BACK TO
TOP
Farming

Νέα εποχή στην προστασία των σιτηρών και συστήματα έξυπνης γεωργίας από την Bayer

Ζιζανιοκτόνα με υπολειμματική δράση, μυκητοκτόνα με ευρύ φάσμα και αποτελεσματικότητα καθώς και συστήματα-εφαρμοφές ευφυούς γεωργίας προτείνει η Bayer στους παραγωγούς σιτηρών για βιώσιμη μεγιστοποίηση της παραγωγής τους μέσα από τον κύκλο διαδικτυακών σεμιναρίων «CropDocs».

Capture_5

94
0

Με το τρίτο και τελευταίο webinar με θέμα την φυτοπροστασία των σιτηρών και τα νέα τεχνολογικά προϊόντα-υπηρεσίες έξυπνης γεωργίας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο κύκλος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Bayer «CropDocs»

Κατόπιν του προηγούμενου σεμιναρίου με θέμα την ζιζανιοκτονία στην καλλιέργεια των σιτηρών η εταιρεία προχωράει στην παρουσίαση δύο ιδιαίτερα αποτελεσματικών προϊόντων της με μεγαλύτερη υπολειμματική δράση:

  • Atlantis Activ

Αποτελεί την νέα πρόταση της εταιρείας στον έλεγχο όλων των αγρωστωδών ζιζανίων των σιτηρών (σκληρό και μαλακό σιτάρι) καθώς και πρωτεύουσα δράση και σε σημαντικό εύρος πλατύφυλλων, προσφέροντας επιπρόσθετη αποτελεσματικότητα, εξειδίκευση και ευελιξία. Το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί εξελιγμένη τεχνολογία βασισμένη στην τεχνολογία mesomaxx και προσφέρει σταμάτημα των σύντομα αναδιώμενων ζιζανίων, ενώ με την υπολειμματική του δράση στο έδαφος μπλοκάρει και τα νέα εν δυνάμει ζιζάνια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Λόγω του αντιφυτοτοξικού παράγοντα που παρέχει εκλεκτικότητα και προστατεύει την καλλιέργεια. Η εφαρμογή του μπορεί να γίνει από το 3 πραγματικό φύλλο έως το στάδιο των 2 κόμβων (βέλτιστο έως το τέλος του αδελφώμτος). Ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό παρουσιάστηκε η αποτελεσματικότητα του εν λόγω σκευάσματος έναντι του δυσεξόντωτου  βρόμου (Bromus sterilis)

  • Cossack Star

Το δεύτερο αυτό προϊόν προσφέρει άμεσα αποτελεσματική ζιζανιοκτονία με μεγαλύτερη διάρκεια και με μία και μόνο εφαρμογή. Συνδυάζει 2 δραστικές (mesomaxx και Thiencarbazone-methyl) και αντιφυτοτοξικό παράγοντα, ενώ ως περίοδος εφαρμογής προτείνεται αυτή από την έναρξη του αδελφώματος μέχρι και το στάδιο του 2ου  κόμβου (βέλτιστο στο μέσο του αδελφώματος).

Στην δεύτερη θεματική ενότητα του σεμιναρίου έγινε εκτενής αναφορά στην σημασία του αποτελεσματικού ελέγχου των μυκητολογικών προσβολών με έγκαιρες και ακριβείς εφαρμογές που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της τελικής απόδοσης ακόμα και κατά 20%. Σε αντίθετη περίπτωση, η έλλειψη χρήσης μυκητοκτόνων αντικατοπτρίζεται σε πολλές περιπτώσεις σε οικονομική ζημία της τάξεως των 430- 530 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Η φυτοπροστασία συνιστάται να εφαρμόζεται από το στάδιο του καλαμώματος και μετά και να έχει ως βασικό στόχο την διατήρηση της υγείας των τεσσάρων τελευταίων φύλλων του φυτού και ιδιαιτέρως του φύλλου σημαία, επιτυγχάνοντας διατήρηση υψηλών επιπέδων φωτοσύνθεσης, καλή παραγωγή ενέργειας από το φυτό, βελτίωση ανθεκτικότητας και αύξηση της ποιότητας και της παραγωγής.  Για την επιτυχία αυτού η Bayer προτείνει το:

  • Madison, που αποτελεί μείγμα δύο δραστικών ουσιών με συνεργιστική δράση (Trifloxystrobin + Prothioconazole)

Το εν λόγω μυκητοκτόνο έχει διασυστηματική, θεραπευτικά και προστατευτικά δράση σε ένα μεγάλο φάσμα μυκητολογικών ασθενειών (όπως το ωίδιο, φουζάριο, σεπτοριάσεις σκωριάσεις κλπ). Η προτεινόμενη περίοδος εφαρμογής του είναι από την έναρξη επιμήκυνσης του στελέχους έως και το τέλος την ανθοφορίας.

Πειραματικός αγρός στη Χάλκη Λάρισας, το 2015, με σκληρό σιτάρι, απέδειξε την καλή αποτελεσματικότητα του σκευάσματος που σε σύγκριση με αψέκαστο μάρτυρα και με εφαρμογή ανταγωνιστικού προϊόντος παρόμοιας δράσης, έδωσε τις υψηλότερες με διαφορά αποδόσεις (740 κιλά το στρέμμα).   

Τέλος η εταιρεία αναφέρθηκε στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες που διαθέτει με βασική το climate Fieldview, που είναι διαθέσιμο για χρήση μέσο έξυπνων κινητών, ταμπλετ και υπολογιστών, προσφέροντας στον παραγωγό χάρτη υγείας, ανίχνευση, χάρτη χρήσης νερού και πρόγνωση καιρού για το αγροτεμάχιό του. Χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην καλλιέργεια του καλαμποκιού αλλά έχει επεκταθεί με μεγάλη επιτυχία και στις περισσότερες αροτραίες καλλιέργειες.

Παρ’ όλο που δεν προσφέρει συγκεκριμένη διάγνωση του προβλήματος, ο χάρτης υγείας μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και αξιολόγησή του, και να δώσει στοιχεία για στοχευμένη λίπανση του αγρού, την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής μυκητοκτόνων, τον έγκαιρο εντοπισμό στην διαταραχή της υγείας της καλλιέργειας και την αναγνώριση εκλεκτικότητας ζιζανιοκτόνων. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσης και της ποιότητας με βιώσιμο τρόπο, αφού ο παραγωγός έχει στην διάθεσή του όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να λάβει την κατάλληλη δράση στον σωστό χρόνο και σημείο.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές