BACK TO
TOP
Farming

Ενισχυτής απορρόφησης αζώτου και φωσφόρου της Vardesian κάνει τη διαφορά στη Teofert

Υψηλότερες στρεµµατικές αποδόσεις ακόµη και µε τη χρήση µικρότερης ποσότητας λιπάσµατος, σε συνδυασµό µε φιλικότητα προς το περιβάλλον και τους οργανισµούς του εδάφους υπόσχεται η µεγάλη γκάµα λιπασµάτων (N, NP, NPK) της σειράς Avail της Teofert, που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της εταιρείας σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, οπού παρευρέθηκαν συνεργάτες της εταιρείας από όλη την Ελλάδα.

2-teofert-Theofanopoulos

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

240
0

Οι ενισχυτές απορρόφησης αζώτου και φωσφόρου και ανάπτυξης φυτών, Avail N και Avail P, της εταιρείας Verdesian, χρήση των οποίων γίνεται στα λιπάσµατα Avail, περιγράφηκαν και εξηγήθηκαν από τον Hugh Frost, τεχνικό σύµβουλο της Verdesian, τον Ιωάννη Κουκοφίλιππο, διευθυντή του τεχνικού τµήµατος της Teofert και την ∆ρ Χαριτίνη Κοντοπούλου, υπεύθυνη marketing και ανάπτυξης προϊόντων της Teofert.

Αποτελέσµατα πειραµάτων του που προκύπτουν από το ερευνητικό πρόγραµµα συνεργασίας του Γεωπονικό Πανεπιστηµίου Αθηνών µε την εταιρεία Teofert, αποδεικνύουν την αποτελεσµατικότητα των προϊόντων και παρουσιάστηκαν από τον ∆ρ ∆ηµήτρη Μπιλάλη, διευθυντή του εργαστηρίου γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών και επιστηµονικό υπεύθυνο του προγράµµατος.

Αξιοποίηση της λίπανσης από τα φυτά

Αρχικά ο τεχνικός σύµβουλος της Verdesian, Hugh Frost παρουσίασε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ενισχυτή απορρόφησης: «Ο ενισχυτής απορρόφησης αζώτου και ανάπτυξης φυτών Avail Ν είναι ειδικά σχεδιασµένος για να έλκει κατιόντα, όπως το νικέλιο, ο χαλκός και ο σίδηρος, τα οποία βρίσκονται στο έδαφος και σχετίζονται µε τις απώλειες του αζώτου. Παράλληλα, η υψηλή ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων που χαρακτηρίζει το Avail Ν σηµαίνει ότι περισσότερο άζωτο συγκρατείται σε αµµωνιακή µορφή στα κολλοειδή του εδάφους. Η αµµωνιακή µορφή αζώτου είναι η µία από τις δύο διαθέσιµες µορφές αζώτου για τα φυτά, η οποία όµως συγκρατείται στο έδαφος χωρίς να χάνεται στα υπόγεια ύδατα λόγω έκπλυσης, όπως η νιτρική. Με αυτόν τον τρόπο το άζωτο διατηρείται συνεχώς κοντά στις ρίζες των φυτών, τροφοδοτώντας τα µε άζωτο, καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειάς τους, χωρίς καµία επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Ο τρόπος δράσης του ενισχυτή Avail N oδηγεί στην αποτελεσµατική αξιοποίηση του αζώτου από τα φυτά. Είναι πλήρως υδατοδιαλυτό µόριο, το οποίο σηµαίνει ότι κινείται µαζί µε τον κόκκο του αζωτούχου λιπάσµατος (είτε ουρικό, είτε αµµωνιακό), καθώς αυτό εισχωρεί στο έδαφος. Αυξάνει τη διαθεσιµότητα του αζώτου που εφαρµόζεται στο έδαφος, διατηρώντας το διαθέσιµο για τα φυτά σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας, έως 10-12 µήνες και καλύπτοντας συνεχώς τις ανάγκες των φυτών. Αποδεδειγµένη µε πειράµατα ακόµα και σε ελληνικές συνθήκες από το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών  είναι η υψηλότερη απορρόφηση αζώτου από τα φυτά, που οδηγεί σε καλύτερη ανάπτυξη των φυτών και τελικά σε υψηλές αποδόσεις και αγρονοµική αποτελεσµατικότητα στο χωράφι, σε σύγκριση µε ανταγωνιστικά αζωτούχα λιπάσµατα χωρίς τον ενισχυτή απορρόφησης.

Η δράση του δεν επηρεάζει καθόλου τη δραστηριότητα των µικροοργανισµών του εδάφους,. και είναι ιδανικό για εδάφη µε χαµηλή οργανική ουσία, όπως αυτά της Ελλάδας.

Φώσφορος που απορροφάται για µήνες

Όσον αφορά τον ενισχυτή απορρόφησης φωσφόρου Avail Ρ, είναι ειδικά σχεδιασµένος για να ελκύει κατιόντα, ασβεστίου, αργιλίου, σιδήρου, µαγγανίου και µαγνησίου, τα οποία βρίσκονται στο έδαφος και επηρεάζουν τη δέσµευση του φωσφόρου σε αυτό. Συγκεκριµένα, το πολυµερές Avail Ρ δηµιουργεί µία αρνητικά φορτισµένη ασπίδα στο µικροπεριβάλλον γύρω από τον κόκκο των φωσφορικών λιπασµάτων, στην οποία προσκολλούνται τα κατιόντα του εδάφους. Με αυτόν τον τρόπο ο φώσφορος προστατεύεται, αφού δεν αντιδρά µε τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά στοιχεία και παραµένει ελεύθερος σε ευδιάλυτη µορφή, πλήρως αξιοποιήσιµος, έτοιµος να απορροφηθεί αποτελεσµατικά από τις ρίζες των φυτών, καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας, έως και 10 µήνες.

Η δράση του Avail P εκτός από τον αποτελεσµατικό περιορισµό της δέσµευσης του φωσφόρου στο έδαφος, συµβάλλει και στην καλύτερη αξιοποίηση των υπολοίπων θρεπτικών στοιχείων.

Πρόκειται για πλήρως υδατοδιαλυτό µόριο, το οποίο σηµαίνει ότι κινείται και αυτό µαζί µε τον κόκκο του φωσφορικού λιπάσµατος, καθώς αυτό εισχωρεί στο έδαφος και επιτρέπει στον προστατευµένο φώσφορο να είναι ενεργός και διαθέσιµος για τα φυτά, από τις πρώτες ηµέρες της καλλιέργειας».

Άριστη εγκατάσταση της καλλιέργειας

Ένα από τα µεγαλύτερα πλεονεκτήµατα του ενισχυτή είναι η επίτευξη άριστης έναρξης της καλλιέργειας µε ισχυρό ριζικό σύστηµα, υγιή φυτά και διαθέσιµο φώσφορο για όλες τις απαραίτητες διεργασίες στις οποίες κρίνεται αναγκαίος, κατά την ανάπτυξη των φυτών, υποστήριξε ο κ. Κουκοφίλιππος. Παράλληλα, σύµφωνα µε τους οµιλητές, προσφέρει αποδεδειγµένα υψηλές αποδόσεις σε διαφορετικές εδαφολογικές συνθήκες, ενώ όπως και στην περίπτωση του Avail N, η δράση του δεν επηρεάζει τη δραστηριότητα των µικροοργανισµών του εδάφους. Η τεχνολογία Avail Ρ έχει χρησιµοποιηθεί µε απόλυτη επιτυχία σε πάνω από 290 εκατοµµύρια στρέµµατα, µέχρι στιγµής, σε όλο τον κόσµο.


Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 22 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Wine Trails

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές