BACK TO
TOP
Farming

Προτεραιότητα στην καταπολέμηση 20 παρασίτων καραντίνας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με μια νέα μεθοδολογία, το συνεργατικό κέντρο έρευνας της ΕΕ (JRC), αξιολόγησε έναν κατάλογο παρασίτων καραντίνας για τις δυνητικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους στη γεωργία και τη δασοκομία της ΕΕ. Το βακτήριο Xylella fastidiosa που επηρεάζει τα ελαιόδεντρα, τα αμύγδαλα, τα αμπέλια μεταξύ άλλων σημαντικών καλλιεργειών, καθώς και το ιαπωνικό σκαθάρι, το Citrus Black Spot, το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών και το ασιατικό σκαθάρι με μακρύ κέρας είναι μεταξύ των κορυφαίων παρασίτων που επηρεάζουν την υγεία των φυτών στην Ευρώπη.

Ξυλελα-600x220

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

180
0

Η κατάταξη αυτή βοήθησε την Επιτροπή να απαριθμήσει 20 παράσιτα καραντίνας ως παράσιτα προτεραιότητας. Ο κατάλογος δημοσιεύθηκε στις 11 Οκτωβρίου.
Τα τελευταία χρόνια εκδηλώσεις πολλών φυτικών παρασίτων που είναι νέες στο έδαφος της Ένωσης έχουν βλάψει τις ευρωπαϊκές καλλιέργειες και δέντρα.
Για παράδειγμα, το βακτήριο Xylella fastidiosa έχει σκοτώσει εκατοντάδες ελαιόδεντρα στη νότια Ιταλία και οι αυξανόμενοι πληθυσμοί του Ιαπωνικού σκαθαριού (Popillia japonica) έχουν προκαλέσει σημαντική ζημιά στα οπωροφόρα δένδρα.
Η παγκοσμιοποίηση του ταξιδιού και του εμπορίου καθώς και η αλλαγή του κλίματος συγκαταλέγονται μεταξύ των κυριότερων κινητήριων μοχλών των αναδυόμενων φυτοϋγειονομικών κινδύνων
Ο Επίτροπος Tibor Navracsics, αρμόδιος για το Κοινό Κέντρο Ερευνών, αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό, δήλωσε: "Για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα φυτά μας και την ποιότητα ζωής των πολιτών μας, πρέπει πρώτα να καταγράψουμε τις επιβλαβείς επιπτώσεις των παρασίτων όπως το ιαπωνικό σκαθάρι ή το μαύρο σημείο των εσπεριδοειδών στην οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία μας. Χάρη σε έναν νέο δείκτη που έχει σχεδιαστεί από το Κοινό Κέντρο Ερευνών, μπορούμε τώρα να υπολογίσουμε τις βλάβες που προκαλούνται από αυτά τα παράσιτα σε διάφορες διαστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των λιγότερο απτών, όπως το τοπίο και η πολιτιστική κληρονομιά ή τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα, γεγονός που μας επέτρεψε να εντοπίσουμε τους 20 χειρότερους παραβάτες στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας ".
Εργαζόμενοι σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), οι εμπειρογνώμονες του ΚΚΕρ υπολόγισαν πιθανές επιπτώσεις 28 παρασίτων φυτών απομόνωσης, όπως έντομα, βακτήρια, νηματώδη και μύκητες.
Στη βάση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με τον νέο νόμο για τη φυτοϋγειονομική νομοθεσία, μια κατ 'εξουσιοδότηση πράξη που απαριθμεί 20 επιβλαβείς οργανισμούς ως παράσιτα προτεραιότητας.
Η συμπερίληψη αυτών των παρασίτων στον ευρωπαϊκό κατάλογο επιβλαβών οργανισμών σημαίνει υποχρεώσεις για τα κράτη μέλη όσον αφορά ενημερωτικές εκστρατείες, ενισχυμένες έρευνες, σχέδια έκτακτης ανάγκης, σχέδια προσομοίωσης και σχέδια δράσης για την εκρίζωση.
Ο Emilio Rodriguez Cerezo, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών της Γεωργίας στο ΚΚΕρ και συν-συγγραφέας της πρόσφατα δημοσιευθείσας έκθεσης του ΚΚΕρ, εξηγεί: "Γενικά, η νέα μεθοδολογία βοηθά τα κράτη μέλη και τις αρμόδιες αρχές να λαμβάνουν αποφάσεις για τον καλύτερο τρόπο διαθέτουμε τους πόρους τους με βάση τα πιο υγιή επιστημονικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή μας.Έχουμε σχεδιάσει μια μεθοδολογία για να υποστηρίξουμε τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και τους διαχειριστές κινδύνου στην κατάταξη των επιβλαβών οργανισμών απομόνωσης σε καραντίνα. το εργαλείο ενσωματώνει σε έναν ενιαίο δείκτη τις εκτιμήσεις των απωλειών στην παραγωγή, τις επιπτώσεις στο εμπόριο, την απασχόληση και άλλους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες, αλλά επίσης δημιουργήσαμε δείκτες για λιγότερο απτές διαστάσεις, όπως είναι οι επιπτώσεις στην αναψυχή, το τοπίο και την πολιτιστική κληρονομιά και στη βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος . "
Η νέα μεθοδολογία δείχνει, για παράδειγμα, ότι το βακτήριο Xylella fastidiosa, το παράσιτο με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στις γεωργικές καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ετήσιες απώλειες παραγωγής 5,5 δισ. Ευρώ, επηρεάζοντας το 70% (άνω των 30 ετών) και 35% των νεότερων. 11% των εσπεριδοειδών. 13% αμύγδαλο και μεταξύ 1-2% της παραγωγής σταφυλιών σε ένα σενάριο πλήρους διασποράς σε ολόκληρη την ΕΕ.
Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο περίπου 300 000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη που συμμετέχουν επί του παρόντος στην παραγωγή αυτή.
Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγή, τα παράσιτα έχουν σημαντικές έμμεσες επιπτώσεις στους ανάντη ή κατάντη οικονομικούς τομείς.
Για παράδειγμα, η πλήρης εξάπλωση του ασιατικού αγκαθωτού σκαθάρι (Anoplophora glabripennis) θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση απώλεια άνω του 5% του συνολικού αποθέματος αρκετών δασικών δένδρων της ΕΕ, όπως η σπήλαιο, η τέφρα, η οξιά, η σημύδα, γεώμηλο, σφενδάμι, πλατάνια, λεύκες, δαμάσκηνα, δρυς ή ιτιά, αξίας 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, μια απώλεια που θα μπορούσε να έχει οικονομικό αντίκτυπο στον τομέα των δασών ανάντη κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι επιπτώσεις στην πολιτιστική και επισιτιστική κληρονομιά μπορούν επίσης να είναι υψηλές.
Το ιαπωνικό σκαθάρι θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες σε περισσότερα από 80 προϊόντα που προστατεύονται από τις ετικέτες ποιότητας της ΕΕ.
Ως παράδειγμα δείκτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, το κίτρινο σκώληκας εσπεριδοειδών (Anoplophora chinensis) κατέλαβε την πρώτη θέση όσον αφορά τον δυνητικό αριθμό φυτικών ειδών που καλλιεργούνται σήμερα στους δρόμους και τα πάρκα της ΕΕ που θα μπορούσαν να επηρεαστούν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές