BACK TO
TOP
Farming

Συνεργασία Corteva, ΓΠΑ και Μπορούμε κατά σπατάλης τροφίμων

Σωστή διαχείριση των τροφίμων σε όλα τα στάδια παραγωγής, από το χωράφι έως τον καταναλωτή επιδιώκει η πρωτοβουλία Lifescore.

Corteva_Life_score_1_3

38
0

Το πρόγραμμα Lifescore που παρουσιάστηκε στις 22 Οκτωβρίου από την εταιρεία  Corteva, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) και τη ΜΚΟ «Μπορούμε»,  θέλει να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία πάνω στην σπατάλη των τροφίμων αλλά και την επισιτιστική ασφάλεια. Απώτερος στόχος είναι η βιωσιμότητα του κοινωνικού χαρακτήρα του προγράμματος χωρίς αυτό να έχει ημερομηνία λήξης με συνεχείς προσπάθειες αλλαγής της οπτικής της ελληνικής κοινωνίας πάνω στην σπατάλη τροφίμων.

Ο κ.Γεράσιμος Νικολόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής της Corteva Agrοscience σε Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία και Ισραήλ, υπογράμμισε ως κύριο αίτιο της σπατάλης τροφίμων αλλά και της διατροφικής ένδειας, την απόσυρση  από την αλυσίδα εφοδιασμού μέρους των τροφίμων που παράγονται αν και περιέχει τρόφιμα κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Όπως ανέφερε στην συνέχεια, το 2015 η Ελλάδα καταλάμβανε την 8η χειρότερη θέση  ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες σε ότι αφορά την επισιτιστική ανασφάλεια. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που η μικρή αγροτική παραγωγή της χώρας καλείται να ικανοποιήσει μεγάλες ανάγκες και το 1/3 του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.


Ο Πρύτανης του ΓΠΑ Σπυρίδων Κρίντζιος (αριστερά), με τον Γεράσιμο Νικολόπουλο, εμπορικό διευθυντή της Corteva Agriscience. 

Όπως σημείωσε στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας ο Πρύτανης του ΓΠΑ, κ.Σπυρίδωνας Κίντζιος, αναφερόμαστε ουσιαστικά στην πρώτη οργανωμένη προσπάθεια αντιμετώπισης πάνω στη διατροφική ανασφάλεια με την ουσιαστική συμμετοχή του ΓΠΑ πάνω στην εκπαίδευση όλων των κοινωνικών εταίρων αλλά και την προώθηση της γεωργίας ακριβείας.

Αναπόσπαστο στοιχείο αυτής της πρωτοβουλίας είναι και η πρώτη ολοκληρωμένη κοινωνική εκστρατεία, ενώ η αξιοποίηση της περισσευούμενης αγροτικής παραγωγής αλλά και των αδιάθετων προϊόντων από τους πάγκους των παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές,  αποσκοπεί στη μείωση της σπατάλης του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα. O συνιδρυτής του «Μπορούμε», κ.Αλέξανδρος Θεοδωρίδης έδειξε ως αιχμή του δόρατος της κοινωνικής εκστρατείας αποτέλεσε η δράση Social Hackathon που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 4-6 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή 150 εθελοντών, όπου δημιουργήθηκε τηλεοπτικό spot και animation για την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Φωτογραφίες:  Γεωργία Καραμαλή

Παρατίθεται αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

Η Corteva Agriscience™, με ιδιαίτερη χαρά, ανακοίνωσε την έναρξη της πρωτοβουλίας LifeScore σε συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στις 22 Οκτωβρίου 2019.

Η Corteva Agriscience™, με ηγετική θέση στην παγκόσμια και ελληνική αγορά, και παρουσία σε 130 χώρες με περισσότερους από 20.000 υπαλλήλους, γεννήθηκε από τη συγχώνευση 3 διεθνών κολοσσών των αγροεφοδίων: Dow Agrosciences, DuPont Crop Protection και DuPont Pioneer. Η εταιρεία έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά το 2018, με σκοπό να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις σε κάθε γεωργό, με ένα μοναδικό προϊοντικό χαρτοφυλάκιο. Οι λύσεις της Corteva Agriscience™ ξεκινούν από τους κορυφαίους σπόρους Pioneer®, τα προϊόντα φυτοπροστασίας και συνεχίζουν μέχρι τις πιο καινοτόμες υπηρεσίες ψηφιακής γεωργίας.

Πρωτοβουλία LifeScore

Η επισιτιστική ανασφάλεια και η σπατάλη τροφίμων αποτελούν σημαντικές προκλήσεις με εξαιρετικά σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το πρόβλημα αφορά περισσότερους από 1 εκατομμύριο Έλληνες, καθώς το 2015 η Ελλάδα καταλάμβανε την 8η θέση ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες με επισιτιστική ανασφάλεια.

Η πρωτοβουλία LifeScore είναι ο τρόπος που επέλεξε η Corteva Agriscience™ για να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία, αναφορικά με το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας και την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων.

Πρόκειται για μια κοινωνικά βιώσιμη πλατφόρμα που αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων που συμμετέχουν στην επισιτιστική αλυσίδα (αγρότες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, τοπικοί φορείς κλπ.) και στην εμπέδωση κοινωνικά ορθών πρακτικών σε σχέση με τη διαχείριση τροφής σε όλα τα στάδια της παραγωγής της – από το χωράφι μέχρι το σπίτι - προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια και την αποδοτικότητα των πόρων, ώστε να αναπτυχθεί μια ανθεκτική, κοινωνικά συνεκτική παραγωγή, με ορατά οφέλη για την ποιότητα ζωής, την τοπική οικονομία, την ευημερία ολόκληρης της κοινωνίας.

Αναπόσπαστο μέρος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με το οποίο η Corteva Agriscience™ έχει ήδη έρθει σε συμφωνία για την από κοινού διάδοση της πληροφορίας του ζητήματος της επισιτιστικής ανασφάλειας, στην ελληνική κοινωνία, αλλά και για τη διατύπωση προτάσεων με σκοπό την επίλυσή του.

Ένα σημείο στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία η Corteva Agriscience™, είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μία Πρωτοβουλία με ημερομηνία λήξης. Αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια αλλαγής συνηθειών και νοοτροπιών μέχρι να έχουμε ορατά αποτελέσματα στο μέτωπο της μάχης ενάντια στη σπατάλη τροφίμων.

Το πρόγραμμα και οι δράσεις των προσεχών σταθμών του LifeScore θα ανακοινώνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Κοινωνική εκστρατεία LifeScore και Social Hackathon - Η Δύναμη μίας Ημέρας

Η κοινωνική εκστρατεία LifeScore και το Social Hackathon εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας LifeScore.

Για το Social Hackathon - Η Δύναμη μιας Ημέρας, η Corteva Agriscience™, στις αρχές Σεπτεμβρίου, επέλεξε την πόλη της Θεσσαλονίκης προκειμένου να δημιουργήσει τα υλικά επικοινωνίας των μηνυμάτων της κοινωνικής εκστρατείας LifeScore, μέσα από τα οποία η δράση αυτή, θα πάρει σάρκα και οστά και θα γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό.  Τι σημαίνει Social Hackathon; Ο όρος “Hackathon” προέρχεται από τις λέξεις “Hackers” - “Marathon” και είναι η δημιουργική συνεύρεση ειδικών σε ορισμένο χώρο για συγκεκριμένο χρόνο με έναν κοινό σκοπό. Όταν ο σκοπός είναι κοινωφελής, ονομάζεται Social Hackathon.

Το Social Hackathon υλοποιήθηκε από 150 εθελοντές/εργαζομένους της εταιρίας Corteva Agriscience™, νέους αγρότες από ολόκληρη τη χώρα, μέλη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της ΜΚΟ  ‘ΜΠΟΡΟΥΜΕ’. Με την καθοδήγηση 30 καταξιωμένων επαγγελματιών από το χώρο της επικοινωνίας και της τέχνης, οι εθελοντές-συμμετέχοντες, χωρίς καμία εξειδίκευση,  δουλεύοντας ακούραστα και με αστείρευτη ενέργεια, κατάφεραν να δημιουργήσουν  υλικά επαγγελματικού επιπέδου και μοναδικής αισθητικής μέσα σε μια μόνο ημέρα .

 Μέσα από τις τέσσερις ομάδες των εθελοντών, δημιουργήθηκαν:

  • ένα τηλεοπτικό σποτ, με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Χρήστου Πέτρου και την σκηνική επιμέλεια της εικαστικού Ελένης Πεχλιβάνη,
  • μηνύματα για μία καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
  • ταινία animation με τίτλο «Η Οδύσσεια της Τροφής»,
  • ομαδικά έργα τέχνης, με θέμα «Σπορά Ζωής», που αποτέλεσαν την εικαστική αποτύπωση των μηνυμάτων κατά της σπατάλης τροφίμων. Τα έργα τέχνης δημιουργήθηκαν με την εθελοντική συνεργασία και καθοδήγηση των εικαστικών Κικής Βουλγαρέλη, Ελένης Κυριαζοπούλου, Μαρίας Παπανικολάου και Μαρίας Πάστρα και με την  επιμέλεια και τον συντονισμό της Ίριδας Κρητικού.

Σημειώνεται ότι εθελοντικά συμμετείχε και ο φωτογράφος Ανδρέας Σμαραγδής, βοηθώντας  τους συμμετέχοντες να οπτικοποιήσουν τις δηλώσεις των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Επίσης, αρωγοί στην Κοινωνική Εκστρατεία είναι η μουσικοσυνθέτης Μαριέττα Φαφούτη που έγραψε και επιμελήθηκε την μουσική στην ταινία animation «Η Οδύσσεια της Τροφής», ενώ η ηθοποιός Σάρα Εσκενάζυ δάνεισε την φωνή της στο animation!

Τα υλικά που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Social Hackathon θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της κοινωνικής εκστρατείας LifeScore, η οποία στοχεύει όχι μόνο στο να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση για την επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας, αλλά και στο να προτείνει συγκεκριμένους τρόπους για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων.

Σύμμαχος της Corteva Agriscience™ και κοινωνικός φορέας στον οποίο δωρίζονται τα υλικά για την υλοποίηση της κοινωνικής εκστρατείας LifeScore είναι το ‘ΜΠΟΡΟΥΜΕ’. Το ‘ΜΠΟΡΟΥΜΕ’ είναι μια ΜΚΟ με ειδίκευση στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το ‘ΜΠΟΡΟΥΜΕ’ έχει βραβευτεί το 2017 με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις υπηρεσίες του στην προαγωγή των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Βουλευτής Τρικάλων και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκρέκας, ο οποίος παρέστη στην Συνέντευξη Τύπου, στον σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε τα εξής: «Το επίδικο σήμερα στην Ελλάδα και διεθνώς είναι η παραγωγή τροφίμων με βιώσιμο τρόπο. Στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι η συλλογή του βρόχινου νερού με έξυπνα αρδευτικά συστήματα και η διατήρηση της καλής κατάστασης των εδαφών μας με τη γεωργία ακριβείας. Για εμάς, βιώσιμη γεωργία σημαίνει ευφυής γεωργία που χρησιμοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τεχνολογία για την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων. 

Συνεπώς, πρωτοβουλίες όπως το LifeScore, με τη συμμετοχή όλων των φορέων που τη συναπαρτίζουν, αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση γιατί δείχνουν το δρόμο προς την εμπέδωση καλών πρακτικών και βιώσιμης αντίληψης σε κρίσιμα προβλήματα της σημερινής εποχής».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Corteva Agriscience™, κα Χριστίνα Λεγάκι ανέφερε σχετικά: «Η εταιρία που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει η επένδυση στην καινοτομία για μια πιο αποτελεσματική παραγωγή, αλλά και το μέγεθος της ανθρώπινης προσπάθειας στη διαχείριση της τροφικής αλυσίδας, δεν θα μπορούσε να μείνει απαθής μπροστά στο πρόβλημα της επισιτιστικής ανασφάλειας και της σπατάλης τροφίμων. Επειδή πιστεύουμε ότι η σωστή λειτουργία της κυκλικής οικονομίας επιβάλει να αλλάξουμε την αντίληψή μας από το ‘παράγουμε περισσότερα’ στο ‘παράγουμε αποτελεσματικότερα’, όλοι εμείς στην Corteva Agriscience™ είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι που ηγούμαστε του LifeScore, μιας πρωτοβουλίας με βιώσιμο κοινωνικό χαρακτήρα και δυνητικά καταλύτη της επίλυσης ενός προβλήματος που μας αφορά όλους».

Με τη σειρά του, ο Εμπορικός Διευθυντής της Corteva Agriscience™, κ. Γεράσιμος Νικολόπουλος ανέφερε: «Στην Corteva Agriscience™ είμαστε υπερήφανοι για την εκκίνηση της πρωτοβουλίας LifeScore. Μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία όσο και να αναβαθμίσει το ρόλο του Έλληνα παραγωγού μέσα στην αλυσίδα τροφίμων. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε την εκστρατεία, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε ορατά αποτελέσματα στη μάχη ενάντια στη σπατάλη τροφίμων. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος. Σε αυτή τη διαδρομή, σε αυτόν τον αγώνα, έχουμε ισχυρούς συμμάχους. Τόσο το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την τεχνογνωσία του, όσο και το ‘ΜΠΟΡΟΥΜΕ’ στο κομμάτι της κοινωνικής εκστρατείας, αποτελούν ιδανικούς εταίρους σε μια συνεχή προσπάθεια κατάκτησης της επισιτιστικής ασφάλειας. Για να γίνει αυτό με αποτελεσματικό τρόπο, οφείλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικής βιωσιμότητας προκειμένου η δυναμική της όλης προσπάθειας να αποκτά νέους συμμάχους όσο προχωρά. Για τον λόγο αυτό, η πρωτοβουλία LifeScore θα βρεθεί σε πολλές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, με πρώτο σταθμό τη Λάρισα. Στο πλαίσιο των επισκέψεών της αυτών, θα αναζητά νέους τοπικούς συμμάχους, στην προσπάθειά της να αναπτύξει δίκτυα επικοινωνίας για την αποτελεσματικότερη διάχυση του σκοπού της».

Από την πλευρά της, η κα Clara Serrano, EMEA Marketing Leader Corteva Agriscience™, αναφέρθηκε στα εξής: «Το LifeScore, αντικατοπτρίζοντας πλήρως τις αξίες της Corteva Agriscience™ αποτελεί γνήσιο παράδειγμα πρωτοβουλίας κοινωνικής βιωσιμότητας και όχι απλά εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Εμπεριέχει τις αρχές της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ενταγμένης αρμονικά στο πλαίσιο μιας κοινωνικής αειφορίας. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, η Corteva Agriscience™ φέρνει τη μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε, αναφορικά με τη διαχείριση της τροφής και την μεταφέρει με κοινωνική ευαισθησία στις τοπικές κοινωνίες ολόκληρης της Ελλάδας».

Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Σπύρος Κίντζιος, με τη σειρά του δήλωσε: «Από την αλυσίδα παραγωγής μέχρι τον τρόπο διαχείρισης της κατανάλωσης, η σπατάλη τροφίμων και η επισιτιστική ανασφάλεια, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και την συνεχώς αυξανόμενή απαίτηση σε εισροές παραγωγής αποτελούν έναν φαύλο κύκλο με σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αποτελεί μια πρόκληση τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρο τον κόσμο. Οι επιπτώσεις επισιτιστικής ασφάλειας αφορούν, δε, πολύ περισσότερους από τους κατοίκους της χώρας μας αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνο 11 εκατομμύρια κατοίκους. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και τους διεθνείς επισκέπτες της χώρας μας. Άρα η Ελλάδα καλείται να ικανοποιήσει τις ανάγκες ενός συνολικού πληθυσμού τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η αποτελεσματικότερη απάντηση σε αυτή την πρόκληση, έρχεται μέσα από τις συμμαχίες και τη συστράτευση δυνάμεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας, για το πολύ σοβαρό ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως το μοναδικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που ασχολείται συνολικά με την αγροτική ανάπτυξη και τον κλάδο των τροφίμων, παραμένοντας συνεπές με το όραμα και την αποστολή του 100 χρόνια μετά την ίδρυσή του, συμμετέχει με την τεχνογνωσία του και την εμπειρία του στην προσπάθεια της CortevaTM Αgriscience για ένα κόσμο με σωστή νοοτροπία και πρακτικές αναφορικά με τη διαχείριση των τροφίμων, με ένα πρόγραμμα συνολικών εκπαιδευτικών και ερευνητικών παρεμβάσεων».

Την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στη Κοινωνική εκστρατεία LifeScore και το Social Hackathon μοιράστηκε ο κ. Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, ένας εκ τον συνιδρυτών του ‘ΜΠΟΡΟΥΜΕ’, ως εξής: «Θα ήθελα να σταθώ σε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να μοιραστώ την χρησιμότητα της εμπειρίας του Social Hackathon που ζήσαμε στη Θεσσαλονίκη. Η δράση αυτή ήταν πραγματικά μοναδική, αφού όλο το υλικό για μία ολοκληρωμένη κοινωνική εκστρατεία, δημιουργήθηκε μέσα σε μόνο μία μέρα, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την επισιτιστική ανασφάλεια και τη σπατάλη τροφίμων. Το δεύτερο είναι ότι φυσικά το ‘ΜΠΟΡΟΥΜΕ’ δεν θα μπορούσε παρά να είναι σύμμαχος της Corteva Agriscience™ στην αντίληψη ότι η επισιτιστική ανασφάλεια αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής και φυσικής ανάπτυξης, να επηρεάσει τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο και να οδηγήσει σε παχυσαρκία, λόγω υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων χαμηλής ποιότητας και υψηλής θερμιδικής περιεκτικότητας. Είμαστε μαζί στην προσπάθεια να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη και να αποδείξουμε τις κοινωνικές μας ευαισθησίες και την αποφασιστικότητά μας για μείωση της σπατάλης φαγητού και ταυτόχρονα αύξηση της απαίτησης για ποιοτική και υγιεινή διατροφή για όλους».

Εμπνευστής και υπεύθυνος υλοποίησης της πρωτότυπης ιδέας του «Social Hackathon – Η Δύναμη μιας Ημέρας!» που συνδυάζει τη δύναμη της γνώσης, της εξειδίκευσης και του εθελοντισμού,  είναι η εταιρεία Admore. Ο κ. Ευάγγελος Αντωνάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Admore δήλωσε: «Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν εταιρείες που υποστηρίζουν κοινωφελείς σκοπούς, συνδυάζοντας έντονη εθελοντική δράση και κοινωνική ευαισθησία. Η Admore, με την 25ετή εμπειρία της, στέκεται αρωγός σε όλες τις προσπάθειες που αποτελούν καλές πρακτικές εκστρατειών με έντονο πρόσημο κοινωνικής βιωσιμότητας (Social Sustainability)».

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και εκπρόσωπος του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα,  Κα Κατερίνα Θεοφιλοπούλου, η οποία δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην εξάλειψη της επισιτιστικής ανασφάλειας και της σπατάλης τροφίμων. Είναι, δε, ιδιαίτερα σημαντικό που η συγκεκριμένη καμπάνια γίνεται μέσα από την προαγωγή των αρχών του εθελοντισμού και της κοινωνικής ευθύνης».

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε επίσης και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κώστας Μπαγινέτας.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές