BACK TO
TOP
Farming

Προληπτικοί ψεκασμοί για κυκλοκόνιο σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Η ΔΑΟΚ συμβουλεύει τους τοπικούς παραγωγούς ελιάς, να προβούν σε ψεκασμούς με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, μετά την συγκομιδή των καρπών, λόγω επικράτησης ευνοϊκών συν-θηκών για την ανάπτυξη της ασθένεια.

olive-tree-3432442_960_720

34
0

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη βρίσκονται σε εγρήγορση, με προληπτικού ψεκασμούς για το κυκλοκόνιο (Spilocaea oleagina), που ενδημεί στην περιοχή. Σε δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων, η ΔΑΟΚ συμβουλεύει τους τοπικούς παραγωγούς ελιάς, να προβούν σε ψεκασμούς με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ή με χαλκούχα σκευάσματα. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου σημειώνεται υψηλή σχετική υγρασία καθώς και σε περιοχές όπου ενδημεί η ασθένεια, με πραγματοποίηση ενός επαναληπτικού ψεκασμού μετά από έναν μήνα. Οι ψεκασμοί για το κυκλοκόνιο συνίσταται να εκπονηθούν με το πέρας της συγκομιδής του ελαιοκάρπου και αμέσως μετά το πέρας των παρόν βροχοπτώσεων.

Παρά το γεγονός ότι την παρούσα στιγμή μπορεί να μην είναι διακριτά τα συμπτώματα σε όλους τους ελαιώνες, αυτό δεν αναιρεί την πιθανή ύπαρξη του μύκητα που θα μπορούσες να οδηγήσει σε προσβολή και εξασθένιση των δέντρων. Η προσβολή χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κυκλικών κηλίδων στα φύλλα που συνήθως συνοδεύεται από πρόωρη φυλλόπτωση που οδηγεί σε εξασθένηση του δέντρου και μακροχρόνια σε ακαρπία. Τα συμπτώματα είναι πιο εμφανή σε παλαιότερα φύλλα και στα κατώτερα μέρη του δέντρου.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να παρέχεται στην καταπολέμηση του κυκλοκονίου και στις περιπτώσεις των ελαιώνων όπου υφίσταται η ασθένεια της καρκίνωσης (Pseudomonas syringae pv. savastanoi), η οποία προκαλείται από την είσοδο του βακτηρίου ψευδομονάδα στις πληγές και σχισμές του φλοιού των κλάδων της ελιάς καθώς ο χαλκός συμβάλλει στο περιορισμό της διάδοσης του βακτηρίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές