BACK TO
TOP
Farming

Νέο µοντέλο προσέγγισης στη λίπανση ανέδειξε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Argus Europe Fertilizer

Η συνδυασµένη χρήση των τεχνικών λίπανσης στην αύξηση της απόδοσης και της ποιότητας των παραγόµενων αγροτικών προϊόντων, µε ταυτόχρονη προστασία των φυσικών πόρων, θέτει στην αιχµή των εξελίξεων του κλάδου ορισµένα προϊόντα ειδικής θρέψης, όπως οι βιοδιεγέρτες. Μάλιστα πολλές από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εµπόριο αγροτικών εµπορευµάτων (commodities) ανιχνεύουν ευκαιρίες και ψάχνουν τρόπους να εµπλακού στη διάθεση αυτών των ειδικών προϊόντων.

τριτο_2

8
0

Τα παραπάνω υπογράµµισαν οι εµπλεκόµενοι στην αλυσίδα παραγωγής, διακίνησης, εµπορίας και έρευνας του κλάδου των λιπασµάτων που συναντήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Argus Europe Fertilizer στη Μάλτα στις 16 -18 Οκτωβρίου 2019, στο οποίο επίσηµος προσκεκληµένος των διοργανωτών ήταν ο υποστηρικτικός φορέας της διοργάνωσης, ΣΠΕΛ.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, τονίστηκε ότι παγκόσµια, η γεωργία βρίσκεται σε µια κοµβική χρονική στιγµή που οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις συνεχώς αυξάνονται, µε σηµαντικές διαφοροποιήσεις µεταξύ των ηπείρων. Οι τάσεις που αναπτύσσονται σε επίπεδο κοινωνικό, οικονοµικό, εµπορικό, καταναλωτικό και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, διαφέρουν σηµαντικά ανάµεσα στον παγκόσµιο πληθυσµό. Είναι γεγονός ότι υπάρχει ανάγκη αύξησης της παγκόσµιας παραγωγής τροφίµων για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του συνεχώς αυξανόµενου παγκόσµιου πληθυσµού. Ωστόσο, τα δεδοµένα δείχνουν ότι ο ρυθµός της παγκόσµιας οικονοµικής ανάπτυξης επιβραδύνεται. Αντίστοιχα, νέες πολιτικές και εµπορικές πρακτικές επηρεάζουν σηµαντικά την πορεία της παγκόσµιας γεωργίας και κατ’ επέκταση τη βιοµηχανία τροφίµου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κλάδος των λιπασµάτων φαίνεται ότι µετασχηµατίζεται. Στις ΗΠΑ οι εµπορικές πολιτικές αλλάζουν, επηρεάζοντας όλη την αλυσίδα του αγροδιατροφικού τοµέα.

Στην Ευρώπη ο σύγχρονος καταναλωτής έχει στραφεί στην αναζήτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και αναµένεται έντονα ότι ο ευρωπαίος πολίτης θα θέλει τα επόµενα χρόνια να γνωρίζει όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας πριν επιλέξει το τρόφιµο που θα καταναλώσει. Παράλληλα, η έντονη τεχνολογική ανάπτυξη επιτρέπει την άµεση διάδοση της πληροφορίας µεταβάλλοντας τα παραδοσιακά µοντέλα εµπορίας και καταναλωτικής συµπεριφοράς. Αυτό είναι το πλαίσιο εντός του οποίου οι εµπλεκόµενοι στην αγροδιατροφική αλυσίδα καλούνται να αναπτύξουν νέες στρατηγικές και πρωτοβουλίες.   

Επ’ αυτού η διευθύντρια του ΣΠΕΛ Φωτεινή Γιαννακοπούλου τόνισε ότι «Γενικευµένες λύσεις στον τοµέα της θρέψης φυτών δεν υπάρχουν. Η ανάπτυξη του «τέλειου λιπάσµατος» ή της «τέλειας σύστασης στη θρέψη» αποτελεί µια σύνθετη εξίσωση. Ο κύριος στόχος είναι η παροχή των θρεπτικών στοιχείων στο φυτό στην κατάλληλη ποσότητα και την κατάλληλη χρονική στιγµή, για την αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας της παραγωγής, µε το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωµα. Για την επίτευξη όµως αυτού του στόχου απαιτείται εξειδικευµένη γνώση και συνδυασµός πολλών παραµέτρων, όπως τα ιδιαίτερα εδαφοκλιµατικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, η ενεργοποίηση του δυναµικού των καλλιεργειών, ο περιορισµός των επιπτώσεων της κλιµατικής αλλαγής, η αξιολόγηση των δυνατοτήτων των αγροτών και η ικανοποίηση των αναγκών του καταναλωτή. Κι όλα αυτά µέσα από την ανάπτυξη ενός συστήµατος που θα εξασφαλίζει τη βιωσιµότητα όλης της αλυσίδας του αγροδιατροφικού τοµέα και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Στα πλαίσια µετασχηµατισµού του κλάδου των λιπασµάτων, η βέλτιστη αξιοποίηση των θρεπτικών στοιχείων και η αύξηση της αποδοτικότητας των προϊόντων λίπανσης αποτελεί σήµερα βασική προτεραιότητα. Οι κύριες αρχές της ορθολογικής λίπανσης, οι σχέσεις αλληλεπίδρασης των θρεπτικών στοιχείων στο σύστηµα έδαφος-φυτό, η επίδραση των µικροβιακών κοινοτήτων, το δυναµικό παραγωγής των καλλιεργειών, σε συνδυασµό µε τα νέα τεχνολογικά εργαλεία και τις βέλτιστες αγρονοµικές πρακτικές πρέπει να αποκωδικοποιηθούν, να συνδυαστούν και να εφαρµοστούν σε τοπικό επίπεδο.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές