες ενώ το 2014 έγινε το πρώτο ελαιόλαδο που τοποθέτησε στην ετικέτα του ισχυρισµό υγείας σύµφωνα µε τον ΕΚ 432/2012, έχοντας συµµετάσχει µε θεαµατικά αποτελέσµατα σε πολλές διεθνείς κλινικές µελέτες. Στις πιο πρόσφατες επενδύσεις της Olive Fabrica το µπαρ γευσιγνωσίας ελαιολάδου «The Olive House» στην καρδιά της Παλιάς Πόλης.

Petalas EVOO – Μη αρδευόµενοι ελαιώνες στο Αµάρι

(Κορωνέικη)

Ισχυρό φρούτο, πλούσια γεύση και υψηλή διατροφική αξία χαρακτηρίζουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Petalas, που παράγεται στο Αµάρι Κρήτης µε την ιστορία του να χάνεται πριν το 1920 και να φτάνει στον παππού των σηµερινών ιδιοκτητών Νικήστρατο Καναβά, πεταλά στο επάγγελµα και δηµιουργό των οικογενειακών ελαιώνων. Από την καλλιέργεια µέχρι και τη συσκευασία η φροντίδα για την παραγωγή του τελικού προϊόντος είναι συνεχής συνδυάζοντας τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας όπως κληρονοµήθηκε από τους προγόνους µε σύγχρονες µεθόδους και απόλυτο σεβασµό στο περιβάλλον. Σηµειώνεται ότι το Petalas EVOO κατέκτησε φέτος Ασηµένιο Μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισµό ποιότητας ελαιολάδου στο Λονδίνο.

Klea Early Harvest Αργυρό Μετάλλιο στον Athena IOOC 2023

(Χονδροελιά)

Έντονα φρουτώδη άγουρα αρώµατα και υψηλή ένταση στο πικρό και το πικάντικο λόγω της µεγάλης συγκέντρωσης των φαινολικών στοιχείων χαρακτηρίζουν το αγουρέλαιο Klēa Early Harvest µε το έντονο λαµπερό πράσινο χρώµα. ∆ηµιουργός η εταιρεία Klēa Premium Goods, ένα όνοµα που προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις «κλέος», που σηµαίνει «δόξα», και «ελαία» και της οποίας οι εγκαταστάσεις και οι ελαιώνες βρίσκονται στην χερσόνησο της Χαλκιδικής µε έδρα τη Νέα Τένεδο.

Τσουνατόλαδο Ένωση Σελίνου – Μια ποικιλία ελιάς µε ρίζες στη Μινωική εποχή

(Τσουνάτη)

Μέτριο φρουτώδες και αρµονία στην αίσθηση πικρού και πικάντικου σε ένα πλούσιο γευστικά σύνολο προσφέρει το βραβευµένο σε διεθνείς διαγωνισµούς Τσουνατόλαδο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ελαιοπαραγωγών ∆ήµου Καντάνου Σελίνου. Ένας συνεταιρισµός που ιδρύθηκε το 1930 και σήµερα αριθµεί 250 µέλη, οι συνολικές καλλιεργούµενες εκτάσεις των οποίων ανέρχονται στα 3.000 στρέµµατα, ενώ προστίθενται και οι εκτάσεις συνεργαζόµενων παραγωγών. Με σκοπό την αύξηση του τυποποιηµένου -στην ιδιόκτητη µονάδα- προϊόντος αλλά και την ενίσχυση της ποιότητας, η Ένωση Σελίνου «τρέχει» επένδυση της τάξης του ενός εκατοµµυρίου ευρώ για τη δηµιουργία και ιδιόκτητου ελαιοτριβείου.

Verus Μανάκι – Φυσικός χυµός µε υψηλή διατροφική αξία

(Μανάκι)

Mονοποικιλιακό ελαιόλαδο, πολύ χαµηλής οξύτητας, µε ελαφρώς πράσινο χρώµα, έντονα φρουτώδη αλλά και ισορροπηµένη γεύση. Ένας φυσικός χυµός από την ποικιλία Μανάκι που διακρίνεται για την πλούσια υφή και την αποδεδειγµένα υψηλή διατροφική αξία του. Παράγεται στις εγκαταστάσεις της «Μεσογειακοί Ελαιώνες» Υιοί Νικ. Πρίφτη Ο.Ε. στην Παιανία, που αποτελεί τη συνέχεια µιας οικογενειακής επιχείρησης που δραστηριοποιούνταν στον ελαιουργικό τοµέα από το 1870 στα Μεσόγεια.

Olympian Myth Robust – Premium ελαιόλαδο και αγροτουρισµός

(Κορωνέικη)

Ισορροπηµένο οργανοληπτικό προφίλ, µε µέτριας έντασης φρουτώδες άρωµα και ένα µέτριο πικρό και πικάντικο στοιχείο, χαρακτηρίζουν το µονοποικιλιακό βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από Κορωνέικη της εταιρείας The Olive Temple µε έδρα Αρχαία Ολυµπία, το οποίο σηµειωτέον κατέκτησε φέτος και Πλατινένιο Μετάλλιο στον Berlin GOOA. ∆έσµευση των δηµιουργών, της οικογένειας Καράµπελα, και συγκεκριµένα του Αλέξη, του Φρατζέσκο και της µητέρας τους Franca Magrini, που αποτελεί και έναν από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα σε δράσεις αγροτουρισµού προσελκύοντας 50.000 επισκέπτες το χρόνο, είναι να µην επιβαρύνεται το περιβάλλον σε όλη την παραγωγική διαδικασία από το χωράφι µέχρι το τελικό προϊόν. Σηµειώνεται ότι στα ελαιόλαδα µε την υπογραφή «The Olive Temple», εκτός από τη συλλογή Olympian Myth, εντάσσεται και η περιορισµένης ποσότητας συλλογή «Laurel & Flame» για τους λάτρεις των γευστικών εντάσεων.

Ariston EVOO µε Σκόρδο – Πλατινένιο Μετάλλιο στα Olymp Awards το 2021

(Κορωνέικη)

Χαµηλής οξύτητας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο µε εκχύλισµα σκόρδου είναι το Ariston EVOO Σκόρδο, που ανήκει στην αντίστοιχη σειρά αρωµατικών ελαιολάδων της εταιρείας. Παράγεται στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας από τους οικογενειακούς ελαιώνες Κορωνέικης ποικιλίας της οικογένειας ∆ούκα και τοπικούς συνεταιρισµούς και σε ιδιόκτητες σύγχρονες εγκαταστάσεις. Η ιστορία της Ariston Hellas ξεκινά το 1977 όταν τα αδέλφια Αναστάσιος και Άγγελος ∆ούκας «τόλµησαν» να εξάγουν ελαιόλαδο στην Αµερική.

Oilove® Limited – Βιολογικό ελαιόλαδο από την Τολοφώνα

(Blend)

Μέτρια φρουτώδης, πικάντικη και ελαφρώς πικρή γεύση και κεχριµπαρένιο χρώµα χαρακτηρίζουν το EVOO Oilove® που παράγεται στην περιοχή του χωριού Τολοφώνας Φωκίδας. Προέρχεται από ελιές ποικιλίας Πατρινή και Κορωνέικης, που καλλιεργούνται σε χαµηλή πλαγιά συνδυάζοντας τις αρετές του βουνού και της θάλασσας. ∆ηµιουργός η εταιρεία Oilove® που αντιπροσωπεύει µια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2014. Στόχος της είναι να φέρει στο τραπέζι του διεθνούς κοινού τις καλύτερες ποιότητες ελληνικού βιολογικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και οι προσπάθειές της αναγνωρίζονται κάθε χρόνο στους διεθνείς διαγωνισµούς.

Οlivinis Organic – Πράσινος σαν την ελιά ο ορυκτός λίθος Olivinis

(Κορωνέικη)

Έντονη γεύση, χαµηλή οξύτητα και όλα τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου της Κορωνέικης ελιάς χαρακτηρίζουν το βιολογικό EVOO της εταιρείας Olivinis. Οι οικογενειακοί ελαιώνες στη δυτική ακτή της Μεσσηνίας καλλιεργούνται σύµφωνα µε τις βιολογικές αρχές και οι ελιές συγκοµίζονται νωρίς, χρησιµοποιώντας παραδοσιακές µεθόδους σε συνδυασµό µε σύγχρονες πρακτικές. Η θερµοκρασία σε όλα τα στάδια της παραγωγής δεν υπερβαίνει τους 27°C και ο χρόνος µάλαξης τα 40 λεπτά. Σηµειώνεται ότι Olivinis είναι ένας ορυκτός λίθος πράσινου χρώµατος που από την αρχαιότητα χρησιµοποιείται για διακοσµητικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

Premium EVOO ΠΓΕ Υπό το brand Lesvos Gold®

(Κολοβή)

Πλούσια απαλή υφή και φρουτώδης γεύση σε απόλυτη ισορροπία µε την πικράδα και τις νότες πιπεριού που βγάζει η Κολοβή ποικιλία χαρακτηρίζουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Premium ΠΓΕ της Lesvos Gold®. Η πρώτη ύλη για τη βραβευµένη διεθνώς αποτελεί προϊόν πρώιµης συγκοµιδής από επιλεγµένα κτήµατα στο Πλωµάρι, µε δέντρα που βρίσκονται σε υψόµετρο 300 έως 350 µέτρων. Η ελαιοποίηση γίνεται µε τη διαδικασία της ψυχρής έκθλιψης, εξασφαλίζοντας ότι η θερµοκρασία δεν υπερβαίνει τους 27°C, µε την εταιρεία παραγωγής, Aegean Agrofood, να πραγµατοποιεί πολλαπλές δοκιµές ποιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Alexandros EVOO – Στη γαστρονοµικήπαράδοση της Ρόδου

(Κορωνέικη)

Φρουτώδης χαρακτήρας και ντελικάτη γεύση µε πολύ καλές ισορροπίες πικρού και πικάντικου χαρακτηρίζουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Alexandros Olive Grove. Παράγεται από ελαιόδεντρα ποικιλίας Κορωνέικη στη Ρόδο µε ιδιαίτερη φροντίδα σε όλη την παραγωγική διαδικασία. Η συγκοµιδή γίνεται στις αρχές Νοεµβρίου και η ελαιοποίηση γίνεται την ίδια µέρα µε τη µέθοδο της ψυχρής έκθλιψης, ώστε να διατηρηθούν αναλλοίωτα τα οργανοληπτικά και θρεπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου. Παραγωγός ο Αλέξανδρος Πασσάλης, ιδιοκτήτης του ελαιώνα που φύτεψε ο συνονόµατος παππούς του στην παραλία Θεολόγου Ρόδου, µέσα στην περιοχή όπου σήµερα βρίσκεται η ξενοδοχειακή επιχείρηση της οικογένειας. Έτσι, όπως σηµειώνει ο ίδιος, προέκυψε και το όνοµα «Alexandros Olive Grove» µε την πρώτη εµφιάλωση να γίνεται το 2012. Από τότε η πορεία του brand είναι ανοδική και έχει αποσπάσει βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισµούς ποιότητας και γεύσης ενώ το εστιατόριο RODI Pure Deli που δηµιούργησε η οικογένεια δίπλα στο ξενοδοχείο, πραγµατοποιεί γευσιγνωσίες ελαιολάδου τουλάχιστον δύο φορές την εβδοµάδα.

Paragaea Aegis Gourmet – Παραγαία, από τα αρχαία ονόµατα της Πάργας

(Λιανολιά)

Πλούσιο, στιβαρό, πικάντικο και βελούδινο θα µπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Aegis Gourmet από ελιές ποικιλίας Λιανολιάς που καλλιεργούνται στα κτήµατα της εταιρείας Paragaea («Παραγαία» από την αρχαία ονοµασία της Πάργας) και το οποίο τιµήθηκε µε Χρυσό Μετάλλιο στον NYIOOC 2023. Η συγκοµιδή ξεκινά τέλη Οκτωβρίου, όταν οι ελιές είναι ακόµα πράσινες και η πολυφαινολική περιεκτικότητα εξακολουθεί να είναι υψηλή, και η διαδικασία που ακολουθείται περιλαµβάνει κρύα εκχύλιση µε τη θερµοκρασία να διατηρείται κάτω από τους 26οC. ∆ηµιουργός η οικογένεια Λιάκρη, που επίσης οργάνωσε εντός του οικισµού της Πάργας το πολυβραβευµένο Μουσείο Paragaea Old Olive – Oil Factory, αφού αγόρασε και αναστήλωσε το παλαιότερο µηχανοκίνητο ελαιοτριβείο της πόλης. Έτσι δηµιούργησε έναν σύγχρονο χώρο, όπου πραγµατοποιούνται και γευσιγνωσίες ελαιολάδων αλλά και κρασιών αναδεικνύοντας τη γαστρονοµία και συνδέοντάς τη µε τον πολιτισµό και τον τουρισµό. Σηµειώνεται ότι εκτός από τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, η γκάµα της Paragaea περιλαµβάνει αρωµατισµένα ελαιόλαδα, σάλτσες µε βάση το ελαιόλαδο και πάστα ελιάς.

Mia Elia EVOO – «Υιοθετήστε µια ελιά και ζήστε µαζί της»

(Κολοβή)

Λαµπερό χρυσοκίτρινο χρώµα, που οφείλεται στα χαµηλά επίπεδα χλωροφύλλης και τα υψηλά επίπεδα καροτονοειδών αλλά και έντονη, φρουτώδη και γεµάτη γεύση, χαρακτηριστική των ελαιολάδων από ελιά Κολοβή, προσφέρει η ετικέτα Mia Elia της οικογένειας Χατζηδηµητρίου, η παράδοση της οποίας στο ελαιόλαδο κρατάει από τις αρχές του 20ού αι. Τότε καταγράφεται ο πρώτος ελαιώνας της, γύρω από τον οποίο συγκεντρώθηκε η σηµερινή έκταση στους λόφους του Πλωµαρίου κοντά στο χωριό Τρύγονα. Σηµείο σταθµός το 2019, όταν η Ειρήνη Χατζηδηµητρίου παρουσίασε το βραβευµένο επώνυµο προϊόν Mia Elia ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η δράση Mia Elia «Υιοθετήστε Μια Ελιά και ζήστε µαζί της», που προσφέρει η επιχείρηση.

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...