BACK TO
TOP
Farming

Υπόγεια επίθεση σε κονδύλους και φυτάρια πατάτας από σιδηροσκώληκες και αγροτίδες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη των «καλοκαιρινών» πατατοφύτων, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και η φθινοπωρινή σπορά της καλλιέργειας.

potato-plants-growing-hills

239
0

Πέρα από τον δορυφόρο που χάρη στο έντονο χρώμα του γίνεται ευκόλως και γρήγορα αντιληπτός, υπάρχουν σημαντικοί εντομολογικοί εχθροί που κινούνται υπόγεια, υποδαυλίζοντας την υγεία και παραγωγικότητα των φυτών.

Βαθιά άροση για τους σιδηροσκώληκες

Οι σιδηροσκώληκες αποτελούν χρόνιο πονοκέφαλο των παραγωγών καθώς έχουν βιολογικό κύκλο που διαρκεί αρκετά σεζόν. Τα ακμαία ωοτοκούν στο έδαφος τον Ιούλιο και στη συνέχεια, το φθινόπωρο οι νεαρές προνύμφες ανεβαίνουν σε µικρή απόσταση από την επιφάνεια προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στου κονδύλους. Οι δημιουργία στοών στις πατάτες καταστρέφουν ολοκληρωτικά το τελικό προϊόν, ενώ σε έντονες προσβολές παρατηρείται και ξήρανση του φυτού.

Η αντιμετώπιση του σιδηροσκώληκα είναι αρκετά δύσκολη και βασίζεται στην επιτυχημένη εφαρμογή μιας σειράς καλλιεργητικών μέτρων. Προτεραιότητα του παραγωγού θα πρέπει να είναι η επιμελής απομάκρυνση μετά την συγκομιδή όλων των κονδύλων από το χωράφι. Παράλληλα, ο συνδυασμός βαθιάς άροσης κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, με την επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών και έντονης ηλιοφάνειας εκθέτει τις προνύμφες στην ηλιακή ακτινοβολία που έχει ως αποτέλεσμα τη νέκρωσή τους. Τέλος, η εναλλαγή των καλλιεργειών στο χωράφι με είδη μη ξενιστές του εντόμου στα πλαίσια ενός πολυετούς προγράμματος αμειψισποράς έχει δείξει πολύ καλά αποτελέσματα. Τα τελευταία δύο μέτρα μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά και στον περιορισμό του πληθυσμού πολλών ειδών νηματωδών που προσβάλλουν την πατάτα όπως οι χρυσονηματώδεις, οι κόμβονηματώδεις.

 

Ευνοϊκός ο ζεστός και ξηρός καιρός για τις αγροτίδες

Οι αγρότιδες είναι επίσης γνωστές και με τις ονομασίες κοφτοσκούληκα ή καραφατμέ και αποτελούν ιδιαίτερα πολυφάγο είδος ακυρώνοντας σχεδόν τα ευεργετικά οφέλη που θα μπορούσε να είχε η αντιμετώπισή τους με την αμειψισπορά. Οι κάμπιες κόβουν τα νεαρά φυτάρια στον λαιμό και καταστρέφουν ριζικό σύστημα, νεαρούς βλαστούς και φύλλα. Σε υγρές συνθήκες, οι τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν προσβολή από φουζάρια τα οποία μπορεί να αυξήσουν τη ζημιά.

Ο συνήθης τρόπος διαχείρισης του εχθρού περιλαμβάνει την εφαρμογή διασυστηματικών, οργανοφωσφορικών εντομοκτόνων και συνθετικών πυρεθρινών που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και τον δορυφόρο της πατάτας. Ο ψεκασμός θα πρέπει να γίνεται στο στάδιο της νεαρής προνύμφης, που είναι και πιο ευαίσθητη, ενώ η μεταμεσονύκτια εφαρμογή έχει δώσει τα βέλτιστα αποτελέσματα καθώς «πετυχαίνει» το έντομο στο μέγιστο της δραστηριότητάς του έξω από το έδαφος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές