BACK TO
TOP
Farming

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες για την καταπολέμιση εντομολογικών και μυκητολογικών εχθρών ελιάς

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας έδωσε στην δημοσιότητα την λίστα με τις εγκεκριμένες δραστικές ουσίες για την καταπολέμιση εντομολογικών (και ακαρεολογικών) εχθρών και παθογόνων μυκήτων τηε καλλιέργειας της ελιάς.

1509357256_0_ol_2

1195
0

Η λίστα με τις εγκεκριμένες δραστικές ουσίες αφορά την καταπολέμηση των παρακάτω παθογόνων εχθροί:

Παθογόνοι μύκητες:

ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ: Cycloconium oleaginum, Spilocaea oleagina,

ΓΛΥΟΣΠΟΡΙΟ: Glomerella cingulata, Gloeosporium Olivarum, Colletotrichum gloeosporioides,

ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ: Pseudomonas savastanoi,

ΣΗΨΙΡΡΙΖΙΑ: Armillaria mellea

Εντομολογικοί εχθροί:

ΔΑΚΟΣ (Bactrocera oleae, Tephritidae),

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ (Prays oleae, Yponomeutidae),

ΜΑΡΓΑΡΟΝΙΑ (Palpita unionalis, Pyralidae),

ΟΤΙΟΡΡΥΓΧΟΣ: (Otiorhynchus cribricollis, Curculionidae),

ΡΥΓΧΙΤΗΣ: (Rhynchites (Coenorrhinus) cibripennis, Attelabidae),

ΚΑΛΟΚΟΡΙΣ: (Calocoris trivialis, Miridae),

 ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ: (Euphyllura olivina, Psyllidae),

ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ: Λεκάνιο (Saissetia oleae, Coccidae), Παρλατόρια (Parlatoria oleae, Diaspididae), Ασπιδιωτός (Aspidiotus nerii, Diaspididae), Πολίνια, (Pollinia pollini, Asterolecaniidae), Λεύκασπις (Leucaspis riccae, Diaspididae), Μυτηλόμορφη Ψώρα (Lepidosaphes ulmi, Diaspididae),

ΣΚΟΛΥΤΕΣ: Φλοιοφάγος (Hylesinus oleiperda, Scolytidae), Φλοιοτρίβης (Phloeotribus scarabaeoides, Scolytidae),

ΘΡΙΠΑΣ: (Liothrips oleae, Phloeothripidae), ΑΚΑΡΕΑ Eriophyidae: Aceria (Eriophyes) oleae, Aculus olearius, Oxycenus maxwelli, Tegolophus hassani,

ΚΗΚΙΔΟΜΥΓΕΣ: Κηκιδόμυγα βλαστών ελιάς (Resseliella oleisuga, Cecidomyiidae), Κηκιδόμυγα φύλλων ελιάς (Dasineura oleae, Cecidomyiidae)


Η ανάπτυξη ανθεκτικότητας (δηλαδή η αντοχή κάποιου παθογόνου ή εντόμου) σε ένα μυκητοκτόνο (εντομοκτόνο αντίστοιχα) μειώνει σοβαρά την αποτελεσματικότητά του. Η κατάταταξη των ΔΟ σε ομάδες και ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας βασίζεται στον μηχανιμό δράσης τους ενάντια στα παθογόνα (FRAC 2020). Για αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας, οι εφαρμογές για σκευάσματα που παρουσιάζουν μέτριο ή μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας να γίνονται σε εναλλαγή με σκευάσματα από διαφορετική ομάδα. Να τηρείται το όριο του μέγιστου αριθμού εφαρμογών και οι δοσολογίες. Εφόσον εμφανιστεί ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε κάποιο μυκητοκτόνο αυτή αφορά ολόκληρη την ομάδα του μυκητοκτόνου. Τα ευρέου φάσματος (ομάδα M) ενώ παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο ανθεκτικότητας, ενδέχεται να είναι περισσότερο επιζήμια για τα ωφέλιμα. Τα διασυστηματικά διεισδύουν στο φύλλο, προστατεύονται από έκπλυση, προστατεύουν νέα βλάστηση. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην διασυστ/τητα (μικρή ή μεγάλη κίνηση στο φυτό) και στη θεραπευτική δράση (μικρή έως εξοντωτική). Η λίστα δεν υποκαθιστά την ετικέτα και υπόκειται σε τροποποιήσεις. Να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες της ετικέτας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές