BACK TO
TOP
Farming

Χωρίς νέα κρούσματα στη Δράμα η καστανή ρυτίδωση στις ντομάτες

Σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια ντομάτας στην Περιφερειακή Ενοτητα Δράμας εντοπίστηκε ο ιός της καστανής ρυτίδωσης (ToBRFV), ωστόσο από τις έως τώρα δειγματοληψίες του Τμήματος Π.Φ.Ε. δεν προέκυψαν νέα κρούσματα στην περιοχή.

Ntomata1344

109
0

Σύμφωνα με τους γεωπόνους της ΔΑΟΚ της περιοχής, ο ιός αυτός αποτελεί αναδυόμενο κίνδυνο μεγάλης σημασίας κυρίως για την καλλιέργεια της τομάτας και της πιπεριάς και μεταδίδεται με την επαφή (μολυσμένα χέρια, εργαλεία, ρούχα αλλά και από φυτό σε φυτό) και το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό (φυτά προς φύτευση, μολυσμένος σπόρος). Ο ιός παραμένει στα υπολείμματα και συνιστάται απομάκρυνση των υπολειμμάτων από το θερμοκήπιο και αμειψισπορά με κολοκυνθοειδή. Απαραίτητα είναι τα μέτρα απολύμανσης χεριών, εργαλείων, υποδημάτων κλπ.

Οι απαιτήσεις διακίνησης φυτών προς φύτευση και σπόρων προς σπορά τομάτας και πιπεριάς είναι οι παρακάτω:

• Υποχρέωση των διακινούμενων φυτών και σπόρων τομάτας και πιπεριάς να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

• Οι σπόροι τομάτας και πιπεριάς στο εξής ελέγχονται ανεξάρτητα από την καταγωγή τους.

• Υποχρέωση των φυτωριακών επιχειρήσεων για καταγραφή και τεκμηρίωση της καταγωγής όλων των παρτίδων σπόρων τομάτας και πιπεριάς.

• Φορτία πολλαπλασιαστικού υλικού τομάτας και πιπεριάς που εισέρχονται στην Ε.Ε. από τα Σημεία Εισόδου της Χώρας υπόκεινται σε έλεγχο σε ποσοστό 100%.

Οποιοσδήποτε εμπλεκόμενος στην παραγωγική διαδικασία τομάτας και πιπεριάς (καλλιεργητής, γεωπόνος, συνταγογράφος, σύμβουλος κλπ.) υποψιάζεται ή αντιλαμβάνεται την παρουσία τού συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού οφείλει να ενημερώσει αμέσως την Υπηρεσία μας.

Παρακαλούνται οι υπεύθυνοι επιστήμονες, οι συνταγογράφοι γεωργικών φαρμάκων και οι σύμβουλοι να ενημερώνουν τους καλλιεργητές-συνεργάτες τους με κάθε πρόσφορο τρόπο για την επιδημιολογία της ασθένειας.

Παρακαλείται το Τελωνείο Δράμας για τη γνωστοποίηση στην Υπηρεσία μας τυχόν άφιξης αποστολής φυτών προς φύτευση και σπόρων προς σπορά τομάτας και πιπεριάς.

Παρακαλείται το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Δράμας για τη γνωστοποίηση στην Υπηρεσία μας οποιασδήποτε παραλαβής πολλαπλασιαστικού υλικού τομάτας και πιπεριάς από εμπορικές επιχειρήσεις στην ΠΕ Δράμας.

Στοιχεία για την ασθένεια και τα συμπτώματα που προκαλεί και τα μέτρα προφύλαξης που απαιτούνται υπάρχουν λεπτομερώς σε ειδικό φυλλάδιο, που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ. Καλούνται οι καλλιεργητές να μελετήσουν το συγκεκριμένο φυλλάδιο. Κάθε ύποπτο φυτό με συμπτώματα ιολογικής προσβολής να το χειρίζονται πάντα ως πιθανό κρούσμα του ιού ToBRFV, δηλαδή ως ασθένεια με πολύ εύκολη μετάδοση μέσω της επαφής και να ενημερώνουν το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.

Βρείτε εδώ τις σχετικές πληροφορίες: 1) Ενημερωτικό φυλλάδιο ΥΠΑΑΤ    2)Συμπτώματολογία του ιού

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές