Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
FARMING

Ανιχνεύθηκε Xylella σε αμυγδαλιές του Ισραήλ

Το Ισράηλ προστέθηκε στη λίστα με τις χώρες που εντοπίζεται το παθογόνο Xylella fastidiosa, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό Οργανισμό Φυτοπροστασίας (EPPO) η προέλευση του παθογόνου είναι άγνωστη και δεν διαπιστώθηκαν μολυσμένα έντομα στην περιοχή των προσβολών.

IMG-20170801-WA0001-1200-x-900

159
0

Η ΔΑΟΚ Δράμας ενημέρωσε για αυτή την εξέλιξη, αναφέροντας πως η ανίχνευση του παθογόνου έγινε σε δένδρα αμυγδαλιάς με συμπτώματα ενώ τα αποτελέσματα των ελέγχων έδειξαν την παρουσία του υποείδους X. Fastidiosa ssp. fastidiosa που είναι ένα από τα υποείδη που ανιχνεύονται στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ευρωπαϊκός κατάλογος ευπαθών φυτών περιλαμβάνει συνολικά 256 φυτά που προσβάλλονται από το X. fastidiosa (ξενιστές). Για την αναγνώριση των φυτών αυτών τα οποία προσβάλλει το βακτήριο, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επισκεπτούν τη σελίδα του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Δ.Α.Ο.Κ. Δράμας):

https://planthealthdrama.wordpress.com/xylella-fastidiosa/φυτά-ξενιστές/

Στο σχετικό δελτίο τύπου η ΔΑΟΚ επισημαίνει μεταξύ άλλων:

Η γνωστή και καταγεγραμμένη εξάπλωση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa είναι στη γειτονιά της Χώρας μας είναι: στην Απουλία (2013) και στην Τοσκάνη (2018) της Ιταλίας, στη ν. Κορσική και στις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας (2015) με εξάπλωση στην Κυανή Ακτή (2018), στην Ισπανία στις ν. Βαλεαρίδες (2016), στις Περιφέρειες Βαλένθιας (2017), Μαδρίτης (2018) και Ανδαλουσίας (2018), στην Πορτογαλία στο Πόρτο (2019) και στο Ισραήλ στην Κοιλάδα Hula (2019).

To αίτιο της ασθένειας είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο φυτοπαθογόνο βακτήριο που

προσβάλλει έναν μεγάλο αριθμό φυτών και μεταδίδεται μέσω εντόμων. Η ασθένεια φαίνεται ότι εξαπλώνεται διαρκώς. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο επικαιροποιημένο ενημερωτικό φυλλάδιο που είναι αναρτημένο στην σελίδα του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.

Παρακαλούνται τα ανθοκομικά κέντρα, οι επαγγελματίες και οι διακινητές φυτών προς φύτευση να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τις απαιτήσεις που υπάρχουν για τη διακίνηση φυτών. Λεπτομέρειες σάς έχουν αποσταλεί στο προηγούμενο έγγραφό μας που είναι επίσης αναρτημένο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία