BACK TO
TOP
Farming

Εμφάνιση του εντόμου καραντίνας Bactrocera dorsalis στην Ιταλία

Ενημέρωση σχετικά με το έντομο καραντίνας Bactrocera dorsalis – μετά  την εμφάνισή του σε οπωρώνα της Περιφέρειας της Καμπανίας στην Ιταλία – εξέδωσε η ΔΑΟΚ Δράμας. Η υπηρεσία ενημερώνει τους παραγωγούς ότι η φυτοϋγειονομική υπηρεσία της Ιταλίας γνωστοποίησε τη διαπίστωση της παρουσίας του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Bactrocera dorsalis (έντομο) σε οπωρώνες στην Περιφέρεια Καμπανίας της Ιταλίας (Σαλέρνο και Νάπολη).

Bactrocera_dorsalis

Ελένη Δούσκα

121
0

Τα έντομα συνελήφθησαν σε παγίδες στα πλαίσια των επισκοπήσεων της χώρας αυτής. Δεν διαπιστώθηκαν προσβολές στα συγκεκριμένα αγροκτήματα (με εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, μηλοειδή και λωτούς). Το έντομο είναι μία μύγα των φρούτων συγγενική προς τον δάκο και τη μύγα της Μεσογείου.

Γεωγραφική εξάπλωση: Το έντομο απαντάται σε αρκετές περιοχές της Ασίας. Στην Ευρώπη διαπιστώθηκε η παρουσία του εντόμου στην Ιταλία στις 29-10-2018. Κάθε έτος καταγράφονται στην Ευρώπη πολλές απορρίψεις σε εισαγόμενα φορτία φρούτων λόγω της παρουσίας του σε αυτά.

Φυτά που προσβάλλει: Έχει πολύ μεγάλο εύρος ξενιστών μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια, τα μήλα, οι τομάτες και οι πιπεριές.

Βιολογία: Το έντομο εναποθέτει τα αβγά του στη σάρκα των καρπών. Η εκκόλαψη των προνυμφών γίνεται 1 με 3 ημέρες μετά την απόθεση των αβγών και ανάλογα με τις συνθήκες η ανάπτυξή τους διαρκεί από 9 έως 35 ημέρες, τρεφόμενες σε βάρος της σάρκας των καρπών. Η ανάπτυξη του εντόμου επιβραδύνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και σταματά κάτω από τους 13°C. Νυμφώνεται εντός του εδάφους και τα ενήλικα εμφανίζονται 1 με 2 εβδομάδες αργότερα.

Πώς μοιάζει; Οι προνύμφες του εντόμου μοιάζουν με αυτές της μύγας της Μεσογείου και του δάκου. Είναι λευκές, άποδες, ακέφαλες, μήκους έως 10 χιλιοστά.

Τα ενήλικα του εντόμου έχουν μήκος σώματος περίπου 8 χιλ. Ο θώρακας είναι μαύρου χρωματισμού και φέρει πλευρικές κίτρινες λωρίδες, ενώ το οπίσθιο τμήμα του θώρακα είναι εξ ολοκλήρου κίτρινου χρωματισμού.

Το έντομο θεωρείται επιβλαβής οργανισμός καραντίνας και έχει ενταχθεί στο ετήσιο πρόγραμμα επισκοπήσεων επιβλαβών οργανισμών του ΥΠ.Α.Α.Τ. από το 2015. Δεν έχει καταγραφεί μέχρι τώρα στη Χώρα μας. Είναι υψηλής επικινδυνότητας εχθρός των καλλιεργειών, καθώς συγκαταλέγεται στους σοβαρότερους εχθρούς της νοτιοανατολικής Ασίας.

Παρακαλείστε να ενημερώνετε την Υπηρεσία μας για οποιαδήποτε ύποπτη προσβολή φρούτων ή άλλων καρπών, ιδίως προελεύσεως ανατολικών χωρών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές