Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
FARMING

Τροπικό σιτάρι αυξάνει αποδόσεις και μειώνει ρύπους από βοοειδή

Σημαντική ανακάλυψη στο γονιδίωμα τροπικού σιταριού που είναι ήδη γνωστό πως αυξάνει την παραγωγή σε γάλα και κρέας των εκτρεφόμενων ζώων και μειώνει τις εκπομπές τους σε αέρια του θερμοκηπίου, καθιστά ευκολότερη την μέχρι τώρα πολύπλοκη διαδικασία παραγωγής ποικιλιών υψηλής απόδοσης σε ζωοτροφή (καρπός και βιομάζα) αυτού του σιταριού.

African-and-Asiatic-redwater-in-cattle

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

62
0

Οι ερευνητές του Διεθνούς Κέντρου Τροπικής Γεωργίας (CIAT) έχουν ήδη δείξει ότι τα είδη σιτηρών Brachiaria μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα βοοειδή και να αυξήσουν την παραγωγικότητα και παραγόμενες βελτιωμένες ποικιλίες μπορούν να αυξήσουν κατά πολύ τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Αλλά η διαδικασία βελτίωσης και παραγωγής νέων ποικιλιών είναι δύσκολη, χρονοβόρα και δαπανηρή. Μια σημαντική ανακάλυψη όμως στο πολύπλοκο γονιδίωμα της Brachiaria μπορεί να κάνει τη βελτίωση των ποικιλιών πολύ πιο αποτελεσματική και να αυξήσει την ταχύτητα με την οποία νέες ποικιλίες θα αρχίσουν να κυκλοφορούν στην αγορά παρέχοντας οφέλη για τους κτηνοτρόφους και το περιβάλλον.

Η Margaret Worthington, γενετιστής του CIAT και του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας και συνεργάτες δημιούργησαν τον πρώτο πυκνό μοριακό χάρτη του B. humidicola, ενός ισχυρού και φιλικού προς το περιβάλλον κτηνοτροφικού χόρτου. Έχουν επίσης εντοπίσει με μοριακό δείκτη τα υποψήφια γονίδια για τον αγενή αναπαραγωγικό μηχανισμό του φυτού, το οποίο αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα για τους βελτιωτές φυτών. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο στο BMC Genomics.

"Η ιδέα είναι να δημιουργήσουμε μια καλύτερη καλλιέργεια που χρειάζεται λιγότερο χρόνο και λιγότερα χρήματα και να την παρέχουμε πιο γρήγορα στους αγρότες", δήλωσε η Δρ Worthington. "Με τη χρήση αυτού του μοριακού δείκτη, αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθεί αυτός ο σπάνιος νικητής-ποικιλία."

Η αγενής αναπαραγωγή μέσω σπόρων, που ονομάζεται απομιξία, είναι το κλειδί για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών καλλιέργειας για ευρεία χρήση. Οι καλλιέργειες που αναπαράγονται με απομιξία διατηρούν τα ίδια χαρακτηριστικά από τη μία γενιά στην άλλη, ουσιαστικά κλειδώνοντας σε επιδιωκόμενα χαρακτηριστικά, όπως η ανοχή στην ξηρασία ή η υψηλή θρεπτική αξία. Τα φυτά που αναπαράγονται εγγενώς δεν μεταφέρουν αξιόπιστα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά σε επόμενες γενιές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία