Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
FARMING

Το σιτάρι ξανά δυναμικά με νέα προϊόντα της F.A.S

Άμεσα διαθέσιμα στην ελληνική αγορά θα είναι νέα προϊόντα, αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας και δουλειάς που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια στα εργαστήρια της Fyto-animal services (F.A.S), μιας και νέες ποικιλίες της FAS είναι ήδη υπό εγγραφή στον Ευρωπαϊκό κατάλογο σπόρων. Πρόκειται για προϊόντα που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας θα επανατοποθετήσουν το σιτάρι στο χώρο των δυναμικών καλλιεργειών.

fas-1_2

1490
0

Το παραπάνω έγινε γνωστό όταν στις 16 Μαΐου, η F.A.S. διοργάνωσε για  7η συνεχόμενη χρονιά  το καθιερωμένο πλέον «Field day» σιτηρών, στον ιδιόκτητο πειραματικό αγρό της , στον Πλατύκαμπο Λάρισας.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, πλήθος κόσμου που αποτελούνταν από   γεωπόνους, εμπόρους γεωργικών εφοδίων  από όλη την Ελλάδα, εμπόρους σιτηρών, εκπροσώπους αλευροβιομηχανιών, καθώς και μεγάλος αριθμός  αγροτών.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Μιχαήλ Βασίλη, CEO της εταιρείας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της εταιρείας που από το 1999 δραστηριοποιείται στον χώρο των εφοδίων, έχοντας δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σποροπαραγωγή καθώς και στη δημιουργία νέων ποικιλιών.

Άξιο αναφοράς σε αυτή την αναδρομή είναι τα επιτεύγματα της εταιρείας σε αυτά τα  χρόνια όπως :

  • 7000 m2 εγκαταστάσεις
  • 4 μονάδες καθαρισμού σπόρων
  • Υψηλή αναγνώριση στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό
  • Υποστήριξη από υψηλά εκπαιδευμένο προσωπικό
  • Συνεχής επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη γενετικού υλικού σε συνεργασία με εταιρείες και ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού


Μέσα στη διαδρομή της, η FAS πέτυχε να φτιάξει έναν αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης του υλικού της από τον αγρό μέχρι το σακί παρέχοντας ένα τελικό προϊόν αντάξιο της σκληρής δουλειάς του στελεχιακού δυναμικού της.

Τέλος ο κ. Μιχαήλ υπογράμμισε την σημαντικότητα της σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή και το ρόλο της δίπλα στον παραγωγό και τη βιομηχανία.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής του γενετικού προγράμματος της εταιρίας Dr. Vincenzo Natoli. Ο οποίος ανέλυσε πρώτα τους στόχους του ερευνητικού προγράμματος, τη διαδικασία των διασταυρώσεων καθώς και των αξιολογήσεων του γενετικού υλικού που προκύπτει. Η έρευνα κατευθύνεται προς την εκπλήρωση όλων των στόχων των εμπλεκόμενων φορέων στην αλυσίδα παραγωγής με τη δημιουργία ποικιλιών με υψηλή απόδοση, εξαιρετικών ποιοτικών και αγρονομικών χαρακτηριστικών. Μέρος των αποτελεσμάτων της έρευνας που διενεργούν τα τελευταία χρόνια ο Dr Natoli και η ομάδα γενετιστών του παρουσιάστηκε στον πειραματικό αγρό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι προϊόν της ενδελεχούς αυτής δουλειάς θα είναι άμεσα διαθέσιμο και στην ελληνική αγορά μιας και νέες ποικιλίες της FAS είναι ήδη υπό εγγραφή στον Ευρωπαϊκό κατάλογο σπόρων. Εντύπωση προκάλεσαν και τα υβρίδια σκληρού και μαλακών σιτηρών που έχουν προκύψει από το γενετικό πρόγραμμα και μια πρώτη εικόνα τους μπόρεσαν να δουν οι παρευρισκόμενοι. Ο υβριδισμός των σιταρών υπόσχεται σημαντικά οφέλη και επίτευξη τόσο ποιοτικών όσο και ποσοτικών αποτελεσμάτων που θα επανατοποθετήσουν το σιτάρι στο χώρο των δυναμικών καλλιεργειών.Εκτός των νέων προεμπορικών ποικιλιών που παρουσιάστηκαν, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δούνε στον αγρό, κάτω από τις ίδιες συνθήκες, και να συγκρίνουν τις πλέον γνωστές ποικιλίες της εταιρίας, όπως:

QUADRATO, ποικιλία υψηλών αποδόσεων και ποιοτικών χαρακτηριστικών όπως πρωτεΐνης, γλουτένης και ειδικού βάρους, με καλή προσαρμοστικότητα σε όλες τις περιοχές.

VENDETTA, ποικιλία με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, εντυπωσιακές αποδόσεις και το χαρακτηριστικό, φαινόμενο “stay green“ δηλαδή τη διατήρηση της φυλλικής επιφάνειας πράσινης μέχρι λίγο πριν τη πλήρη ωρίμανση συντελώντας στη καλύτερη τροφοδοσία του στάχυ με θρεπτικά συστατικά έχοντας ως αποτέλεσμα τις μεγάλες και ποιοτικές αποδόσεις.

GATTUSO,πολύ πρώιμη ποικιλία, υψηλών αποδόσεων με απίστευτες αποδόσεις ειδικά σε γόνιμα εδάφη

PIETRAFITTA, η κορυφαία ποικιλία σε επίπεδο ποιότητας, ιδανική για ξηροθερμικές περιοχές και εδάφη χαμηλής παραγωγικότητας. Η λύση για τα άγονα μέρη που η καλλιέργεια του σκληρού σιταριού κρίνεται οριακή.

CANΝAVARO,  ποικιλία με αυξημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και εξαιρετική αντοχή στις ασθένειες άριστες αποδόσεις σε πεδινές περιοχές.

TORREBIANCA,  ποικιλία με εξαιρετικές επιδόσεις παραγωγής τόσο σε γόνιμα εδάφη αλλά και σε  λοφοειδή όπου επικρατούν άνεμοι. Άριστη αντοχή στην ξηρασία και χαρακτηριστικά που κάνουν εντύπωση. 

ALEMANO, ποικιλία με άριστη αντοχή στις ασθένειες, αρκετά ποιοτική με εξαιρετικές αποδόσεις ειδικά σε εδάφη πεδινά με ήπιο κλίμα.

SPARTACO, ποικιλία μικρού βιολογικού κύκλου, με υψηλή παραγωγικότητα και ποιότητα, χαρακτηριστικό της, το φαινόμενο  “stay green “, η διατήρηση της φυλλικής επιφάνειας ενεργή (πράσινη) μέχρι λίγο πριν τη πλήρη ωρίμανση συντελώντας στη καλύτερη τροφοδοσία του στάχυ με θρεπτικά συστατικά έχοντας ως αποτέλεσμα τις μεγάλες και ποιοτικές αποδόσεις.

DORATO, μεσοπρώιμη ποικιλία, πάρα πολύ παραγωγική με ευρεία προσαρμοστικότητα, ανώτερη σε παραγωγικότητα από τις γνωστές ποικιλίες σε επίπεδο 10% σε όλους τους τύπους εδαφών και κλιμάτων.  

ADONE, μεσοόψιμη ποικιλία, πολύ ανθεκτική στο κρύο, με υψηλό δείκτη πρωτεϊνών και παραγωγής, εξαιρετική αντοχή στις ασθένειες, ιδανική για καλλιέργεια στις βόρειες περιοχές της χώρας.

ACADUR, νέα πρώιμη υψηλοαποδοτική ποικιλία με πολύ υψηλή πρωτεΐνη, εξαιρετικού χρώματος (23-24 Minolta) με δείκτη γλουτένης (70-75) που ικανοποιεί τη μακαρονοποιία και την αλευροβιομηχανία. 

Πέραν των σκληρών σιτηρών, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν και τις γραμμές έρευνας που έχει η εταιρεία στα:

Μαλακά σιτάρια σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες  AFRODITE , ΓΚΟΓΚΑΣ – 2, YECORE – E, ΔΩΔΩΝΗ,

Κριθάρια μαζί με τις : AQUIRONE, MARTINO, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ , ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟΣ

Τριτικάλε  μαζί με τις: CATRIA, QUIRINALE, ODISEJ

Βρώμης μαζί με  τις: ΠΑΛΛΗΝΗ και PREVISION


Αξίζει να αναφέρουμε και τη μεγάλη συμβολή που είχε στην επίτευξη της άρτιας παρουσίασης, το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό της εταιρείας που σύσσωμο, εξηγούσε λεπτομερώς, τυχών απορίες των παρευρισκομένων και το πρωτόκολλο που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων ποικιλιών. 

   Μετά από την πολύωρη και χορταστική ξενάγηση οι επισκέπτες αποχώρησαν ευχαριστημένοι, ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία