BACK TO
TOP
Farming

Μείγμα θρέψης ανέστησε τα φυτά βιομηχανικής ντομάτας και έσωσε την πρωιμότητα

Με συνταγή Timac Agro | ΛΥΔΑ τα μέλη του ΘΕΣΤΟ γράφουν 13 τόνους το στρέμμα.

42_10

Στέλα Προβελέγγιου

531
0

Φυτεύσεις, παγετός, επαναφυτεύσεις και εφαρµογές ειδικής θρέψεις κρατήσαν ιδιαίτερα ανήσυχους και απασχοληµένους τους παραγωγούς βιοµηχανικής ντοµάτας στον Θεσσαλικό κάµπο. Ωστόσο, η δυναµική της καλλιέργειας, έπεισε τελικά το 80-90% των παραγωγών που είδαν ολοκληρωτική καταστροφή των φυταρίων τους, µετά το πέρασµα του παγετού της 9ης και 10ης Απριλίου, να προχωρήσουν σε επαναφύτευση των χωραφιών τους. «Παρ’ όλο που χάσαµε την πρωιµότητα πιστεύουµε όλοι στην καλλιέργεια και είµαστε αποφασισµένοι να σώσουµε την φετινή χρονιά», δηλώνουν οι παραγωγοί στην Χάλκη Λάρισας.  

Με τα σπορεία να βρίσκονται σε αναταραχή και να καλούνται να επιλέξουν ποιους θα πρωτοπροµηθεύσουν, οι επαναφυτεύσεις γίναν σε δόσεις «γεννώντας» µια γενικευµένη ανοµοιοµορφία σε όλο τον κάµπο. Το στοίχηµα που προσπαθούν να κερδίσουν τώρα οι παραγωγοί είναι να εξοµαλύνουν την αναπτυξιακή διαφορά των φυτών τους, επενδύοντας σε προγράµµατα θρέψης και σε καλλιεργητικές φροντίδες. Ένα βήµα µπροστά στην «κούρσα» φαίνεται να έφερε η πίστη του παραγωγού και προέδρου του εποπτικού συµβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισµού ΘΕΣΤΟ, Μιχαήλ Τσιούπρα στα προϊόντα Timac Agro | ΛΥ∆Α. Ακολουθώντας τις οδηγίες των τοπικών γεωπόνων της εταιρείας και βασιζόµενος στην προσωπική του πείρα µε τα προϊόντα τους ο κ. Τσιούπρας «ανέστησε» τα σχεδόν κατεστραµµένα από την παγωνιά φυτά του, που τώρα πλέον πράσινα και εύρωστα µπαίνουν σταδιακά στην καρπόδεση. Η Agrenda συνάντησε από κοντά τον παραγωγό, που µε ενθουσιασµό µας ξενάγησε στην καλλιέργειά του, που ξεχώριζε σε µέγεθος από τις γειτονικές.

 

Πέντε σκευάσµατα ειδικής θρέψης

H πετυχηµένη συνταγή που ακολουθεί ο κ. Τσιούπρας, καθώς και αρκετοί παραγωγοί του ΘΕΣΤΟ, αποτελείται από 5 σκευάσµατα ειδικής θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α. «Τα τελευταία χρόνια για την βασική λίπανση επιλέγουµε το Duofertil 11-10-16, που είναι ένα σύνθετο κοκκώδες λίπασµα µε τεχνολογία MPPA DUO που συµβάλλει στην καλή εγκατάσταση της καλλιέργειας. Μετά τον παγετό προχώρησαν σε µια εφαρµογή µε το Fertileader Vital, που είναι εµπλουτισµένο µε ιχνοστοιχεία, και στην συνέχεια µε το Fertiactyl GZ, για ενίσχυση του ριζικού συστήµατος, που κυριολεκτικά µου «ανέστησαν» τα φυτά σε βαθµό που κανείς δεν το πίστευε, µας εξηγεί ο παραγωγός.

«Τα σκευάσµατα αυτά είναι λιπάσµατα βιοδιεγέρτες και εφαρµόζονται κατά το στάδιο της βλαστικής ανάπτυξης της καλλιέργειας», συµπληρώνουν οι γεωπόνοι της Timac Agro | ΛΥ∆Α που τον περιστοιχίζουν. Τέλος, «άσσοι στο µανίκι» των παραγωγών του ΘΕΣΤΟ είναι το Fertileader Leos µε τεχνολογία Seactiv, που χάρη στη γλυκίνη µπεταΐνη, προστατεύει την καλλιέργεια από τα αβιοτικά στρες, καθώς και το υδατοδιαλυτό λίπασµα KSC V 8-16-42 µε τεχνολογία Phytactyl που χρησιµοποιείται κατά κύριο λόγο στο στάδιο της ανάπτυξης έως και της ωρίµανσης του καρπού.

Με 163 στρέµµατα βιοµηχανικής ντοµάτας και πάνω από 15 χρόνια προσωπικής ενασχόλησης µε την καλλιέργεια, ο παραγωγός φάνηκε ιδιαίτερα διαβασµένος, αναλύοντας µε λεπτοµέρεια τα προϊόντα που έβαλε, τα χαρακτηριστικά και τις τεχνολογίες τους καθώς και την χρονική στιγµή και ποσότητα εφαρµογής τους, προλαβαίνοντας συνεχώς ακόµα και τους ίδιους τους εξειδικευµένους γεωπόνους της εταιρείας.

 

Για µακροχρόνιες συνεργασίες

«Είναι η καλύτερη διαφήµιση να µιλάνε οι παραγωγοί και τα αποτελέσµατα στο χωράφι εκ µέρους µας. Η εταιρεία επενδύει συνεχώς στην ενηµέρωση των παραγωγών µε εκπαιδευτικά σεµινάρια και παρουσίαση του πλούσιου χαρτοφυλακίου µας στα εξειδικευµένα προϊόντα θρέψης. Θέλουµε να πείσουµε µε πράξεις και να κερδίσουµε µακροχρόνιες σχέσεις και όχι απλά να προωθήσουµε όπως - όπως ένα προϊόν», εξηγεί o Αλέξης Ζωσιµάς, διευθυντής πωλήσεων Timac Agro | ΛΥ∆Α Θεσσαλίας και Φθιώτιδας.

«Η βιοµηχανική ντοµάτα είναι µια καλλιέργεια που πρέπει να την «κανακεύεις» και εκείνη θα σε δικαιώσει στο τέλος µε ψηλές αποδόσεις και καλής ποιότητας καρπούς. Οι παραγωγοί πρέπει να επισκέπτονται συχνά τα χωράφια τους και να «ακούν» τι έχουν να τους πουν τα φυτά. Εγώ εφαρµόζω τα τελευταία χρόνια σταθερά ένα πρόγραµµα θρέψης που διαµορφώσαµε µε τους ανθρώπους της Timac Agro | ΛΥ∆Α και έχω αποδόσεις πάνω από τον µέσο όρο, φτάνοντας του 11-13 τόννους ανά στρέµµα ενώ την ίδια ώρα πετυχαίνω ακόµα και 5,7 brix που µαζί µε την πρωιµότητα µου εξασφαλίζουν µια εξαιρετική τιµή», δηλώνει ο κ. Τσιούπρας.

Ο ίδιος πάντως δεν παύει να δοκιµάζει και να συγκρίνει πρώτα πιλοτικά κάθε καινούριο σκεύασµα που του προτείνουν, παροτρύνοντας και άλλους παραγωγούς του ΘΕΣΤΟ να δοκιµάσουν.

Αύξηση 10% φέτος στα στρέμματα του ΘΕΣΤΟ

Καλλιέργεια µεγάλων απαιτήσεων σε εισροές και εµπειρία, η βιοµηχανική ντοµάτα χρειάζεται καλό εξοπλισµό και προγραµµατισµό, καθαρά εδάφη, εγγύτητα µε µεταποιητικές βιοµηχανίες και αεικίνητους αγρότες, ώστε να επιτευχθεί καλή και ποιοτική παραγωγή στον κατάλληλο χρόνο που θα πιάσει την ανώτερη τιµή.

Σε ρόλο «ενορχηστρωτή», µε καθαρό όραµα και µεγάλη πίστη στο συνεταιρίζεσθαι η Οργάνωση Παραγωγών Βιοµηχανικής Τοµάτας «ΘΕΣΤΟ», ξεκίνησε από την «διάσωση» των τελευταίων κοµµατιών της οµάδας βιοµηχανικής ντοµάτας Ένωσης Λάρισας και µετά από µια επταετία έχει καταφέρει να ενισχύσει την δύναµη των παραγωγών στον Θεσσαλικό κάµπο και να τους παρέχει συνεχή στήριξη. «Οι επιδόσεις µας βελτιώνονται πλέον χρόνο µε τον χρόνο. Το 2020 φτάσαµε ως συνεταιρισµός τους 8.800-9.000 τόνους απόδοση και το 2021 ξεκινάµε µε 10% αύξηση των καλλιεργούµενων στρεµµάτων µας που φτάνουν τα 18.250», αναφέρει ο Γενικός ∆ιευθυντής του ΘΕΣΤΟ, Σαπουνάς Αστέριος.

«Επικεντρωνόµαστε αποκλειστικά µε την παραγωγή, διασφαλίζοντας τις διαδικασίες αγοροπωλησιών και κρατώντας επαφή και επικοινωνία µε όλο το κύκλωµα των εµπλεκόµενων µερών», προσθέτει ο κ. Σαπουνάς.

Παρ’ ότι η χρονιά ξεκίνησε µε την αναποδιά του παγετού, οι γεωπόνοι του συνεταιρισµού φαίνονται πλέον αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία της καλλιέργειας. Στόχος είναι µέσες αποδόσεις ανά στρέµµα που φτάνουν και ξεπερνούν τους 9 τόνους, ενώ δεν λείπουν και τα παραδείγµατα παραγωγών, όπως ο κ. Τσιούπρας, που πετυχαίνουν ακόµα και 11-14 τόνους το στρέµµα. «Οι απαιτήσεις πολλές, τόσο στην θρέψη, µε συνολικές ποσότητες που κυµαίνονται στις 20 µονάδες Ν, 35 Κ, 8-14 P το στέµµα, όσο και στην φυτοπροστασία. Σε όλο και µεγαλύτερο πρόβληµα εξελίσσεται η κατάργηση πολλών δραστικών ουσιών αφήνοντας εκτεθειµένους τους παραγωγούς σε σηµαντικούς εχθρούς της καλλιέργειας όπως ο περονόσπορος, τα βακτήρια, το πράσινο σκουλήκι, η τούτα και ο τετράνυχος», τονίζει ο υπεύθυνος της γεωπονικής υπηρεσίας του ΘΕΣΤΟ, Αχιλλέας Μαγαλιός . Σε εγρήγορση αυτή την περίοδο είναι οι παραγωγοί της περιοχής καθώς έχουν κάνει την εµφάνισή τους από τα πρώτα στάδια των φυτεύσεων µεγάλοι πληθυσµοί αφίδων, που και πέρυσι είχαν προκαλέσει εκτεταµένα προβλήµατα και υποτίµηση του τελικού προϊόντος, κυρίως σε αγρούς στο Ζάπειο Λάρισας. Σταθερός σύµµαχος στην προσπάθεια των παραγωγών και του συνεταιρισµού έχει αποδειχθεί την τελευταία τετραετία η οµάδα των τοπικών γεωπόνων της Timac Agro | ΛΥ∆Α, µε την τεχνογνωσία τους, την συνεχή παρουσία τους στο χωράφι και της πλούσιας παλέτας των προϊόντων ειδικής θρέψης που διαθέτει η εταιρεία. 

 

Επενδύσεις, εκσυγχρονισµός και εκπαίδευση

Με κύριο στόχο τη συνεχή βελτίωση του καθαρού οικονοµικού αποτελέσµατος των µελών του, µέσω της επιστηµονικής και χρηµατοοικονοµικής στήριξής τους, της µείωσης του κόστους παραγωγής, και την εφαρµογή αναπτυξιακών προγραµµάτων ο ΘΕΣΤΟ έχει στα σκαριά αυτή την περίοδο και µια νέα επενδυτική κίνηση. Ενίσχυση πάγιου εξοπλισµού, απόκτηση ιδιόκτητων χώρων και εκσυγχρονισµός µε εργαλεία της γεωργίας ακριβείας είναι µερικές από τις προτεραιότητες που θέτει ο συνεταιρισµός για το άµεσο µέλλον.

Τέλος, οι κινήσεις των επενδυτικών funds και οι ανάπτυξη εταιρειών όπως ο Νοµικός και η Damavand φαίνεται να ευνοούν σηµαντικά την τοπική αγροτική οικονοµία, δίνοντας το περιθώριο για περισσότερες εκτάσεις καλλιέργειας και πιο ανταγωνιστικές τιµές παραγωγού.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές