BACK TO
TOP
Farming

Αντιμέτωποι με δύο ασθένειες και ένα έντοµο οι καλλιεργητές κολοκυθιού

Αντιµέτωποι µε δύο ασθένειες και ένα έντοµο είναι αυτό το διάστηµα οι καλλιεργητές κολοκυθιού, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν µε τις διακυµάνσεις της θερµοκρασίας και την αύξηση της υγρασίας ευνοούν την ανάπτυξη και τη µετάδοσή τους.

12

80
0

Ωίδιο και θρίπας αφήνουν ήδη τα «σηµάδια» τους στα φύλλα της καλλιέργειας, ενώ τις επόµενες ηµέρες αναµένεται και η είσοδος του περονόσπορου (Pseudoperonospora cubensis) στις υπαίθριες καλλιέργειες µε κολοκυθιές µετά τις έντονες βροχοπτώσεις στους νοµούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Όσον αφορά τα συµπτώµατα  του περονόσπορου, σύµφωνα µε τους γεωπόνους του Περιφερειακου Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εµφανίζονται γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια σχηµατίζονται υπόλευκες εξανθήσεις. Οι ειδικοί συστήνουν στους καλλιεργητές αποµάκρυνση των προσβεβληµένων φύλλων από τα φυτά και ψεκασµό των φυτών µόνο µετά τη διαπίστωση του παθογόνου µε επιτρεπόµενα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα και επανάληψη µετά από 8 ηµέρες.

Κηλίδες και εξανθίσεις στα φύλλα από το ωίδιο

Εν τω µεταξύ, το ωίδιο είναι ασθένεια που προκαλείται από τους µύκητες Leveillula  tayrica, Erysiphe cichoracearu και Sphaerotheca fuliginea. Στα συµπτώµατα αναφέρεται κατά βάση η εµφάνιση µικρών, λευκών κηλίδων στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, στους µίσχους και στους βλαστούς, µε χαρακτηριστικές αλευρώδεις εξανθήσεις.

Σύµφωνα µε τους γεωπόνους, ο µύκητας είναι υποχρεωτικό παράσιτο, διαχειµάζει πάνω σε ζωντανά φυτά (καλλιεργούµενα ή ζιζάνια), από τα οποία προέρχονται οι αρχικές µολύνσεις. Τα κονίδια µεταφέρονται µε τον άνεµο και οι µολύνσεις πραγµατοποιούνται σε θερµοκρασίες από 10-30oC (άριστη θερµοκρασία 25-26οC) και υγρασία 55-75%. Για την καταπολέµησή του συστήνονται αποµάκρυνση των προσβεβληµένων φύλλων από τα φυτά και ψεκασµός των φυτών µε επιτρεπόµενα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα και επανάληψη µετά από 8 ηµέρες.

Φορέας ιώσεων ο θρίπας

Τέλος, για τον θρίπα (Thrips tabaci, Frankliniela occidentalis κ.α.) αναφέρεται ότι προκαλεί ζηµιά στα φυτά µε το να διαρρηγνύει και να αποµυζεί τα κύτταρα  της επιδερµίδας των φύλλων, ενώ είναι και φορέας ιώσεων. Οι ειδικοί συστήνουν ψεκασµό των φυτών µε τα επιτρεπόµενα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές