BACK TO
TOP
Farming

Το ρόδινο έρχεται να κόψει έως και 20% από τη φετινή σοδειά βάμβακος

Ανεπηρέαστο από τον καύσωνα και καλά κρυμμένο στο εσωτερικό των καρυδιών το ρόδινο σκουλήκι ενδέχεται να «κοστίσει» μέχρι και 20% της φετινής παραγωγής.

12_30

Στέλα Προβελέγγιου

45
0

Παρ’ ότι το πράσινο σκουλήκι µονοπωλεί συνήθως την προσοχή των βαµβακοπαραγωγών, τη φετινή χρονιά το ρόδινο είναι αυτό που δικαίωσε τον χαρακτηρισµό του «ύπουλου» εχθρού. Με τις νεαρές προνύµφες του ρόδινου σκουληκιού να εισέρχονται στα καρύδια µόλις 20-30 ώρες µετά την εκκόλαψή τους, ο καύσωνας δεν τις «άγγιξε», µε αποτέλεσµα οι πληθυσµοί να είναι ιδιαίτερα αυξηµένοι και οι προσβολές να παραµένουν κρυµµένες.

 Η έλλειψη παγίδων για την παρακολούθηση των πτήσεων και γενεών του εντόµου σε συνδυασµό µε την απουσία δειγµατοληπτικών ελέγχων και ανοίγµατος των καρυδιών,  έκρυψε το πρόβληµα µε τις ζηµιές να αναµένεται να φτάσουν ακόµα και στο 15-20% της παραγωγής σε ορισµένα χωράφια. Την περίοδο αυτή η πλειοψηφία των βαµβακόφυτων βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της καρπόδεσης µε την εµφάνιση των πρώτων ανοικτών καρυδιών. Μεγαλύτερα προβλήµατα εντοπίζονται κι αυτή τη χρονιά σε περιοχές µε γνωστό ιστορικό προσβολών από το ρόδινο σκουλήκι, όπως αυτές στον άξονα Οµορφοχωρίου-Βόλου, της Τερψιθέας και της Καρδίτσας.

Καταστροφή σπόρων, ρύπανση ινών και µη άνοιγµα καψών

 Οι συνηθέστερες ζηµιές που προκαλεί το ρόδινο σκουλήκι και «αποκαλύπτονται» συνήθως στη συγκοµιδή είναι η καταστροφή των σπόρων, η καταστροφή και ρύπανση των ινών του βαµβακιού και η παρεµπόδιση ανοίγµατος των καψών. Στην Ελλάδα το έντοµο έχει 3 µε 6 γενεές ανά έτος, αλλά από αυτές κυρίως η δεύτερη και τρίτη απασχολούν περισσότερο τους βαµβακοπαραγωγούς, καθώς προκαλούν τη µέγιστη ζηµιά στα τρυφερά καρύδια. Ως αποτέλεσµα η περίοδος επιφυλακής κορυφώνεται το διάστηµα από το πρώτο δεκαήµερο του Ιουλίου έως τις αρχές Σεπτεµβρίου.

 Όσοι παραγωγοί παρακολουθούσαν τα δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων και ακολούθησαν τις συστάσεις για έγκαιρους ψεκασµούς της ∆ιεύθυνσης Φυτοϋγειονοµικής Προστασίας των Περιφερειών, κατάφεραν να περιορίσουν το πρόβληµα, όµως ακόµα και σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρόσφατα δεδοµένα δείχνουν ότι δεν ξέφυγαν του κινδύνου. Συγκεκριµένα, καµπανάκι συναγερµού σήµανε το προηγούµενο Σαββατοκύριακο 28-29 Αυγούστου η καταγραφή 190 συλλήψεων ρόδινου σε πολλές παγίδες της περιοχής του Οµορφοχωρίου Λάρισας. Αυτή η πληθυσµιακή αύξηση σε συνδυασµό µε τις βροχές που αναµένονται να εκδηλωθούν σε πολλές περιοχές την ερχόµενη εβδοµάδα φοβίζει ιδιαίτερα τους καλλιεργητές. «Αν ρίξει πολύ νερό κι αυτό µπει στα προσβεβληµένα καρύδια από την τρύπα εισόδου που έχει δηµιουργήσει η προνύµφη του ρόδινου, τότε θα µιλάµε για πολύ µεγαλύτερο ποσοστό ζηµιάς», αναφέρει στην Agrenda ο παραγωγός Γιώργος Βαρδούλης από τη Λάρισα.

 Η παρουσία και δραστηριότητα του εντόµου αναµένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τα µέσα Σεπτεµβρίου, µε τους παραγωγούς των όψιµων φυτειών να είναι πιθανό να χρειαστεί να ψεκάσουν ακόµα µια φορά για να προστατέψουν τη σοδειά τους. Η αντιµετώπιση του ρόδινου πρέπει να πραγµατοποιείται όταν το οικονοµικό κόστος διατηρείται σε χαµηλά επίπεδα.

Επιπλέον επέμβαση στις όψιμες φυτείες

Για τις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της καρποφορίας, ως κατώτατο όριο πληθυσμιακής πυκνότητας ρόδινου σκουληκιού 
για τη λήψη απόφασης επέμβασης με τα εγκεκριμένα και κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ορίζεται η εύρεση 5-8 προνυμφών στο εσωτερικό 100 νεαρών καρυδιών ηλικίας 2 εβδομάδων. Η σχέση ζημιάς και πυκνότητας πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνα, επηρεάζεται από το κλίμα της κάθε περιοχής καλλιέργειας.

Συγκεκριμένα, στις ξηρές περιοχές παρατηρείται μείωση της ποιότητας της ίνας όταν η προσβολή των καρυδιών ισούται με 60% και η οικονομική ζημιά είναι σοβαρή όταν η προσβολή των καρυδιών είναι μεγαλύτερη του 50%, ενώ στις υγρές σημαντική μείωση παραγωγής συμβαίνει όταν προσβάλλεται
το 15% των καρυδιών. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές