Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
FARMING

«Ράμπο» γεωπόνων κατά του Xylella προτείνουν οι έμποροι φυτικού υλικού

Η τεράστια σημασία της πρόληψης, αλλά και η ενημέρωση για την αντιμετώπιση του βακτηρίου του γένους Xylella, σε περίπτωση που καταφέρει να εισβάλει στη χώρα αναλύθηκε από τους ομιλητές στην ημερίδα που οργανώθηκε από το παράρτημα ανατολικής Στερεάς Ελλάδος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με τίτλο «Xylella fastidiosa: Αντιμετώπιση του κινδύνου με τη συμβολή της επιστήμης, της πολιτείας και των επαγγελματιών» και έλαβε χώρα στο συνεδριακό αμφιθέατρο γεωργικού μουσείου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

geotee-1

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

1341
0

Μεταξύ άλλων οι ειδικοί ζήτησαν την δημιουργία ομάδας «Ράμπο» γεωπόνων οι οποίοι θα πραγματοποιούν ελέγχους φορτίων πολλαπλασιαστικού υλικού ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος εισόδου του βακτηρίου στη χώρα μας.

Επίσης οι γεωπόνοι τόνισαν πως δεδομένου ότι το Xylella δεν έχει φτάσει στην Ελλάδα η πρόληψη είναι μακράν σημαντικότερη, όμως – σύμφωνα με όσα ανέφεραν - πρέπει να υπάρχει η γνώση για την αντιμετώπιση σε περίπτωση ανάγκης. Αυτό τόνισε και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Λουκιανός Κοντέλας. Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή και πρόεδρο του συλλόγου αποφοίτων ΓΠΑ Ιωάννη Χρονόπουλο, θα είναι πολύ μεγάλη και δυσάρεστη η έκπληξη από τις οικονομικές επιπτώσεις της πιθανής εισόδου του βακτηρίου. Το βακτήριο έχει χαρακτηριστεί οργανισμός καραντίνας, δηλαδή οργανισμός υψηλής οικονομικής επίπτωσης που γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί, συμπλήρωσε ο Χρήστος Αραμπατζής, γεωπόνος της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, του τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρχει γνώση για τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση συναγερμού εισόδου. Προσβολές έχουν εντοπιστεί στον Ευρωπαϊκό χώρο σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τσεχία, Γαλλία και Γερμανία από τις διάφορες φυλές σε πολλούς ξενιστές όπως ανέφερε ο καθηγητής φυτοπαθολογίας  του ΓΠΑ Επαμεινώνδας Παπλωματάς.

Η πρόληψη αναφέρεται στα μέτρα που πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούνται πιστά για την αποφυγή της εισόδου του βακτηρίου στη χώρα. Αυτά είναι τα εξής ένα, να μην εισαχθεί στην Ελλάδα προσβεβλημένο φυτικό υλικό. Αν και φαντάζει εύκολο να υπάρχει ένα τέτοιο πλαίσιο ελέγχου, οι παράνομες εισαγωγές που γίνονται μεσάνυχτα όπως ανέφερε ο Χρήστος Αραμπατζής, και η ασυνειδησία μερικών αγοραστών που ενώ αγοράζουν νόμιμα δεν ελέγχουν το εμπόρευμά τους για Xylella ενώ παρέχεται η δυνατότητα από την πολιτεία καθιστούν ευάλωτη τη γεωργική μας παραγωγή. Σημειώθηκε από τον Χρήστο Αραμπατζή πως ο έλεγχος για τους ιδιώτες είναι δωρεάν, με αποστολή δείγματος των αγορασμένων φυτών στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Η Δρ Μαρία Χολέβα, ερευνήτρια του ινστιτούτου εξήγησε τις διαδικασίες ελέγχου και σημείωσε πως πρέπει να δωθεί προσοχή καθώς το βακτήριο μπορεί να βρίσκεται σε εισαγόμενα φυτά ακόμη κι αν αυτά δεν εμφανίζουν συμπτώματα.     

Η μεγάλη ανάγκη να προστατευθεί η χώρα από την είσοδο του βακτηρίου προκύπτει από την ταχεία μετάδοσή του αν εγκατασταθεί. Μεταδίδεται από τα έντομα διαβιβαστές, μικρά έντομα που είναι γνωστά ως τζιτζικάκια. Πάνω από 100 είναι τα είδη μικρών εντόμων που μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια τόνισε ο τέως πρύτανης και διευθυντής του εργαστηρίου γεωργικής ζωολογίας και εντομολογίας του ΓΠΑ Γεώργιος Παπαδούλης και υπάρχουν σε μεγάλους πληθυσμούς στην Ελλάδα. Ο Δρ Παπαδούλης μίλησε για τη συμβολή των εντόμων στη μετάδωση ασθενειών φέρνοντας ως παράδειγμα το κουνούπι, καταπολεμώντας το οποίο γλίτωσε η ανθρωπότητα από την ελονοσία. Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι δύσκολο να βρεθούν εντομολόγοι που να μπορούν να αναγνωρίσουν τα πάνω από 100 είδη εντόμων διαβιβαστών του Xylella, αλλά υπάρχουν και πρέπει να συνεργαστούν με τους υπόλοιπους ειδήμονες αν είναι επιθυμητή η αποτελεσματική προστασία από το απειλητικό βακτήριο. Στους δρόμους ελιάς θα έπρεπε να ενταχθούν προβλήματα όπως το Xylella, ο οποίος επέμενε να ενταχθεί εκεί και το γλοιοσπόριο, χωρίς να εισακουστεί, πριν τη ζημία του 1 δις ευρώ που προκλήθηκε φέτος.

Από 40 μέχρι 60 χλμ το χρόνο προχωρά η ασθένεια, οπότε θα μπορούσε να επεκταθεί ταχύτατα σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Βασίλη Ζαφειρόπουλο, πρόεδρο του ελληνικού συνδέσμου εισαγωγέων και εξαγωγέων φυτικού υλικού. Στην περίπτωση της ελιάς στην Νότια Ιταλία κατάφερε να επεκταθεί σε όλη την επαρχεία της Απουλίας σε 2 χρόνια, συμπλήρωσε ο Δρ Εμμανουήλ Ροδιτάκης, ερευνητής του ΕΛΓΟ Δήμητρα και αντιπρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ.

Από το αμπέλι ξεκίνησε το Xylella, δυστυχώς όμως μπορεί να φέρει την καταστροφή σε όλη σχεδόν την παραγωγή της Ελλάδος, καθώς δυνητικά και με τις διάφορες μορφές του, μπορεί να προσβάλει την ελιά όπως στην περίπτωση της Νότιας Ιταλίας, τα εσπεριδοειδή, τα πυρηνόκαρπα, και πολλά καλλωπιστικά φυτά αλλά ακόμη και ζιζάνια. Στους δευτερεύοντες ξενιστές που είναι τα μη ξυλώδη φυτά, μπορεί να παραμένει σε λανθάνουσα μορφή χωρίς να δίνει συμπτώματα, αλλά από εκεί να μεταδίδεται στα δένδρα, εξήγησε ο Δρ Παπλωματάς.  Όπως ανέφερε ο καθηγητής, ήδη στη Νότιο Ιταλία, έχει εξαπλωθεί, προκαλώντας επιδημία. Υπάρχει περίπτωση 80.000 στρ ελαιώνων χωρίς κανένα απρόσβλητο δένδρο, με εικόνα βιβλικής καταστροφής , ενώ ο Χρήστος Αραμπατζής συμπλήρωσε πως η αξία της γεωργικής γης στις εν λόγω περιοχές έχει πέσει κατά 70%, αφού κανείς δεν αγοράζει γη που δεν μπορεί να παράγει τίποτε λόγω του βακτηρίου.   

Όσον αφορά τώρα τις επιπτώσεις της προσβολής του βακτηρίου, προκαλεί το σύνδρομο ταχείας παρακμής της ελιάς. Ο Δρ Παπλωματάς περιέγραψε τα συμπτώματα, το «καψάλισμα» που προκαλείται στα φύλλα και την ξήρανση κλάδων που οδηγούν στην καταστροφή όλης της κόμης των δένδρων. Θα μπορούσε κανείς να μπερδέψει τα συμπτώματα με αυτά της βερτισιλλίωσης, που προκαλούνται από τον γνωστό μύκητα του γένους Verticillium, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στη διάγνωση.

Η αντιμετώπιση είναι μία και μοναδική προς το παρόν, σύμφωνα με τον Δρ Ροδιτάκη, η εκρίζωση και η καταστροφή του δένδρου που θα βρεθεί προσβεβλημένο και όλων των άλλων ξενιστών σε ακτίνα 100 μέτρων, αφού όμως προηγηθεί πρώτα ψεκασμός με εντομοκτόνα. Όταν κλάδεψαν όλη την κόμη των προσβεβλημένων ελαιοδένδρων στη  Νότιο Ιταλία με την ελπίδα να ανακάμψουν, δεν ψέκασαν με εντομοκτόνα, με αποτέλεσμα τα τζιτζικάκια να μετακινηθούν στη γύρω περιοχή και να μεταδώσουν την ασθένεια σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση.

Ο Βασίλης Ζαφειρόπουλος, αφού επεσήμανε τον κίνδυνο μετάδοσης μέσω καλλωπιστικών φυτών, σχολίασε πως εκτός από τα υπάρχοντα μέτρα, η πρόταση του υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη για δημιουργία ομάδας «Ράμπο» γεωπόνων ίσως είναι η μόνη ενέργεια που θα μπορέσει να βοηθήσει αποτελεσματικά ώστε να μην εισέλθει προσβεβλημένο φυτικό υλικό στη χώρα, με απροειδοποίητους ελέγχους εισαγόμενων προϊόντων. Ο κίνδυνος της μετάδοσης μέσω καλλωπιστικών φυτών επισημάνθηκε και από τον Ηλία Μπουμπουράκα, γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Πειραιά.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρύτανης του ΓΠΑ Σπυρίδων Κίντζιος, σχολιάζοντας την ανησυχία που εξέφρασε ο ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας για το βακτήριο όταν ενημερώθηκε για το θέμα της ημερίδας και ο Αντώνιος Μπόλλας, γενικός γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ ανατολικής Στερεάς Ελλάδος που εξέφρασε το φόβο του για πιθανή μετάδοση του Xylella, αν εισαχθεί στην χώρα, σε όλη σχεδόν τη φυτική παραγωγή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία