BACK TO
TOP
Farming

Δράσεις εύρεσης και αξιολόγησης τοπικών ποικιλιών φυλλοβόλων οπωροφόρων, από ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Για την διάσωση και αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Νάουσα, πραγματοποιεί δράσεις καταγραφής και αξιολόγησης ποικιλιών φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων στα πλαίσια του έργου Fruitrees2Safeguard.

ροκινια-696x439

30
3

Παρακάτω παρατίθεται το αναλυτικό δελτίο:

ΘΕΜΑ: Δράσεις εύρεσης, αξιολόγησης και αξιοποίησης τοπικών ποικιλιών φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων.


Οι τοπικές ποικιλίες οπωροφόρων δένδρων έχουν το χαρακτηριστικά της προσαρμογής τους στις εκάστοτε οικολογικές συνθήκες όπου έχουν αναπτυχθεί και είναι απαραίτητο πρωταρχικό υλικό για τη δημιουργία νέων ποικιλιών γιατί περιέχουν μοναδική συστάδα γονιδίων που διασφαλίζουν τα χαρακτηριστικά της προσαρμοστικότητας και της παραγωγικότητας. Η διάσωσή και αξιοποίησή τους έχει τεράστια σημασία για την επίτευξη αειφορικής παραγωγής και την ασφάλεια της παραγωγής τροφίμων για τις επόμενες γενεές.

 Οι γεωπόνοι ερευνητές του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων πραγματοποιούν δράσεις καταγραφής και διάσωσης τοπικών ποικιλιών φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων (αχλαδιάς, μηλιάς, βερικοκιάς, ροδακινιάς, δαμασκηνιάς, κερασιάς, κορομηλιάς, βυσσινιάς, καρυδιάς, αμυγδαλιάς κ.α.), στα πλαίσια του έργου Fruitrees2Safeguard. Πραγματοποιούνται: καταγραφή φαινοτυπικών χαρακτηριστικών, φωτογραφήσεις, συλλέγονται δείγματα φύλλων και καρπών όπου γίνεται προσδιορισμός βιοχημικών και γενοτυπικών χαρακτηριστικών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας του Ε.Κ.Ε.Τ.Α., έλεγχος της φυτουγείας τους σε συνεργασία με το εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Α.Π.Θ., συλλέγεται πολλαπλασιαστικό υλικό και εγκαθίσταται στο ΤΦΟΔ (συνεργασία με το φυτώριο Τσεσμελή) καθώς και γίνεται μελέτη της ανθεκτικότητάς τους σε σημαντικές ασθένειες. 

 Παρακαλούνται όσοι διατηρούν τοπικές ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων να επικοινωνήσουν με  γεωπόνους του Τ.Φ.Ο.Δ.Ν. στο 2332041548. Οποιαδήποτε πληροφορία θα μας ήταν χρήσιμη για την αξιοποίηση της δυνατότητας που τώρα έχουμε με το έργο Fruitrees2Safeguard, για την διάσωση και αξιοποίησή των τοπικών ποικιλιών.



Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

06-06-2020 20:13Βυζαντινόπουλος Σπύρος

Επανάληψη στο ορθόν! Εκ παραδρομής παρελήφθη η λέξη παρά στο προηγούμενο σχόλιο μου και συγκεκριμένα στην πρόταση μου << δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με το σχόλιο του κ. Η. Εμμανουηλίδη......>>

Απάντηση

06-06-2020 18:06Βυζαντινόπουλος Σπύρος

Οι στόχοι του ερευνητικού προγράμματος με το οποίο ασχολούνται οι ερευνητές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΚΕΤΑ είναι ενδιαφέροντες . Όμως δεν μπορώ να συμφωνήσω με το σχόλιο του συναδέλφου Η. Εμμανουηλίδη , ότι κάποτε πρέπει να παράγουμε στη χώρα μας πιστοποιημένα δενδρύλλια των οπωροφόρων δένδρων (μπλε καρτέλα πιστοποίησης) με την εγκατάσταση προβασικών και βασικών φυτειών των σπουδαιότερων Ελληνικών ποικιλιών.

Απάντηση

05-06-2020 19:05Ηλίας Εμμανουηλίδης

Παράλληλα με τις έρευνές σας «φρου – φρου» να ασχοληθείτε με την εγκατάσταση προβασικών και βασικών φυτειών των πλέον αξιόλογων Ελληνικών ποικιλιών οπωροφόρων ώστε τα Ελληνικά φυτώρια να παράγουν επί τέλους (έστω και με μισό αιώνα καθυστέρησης!) πιστοποιημένα δενδρύλλια με το μπλε καρτελάκι πιστοποίησης.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές