BACK TO
TOP
Farming

Επενδύσεις 14 δισ. για νέες δραστικές ουσίες και τεχνολογίες εκκινεί η βιομηχανία φυτοπροστασίας

Προγραμματίζοντας επενδύσεις 14 δισ. για την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογιών ακριβείας καθώς και την ενίσχυση της έρευνας για νέες δραστικές ουσίες αναμένεται ότι θα ευθυγραμμίσει η ευρωπαϊκή βιομηχανία φυτοπροστασίας την στρατηγική της για την επόμενη δεκαετία με την στρατηγική της Ευρώπης όπως αποτυπώνεται στον σχεδιασμό Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο.

0033_FRA04042_WEB

27
0

Προϋπόθεση ωστόσο για να πειστεί η βιομηχανία προϊόντων φυτοπροστασίας από τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι η παρουσίαση μιας χειροπιαστής και κατατοπιστικής επιστημονικής μελέτης επιπτώσεων που θα έχει η υλοποίηση της ευρωπαϊκής φιλοδοξίας στο πεδίο της επάρκειας τροφίμων, στις τιμές καταναλωτή και στο κόστος παραγωγής.

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ECPA)που εκπροσωπεί τη βιομηχανία φυτοφαρμάκων και βιοκτόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στα μέλη του οποίου περιλαμβάνονται όλες οι μεγάλες εταιρείες και εθνικές ενώσεις σε όλη την Ευρώπη, παρουσιάστηκαν οι δεσμεύσεις του κλάδου σχετικά με την στρατηγική που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής.

Ειδικότερα, ο ECPA) έχει υιοθετήσει μια σειρά φιλόδοξων δεσμεύσεων για την υποστήριξη της νέας πράσινης συμφωνίας της Ευρώπης , συμπεριλαμβανομένης μιας επένδυσης άνω των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ σε νέες τεχνολογίες και πιο βιώσιμα προϊόντα έως το 2030.

Εκτός από αυτήν την επένδυση, το ECPA σκοπεύει επίσης να αυξήσει τη συλλογή αποβλήτων και να αυξήσει τα επίπεδα κατάρτισης μεταξύ των αγροτών στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της απόκρισής του στις στρατηγικές της ΕΕ για τη γεωργία και τη βιοποικιλότητα.

Οι έξι δεσμεύσεις που υιοθετήθηκαν από το ECPA θα καθοδηγήσουν τον τομέα για την επόμενη δεκαετία σε βασικούς τομείς καινοτόμων τεχνολογιών, της κυκλικής οικονομίας και της καλύτερης προστασίας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος:

Καινοτομία και επενδύσεις: Υποστηρίζοντας την καινοτομία και την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων και εργαλείων ακριβείας καθώς και βιοκτόνων, προωθείται η φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια ψηφιακή και πράσινη ανάκαμψη . Μέχρι το 2030 θα επενδύσουμε 10 δισεκατομμύρια ευρώ στην στις ψηφιακές τεχνολογίες και 4 δισεκατομμύρια ευρώ στην καινοτομία για νέα βιοκτόνα. Όλη η επένδυση στην οποία δεσμεύεται η βιομηχανία είναι χρήσιμη μόνο εάν υπάρχει το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο που επιτρέπει στην καινοτομία να φτάσει στους ευρωπαίους αγρότες.

Κυκλική οικονομία: Αυξάνοντας το ποσοστό συλλογής των άδειων πλαστικών δοχείων φυτοφαρμάκων στο 75% μέχρι το 2025 και καθιερώνοντας ένα σύστημα συλλογής στα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν σήμερα, ενισχύεται ο στόχος για μια κυκλική οικονομία που προσβλέπει στην ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και των πόρων που χρησιμοποιούνται, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πλαστικών συσκευασιών.

Προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος: Εκπαιδεύοντας τους αγρότες σχετικά με την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παρασίτων, την προστασία των υδάτων και τη σημασία του εξοπλισμού ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), η βιομηχανία επιθυμεί να ελαχιστοποιήσει περαιτέρω την έκθεση και να μειώσει τους κινδύνους χρήσης φυτοφαρμάκων, συμβάλλοντας παράλληλα στην πραγμάτωση των στόχων της οδηγίας για την αειφόρο αγροδιατροφή της ΕΕ Farm to Fork που αποσκοπούν στην παραγωγή αρκετών τροφίμων με βιώσιμο τρόπο.

Η Géraldine Kutas, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου, δήλωσε: «Με τη φιλόδοξη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε το πρώτο βήμα για την πορεία της ΕΕ προς ένα πιο βιώσιμο, ουδέτερο προς το κλίμα μέλλον». Η ίδια εξήγησε πως «συμφωνούμε με τη μείωση της χρήσης και του κινδύνου από τα γεωργικά φάρμακα κατά 50% έως το 2030. Έχουμε λάβει σοβαρά υπ όψιν την εναρμόνιση με τις πρωτοβουλίες πολιτικής της Πράσινης Συμφωνίας.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή, θα παρακολουθούμε την πρόοδο της βιομηχανίας μας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας και θα μοιραζόμαστε με διαφάνεια πόσο μακριά έχουμε φτάσει», κατέληξε.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές