BACK TO
TOP
Farming

Ακαρπία και έως 70% μειωμένη παραγωγή στα φασόλια λόγω καύσωνα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι φασολοπαραγωγοί στη Δυτική Μακεδονία, στις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Καστοριάς, που λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα, οι φασολιές παρουσίασαν ακαρπία.

fasolia_1__1_

59
0

Συγκεκριμένα, στην περιοχή των Πρεσπών καταγράφηκαν παρατεταμένο κύμα καύσωνα, με αποτέλεσμα ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής σχετικής υγρασίας αέρα να προκαλέσει πτώση των ανθών και τεράστια μείωση παραγωγής.
Η μεγάλη μείωση της παραγωγής εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 60 έως 70%. Οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στους σταθμούς της περιοχής ξεπέρασαν ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασιακό όριο καύσωνα για τον ΕΛΓΑ.
Οι φασολοπαραγωγοί ζητούν την ασφαλιστική κάλυψη της καλλιέργειας ενώ ήδη έχουν προχωρήσει σε αναγγελία για τις ζημιές λόγω καύσωνα στην καλλιέργεια των αναρριχώμενων φασολιών γίγαντες – ελέφαντες (Π.Γ.Ε.) και πλακέ.
«Έγιναν όλα τα έξοδα και δυστυχώς τα χωράφια μας δεν έχουν καρπό. Η ζημία είναι αρκετά μεγάλη. Στην περιοχή μας περιοχή μας δεν έχουμε ξαναδεί παρόμοιους παρατεταμένους καύσωνες», τόνισε στη greenagenda.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Πελεκάνος» Κώστας Ναλμπαντίδης, σημειώνοντας ότι «προχωρήσαμε στη αναγγελία με την οποία ζητάμε την άμεση αποζημίωση και αναμένεται να έρθουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ το προσεχές διάστημα. Συνολικά 250 οικογένειες βιώνουν δύσκολες συνθήκες και κάποιοι παραγωγοί που δεν αντέχουν αναγκάζονται να αποχωρήσουν από την περιοχή μας».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές